Bancnotele cu ghinion

Literatura, idei, ganduri

Moderator: Manu

Scrie răspuns
cristina.vuscan

Bancnotele cu ghinion

Mesaj de cristina.vuscan »

Carmenuso, ai sa le gasesti proaspat rezolvate... Dar, ca o consolare, iti voi oferi eu o problema politista dupa care stiu ca te dai in vant. Uite aici: Locotenentul Brown sosi la locul crimei la cîteva minute după ce fusese anunţat. Acolo se afla ajutorul său, Sergentul Smith, care, ajutat de cîţiva poliţişti, reţinuse doi indivizi, pe nume Flat şi Cork.
— Sir, raportă sergentul, a fost săvîrşită o crimă în spatele hotelului ”Star”.
După ce descrise în amănunţime victima şi tot ce fusese găSit asupra ei, Smith continuă:
— Sînt suspecţi aceştia doi, şi-i arătă pe Flat şi pe Cork.
— I-aţi percheziţionat?
— Da. La Flat s-au găsit... Scoase un carnet din buzunar şi citi: ...s-au găsit un cuţit de vînătoare, 18 bancnote de cîte 1 dolar şi o bancnotă de 5 dolari, plus ceva mărunţiş, vreo 55 de cenţi. De asemenea, în buzunarul hainei mai avea un pachet de ţigări ”Kent".
— Şi asupra lui Cork ce aţi găsit?
Sergentul întoarse o pagină din carnet şi raportă:
— O bancnotă de 20 de dolari, 3 bancnote de 10 dolari, două de 5 dolari şi 6 de 1 dolar. Mai avea o pungă cu tutun ”Wool" şi o pipă din rădăcină de cireş. Domnule locotenent, priviţi bancnota de 20 de dolari, are cîteva urme de sînge pe ea. Cred că sîngele e proaspăt...
Locotenentul privi atent bancnota şi zise:
— Ai dreptate, sergent, urmele sînt recente.
Apoi privi cercetător spre Cork şi-l întrebă:
— De unde o ai?
— De la Flat. Să vedeţi... El... Adică Flat, m-a rugat să-i schimb 20 de dolari... Acum o jumătate de oră,zău.
— Minte! sări Flat. El mi-a schimbat, e adevărat, nişte bani, dar 15, nu 20 de dolari. I-am dat o hîrtie de 10 şi una de 5... De altfel a fost de faţă şi mister Hamilton... Poate să confirme spusele mele.
Mister Hamilton avea reputaţia unui om cinstit, lucru pe care îl cunoştea şi poliţia, aşa că fu chemat şi întrebat ce a văzut.
— Dacă pe domnul locotenent îl interesează, spuse el, pot să povestesc tot ce am văzut. Cred că Cork i-a schimbat nişte bani lui Flat. Am observat că Flat i-a dat ceva lui Cork, parcă nişte bani, dar din cauza întunericului nu am observat dacă era vorba de o bancnotă, sau de mai multe. Apoi l-am văzut pe Cork numărînd îndelung banii, înainte de a-i da lui Flat, iar după ce i-a înmînat, i-a spus: ”Un număr fără soţ de hîrtiuţe aduce nenoroc. Ce-ar fi să dăm una din ele pe ceva care merită?" Flat n-a obiectat şi s-au îndreptat spre restaurantul hotelului...
— Aşa, aşa! mormăi locotenentul Brown, pe gînduri, Apoi scoase cătuşele din buzunar şi rosti solemn:
— Te acuz de crimă şi te arestez!
Şi puse cătuşele la mîna lui...
La mîna cui? Şi cum a ajuns locotenentul Brown la concluzia că tocmai acela pe care îl arestase era vinovatul?
Cristina
Ghita Potra
General de corp de armata

Mesaj de Ghita Potra »

Sper sa nu ma pripesc dar eu cred ca flat este ucigasul.
Indiciile ar fi pachetul de tigari pe care l-a cumparat din bani schimbati.
Cork era fumator de pipa.
Nu prea stiu sa dau o explicatie mai amanuntita.
cristina.vuscan

Fii atent la titlul problemei propuse care este semnificativ si esential pentru dezlegarea enigmei: bancnotele cu ghinion... Si apoi, nu se spune nicaieri in enunt ca Flat si-ar fi cumparat tigari din banii schimbati... Chiar nu, tigarile si banii schimbati au fost gasiti asupra suspectului cand a fost retinut... Si pe urma, care ar fii relevanta faptului ca unul din ei fuma tigari si altul pipa? Nu s-a precizat nimic in legatura cu asta... Cristina
Andreea Neagu
Colonel

Mesaj de Andreea Neagu »

Incearca si comandantul unitatii.
Daca are dreptate Cork si i-a schimbat lui Flat 20 de dolari, tinand cont de ce bani are Flat in final si de faptul ca a primit numar impar de hartii din care a cheltuit una, observam ca nu prea e posibil. 20 de dolari nu ii poti imparti pe numar impar de hartii de tipul celor pe care le are Flat la final.
In schimb, daca Flat ii da lui Cork 15 dolari adica una de 10 si una de 5, pe care primeste in schimb 15 hartii de un dolar, are deja numar impar de hartii. Cheltuieste una, probabil de acolo obtine maruntisul. Deci bancnota de 20 de dolari nu e a lui Flat, ci a lui Cork, asadar Cork e arestat.
Toate astea sunt valabile daca ne gandim ca onorabilul - pana la proba contrarie - domn Cork se refera la numarul de bancnote date cand spune ca un numar impar de hartii aduce nenoroc.
Am ignorat aici cu desavarsire existenta cutitului, a tigarilor si a pipei.
Andy
cristina.vuscan

Bravo, don' comandant! Intr-adevar, Cork se referea la bancnotele inmanate lui Flat atunci cand spunea ca un numar impar de bancnote aduce ghinion. Or, 20 de dolari nu pot fi schimbati pe un numar impar de bancnote de 1 dolar, respectiv 5 dolari. Cu alte cuvinte, nu i-a schimbat lui Flat hartia de 20 de dolari manjita cu sange, ci o avea de la persoana pe care o ucisese... Deci, Cork este cel care va fi arestat si caruia locotenentul Brown ii va pune catusele la maini... Nu au aici nici o importanta nici cutitul de vanatoare, nici tigarile, nici pipa si toate referirile la schimbul de bancnote sunt independente de cumparaturile ulterioare... intrucat acestea s-au facut eventual dupa efectuarea schimbului. Cristina
Scrie răspuns