Ba ai denumit foarte bine diacriticele cu sedila ca fiind traditionale, fiindca de fapt chiar asa si sunt.
Cand s-a renuntat la scrierea cu caractere chirilice in limba romana si s-a propus utilizarea alfabetului latin, a aparut o problema, si anume faptul ca pentru unele sunete din limba romana nu existau litere in limba latina, asa ca au aparut doua curente de opinie sustinute de grupuri de lingvisti. Unul dintre grupuri sustinea ca in limba romana cuvintele ar trebui sa nu se scrie cum se citesc, ci sa se scrie ca in limba de origine. (Adica cam cum fac unii astazi cand scriu "download" in loc de "descarca"...). Grupul lui Titu Maiorescu propunea scrierea fonetica, adica sa se scrie asa cum se citeste, iar pentru caracterele care nu exista, propunea utilizarea unor diacritice. Titu Maiorescu spunea ca intr-adevar literele cu diacritice arata mai urat, dar cum se poate folosi foarte bine sedila in limba franceza, la fel de bine s-ar putea folosi si in limba romana.
Sa nu uitam ca pe acea vreme romanii erau foarte pro francofoni si ca franceza este limba moderna din care limba romana a imprumutat in mod direct cele mai multe cuvinte.
Chiar de la inceput unele ziare utilizau caractere cu diacritice de tip sedila si alte ziare care foloseau caractere cu diacritice de tip virgula, din cauza unor limitari tehnologice. Adica mai exact depindea de unde au reusit fiecare sa importe echipamentele pentru tiparire. Oricum, pe atunci ca acele semne erau o virgulita sau o liniuta oblica nu conta absolut deloc.
In timp au avut insa succes mai mare echipamentele care tipareau caractere cu diacritice de tip virgula, asa ca si profesorii i-au invatat pe elevii lor sa scrie cum au vazut si ei ca se scrie, dar nu fiindca ar fi luat Academia Romana vreo decizie in acest sens. Deci acea schimbare s-a produs din cauza unor limitari tehnologice.
Cand pe vremea lui Ceausescu autoritatile romane au fost intrebate in legatura cu caracterele folosite pentru a fi si ele incluse in standardele din acea vreme, politicienii nu au fost interesati despre standardele capitaliste fiindca in Romania se construia comunismul. Asa ca caracterele cu diacritice de tip virgula nu au fost incluse in niciun standard pe 8 biti. Mai tarziu a fost creat standardul ISO-8859-16 care contine si caracterele romanesti, insa deja era prea tarziu, si foarte putine programe suporta acel standard. Adica e ca si cum n-ar fi.
Norocul nostru a fost ca exista standardul Est European in care se aflau niste caractere cu diacritice dar nu cu virgula, ci cu sedila, adica fix asa cum le-a conceput Titu Maiorescu.
Doar ca unii au aparut si au spus ca acele caractere sunt turcesti, nu romanesti, si ca noi vrem sa schimbam ca sa nu copiem de la altii, indiferent daca asta este util sau nu.
Am citit chiar o poveste pe o pagina Wikipedia cum ca pe vremea lui Titu Maiorescu se foloseau de fapt caractere cu virgula, dar pe atunci virgulei i se spunea sedila.
Ma intreb atunci de ce Titu Maiorescu facea comparatia cu limba franceza si spunea ca "cum sedila se poate folosi in limba franceza...", caci in limba franceza si astazi si atunci se folosea chiar sedila, nu virgula. Si cum atunci romanii erau mult mai orientati spre Franta, ma indoiesc eu ca au vrut sa foloseasca diacritice cu virgula si nu cu sedila.
Astazi domnul Secara spune ca caracterele corecte sunt cele cu virgula, doar fiindca asa a hotarat Academia Romana.
Academia Romana a luat insa de-a lungul vremii si alte decizii proaste care nu au tinut cont de realitate si si de aceasta data a luat acea hotarare fara sa tina cont de limitarile tehnologice, adica de faptul ca noile caractere nu sunt suportate de programele care nu suporta Unicode.
Doar ca unii spun ca nu conteaza si ca pur si simplu ar trebui sa nu mai folosim astfel de programe. Ceea ce este o opinie a unei minti limitate care nu este cu picioarele pe pamant.
Daca sa spunem printr-o lege s-ar interzice folosirea programelor care nu suporta Unicode, nici o banca nu ar mai putea folosi de exemplu programul Multi Cash care este adaptat si folosit de majoritatea bancilor din Romania sub diverse denumiri, de exemplu BRD ii spune MultiX. Si de fapt acel program nu suporta decat literele A-Z, deci nici macar diacriticele cu sedila.
Este foarte bine sa promovezi utilizarea Unicode creand programe care sa il suporte, nu stabilind norme care sa nu mai permita folosirea programelor care nu suporta Unicode. Este aceeasi poveste ca si cea cu hai sa desfiintam liceele pentru orbi, pentru ca vom avea atunci o alternativa mai buna. Dar asta este tipic Romaniei care nu are o istorie prea veche in nici un domeniu asa ca in Romania nimeni nu este interesat de "backward compatibility", ba dimpotriva, exista chiar interese de a nu se pastra compatibilitatea cu alte programe straine create de mult timp, ci folosirea unor programe noi din care au de castigat unii.
Astazi unii nu mai sunt interesati de faptul ca exista limitari tehnologice si nu sunt interesati de problemele pe care le pot avea din cauza acelor limitari, si spun ca trebuie respectata o decizie absurda a unei institutii care nu are legatura cu realitatea.
Realitatea este urmatoarea: pe romanii ii intereseaza de propriul interes, nu de interesul istoric, nationalist, politic. Pe romanii ii intereseaza sa isi poata face treaba cat mai bine si cu cat mai putin efort, nu sa sustina nu stiu ce bazaconii istorice care pe termen lung oricum nu au nicio importanta.
Si acest lucru se poate vedea in practica. Unii dezbat daca sedila este mai buna decat virgula, dar majoritatea romanilor scriu pe web fara niciun fel de diacritice. Si asta nu doar pe cine stie ce forumuri anonime, ci si pe site-uri ale unor ziare sau firme importante.
Iar acest lucru se intampla si din cauza noilor caractere cu virgula care nu sunt compatibile cu foarte multe programe si care daca sunt copiate afiseaza tot felul de patratele.
Nu am testat inca scriptul tau, dar s-ar putea sa fie util. Cred insa ca cel putin pentru orbi ar fi si mai util un script JAWS care sa fie inclus in scripturile pentru Internet Explorer si Firefox si care sa ofere o combinatie de taste cu care sa se poata opta intre afisarea de diacritice cu sedila sau cu virgula.
In acel caz acel script ar functiona peste tot, nu doar pe site-urile care ar folosi scriptul Javascript. Ma gandesc ca probabil si acel script JAWS ar folosi un cod asemanator cu cel din scriptul Javascript.
M-au distrat insa cuvintele toogle si coockie.
Dar nu imi dau seama daca cuvantul toogle este gresit sau chiar asa ai vrut sa il scri.
Ma gandesc ca probabil ai vrut sa scri toggle si cookie.