Acesta este Forumul Pontes, loc in care puteti discuta orice despre persoanele cu dizabilitati, in special despre si cu nevazatori. Puteti afla sau oferi informatii despre locuri de munca, viata sociala, IT (informatica), jocuri audio, ganduri, idei etc.
Pai eu cred ca orice program normal care merge pe 32, merge si pe 64, in afara de JAWS care probabil ca o fi avand el ceva mai special, probabil legat de acele drivere video.
Am citit ca in ceea ce priveste driverele, nu va fi cam niciodata unul de 32 bun pentru un sistem pe 64.
Iar Wintalker cred ca nu merge de fapt pentru ca nu il vede JAWS, cine stie cum o fi fost facut pachetul ala de instalare prin 1998, nu or fi folosit constante pentru Program Files si ce stiu mai ce, astfel incat se pune pe cai absolute in locuri care nu mai sunt aceleasi.
Cand o sa avem un 64 biti la indemana, va trebui vazut care e treaba, ce fisiere ar trebui mutate si unde etc.
Un citat de pe site-urile Microsoft suna asa:
If the program is specifically designed for the 64-bit version of Windows, it won't work on the 32-bit version of Windows. (However, most programs designed for the 32-bit version of Windows do work on the 64-bit version of Windows.)
Acum trebuie vazut ce inseamna acele programe putine, care rezulta din toate minus "most". De ce nu or fi mergand, ce anume pot avea atat de specific pentru a fi doar pentru 32 de biti.
Errare humanum est, sed perseverare diabolicum...
In forum linguae Latinae venite! (via est: www.limbalatina.ro)
Mda, asta ma intreb si eu. Am vazut de exemplu ca un installer facut cu NullSoft Installer pentru 32bit nu poate fi instalat sub 64bit.
Dar cum nu am testat pana acum ca lumea un Windows pe 64 biti, decat putin Windows 8 beta sub o masina virtuala, nu stiu care alte programe ar putea avea probleme.
Apropos, daca vreti sa descarcati Windows 7 64bit, si Windows 8 64bit, si parca era si o versiune pe 32 biti, cred ca Win 7, toate ca imagini .iso create cu acea unealta care permite instalarea cu voce, puteti accesa site-ul:
In schimb pachetele create cu Inno Setup Compiller merg si pe 64, ma mir ca nu il folosesti, e gratuit si foarte flexibil.
Doar o incercare si o sa vezi ce posibilitati nelimitate are.
Errare humanum est, sed perseverare diabolicum...
In forum linguae Latinae venite! (via est: www.limbalatina.ro)
Nu prea am multa experienta cu windows pe 64 de biti. Am folosit la un moment dat ceva xp. Din cate tin minte mergeau cam toate programele ok. Problema mare la el sunt driverele. Daca stii ca toate perifericele tale au driver pe 64 e ok sa il folosesti mai ales daca ai mult ram. Am inteles ca sistemul pe 86 triite pachete de date in ram duble ca marime fata de cel pe 32 asa ca , de exemplu, 4Gb pe 64 e echivalentul a 2Gb pe 32 de biti.
Cred ca jaws are probleme din cauza a mirror display driver sau ce o fi instaland el ca sa interactioneze cu placa video.
MArele castig pe 64 biti ar fi daca ar exista aplicatii native compilate pt 64 biti. Am vazut recent un office 2013, de exemplu care avea kit-uri separate pt 32 si 64 de biti. Pe mine sincer m-ar tenta un abby finereader pe 64 care ar aeva uo viteza mult mai buna de recunoastere.
In contextul actual insa eu folosesc doar sisteme pe 32 de biti ca sa fiu sigur ca sunt compatibile cu toate programele si perifericele.
Castigul mai mare pe 64 de biti, dupa parerea mea, il are linux care are deja majoritatea programelor compilate nativ pe 64. Acolo chiar am obvservat diferente vizibile de performanta intre o distributie de ubuntu pe 32 de biti si una pe 64.
Daca as avea acuma un calculator cu 6 sau 8 giga de ram, de exemplu, cred ca m-as incumeta la un sistem pe 64 de biti fie si numai pentru ca mi-ar parea rau sa las atata amar de ram nefolosit avand in vedere faptul ca sistemele pe 32 de biti au limitarea aia de maxim 3 giga utilizabili:)
Eu am 4 GB de memorie dintre care o gramada de memorie este furata de alte dispozitive, cred ca de placa video, asa ca Windows vede doar 2.7 GB. Ma rog, si daca ar folosi intreaga memorie, tot nu ar putea folosi mai mult de 3.5 GB, asa ca nu ar fi o mare diferenta.
Pe mine m-ar interesa sa ii mai pun niste memorie ca sa pot rula mai OK diverse masini virtuale Vmware, fiindca din 2.7 GB nu prea pot aloca cine stie ce memorie, asa ca functioneaza foarte greu.
Windows XP sub masina virtuala functioneaza OK, insa Windows 7 se misca foarte greu, iar Mac OS X aproape ca nu se misca. Si am inteles ca ar trebui totusi sa functioneze OK, insa ca doar lui ii trebuie minim 4 GB de memorie.
Eu am vrut mai demult sa incerc Inno Setup, dar am ramas cam dezamagit cand am vazut ca foloseste un fisier de configurare in care trebuie specificate optiunile, asa ca m-am gandit ca este probabil destul de putin flexibil.
Este drept ca nu am studiat prea mult problema, insa deocamdata nu imi dau seama care este principiul lui de functionare.
NullSoft Installer are un fel de limbaj al sau in care poti defini functii care sa faca diverse lucruri, sa verifice diverse conditii si eventual sa ruleze anumite programe.
In el se definesc inclusiv unele chei din registry in care sa scrie anumite date, doar ca probabil acele chei ar trebui modificate ca sa poata scrie unde trebuie cand ruleaza sub 64 de biti.
De asemenea, trebuie setate intr-un mod mai special directoarele in care sa copieze fisierele.
Am citit despre el "There is no 64-bit NSIS Installer (yet) so only 32-bit version will be running on 64-bit host which means that 32-bit redirection will take place".
Iar acel 32bit redirection este ceva legat de faptul ca daca installerul ruleaza pe 32 biti, atunci in mod implicit Windows considera ca programul instalat este de asemenea pe 32 biti si copiaza fisierele in directoarele pentru 32 biti, sau ma rog, pe aproape, fiindca am inteles ca versiunile mai noi de Windows au directoare speciale pentru asa ceva.
Dar in concluzie, nu e ok. Mie mi-ar placea sa scriu un singur fisier de configurare si cu el sa pot crea un kit de instalare cu care programul sa se instaleze fara probleme si in Windows XP pe 32 biti si in Windows 7 pe 32 si 64 biti, si in Windows 8 pe 64 biti...
Se pare ca va trebui sa testez mai bine si InnoSetup.
Dar oricum, era doar un exemplu de programe care nu functioneaza ok sub 64 de biti, si in mod implicit toate kiturile de instalare care il folosesc si care nu au fost actualizate sau care nu ofera si o versiune special pentru 64bit nu se vor putea instala nici ele.
Ca sa nu ne abatem foarte tare de la subiect, am creat in sectiunea programare un Topic despre Inno Setup.
In alta ordine de idei, cred ca rau nu poate fi daca trecem pe 64, mai ales daca avem mai multi rami.
Practic, cel putin in ceea ce priveste modul de lucru al procesorului, e ca si cum ar fi o teava mai groasa prin care poate trece o cantitate mai mare.
Poate si simplul fapt ca un simplu integer poate fi exponential mai mare si deja merita.
Errare humanum est, sed perseverare diabolicum...
In forum linguae Latinae venite! (via est: www.limbalatina.ro)
Salutare. Am incercat si eu o masina virtuala pe mac. Am pus in ea un windows 7, da experienta a fost nereusita. O cauza pentru asta a fost faptul ca se misca foarte incet cred ca din pricina ramului, da nici nu prea am reusit sa controlez din tastatura windowsul. Daca eram pus cu mousul pe windows mai mergea ceva, da iesea de acolo si ma tot ducea in interfata programului. In concluzie eu nu am reusit pe mac, dar si daca as fi reusit in conditiile cum se misca as fi renuntat oricum.
@gruia
Windows 7 are nevoie de cel putin un giga de ram pe care daca nu e disponibil fizic masina vrtuala iv va emula vvirtual ... de aici mersul incetinit. Mai bine incearca windows xp in masina virtuala cu 512 mb ram. Presupun ca pentru jocul de table, de exemplu, iti e suficient un xp.
Salutare!
Manu sunt eu interesat de o carte in format electronic cu instructiuni de utilizare windows7 cu jaws. Stiu ca s-a facut si un curs de initiere in windows 7 dar din pacate nu am participat. Nu stiu de ce dar am impresia ca sunt Stan Patitul. De cate ori vreau sa particip la vreun curs nu e nimeni interesat de organizarea respectivului curs sau nu functioneaza ori userul ori parola.
Eu nu stiu de nici o carte despre utilizarea Windows 7 cu JAWS. Am mentionat despre acel manual de utilizare Windows 8 pcu JAWS sau Window-Eyes pentru ca am vazut din intamplare ca exista, dar e in engleza si costa 300 dolari americani.
Totusi, vad ca te descurci bine cu Windows, din moment ce postezi mesaje pe forum si faci tot felul de lucruri. Ori ai acum XP si te gandesti ca o fi ceva complex de invatat cand vei trece la Seven?
Utilizarea unui Windows inseamna navigarea prin meniuri, operarea cu aplicatia Windows Explorer / Computer si altele de acest fel, nu scripturi, taiere de fisiere audio si ce stiu mai ce. Sa nu crezi ca intr-un curs de utilizare Windows 7 ai invata sa faci site-uri, jocuri si altele care trec de operatii de baza prin aplicatiile implicite.
S-a facut la ANR un curs despre Windows 7 pentru nevazatori, deci cu JAWS, care avea si un suport text. Oare acela nu este disponibil? Ar prinde bine, mai ales ca acela e sigur in limba romana.
Poate ca il posteaza cineva pe aici, daca nu e strict secret.
Errare humanum est, sed perseverare diabolicum...
In forum linguae Latinae venite! (via est: www.limbalatina.ro)
Salutare!Da Manu de acel curs zic eu.Oricum inseamna ca nu se-ntampla cine stie ce mare branza la acel curs de initiere in windows 7 cu jaws.Asta stiu sa fac deja...si in plus anumite chestii prefer sa le descopar singur.M-ar fi interesat o serie de programe prin care sa pot prelucra putin un clip sau o melodie.Ti-am zis sunt nou in treaba asta cu jaws si nu m-am obisnuit cu situatia mea...
Am pus si eu Windows 8.1, cel putin pentru o perioada de proba.
Mi-am luat un SSD si RAMI, vrand sa trec pe 64 biti, dar din cauza unor probleme care au aparut la Seven-ul pe 64, am incercat acum un 8.1 pe 32, pe acesta am putut sa il pun singur cu acel system cu NVDA.
Per ansamblu imi place Windows 8.1, merge foarte bine, buteaza in vreo 10 secunde totul pare sa fie in regula.
Totusi, trebuie asteptat JAWS 15, sunt cateva lucruri care nu merg cu 14:
- JAWS Api nu functioneaza. Am verificat cu JAWS 15 si merge. Asadar, cei care joaca table si altele, pot fi deranjati cand se va auzi SApi5 in loc de JAWS. NVDA nu are probleme la acest capitol.
- 14 Nu mai poate porni automat, 15 poate, am verificat si asta cu acel beta. De asemenea si NVDA poate porni automat.
Am instalat aplicatiile pe care le foloseam si par ca toate sa se comporte la fel ca pe Windows 7.
Arata tot mai mult ca o tableta, atunci cand apesi un simplu Start gasesti chestii de genul: Food and Drink, Weather, Sports etc, dar toate acestea pot fi ignorate, exista si vechiul Desktop, pot fi adaugate scurtaturi, pot fi scoase iconite din Start Screen.
Toate driverele au fost instalate cum trebuie, nu am mai intampinat nici o problema dupa o instalare de vreo 20 de minute cu tot cu formatarea partitiei si celelalte configurari initiale.
Abia astept sa avem un JAWS 15 complet pentru 64 sa trec pe Windows 8.1.
Errare humanum est, sed perseverare diabolicum...
In forum linguae Latinae venite! (via est: www.limbalatina.ro)
Din cate am vazut, Windows 8 are multe facilitati inutile care mai mult incurca, cum sunt si acele elemente din start screen de care spuneai. Campus spune ca si consuma mai multe resurse decat Windows 7.
Tie cum ti se pare din punctul de vedere al consumului de resurse?
Si de fapt care ar fi avantajele fata de Windows 7 pentru care ar merita sa il folosim?
Intotdeauna cand am citit ceva despre SSD era amintit si ceva despre cat de rapid porneste sistemul de operare.
Mie imi pare acest lucru destul de putin important asa ca nu ma atrage. Adica oricum pornesc computerul doar o singura data pe zi (in caz ca nu crapa Windows-ul), asa ca viteza de pornire este nerelevanta.
De asemenea, fiindca nu l-as utiliza pe un laptop nu conteaza nici ca consuma mai putin bateria decat un HDD.
Eu am fost atras de faptul ca viteza de acces este mai mare decat a unui HDD, insa acum ca l-ai testat, ce poti spune? Se simte in mod evident ca programele se deschid mai rapid, sau ca fisierele se copiaza/sterg mai rapid?
Nu mise pare ca ar consuma mai multe resurse, desi poate ca sunt uneori mai incet pe el din cauza obisnuintei cu Windows 7.
De mers merge repede un SSD, practic daca instalezi ceva de pe acelasi hard totul pare a fi instant.
Si programele mi se deschid mult mai repede.
Am dat chiar acum un enter pe MS Word si a aparut instant, vreo 2 secunde, dar poate ca JAWS nu apuca sa citeasca imediat.
Daca Windows 8 nu merita, desi e discutabil, un hard SSD merita cu siguranta.
Maine incerc din nou un Seven pe 64, nu imi convine Windows 8.1 cu JAWS 14 pentru motivele mai sus amintite.
Sper insa ca Seven sa nu imi faca problemele pe care mi le-a facut acum cateva zile. Mi se restarta brusc calculatorul, poate o fi fost de la ceva driver legate de AHCI, cine stie.
Am citit ca Windows 8 are un support mult mai bun pentru diverse device-uri, cum ar fi pentru hard disk, are support nativ pentru USB 3.0 si ce stiu mai ce.
Mie dupa doua-trei zile de joaca cu el imi place, as ramane cum sunt acum daca as avea un JAWS 15 si daca ar fi varianta de 64, asta pentru ca tot mi-am mai luat 4 GB de RAM.
Revenind la acele lucruri inutile care nici mie nu imi plac, pot sa spun ca deja nu le mai vad, am reusit in doua zile sa le ignor si sa ma comport ca pana acum, adica desktop, de pe desktop aplicatia This PC, asa se numeste acum My computer sau Computer. Daca apas totusi butonul Start si ma duce in Start Screen, pot sa scriu direct ce vreau si sa apas enter pentru a afla rezultate.
Mai sunt combinatii precum Windows + S pentru cautare setari, Windows + F pentru cautare generala si altele, nu am apucat sa ma obisnuiesc sa le folosesc.
Exista si o aplicatie din cate am auzit care face meniul start sa fie ca la Windows 7.
Multe au ramas ca pe vremuri, de exemplu zona Device Manager e tot aceeasi ca la XP, un tree view cu toate dispozitivele.
Au bagat acum ribbon menu cam peste tot, si in This PC, Internet Explorer. Si la faza ribbon are probleme JAWS 14, nu reuseste sa virtualizeze, 15 este in regula.
Am vazut ca in IE flash este integrat, chiar prima data cand am trecut pe la Windows Update a aparut la Important Updates ceva Security for Adobe Flash Player.
Vocile naratorului sunt pana la urma tot cele de la Nuance, astia au devenit provideri generali.
Interesant cum au gandit naratorul, au fost atenti sa fie chiar si faza care se intampla la iPhone, sa se dea mai incet muzica si alte sunete, chiar si Eloquence, cand vorbeste acesta. Toate aceste lucruri se pot seta, activa, dezactiva.
Errare humanum est, sed perseverare diabolicum...
In forum linguae Latinae venite! (via est: www.limbalatina.ro)