Maestro DEX 3.00, o noua versiune a programului

Diverse aplicatii create de membrii acestui forum
Avatar utilizator
Manu
General de divizie
Mesaje: 4120
Membru din: 02 Feb 2007, 01:15
Localitate: Cluj-Napoca
Contact:

Maestro DEX 3.00, o noua versiune a programului

Mesaj de Manu »

In caz ca intereseaza, a fost finalizata noua versiune a programului Maestro DEX care acum permite actualizarea definitiilor noi, si mai ofera si alte cateva facilitati.

Un lucru interesant este si posibilitatea cautarii cu JAWS a unui cuvant oriunde ne-am afla, apasand o combinatie de taste, la fel ca in cazul Pontes Dictionary. Mai amanuntit despre aceasta facilitate este scris sub lista noutatilor si modificarilor.

Maestro DEX este programat de Octavian Rasnita.

Noua versiune, 3.00, poate fi descarcata de la link-ul urmator:
Descarcare Maestro DEX 3.00 (126 MB)

Mai jos sunt informatiile despre noua versiune scrise de autor:

Lista cu imbunatatiri in Maestro DEX 3.00:
  • Site-ul dexonline.ro a modificat modul in care se pot descarca definitiile nou adaugate, iar acum actualizarea lor se poate face doar o data pe saptamana. Din versiunea 3.00 programul Maestro DEX permite din nou actualizarea definitiilor.
  • Pe langa posibilitatea actualizarii din programul Maestro DEX la fel ca in versiunile anterioare, versiunea 3.00 ofera in plus doua programe externe cu care se poate face actualizarea. Programul update_gui.exe permite actualizarea afisand o interfata grafica identica cu cea care apare atunci cand actualizarea se face din programul Maestro DEX, iar programul update_cli.exe permite actualizarea afisand o interfata de tip linie de comanda.
    Ambele programe accepta o serie de parametrii care se pot adauga dupa numele programului, iar lista lor poate fi consultata ruland programul update_cli.exe cu parametrul --help:
    update_cli.exe --help
  • Incepand cu versiunea 3.00 programul Maestro DEX a fost optimizat pentru a cauta mult mai rapid atunci cand se folosesc caractere de inlocuire (wildcards) "*" si "?" daca se cauta cuvinte care incep cu un anumit text. Viteza nu va fi mai mare in cazul unei cautari de tipul *export* sau *export, dar va fi mult mai mare daca se vor cauta expresii de genul export*.
  • Si in cazul cautarii cu expresii regulate programul a beneficiat de aceeasi optimizare atunci cand se cauta un cuvant care incepe cu un anumit text, ca de exemplu /^export/.
  • Cautarea cuvintelor in corpul definitiilor se poate face acum folosind nu doar cuvinte simple si cuvinte cu caractere de inlocuire, ci si expresii regulate, iar in plus si cautarea in corpul definitiilor beneficiaza de optimizarile de viteza amintite mai sus.
  • Baza de date a fost comprimata eliminandu-se datele inutile, astfel ca in prezent ea nu este cu mult mai mare decat in versiunile anterioare, insa contine mult mai multe definitii.
  • Versiunea 3.00 a programului Maestro DEX ofera o noua facilitate de afisare a abrevierilor, putandu-se afisa in forma originala ca pana in prezent, sau in forma expandata sau putandu-se alege ca abrevierile sa nu fie afisate deloc.
    In prezent nu au fost inca marcate toate abrevierile, asa ca pentru moment vor exista si abrevieri care se vor afisa in forma lor originala indiferent de aceasta setare.
  • Din versiunea 3.00 a programului Maestro DEX a crescut putin viteza de formatare a definitiilor (cu bold, italic, text colorat...). Viteza de formatare a textului conteaza doar atunci cand trebuie sa se afiseze un numar mare de definitii la un moment dat. Daca se afiseaza putine definitii, cresterea vitezei este nesemnificativa.
  • Incepand din versiunea 3.00, programul Maestro DEX ofera o noua facilitate, si anume posibilitatea afisarii definitiilor cu un text simplu, neformatat. In modul implicit de afisare, cuvantul cheie din corpul definitiei este afisat cu caractere aldine (bold) de culoare albastra, iar in corpul definitiei apar alte elemente formatate cu caractere aldine sau cursive (italic). Daca se alege afisarea definitiilor cu un text neformatat, viteza de afisare creste substantial, in special atunci cand trebuie afisat un numar mai mare de definitii.
  • In versiunile anterioare, in corpul definitiilor, dupa denumirea dictionarului in care apare definitia se afisa intotdeauna numele utilizatorului care a cules si introdus respectiva definitie. Din versiunea 3.00 se poate opta daca numele utilizatorului sa fie afisat sau nu. Afisarea sau neafisarea numelui utilizatorului nu afecteaza viteza de cautare/afisare a definitiilor.
  • Din versiunea 3.00 se poate alege daca dictionarul din care face parte definitia gasita sa fie afisat in forma prescurtata sau cu denumirea completa. Indiferent de optiune, viteza de cautare/afisare nu este afectata.
  • O noua facilitate este posibilitatea cautarii in corpul definitiilor fara a mai marca caseta de marcare special destinata acestui scop, incepand textul cautat cu "def:", ca in exemplul:
    def: tanara uniforma militara
  • Au fost completate si rezolvate unele erori de afisare a mesajelor afisate in cazul in care nu sunt gasite unele cuvinte, sau cuvinte asemanatoare, sau cuvinte in corpul definitiilor.
    Au fost rezolvate cateva erori care afectau cautarea in anumite conditii.
  • Din versiunea 3.00 a fost adaugat suport pentru server Proxy. Acesta este util in cazul in care utilizatorii se conecteaza la internet printr-un proxy si doresc sa poata face actualizarea definitiilor si sa verifice daca a aparut o noua versiune a programului.
  • In versiunile 2.X ale programului Maestro DEX era posibila modificarea marimii fontului cu care se afiseaza definitiile, insa doar prin editarea directa a fisierului de configurare. Din versiunea 3.00 se poate seta marimea fontului dupa accesarea unei optiuni din meniu.
  • Au fost adaugate explicatii (care apar in status bar) cand se navigheaza prin meniuri pentru alte cateva elemente din meniu (din submeniul "Prescurtarea definitiilor").
    Utilizatorii cititorului de ecran JAWS le pot citi cu combinatia de taste Insert+Page Down atunci cand cursorul se afla in meniuri.
  • A fost adaugata posibilitatea limitarii numarului de definitii care sunt afisate, separat pentru cautarea cuvintelor in dictionar si pentru cautarea cuvintelor in corpul definitiilor. Aceasta este utila pentru cazurile in care se cauta cu caractere de inlocuire sau expresii regulate si rezulta un numar foarte mare de definitii, cautare care poate dura foarte mult si care poate chiar bloca computerul daca la un moment dat trebuie sa se incarce in memorie o cantitate foarte mare de date.
  • Odata cu versiunea 3.00 a fost restructurat meniul programului, deoarece au aparut mai multe optiuni si era mai greu sa se ajunga la o anumita optiune din meniu. Meniul Optiuni a fost impartit in trei meniuri: Optiuni cautare, Optiuni afisare si optiuni diverse si pot fi accesate direct cu combinatiile de taste Alt+O, Alt+P si Alt+U.
  • A fost actualizat si help-ul programului care acum contine unele detalii despre noile facilitati adaugate.
  • Pentru utilizatorii cititorului de ecran JAWS, din versiunea 3.00 programul Maestro DEX ofera o noua facilitate, aceeasi facilitate oferita si de programul Maestro Translate, care poate traduce cu ajutorul Google Translate, si anume posibilitatea cautarii unui cuvant in dictionar si posibilitatea cautarii unui cuvant in corpul definitiilor fara a deschide programul.

La instalarea programului se ofera posibilitatea alegerii combinatiei de taste cu care se poate cauta un cuvant in dictionar si a combinatiei de taste cu care se poate cauta in corpul definitiilor. Aceste combinatii de taste se pot modifica sau anula ulterior din interfata programului Maestro DEX.

Combinatia de taste implicita pentru cautarea unui cuvant in dictionar este Shift+JawsKey+F12 iar pentru cautarea unor cuvinte in corpul definitiilor este Alt+JawsKey+F12. Aceste combinatii de taste pot fi modificate in momentul instalarii programului sau ulterior din meniul Optiuni diverse. Posibilitatea alegerii acestor combinatii de taste si optiunile din meniu pentru setarea si stergerea lor apar doar daca este instalat cititorul de ecran JAWS.

Pentru a se cauta un anumit cuvant in dictionar se poate folosi oricare dintre urmatoarele metode:
- Se selecteaza un cuvant sau o parte dintr-un cuvant in programul cu care se lucreaza la un moment dat si apoi se apasa combinatia de taste aleasa; Daca se selecteaza mai multe cuvinte, se cauta doar primul cuvant selectat;
- Se plaseaza cursorul inaintea cuvantului sau in interiorul cuvantului care se doreste a fi cautat in dictionar si se apasa combinatia de taste aleasa;
- Se activeaza si se plaseaza cursorul JAWS inaintea sau in interiorul cuvantului care se doreste a fi cautat si se apasa combinatia de taste aleasa.

Daca combinatia de taste aleasa pentru cautarea unui cuvant in dictionar este apasata o singura data, cititorul de ecran JAWS va citi instantaneu definitiile gasite. Daca combinatia de taste se apasa de doua ori rapid, definitiile gasite sunt afisate intr-o fereastra virtuala, unde pot fi citite cu atentie sau copiate.

Nota: Prin "apasarea de doua ori rapid a combinatiei de taste" se intelege apasarea de doua ori rapid doar a ultimei taste din acea combinatie. De exemplu, in cazul combinatiei de taste Shift+JawsKey+F12 se apasa tasta Shift si tasta Jaws Key si se mentin apasate iar apoi se apasa de doua ori rapid tasta F12.

Pentru a se cauta in corpul definitiilor se poate folosi oricare dintre urmatoarele metode:
- Se selecteaza un cuvant sau o parte dintr-un cuvant in programul cu care se lucreaza la un moment dat si apoi se apasa combinatia de taste aleasa; Daca se selecteaza mai multe cuvinte, se vor cauta definitiile care contin toate cuvintele selectate;
- Se plaseaza cursorul inaintea cuvantului sau in interiorul cuvantului care se doreste a fi cautat in dictionar si se apasa combinatia de taste aleasa;
- Se activeaza si se plaseaza cursorul JAWS inaintea sau in interiorul cuvantului care se doreste a fi cautat si se apasa combinatia de taste aleasa.

Daca combinatia de taste aleasa pentru cautarea unui cuvant sau a mai multor cuvinte in corpul definitiilor este apasata o singura data, cititorul de ecran JAWS va citi instantaneu definitiile gasite. Daca combinatia de taste se apasa de doua ori rapid, definitiile gasite sunt afisate intr-o fereastra virtuala, unde pot fi citite cu atentie sau copiate.

Programul Maestro DEX instaleaza scripturile JAWS necesare in toate versiunile de JAWS incepand cu versiunea 7 iar daca una dintre cele doua combinatii de taste alese sunt deja definite pentru un alt script intr-o anumita versiune de JAWS, va anunta acest lucru, iar acea combinatie de taste nu va putea fi folosita in respectiva versiune si va trebui aleasa o alta combinatie.

Pentru a alege o anumita combinatie de taste nu trebuie doar sa apasati respectiva combinatie, ci sa scrieti literal numele tastelor care vor fi unite prin caractere "+", ca in exemplul: Shift+JawsKey+F12.
Denumirea tastelor trebuie scrisă corect iar tastele care pot fi folosite sunt: Control, Alt, Shift, Insert, JawsKey, F1 .. F12, A .. Z, 0 .. 9, Windows, Space, Enter, PageUp, PageDown, ScrollLock, Delete, Tab, Home, End, LeftArrow, RightArrow, UpArrow, DownArrow, Escape, [, ], BackSpace, Comma, Period, ;, Apostrophe, backslash, `, Dash, Equals, NumPad0 .. NumPad9, NumPadPlus, NumPadMinus, NumPadSlash, NumPadStar...

Nota: Este posibil ca dupa instalarea programului Maestro DEX sa trebuiasca sa inchideti si deschideti cititorul de ecran JAWS daca doriti sa puteti folosi programul Maestro DEX cu combinatiile de taste alese.

Programatorii pot apela direct serverul COM creat si instalat de programul Maestro DEX din alte programe, folosind aceeasi sintaxa care este folosita in scripturile JAWS MaDEX.JSS.
Serverul COM ofera doar doua functii, search() cu care se poate cauta in dictionar, si get_dictionaries() cu care se poate prelua lista dictionarelor din baza de date.
Functia search() accepta foarte multi parametrii care permit specificarea tuturor optiunilor de cautare care sunt disponibile si in program.

Iata un exemplu de program in Perl cu care se poate cauta in dictionar cuvantul "scaun", folosind serverul COM si optiunile implicite:

use Win32::OLE;
$md = Win32::OLE->new('Maestro.DEX');
print $md->search( "scaun" );

Programul Maestro DEX creaza doua scripturi SearchDex() respectiv SearchDexInDefs() cu care se poate cauta in dictionar respectiv in corpul definitiilor si adauga automat aceste scripturi in scriptul default.jss. In corpul lor se poate vedea lista tuturor optiunilor implicite de cautare, iar cei care doresc le pot modifica.

Maestro DEX 3.00 a fost testat si functioneaza sub Windows XP 32bit si Windows 7 32bit.
Nu a fost testat sub Windows 8 32bit.
Programul a fost testat si sub Windows 8 64bit si functioneaza, insa doar in varianta portabila, adica care doar se copiaza pe hard disk, nu se instaleaza, si in aceasta varianta nu poate fi accesat cu ajutorul scripturilor JAWS.
Ultima oară modificat 04 Dec 2013, 22:05 de către Manu, modificat 1 dată în total.
Errare humanum est, sed perseverare diabolicum...
In forum linguae Latinae venite! (via est: www.limbalatina.ro)
Mira
Sublocotenent
Mesaje: 257
Membru din: 30 Ian 2007, 18:02
Localitate: Cluj-Napoca

Mesaj de Mira »

Am încercat să descarc dicţionarul, dar nu se poate. Se deschide o altă pagină.
Se poate remedia problema?
Mira
IonPop
Colonel
Mesaje: 2166
Membru din: 02 Oct 2010, 17:55

Mesaj de IonPop »

Noua adresa este pe site-ul maestrodex.ro:
http://maestrodex.ro/download/MaestroDEX-Win32-3.05.exe
Avatar utilizator
Manu
General de divizie
Mesaje: 4120
Membru din: 02 Feb 2007, 01:15
Localitate: Cluj-Napoca
Contact:

Mesaj de Manu »

Am corectat link-ul in primul post.
Errare humanum est, sed perseverare diabolicum...
In forum linguae Latinae venite! (via est: www.limbalatina.ro)
Scrie răspuns