Despre cracuială

Despre computere, telefoane, tehnologie

Moderator: Manu

Scrie răspuns
Paul
Sergent major
Mesaje: 52
Membru din: 18 Iul 2007, 16:36
Localitate: Timisoara, Arad
Contact:

Despre cracuială

Mesaj de Paul »

Am vrut de mai mult timp să îmi prezint punctul de vedere în legătură cu crăcuiala sau spargerea protecţiei aplicaţiilor software.

Acum câţiva ani, am protestat (pe Rebele şi cred că şi pe Pontes) în legătură cu discuţiile despre crack-uri. Desigur, cu toţii ştim cum stă treaba şi că majoritatea românilor folosesc aplicaţii fără licenţă. Nu mai este un secret pentru nimeni că nici străinii din ţările calde nu sunt cu mult mai buni decât noi. Ceea ce însă găsim într-o mai mare măsură „dincolo” este o oarecare decenţă în ceea ce priveşte piratarea. Dincolo furtul de aplicaţii informatice este considerat imoral, iar cei care o fac totuşi, o fac cu jenă.

Din cât ştiu eu, moderatorii forumurilor de discuţii (de dincolo) nu permit referirile la piraterie şi metodele de a „sparge” protecţiile. La noi este diferit; în general, în ţările din Est este considerat moral acceptabil ca o aplicaţie să fie mai repede sau mai târziu crăcuită. Nu vreau să speculez în legătură cu motivele istorice de a încuraja aceste practici. Nu vreau nici să spun că noi am fi mai piraţi decât alţii; cu siguranţă nu este aşa. Din câte ştiu eu, ruşii şi chinezii sunt mult mai dispuşi la piraterie (procentual vorbind), iar dintre vecini, bulgarii şi foştii yugoslavi ne depăşesc de departe.

Categoric, nu vreau să vă obosesc cu filozofiile mele, ci vreau să discut un aspect foarte pragmatic. Este sau nu păguboasă pentru români crăcuiala ? Cineva îmi spunea că în România este imoral să foloseşti fără licenţă o aplicaţie care costă maxim 20 de euro. Mă întreb cât de performantă şi utilă poate fi o asemenea aplicaţie ?

Îmi aduc aminte că vocea Carmen de la IVO a costat iniţial 199 de euro (cu un euro mai puţin decât Ancutza). Apoi, preţul a căzut brusc la 20 de euro. Nu ştiu dacă reducerea de preţ a apărut înainte sau după crack. În orice caz, azi colegii de la IVO lucrează (probabil) la o metodă de protecţie mai bună, iar vânzările sunt suspendate.

Poate că nu m-aş fi apucat să scriu acest mesaj, dacă nu aş fi aflat recent despre faptul că şi Ioana de la Loquendo a fost spartă. Reacţia americanilor a fost destul de rapidă: au renunţat la condiţiile comerciale absurde impuse iniţial, iar preţul pentru Ioana a fost stabilit puţin sub preţul cu care se vinde în România Simona varianta Standard High. Mă întreb câţi vor cumpăra totuşi vocea Ioana ştiind că o pot primi gratuit ?! Desigur, firma Loquendo va trebui să îşi revizuiască sistemul de protecţie şi vor fi nevoiţi să scoată o versiune nouă, dacă mai sunt interesaţi de piaţa românească.

Recent s-au făcut presiuni asupra mea ca să elimin mesajul de licenţiere din vocea Simona şi să creez un sistem de licenţiere cu limită de timp. Hai să fim serioşi ! protecţia prin limită de timp nu este protecţie. Există destule aplicaţii generice care permit fie blocarea restricţiei, fie eliminarea tuturor „urmelor” lăsate la instalarea aplicaţiei, care poate fi astfel reinstalată periodic, cu un singur click.

Destul de des în ultima vreme, am fost întrebat dacă nu am făcut o versiune de Simona pentru telefoane. Probabil că firma Nuance are undeva pregătită o asemenea voce şi s-ar putea chiar să fie disponibilă. Cu siguranţă varianta Simona Compact poate rula pe sisteme cu resurse scăzute. Din păcate pentru toţi cei care m-au rugat, firma noastră nu poate investi în software care va fi spart cu siguranţă, iar Symbianul nu oferă prea multă siguranţă.

Cu siguranţă, Loquendo nu va da faliment, pentru că cineva a crăcuit Ioana şi nici Nuance nu va resimţi mare lucru dacă Simona va fi spartă. Produsele specifice pentru piaţa românească sunt concepute astfel încât efortul de realizare a acestora să fi fost deja acoperit din produsele deja vândute pe piaţa vestică. De exemplu, pentru realizarea vocilor Simona şi Ioana firmele respective au folosit instrumentele, infrastructura şi bibliotecile amortizate pe pieţele „civilizate”; efortul specific pentru vocile româneşti a fost destul de mic.

Concluzii ? nu cred că pot trage concluzii privind numai la piaţa românească. Vesticii vor încerca piaţa românească cu aplicaţii în care nu vor investi mai mult decât îşi pot permite să piardă. Preţurile vor scădea doar când va fi prea târziu, iar noi vom fi întotdeauna cu câţiva ani în urma altora. Oricum, nu este grav; suntem obişnuiţi.
Paul FOGARASSY
IonPop
Colonel
Mesaje: 2166
Membru din: 02 Oct 2010, 17:55

Re: Despre cracuială

Mesaj de IonPop »

La fel ca in cazul tuturor celorlalte restrictii impuse de legislatie, in Romania exista o cultura care ii face pe romani sa gandeasca ca este bine sa existe stabilitate si ca ar trebui ca toata lumea sa respecte legile, dar ceilalti, nu propria persoana, fiindca dintr-o lunga experienta proprie si a altora a observat ca marile averi si marile afaceri s-au facut prin metode mai putin legale si morale, iar acest fapt a atras admiratia celorlalti pentru cat de istet este faptasul, nu oprobriul publicului.

Revenind la grupul tinta al orbilor, diferenta intre orbii din Romania si cei din tarile mai bogate ca SUA de exemplu nu este atat de mare din punctul de vedere al folosirii aplicatiilor piratate, atat doar ca dupa cum ati spus, in tarile vestice se pirateaza mai cu rusine, pe cand in Romania se pirateaza cu mandrie.

Cei care platesc bani pentru un produs software (sau pentru orice altceva) cand toata lumea stie ca l-ar fi putut utiliza gratis, este considerat fraier, iar in conditiile din Romania, cam asa si este. O lege este lege doar atunci cand este respectata de toata lumea si cand autoritatile incearca sa inlature exceptiile, ceea ce nu este cazul in Romania.

Zicala ca "cu o floare nu se face primavara" se potriveste in acest caz. Firmele straine sau romanesti care ar putea produce dispozitive si software pentru orbi nu si-ar putea continua cu succes activitatea daca ar castiga doar din vanzarea acelor produse si daca doar cativa orbi ar plati pentru ele.

In alte tari orbii nu prea platesc, caci statul le asigura accesul mai facil la cititoare de ecran si alte dispozitive, ba chiar cursuri gratuite, dar in Romania statul tocmai intentioneaza sa reduca si alocatiile banesti de care beneficiaza orbii.
Paul
Sergent major
Mesaje: 52
Membru din: 18 Iul 2007, 16:36
Localitate: Timisoara, Arad
Contact:

Mesaj de Paul »

Asa este. Daca statul ar plati, macar partial, pentru tehnologiile asistive, atunci diferenta de plata ar fi suficient de mica incat sa intre sub cei 20 de euro cat spunea cineva ca este imoral pentru piratatre.

Cine a trait sub comunism stie ca "omul nou" nu se produce prin sarcina primita de sus. Ceea ce ma astept, este insa ca pe forumuri si pe listele de discutie sa fie interzisa asistenta pentru instalalrea cracurilor si linkurile catre produse piratate.

Primul pas catre normalitate este (cred eu) constientizarea faptului ca este rusine sa furi, chiar si soft. Apoi, peste inca o vreme, vom incerca sa convingem clientii ca producatorii depind de ei si ca suntem foarte atenti la dorintele si problemele lor. Pentru asta insa, trebuie sa avem macar speranta ca recuperam investitia facuta si castigam destul ca sa putem investi in viitorul produs.
Paul FOGARASSY
Avatar utilizator
Manu
General de divizie
Mesaje: 4120
Membru din: 02 Feb 2007, 01:15
Localitate: Cluj-Napoca
Contact:

Mesaj de Manu »

Cand am vazut ca de greu se face un produs software intreg, mi-am dat seama cat de pacat este ca nu ne permitem sa ne cumparam ceea ce folosim sau ca nu este necesara achizitionarea ca in cazul hardware-ului.
Personal nu prea mai incer foarte multe programe doar pentru ca ar exista crackuite, din pacate de JAWS suntem dependenti si trebuie sa il si folosim cumva. Noroc ca in acest caz Freedom Scientific se scoate prin vanzari mari in alte tari si produsul se dezvolta sustinut.
Este foarte greu sa convingi multa lume ca un program este tot ceva care exista in spatiu, precum un scaner si ca in ceea ce priveste procesul, sa zicem de scanare, mai complicate sunt softurile care OCR-izeaza si proiectarea aparatului in sine, si ca nu plasticul si neonul acela costa.

Am observat si eu cum europenii occidentali si americanii se jeneaza cand utilizeaza un program piratat, ei inteleg putin diferit lucrurile si multi prefera sa stea, de exemplu pentru o voce compatibila SApi5, cu vocea SAM din XP decat sa puna un Daniel crackuit. Tin legatura cu un Suedez care foloseste JAWS 10, doar pe acela il plateste deocamdata statul, desi ar putea folosi oricand JAWS 12.
Vom vedea ce va mai fi, daca material ne mai ridicam... se va intelege si la noi ca nu doar ce se pipaie valoreaza ceva.
Errare humanum est, sed perseverare diabolicum...
In forum linguae Latinae venite! (via est: www.limbalatina.ro)
Paul
Sergent major
Mesaje: 52
Membru din: 18 Iul 2007, 16:36
Localitate: Timisoara, Arad
Contact:

Mesaj de Paul »

Ai dreptate, Manu. Singurul lucru pe care il putem face deocamdata este sa incercam sa ii facem pe oameni sa inteleaga ca piratarea softului inseamna furt, iar acest lucru este imoral. Ideal ar fi ca forumurile si listele de discutii serioase sa interzica linkuri catre produse pirat si sa nu ofere informatii despre piratare.

Nimeni nu va putea impiedica pe cineva sa foloseasca soft crackuit, dar cel putin trebuie sa intelegem ca nu este bine. Cel mai simplu exemplu este Wintalkerul: acesta este gratis si poate fi folosit legal. A folosi insa Ioana cracuita este imoral din toate punctele de vedere; daca nu ar exista alternativa, poate ca ar exista o scuza, dar asa nu vad nici una.

Sa zicem ca vrei sa faci o carte audio cu vocea Simona PremiumHigh, dar nu ai bani sa cumperi licenta. Poti folosi versiunea demo, dar apoi va trebui sa depui efortul de a decupa mesajele de licentiere. In final vei obtine (cu putina munca) cartea audio dorita. Nimeni nu te obliga sa cumperi licenta si nici folosirea unei versiuni piratate nu este necesara; alternativa exista, iar efortul suplimentar poate fi considerat "plata in munca" pentru licenta pe care nu ti-o poti permite.
Paul FOGARASSY
Avatar utilizator
Manu
General de divizie
Mesaje: 4120
Membru din: 02 Feb 2007, 01:15
Localitate: Cluj-Napoca
Contact:

Mesaj de Manu »

Sunt de acord ca pe un forum nu ar trebui sa apara linkuri catre un program crackuit, probabil ca pe cel de fata nu s-a strecurat inca vreunul.
In legatura cu perceperea utilizarii unui program crackuit ca furt, e foarte greu in contextul in care pana acum nu multi ani, pe la noi munca intelectuala era considerata relaxare, cine nu dadea cu sapa sau cazmaua... cam pierdea timpul in conceptia celor mai multi, conceptie introdusa in capetele oamenilor pentru a-i linisti si a-i face sa fie mandri de ceea ce fac, chiar daca o fac cu greu.
Errare humanum est, sed perseverare diabolicum...
In forum linguae Latinae venite! (via est: www.limbalatina.ro)
Ioto
Plutonier
Mesaje: 163
Membru din: 30 Ian 2013, 18:35
Localitate: Cluj-Napoca
Contact:

Mesaj de Ioto »

Ma tot intreb de mult si raspuns nu gasesc. Nu am dat un search pe google ca imi apareau tot felul de prostii. in fine sa trec la subiect.

Cine produce programele cracuite si cu ce scop?
Ma bucur ca avem NVDA care e gratuit. daca gresesc corectati-ma cu Wintalker.
Insa de Eloquence, nu stiu daca este gratuit si daca nu? atunci cat costa macar fisierele pentru NVDA ca Jaws este prea scump. La banii aia iti ei un Mack book
:lol:
nu zic mai mult :shock:

Aa si uitasem. Daca acest mesaj incalca vreun regulament, stergeti-l. Nu o zic din rautate. Dar daca nu il mai vad aici, asta inseamna ca e ceva ... si o sa imi invat lectia ca sa nu mai pun astfel de intrebari.

Toate cele bune.
IonPop
Colonel
Mesaje: 2166
Membru din: 02 Oct 2010, 17:55

Mesaj de IonPop »

"Cine produce programele cracuite si cu ce scop?"

O multime de oameni, cu o multime de scopuri. :-)

(In special mai demult), dar si in prezent, unii cracuiesc din pasiune, ca o lupta de gherila impotriva programelor proprietare, desi prin fisierele text care insotesc crack-urile de multe ori apare indemnul de a cumpara programul daca iti place, ca sa nu para o hotie la drumul mare, ci sa arunce pisica in ograda celui care foloseste programul cracuit. De fapt asa este si normal.
Daca vrei sa cracuiesti un program ca sa rati cat de tare esti, este OK, si este OK si sa distribui acel program cat se poate de liber. Nu este ok sa folosesti un program cracuit daca esti de acord cu legislatia care protejeaza drepturile de autor. Daca nu esti de acord cu acea legislatie, este deja o chestiune de cine este mai tare, cei care vor sa o impuna sau cei care sunt impotriva ei.
In ultimii ani insa, au aparut tot felul de site-uri de pe care se pot descarca crack-uri, si care incearca sa castige ceva bani publicand reclame sau incercand sa forteze instalarea unor virusi care trimit apoi mesaje spam sau tot felul de alte lucruri de nedorit.

"Ma bucur ca avem NVDA care e gratuit. daca gresesc corectati-ma cu Wintalker."

Asa este. Si WinTalker este gratuit. Doar ca NVDA e screen reader, iar WinTalker e sintetizator de voce.

"Insa de Eloquence, nu stiu daca este gratuit si daca nu? atunci cat costa macar fisierele pentru NVDA ca Jaws este prea scump.".

Dupa opinia celor care creaza NVDA, nu este legal sa se foloseasca Eloquence cu NVDA, asa ca Eloquence este distribuit separat, sau cel putin asa era cu ceva vreme in urma.
Le-am spus ca este o prostie, doar ca in SUA nu este bine sa te pui cu altii mai tari care te pot purta o gramada de vreme prin procese chiar daca stiu ca nu au dreptate, asa ca ii inteleg si pe ei.
Eloquence este ieftin daca se cumpara inun numar mare de licente, nu mai tin minte cate exact, dar parca 3000 sau 5000, insa la bucata dupa cate am inteles eu, nu se vinde. Asa ca o organizatie mai puternica trebuie sa investeasca banii si sa faca un contract cu cei de la Nuance, doar ca nu prea ii renteaza nimanui asa ceva. Mai bine se foloseste la negru. Nefiind prea scump, nu cred ca ii deranjeaza prea tare pe cei de la Nuance.

"Aa si uitasem. Daca acest mesaj incalca vreun regulament, stergeti-l. Nu o zic din rautate. Dar daca nu il mai vad aici, asta inseamna ca e ceva ... si"

Daca este o intrebare cu adevarat, adica nu una care sub forma de intrebare sa fie o reclama, cred ca ar trebui sa fie OK oriunde. De intrebat ar trebui sa poata oricine pune orice fel de intrebari. Daca intrebarea este potrivita sau nu, vei vedea in functie de raspunsul pe care il vei primi. :-)
Ioto
Plutonier
Mesaje: 163
Membru din: 30 Ian 2013, 18:35
Localitate: Cluj-Napoca
Contact:

Mesaj de Ioto »

Imi exprim si eu opinia legat de cracuiala.
Simcer credeam ca Hackerii fac cracurile ca sunt in potriva companiilor care creaza acel program.
Ma tot intreb NVDA tot timpu va fi gratis sau dupa un timp de utilizare va trebui sa platim o suma.

Pot sa cred ca deja a aparut crac si la Windows 8.
Insa ma bucur de faptul ca Apple e exigent. si bine o face. Ce ma enerveaza ca trebuie sa instalam itunes pe Calculator ca sa putem transfera fisiere de pe calculator pe acesta.
Si inca o intrebare. Pe mac se poate instala Windows XP, 7 s-au 8 si sa stergi sistemul lor de operare? Si si pe laptop-urile lor?
Avatar utilizator
Manu
General de divizie
Mesaje: 4120
Membru din: 02 Feb 2007, 01:15
Localitate: Cluj-Napoca
Contact:

Mesaj de Manu »

Poate ca Ioto se gandeste la IBM Via Voice TTS cand spune de Eloquence. Acele voci suna asemanator cu un Eloquence mai vechi, mai nefinisat.
IBM a dat gratuit aceste voci pe SApi 4, probabil inainte de a lua Nuance tot proiectul.
Errare humanum est, sed perseverare diabolicum...
In forum linguae Latinae venite! (via est: www.limbalatina.ro)
Scrie răspuns