Proiect ANCOM: Servicii de internet şi telefonie adaptate

Accesibilitatea vietii de zi cu zi in cazul nevazatorilor

Moderator: Manu

Scrie răspuns
IonPop
Colonel
Mesaje: 2166
Membru din: 02 Oct 2010, 17:55

Proiect ANCOM: Servicii de internet şi telefonie adaptate

Mesaj de IonPop »

http://www.bursa.ro/proiect-ancom-servi ... 54053.html

Proiect ANCOM: Servicii de internet şi telefonie adaptate utilizatorilor cu dizabilităţi
17.11.2014
A.C.

Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM) a supus azi consultării publice un set de măsuri menite să asigure accesul persoanelor cu dizabilităţi la servicii de telefonie şi acces la internet adaptate nevoilor lor specifice şi în condiţii echivalente celor de care beneficiază ceilalţi utilizatori, potrivit unui comunicat remis azi redacţiei.
"Proiectul de decizie al ANCOM prevede faptul că utilizatorii finali cu dizabilităţi de vedere, auditive şi/sau de vorbire vor putea beneficia de oferte de telefonie şi internet care vor conţine resurse de consum optimizate în funcţie de necesităţile lor specifice. De exemplu, conform proiectului de decizie, furnizorii vor pune la dispoziţia utilizatorilor cu dizabilităţi auditive şi/sau de vorbire pachete de servicii mobile care să includă cel puţin SMS-uri nelimitate în reţea şi 150 de SMS-uri naţionale la un tarif de maximum 4 euro/lună (inclusiv TVA), precum şi trafic lunar la internet mobil de minimum 300 MB, la o viteză maximă de transfer al datelor pentru descărcare de cel puţin 2 Mbps, la un tarif de maximum două euro/lună (inclusiv TVA)", se arată în sursa citată.
Totodată, furnizorii de servicii de comunicaţii electronice la puncte mobile le vor oferi utilizatorilor finali cu dizabilităţi vizuale pachete care să conţină cel puţin 300 de minute naţionale contra unui tarif de maximum 2 euro/lună (inclusiv TVA), iar furnizorii de servicii de comunicaţii electronice la puncte fixe pachete de comunicaţii care să conţină cel puţin 350 minute lunare naţionale la un tarif de maximum 3 euro/lună (inclusiv TVA).
De asemenea, cu ajutorul funcţiilor specifice ale terminalelor disponibile pe piaţă, aceştia vor avea posibilitatea utilizării serviciilor de acces la internet prin intermediul unor pachete care să conţină, în cazul serviciilor mobile, trafic lunar de minimum 300 MB, la o viteză maximă de transfer al datelor pentru descărcare de cel puţin 2 Mbps, contra unui tarif de maximum 2 euro/lună (inclusiv TVA), precum şi, în cazul serviciilor de acces la punct fix, trafic nelimitat la un tarif de maximum 7 euro/lună (inclusiv TVA).
În plus, utilizatorii cu dizabilităţi se vor putea înscrie într-o bază de date a furnizorilor pentru a beneficia de facilităţi suplimentare, precum accesul la serviciul de relaţii cu clienţii prin intermediul unui SMS pentru utilizatorii cu dizabilităţi auditive, sau posibilitatea de a interoga serviciul de control al costurilor prin intermediul unui mesaj audio, pentru utilizatorii cu dizabilităţi vizuale.
De asemenea, furnizorii de comunicaţii electronice vor trebui să le asigure utilizatorilor cu dizabilităţi, prin intermediul punctelor de lucru unde se oferă servicii de comunicaţii electronice pe bază de abonament, posibilitatea testării gratuite a echipamentelor terminale de comunicaţii electronice pe care aceştia intenţionează să le achiziţioneze, precum şi să le pună la dispoziţie o secţiune specială, accesibilă din ecranul principal al propriei pagini de internet, în care se vor regăsi anumite informaţii necesare utilizatorilor cu dizabilităţi.
ANCOM a iniţiat proiectul de decizie în urma constatării faptului că ofertele furnizorilor de servicii de comunicaţii electronice, deşi diversificate din punct de vedere al planurilor tarifare, nu răspund în totalitate nevoilor specifice ale persoanelor cu dizabilităţi. De exemplu, utilizatorii de telefonie mobilă cu dizabilităţi auditive sau de vorbire folosesc în special SMS-uri şi internet pe mobil, celelalte beneficii incluse în pachetele tarifare, constând în apeluri telefonice, neputând fi utilizate de către aceştia.
În România, potrivit datelor furnizate de Direcţia Generală Protecţia Persoanelor cu Handicap din cadrul Ministerului Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice, la data de 30 iunie 2014 erau înregistrate 714.891 persoane cu handicap (adulţi şi copii).
Persoanele interesate să formuleze şi să transmită observaţii şi propuneri pe marginea proiectului de decizie pot face acest lucru până la data de 17 decembrie 2014.
CarmenT
Maior
Mesaje: 970
Membru din: 10 Ian 2007, 00:44
Localitate: Cluj-Napoca
Contact:

Mesaj de CarmenT »

Frumos din partea lor ca se gandesc la noi, dar cred ca-s servicii de care nu am avea neaparata nevoie. Vreau sa zic ca deocamdata ne descurcam destul de bine cu ofertele de pe piata. Cred ca sunt alte lucruri mult mai importante la care ar trebui sa se gandeasca. De pilda accesul la serviciile bancare!
Scrie răspuns