Mersi pentru informatia despre adaptorul ethernet-USB. Ma gandeam ca s-ar putea sa existe, dar nu eram sigur. Am mai vazut ca unele laptopuri, cum este extraordinarul Sony Vaio Pro de 11 sau 13 inch, are inclus si un router wireless in care poti introduce mufa ethernet si care apoi poate oferi internet wireless laptopului precum si altor dispozitive (maxim 5 parca).
In concluzie problema conectarii la retea este rezolvata.
Referitor insa la Sony Vaio, care pare a avea performante foarte bune pentru un laptop atat de subtire, si care se pare ca are o tastatura foarte accesibila, se pare ca are alte probleme. In general este criticata calitatea lui si service-ul oferit de colaboratorii Sony. Ca o chestie ciudata, am vazut ca pe site-ul emag.ro existau zeci de tipuri de laptopuri din toate marcile in afara de una singura din care exista doar un singur tip, insa erau doar doua tipuri de laptopuri Sony. Acum in mod ciudat marca Sony a disparut complet de pe site-ul emag.ro din categoria laptopuri, desi ar fi trebuit sa ramana chiar daca stocul din cele doua tipuri de laptopuri Sony ar fi fost zero. Ma gandesc ca poate au avut probleme din cauza calitatii produselor si de aceea au renuntat sa le mai vanda.
Dupa cate am vazut, stocurile pentru laptopuri Sony s-au epuizat si la alte magazine online. Problema nu este faptul ca nu au o distributie foarte buna inin Romania, fiindca se pot cumpara si de pe alte site-uri din afara, dar daca nu se mai vand inseamna ca ar putea fi o problema cu ele.
Oricum, dupa cate am vazut, in ofertele din magazinele romanesti, cel mai puternic Sony Vaio de 11 inch era unul cu procesor I5 de 1.6 GHz, pe cand de pe Amazon se pot cumpara si variante cu procesor I7 de 1.8 GHz. Si mai ieftin, evident. In magazinele din Romania am vazut doar modelul de 13.3 inch cu procesor I7 de 1.8 inch.
O alta problema este insa chiar tastatura cea accesibila, cel putin pentru modelul de 11 inch, fiindca se pare ca nu are tastele home, end, insert, delete, page up si page down, ceea ce pentru un utilizator de Jaws este destul de nasol fiindca trebuie sa apese mai multe taste ca sa poata genera acele taste. Ajunge deci sa fie si Jaws-ul la fel de "usor" de utilizat ca VoiceOver pe Mac.
Inteleg ca laptopul este mic, dar cum un laptop Toshiba de doar 10 inch, deci si mai mic, are acele 6 taste, ar fi de asteptat ca si cel de 11 inch sa le aiba.
In concluzie, Sony Vaio suna bine, dar totusi pare cam riscanta cumpararea lui.
Mersi pentru sugestia pentru Dell XPS. Am vazut ca are procesor I5 din penultima generatie (Ivy Bridge), 4 GB de memorie, dar am vazut ca printre specificatii scrie ca poate fi convertit in tableta, ceea ce este destul de nasol, fiindca asta inseamna ca intotdeauna cablurile cu care se conecteaza la alimentarea cu curent, tastatura si celelalte vor atarna in aer fiind legate de ecran, nu de tastatura. Pentru orbi ar fi bun unul care ar putea functiona fara ecran, nu fara tastatura.

Ce e nasol cu laptopurile astea e ca pe langa ca sunt mult mai slabe decat desktopurile, nici nu exista modele care sa aiba toate facilitatile. Ori sunt mari si ceva mai puternice, ori mici si slabe, iar daca sunt cat de cat OK din ambele puncte de vedere sigur au o tastatura fara cele 6 taste sau una fara spatii intre taste si greu de folosit.
A, si o corectura in mesajul meu anterior. Am scris Duron in loc de Xeon. Vroiam sa spun ca nu ma asteptam sa gasesc laptopuri cu procesor Xeon ca sa le pot numi laptopuri profesionale. Duron e un procesor vechi si slab nu unul profesional.
(Pana la urma am gasit si un laptop cu procesor Xeon, insa un monstru de vreo 5.5 centimetrii grosime si de vreo 5 kilograme a carui baterie tine maxim o ora, si care costa multe mii de dolari.)