Laptop accesibil

Accesibilitatea vietii de zi cu zi in cazul nevazatorilor

Moderator: Manu

IonPop
Colonel
Mesaje: 2166
Membru din: 02 Oct 2010, 17:55

Mesaj de IonPop »

Buna Andreea, abia acum am observat mesajul. E ciudat ca uneori mesajele nou aparute nu apar in pagina cu noi mesaje de la ultima logare.
Mersi pentru informatia despre adaptorul ethernet-USB. Ma gandeam ca s-ar putea sa existe, dar nu eram sigur. Am mai vazut ca unele laptopuri, cum este extraordinarul Sony Vaio Pro de 11 sau 13 inch, are inclus si un router wireless in care poti introduce mufa ethernet si care apoi poate oferi internet wireless laptopului precum si altor dispozitive (maxim 5 parca).
In concluzie problema conectarii la retea este rezolvata.

Referitor insa la Sony Vaio, care pare a avea performante foarte bune pentru un laptop atat de subtire, si care se pare ca are o tastatura foarte accesibila, se pare ca are alte probleme. In general este criticata calitatea lui si service-ul oferit de colaboratorii Sony. Ca o chestie ciudata, am vazut ca pe site-ul emag.ro existau zeci de tipuri de laptopuri din toate marcile in afara de una singura din care exista doar un singur tip, insa erau doar doua tipuri de laptopuri Sony. Acum in mod ciudat marca Sony a disparut complet de pe site-ul emag.ro din categoria laptopuri, desi ar fi trebuit sa ramana chiar daca stocul din cele doua tipuri de laptopuri Sony ar fi fost zero. Ma gandesc ca poate au avut probleme din cauza calitatii produselor si de aceea au renuntat sa le mai vanda.
Dupa cate am vazut, stocurile pentru laptopuri Sony s-au epuizat si la alte magazine online. Problema nu este faptul ca nu au o distributie foarte buna inin Romania, fiindca se pot cumpara si de pe alte site-uri din afara, dar daca nu se mai vand inseamna ca ar putea fi o problema cu ele.
Oricum, dupa cate am vazut, in ofertele din magazinele romanesti, cel mai puternic Sony Vaio de 11 inch era unul cu procesor I5 de 1.6 GHz, pe cand de pe Amazon se pot cumpara si variante cu procesor I7 de 1.8 GHz. Si mai ieftin, evident. In magazinele din Romania am vazut doar modelul de 13.3 inch cu procesor I7 de 1.8 inch.

O alta problema este insa chiar tastatura cea accesibila, cel putin pentru modelul de 11 inch, fiindca se pare ca nu are tastele home, end, insert, delete, page up si page down, ceea ce pentru un utilizator de Jaws este destul de nasol fiindca trebuie sa apese mai multe taste ca sa poata genera acele taste. Ajunge deci sa fie si Jaws-ul la fel de "usor" de utilizat ca VoiceOver pe Mac.
Inteleg ca laptopul este mic, dar cum un laptop Toshiba de doar 10 inch, deci si mai mic, are acele 6 taste, ar fi de asteptat ca si cel de 11 inch sa le aiba.
In concluzie, Sony Vaio suna bine, dar totusi pare cam riscanta cumpararea lui.

Mersi pentru sugestia pentru Dell XPS. Am vazut ca are procesor I5 din penultima generatie (Ivy Bridge), 4 GB de memorie, dar am vazut ca printre specificatii scrie ca poate fi convertit in tableta, ceea ce este destul de nasol, fiindca asta inseamna ca intotdeauna cablurile cu care se conecteaza la alimentarea cu curent, tastatura si celelalte vor atarna in aer fiind legate de ecran, nu de tastatura. Pentru orbi ar fi bun unul care ar putea functiona fara ecran, nu fara tastatura. :-)

Ce e nasol cu laptopurile astea e ca pe langa ca sunt mult mai slabe decat desktopurile, nici nu exista modele care sa aiba toate facilitatile. Ori sunt mari si ceva mai puternice, ori mici si slabe, iar daca sunt cat de cat OK din ambele puncte de vedere sigur au o tastatura fara cele 6 taste sau una fara spatii intre taste si greu de folosit.

A, si o corectura in mesajul meu anterior. Am scris Duron in loc de Xeon. Vroiam sa spun ca nu ma asteptam sa gasesc laptopuri cu procesor Xeon ca sa le pot numi laptopuri profesionale. Duron e un procesor vechi si slab nu unul profesional.
(Pana la urma am gasit si un laptop cu procesor Xeon, insa un monstru de vreo 5.5 centimetrii grosime si de vreo 5 kilograme a carui baterie tine maxim o ora, si care costa multe mii de dolari.)
Andreea Neagu
Colonel
Mesaje: 1511
Membru din: 16 Ian 2007, 23:15
Localitate: Bucuresti
Contact:

Mesaj de Andreea Neagu »

Aici greşeşti. Cablurile sunt toate la tastatură, care tastatură nu e detaşabila. Ecranul are o balama care îi permite să se "dea peste cap" în ramă, astfel încât, pentru a-l face tabletă, dai ecranul peste cap în interiorul ramei şi închizi capacul. Nu există niciun fel de mufe pe rama ecranului.
Plus de asta, laptopurile convertibile la tabletă pe care le-am văzut şi testat până acum nu sunt niciunele în situaţia descrisă de tine. Cele la care ecranul se detaşează total au mufă de alimentare şi porturi atât în ecran cât şi în tastatură, astfel încât atunci când tastatura e ataşată, să stea cablul comod pe masă. La fel şi tabletele cu tastatură detaşabilă. Iar prin "cablul de la tastatură", nu ştiu la ce te referi - conectarea se face, la cele cu ecran detaşabil, printr-o clemă a tastaturii, aceasta funcţionând ca dock. Dacă te-ai referit la o eventuală tastatură USB, toate pe care le-am văzut au USB-uri şi în marginile dockului reprezentat de tastatură.
Ai avut un model anume în minte în exemplul cu cablurile atârnânde, care să aibă alimentare şi porturi doar la ecran?

Referitor la Page Up, Page Down, Home şi End pe săgeţi, ca să fie nevoie să apeşi şi Fn, să ştii că nu e aşa o calamitate cum pare. Dacă layoutul e comod, Fn–ul suplimentar nu deranjează în combinaţii de taste, te obişnuieşti cu el într-o săptămână-două, chiar dacă Ctrl+Home devine Ctrl+Fn+săgeată la stânga, de exemplu, şi revii la vechea viteză de utilizare. Tot ca exemplu, la XPS aranjarea asta a permis o spaţiere a tastelor, care sunt acum foarte bine separate tactil, astfel încât tastez semnificativ mai repede pe el decât la vechiul laptop, un HP EliteBook de 12 inci, care avea aceste 4 taste separate, puse pe coloană, dar totul era mult mai înghesuit, erau aproape lipite toate tastele.

Inclusiv la laptopurile la care a fost eliminată tasta application te obişnuieşti repede cu alternativa Shift+F10, doar să vrei să încerci.

Numai bine,
Andreea
IonPop
Colonel
Mesaje: 2166
Membru din: 02 Oct 2010, 17:55

Mesaj de IonPop »

Aha, asta nu stiam. E OK daca au mufe atat in ecran cat si in tastatura. Ecranul tactil nu imi este util, ba in plus am citit ca consuma si mai mult curent, dar macar este bine ca laptopul poate fi folosit ca lumea si pe post de laptop.

Intr-adevar, daca layout-ul este "laptop" si deci pe post de JawsKey trebuie apasat CapsLock, s-ar putea sa fie chiar mai usor sa se apese tasta FN + tastele sageti, fiindca tasta JawsKey oricum nu mai este aproape de tastele Home, End, PageUP, ca sa fie mai usor de apasat.
Cu obisnuinta este insa mai greu. :-)

Cu lipsa tastei application m-am obisnuit de 20 de ani, asa ca nu este o problema. Am eliminat-o (impreuna cu tastele Windows) si de la tastatura desktop. Pe langa combinatia Shift+F10 am facut un mic script Jaws care seteaza si combinatia Control+` ca sa fie mai simplu de tastat.
Oare la laptop se pot scoate unele taste in plus? :-)
Ma obisnuiesc mai greu cu schimbarile nedorite asa ca tot evit sa imi cumpar un laptop fiindca implica prea multe schimbari in rau.
Andreea Neagu
Colonel
Mesaje: 1511
Membru din: 16 Ian 2007, 23:15
Localitate: Bucuresti
Contact:

Mesaj de Andreea Neagu »

La consum, al meu duce cam 6 ore conectat wireless şi lucrând pe baterie, cu tot ecranul lui tactil, deci nu e chiar dramatic.
Referitor la taste în plus, orice se poate scoate, dacă eşti suficient de puternic sau motivat. :D
IonPop
Colonel
Mesaje: 2166
Membru din: 02 Oct 2010, 17:55

Mesaj de IonPop »

Adaug un comentariu ca o simpla opinie a cuiva care a testat un asa zis laptop care se poate transforma in tableta. Era marca Toshiba Portege, de 11.6 inch, dar nu mai tin minte ce model exact.

Mi-a spus ca de departe principala problema este ca ecranul asa zisului laptop este mai gros si mai greu decat tastatura, ceea ce il face instabil si neplacut de utilizat cand este tinut de exemplu pe genunchi, fiindca ecranul tinde sa se rastoarne fiind mai greu.
Fiindca tastatura care ar trebui sa fie baza de stabilitate este foarte subtire si usoara, nu doar ca dispozitivul este instabil, dar da si o impresie ca de fapt folosesti o tableta la care tastatura este atasata ca un element secundar, nu un laptop.
Chiar si cand vine impachetat acel asa zis laptop nu vine cu tastatura imbinata cu tableta, ci deasupra apare tableta, iar tastatura undeva dedesubt in cutie. Este deci o tableta la care se poate atasa o tastatura, nu un laptop care se poate transforma si in tableta.

Intr-adevar, tastatura avea o mufa USB si una pentru incarcator, insa nu avea mufa si pentru casti, asa ca daca se doreste utilizarea cu casti, castile trebuie conectate la ecran, ceea ce este mai incomod.

Cu toate ca Toshiba pare a fi o marca recomandata pentru tastaturi, tastatura de la acel laptop nu era extraordinara. In primul rand, distanta intre taste este mai mica decat la un alt laptop, tot marca Toshiba dar care are doar 10 inch, nu 11.6, fiind deci mai greu de folosit. Este lasat un spatiu mare in stanga si dreapta tastaturii fara niciun rost.
O alta diferenta este ca tastele sageti nu sunt amplasate putin mai jos decat linia cea mai de jos a tastaturii, cea pe care se afla tasta spatiu, fiind ceva mai greu de depistat decat la acel model vechi de Toshiba de 10 inch.
O alta diferenta este ca tastele sunt plate, avand o inaltime foarte mica.

In concluzie, cei care nu vor sa foloseasca o tableta, ar fi bine sa isi aleaga un laptop care este laptop, nu tableta la care se poate atasa o tastatura. Partea neplacuta este ca nu prea se gasesc leptopuri cu tastaturi de calitate, ci cu tastaturi mici care sa se potriveasca la toate modelele indiferent de diagonala ecranului, care in plus mai sunt si foarte plate.
Sorin
Capitan
Mesaje: 673
Membru din: 01 Mai 2007, 00:36
Contact:

Mesaj de Sorin »

Salut,

Eu am un Lenovo şi sunt super mulţumit de el. Tastele funcţii nu sunt grupate deloc, iar săgeţile nu au spaţiu care să le delimiteze de restul butoanelor, dar, ce este foarte util, ai liniuţe pe sageţi (sus, jos, stânga, dreapta) ceea ce le face foarte uşor de găsit şi identificat.

http://bit.ly/1vR51eB

La oră actuală, după părerea mea, Lenovo face cele mai bune laptopuri din punct de vedere al raportului calitate preţ.

Al meu are procesor I5, 4 GB de ram şi HDD de un TB. Bateria mă ţine 4-5 ore fără probleme, nu prea se încinge şi merge brici. Ţi-l recomand cu căldură.

În plus e vândut prin Emag şi poţi să îl iei in rate.

http://bit.ly/1vR51eB
Blogul lui Sorin
Magazin online cu produse pentru nevăzători şi slab văzători
Victoria nu este cel mai important lucru, ci este singurul lucru important!
Campus
Comandantul unitatii
Mesaje: 446
Membru din: 09 Mai 2007, 12:15
Localitate: Cluj Napoca

Mesaj de Campus »

Salut
Eu am exact acelasi lenovo si nu ti-l recomand deloc daca vrei sa ai un laptop cu tastatura accesibila! :)
Ca performanta e un laptop extraordinar chiar, foarte stabil, se misca foarte repede dar ca accesibilitate a tastaturii ... nu prea.Chiar in seara asta ma gandeam ca a trecut deja un an de cand il am si inca gasesc greu taste precum delete cateodata pentru ca ma dezorientez destul de usor pe el.
Ar fi fost ult mai utila o delimitare la f-uri si la sageti. Liniutele alea sunt cam mici si nu sunt acelasi lucru cu o delimitare :)
Toate cele bune!
Campus
IonPop
Colonel
Mesaje: 2166
Membru din: 02 Oct 2010, 17:55

Mesaj de IonPop »

In plus, ar fi fost frumos sa ne spuna ca acele linkuri catre pagina profitshare.ro care redirecteaza apoi catre pagina finala nu au fost adaugate din bunavointa, ci ca o reclama din care poate avea de castigat.
Sorin
Capitan
Mesaje: 673
Membru din: 01 Mai 2007, 00:36
Contact:

Mesaj de Sorin »

Oh, nu m-am gandit ca este important. Aveam linkul in bookmarks l-am copiat si pus aici direct. Daca este nevoie de disclosure, da, sunt afiliat profitshare, 2parale si amazon. Dar este o recomandare sincera(ca sa nu fie vreo suspiciune, clear cookies si cauta direct pe emag Lenovo Ideapad G510).

Eu l-am cumparat pe asta ca era cel mai bun in raportul calitate pret, iar in jurul sumei asteia, cand l-am luat eu aproximativ acum 8 luni, era chiar cel mai bun.

Şi, on topic, blocul numeric este foarte util pentru că ai săgeţile, page up, page down home şi end la îndemână. Eu nu folosesc săgeţile nici pe tastatura normal de acasă. M-am obişnuit pur şi simplu cu tastele 4, 6, 8 şi 2. Mi se par mult mai practice. În plus, bonus, insertul este pe 0, ceea ce face navigarea foarte uşoară, fără să îţi mişti mâna dreapta prea mult ca să cauţi butoanele. De asta nici nu prea m-a interest foarte mult pe unde sunt butoanele de home, end săgeţi etc. Nici nu sunt sigur că ştiu unde sunt poziţionate dacă nu bâjbâi puţin.

Ca regulă generală, când navighez nu când scriu, stau cu degetul mijlociu pe tasta 5 de pe blocul numeric, şi mă ocup de sus jos, cu arătătorul pe primul rând pentru stânga, home şi end, şi insert, inelarul pe rândul 3, 6, 9şi delete, iar cu degetul mic ajung usor la enter şi pc cursor.
Blogul lui Sorin
Magazin online cu produse pentru nevăzători şi slab văzători
Victoria nu este cel mai important lucru, ci este singurul lucru important!
IonPop
Colonel
Mesaje: 2166
Membru din: 02 Oct 2010, 17:55

Mesaj de IonPop »

OK, cred ca ai fost sincer si ca chiar consideri bun acel laptop.
Mi-au atras atentia acele URL-uri prescurtate, care mie nu imi plac niciodata fiindca nu stiu unde duc, asa ca de cele mai multe ori nici nu fac click pe ele.
Banuiesc ca nu le-ai folosit ca sa ascunzi adresa finala ci probabil ca sa contorizezi si tu cate click-uri s-au facut pe ele, ca sa vezi daca se potriveste cu ceea ce raporteaza cei de la profitshare.ro.

Referitor la accesibilitate, eu sunt mai degraba de aceeasi parere ca si Campus.
Eu folosesc blocul numeric doar pentru calcule, pentru "Route Jaws to PC cursor" adica Insert+NumPad Minus, "PC Cursor" adica NumPad Plus si mai rar click mouse cu NumPad slash sau NumPad Star.
Dar spuneai ca asta se intampla cand navighezi, or eu navighez destul de putin pe web asa ca si asta ar putea fi unul dintre motivele diferentelor intre preferinte.
Ioto
Plutonier
Mesaje: 163
Membru din: 30 Ian 2013, 18:35
Localitate: Cluj-Napoca
Contact:

Mesaj de Ioto »

Salut,
Eu deţin un laptop acer de câteva luni bune. Sincer, m-am obijnuit cu tastatura acestuia. sunt spaţiate între ele. F-urile nu sunt grupate de restul tastaturii. Doar săgeţile sunt grupate şi cel mai uşor de identificat. Tastele home, page up, page down, şi end sunt puse una dupa alta în linie după rândul cu f-uri. Între f-uri şi home, se află insert, print screen şi delete şi pauze. Nu ştiu sigur ordinea lor. Toate acestea sunt pe primul rând de sus. FN adică tasta pentru funcţii funcţionează cu săgeţile sus şi jos pentru volum şi stânga şi dreapta pentru a regla nivelul de luminozitate. cu fn şi f7 dezactivez sau activez touch pad-ul. cu fn f8 pui pe mut Eu am un model mai slab din seria Aspire ES cu bateria am atins chiar şi 9 ore de ascultat muzică în winamp cu luminozitatea la minim. în afară de asta, dacă lucru cu ecranul la maxim ating 6-7 ore. Laptop-ul nu se închinge aproape deloc. nici când convertesc ceva cu abby e foarte silenţios.
Jack-ul audio mă cam enervează şi pe mine. Nu ştiu de ce toţi producătorii pun mufe combo. Nu am reuşit să facă să meargă un microfon pe el. Am microfon intern, dar nu sunt mulţumit de calitatea acestuia.
Scrie răspuns