Fel de fel
Moderator: Manu
-
- General de corp de armata
în textul care pare de neînţeles de mai jos:
4C357 M354J D3M0N57R34Z4 C4 M1N73A N0457R4 E573 C4P4B1L4 D3 4B57R4C71Z4R1 3X7R40RD1N4R3! 4B50LU7 1MPR3510N4N73!
L4 1NC3PU7 A FO57 M41 GR3U, D4R 4CUM, L4 4L D01L34 R4ND, M1N73A 74 1NC3P3 54 C17345C4 4U70M4T, F4R4 54 M41 G4ND345C4. P071 54 73 M4NDR3571!
NU 7071 04M3N11 P07
Inlocuieste:
4 cu a
5 cu s
1 cu i
7 cu t
3 cu e
0 cu o
Şi vei obţine textul uşor de citit.
4C357 M354J D3M0N57R34Z4 C4 M1N73A N0457R4 E573 C4P4B1L4 D3 4B57R4C71Z4R1 3X7R40RD1N4R3! 4B50LU7 1MPR3510N4N73!
L4 1NC3PU7 A FO57 M41 GR3U, D4R 4CUM, L4 4L D01L34 R4ND, M1N73A 74 1NC3P3 54 C17345C4 4U70M4T, F4R4 54 M41 G4ND345C4. P071 54 73 M4NDR3571!
NU 7071 04M3N11 P07
Inlocuieste:
4 cu a
5 cu s
1 cu i
7 cu t
3 cu e
0 cu o
Şi vei obţine textul uşor de citit.
Rezolvaţi online sute de şarade
Puteţi încerca şi Pontes Şarade, o aplicaţie pentru Android cu toate şaradele de pe acest forum
Puteţi încerca şi Pontes Şarade, o aplicaţie pentru Android cu toate şaradele de pe acest forum
-
Badea Gheorghe merge la doctor cu o sarsana plina cu bunatati. Intra în cabinet, o desface si-l îmbie pe acesta:- Da serviti domn doctor, îs bune, îs bio, îs ecologice!Si numai ce nu-i pune pe birou cârnati, caltabosi, jumari, slana, brânza.
- Pai bine ma Gheorghita, cum sa le iau pe toate astea fara bani ?
- Nici-o problema, zice Gheorghe scotând portofelul din buzunar, am adus si bani!
- Pai bine ma Gheorghita, cum sa le iau pe toate astea fara bani ?
- Nici-o problema, zice Gheorghe scotând portofelul din buzunar, am adus si bani!
-
O vrabiuta zbura cu viteza la nivelul solului, din urma ei vine un BMW...
Vrabiuta cu viteza pe langa BMW... si se izbeste de masina... cade ametita toata.
Soferul opreste, o ridica, o ia acasa , o pune in colivie, ii pune niste paine,ii pune niste apa...
Se trezeste vrabiuta la un moment dat si se uita buimacita in jurul ei:
Vede gratii, vede apa, vede painea...
- Hai sa-mi bag picioarele! L-am omorat pe ala cu BMW-ul...
Vrabiuta cu viteza pe langa BMW... si se izbeste de masina... cade ametita toata.
Soferul opreste, o ridica, o ia acasa , o pune in colivie, ii pune niste paine,ii pune niste apa...
Se trezeste vrabiuta la un moment dat si se uita buimacita in jurul ei:
Vede gratii, vede apa, vede painea...
- Hai sa-mi bag picioarele! L-am omorat pe ala cu BMW-ul...
-
La o spargere din Guangzhou, spărgătorul strigă: “Nu mişcă nimeni. Şi ţineţi cont: banii sunt ai statului, viaţa este a voastră.”
Toată lumea din bancă s-a întins pe podea, în linişte.
Asta se numeşte “Schimbarea Modului de Gândire – –> Schimbarea modului convențional de gândire”.
————————————————————————————————–
O tipă se intide provocător, pe masa din faţa lui. Spărgătorul i se adresează: “Vă rugăm să fiți civilizată! Acesta este un jaf, și nu un viol!”
Asta se numeşte “Profesionist –> Concentrează-te doar pe ceea ce ştii să faci”
Când s-au întors de la seif, spărgătorul cel tânăr (cu studii MBA) i-a spus hoţului mai bătrân (care avea doar studii primare) “Hai să numărăm câţi bani am furat!”. Hoţul bătrân, indignat îi răspunde: “Vezi că eşti prost? De ce să pierdem noi atâta timp, când putem să aflăm diseară de la ştiri, câţi bani lipsesc din bancă.”
Asta se numeşte “Experienţă –> în zilele noastre experiența este mult mai importantă decât calificările pe de hârtie”
Imediat dupe ce hoţii au părăsit bancă, directorul i-a ordonat casierului să cheme repede poliția. Casierul după ce se gândi o secundă îi răspunse: “Domnule Director, nu mai bine punem 5 mil de € deoparte şi spunem că i-au furat hoţii?”
Asta se numește “înoată cu valul –> a întoarce o situație defavorabilă în avantajul tău”
Casierul zâmbind: “Ar fi minunat să avem câte o spargere în fiecare lună!”
Asta se numeşte ” Omoară Plictiseala –> Fericirea este cea mai importantă.”
Seara la ştiri se anunţă că doi hoţi au intrat într-o bancă şi au dat o spargere de 100 mil. €.
Hoţii au început să numere banii de mai multe ori şi nu le ieşeau decât 20 de milioane. Furioşi au început să înjure: “# € @ &, noi am făcut planuri, am riscat ani grei de închisoare sau poate chiar viaţa şi directorul s-a ales cu 80 de mil, cât ai bate din palme?!?”
Asta se numește “Ştiinţă –> Cunoașterea este mai valoroasă decât aurul!”
Directorul băncii este acum fericit şi zâmbitor, că pierderile lui de la bursa de valori sunt acum acoperite de acest jaf.
Asta se numește “Oportunitate –> curajul de a-ţi asumă riscuri!”
Toată lumea din bancă s-a întins pe podea, în linişte.
Asta se numeşte “Schimbarea Modului de Gândire – –> Schimbarea modului convențional de gândire”.
O tipă se intide provocător, pe masa din faţa lui. Spărgătorul i se adresează: “Vă rugăm să fiți civilizată! Acesta este un jaf, și nu un viol!”
Asta se numeşte “Profesionist –> Concentrează-te doar pe ceea ce ştii să faci”
Când s-au întors de la seif, spărgătorul cel tânăr (cu studii MBA) i-a spus hoţului mai bătrân (care avea doar studii primare) “Hai să numărăm câţi bani am furat!”. Hoţul bătrân, indignat îi răspunde: “Vezi că eşti prost? De ce să pierdem noi atâta timp, când putem să aflăm diseară de la ştiri, câţi bani lipsesc din bancă.”
Asta se numeşte “Experienţă –> în zilele noastre experiența este mult mai importantă decât calificările pe de hârtie”
Imediat dupe ce hoţii au părăsit bancă, directorul i-a ordonat casierului să cheme repede poliția. Casierul după ce se gândi o secundă îi răspunse: “Domnule Director, nu mai bine punem 5 mil de € deoparte şi spunem că i-au furat hoţii?”
Asta se numește “înoată cu valul –> a întoarce o situație defavorabilă în avantajul tău”
Casierul zâmbind: “Ar fi minunat să avem câte o spargere în fiecare lună!”
Asta se numeşte ” Omoară Plictiseala –> Fericirea este cea mai importantă.”
Seara la ştiri se anunţă că doi hoţi au intrat într-o bancă şi au dat o spargere de 100 mil. €.
Hoţii au început să numere banii de mai multe ori şi nu le ieşeau decât 20 de milioane. Furioşi au început să înjure: “# € @ &, noi am făcut planuri, am riscat ani grei de închisoare sau poate chiar viaţa şi directorul s-a ales cu 80 de mil, cât ai bate din palme?!?”
Asta se numește “Ştiinţă –> Cunoașterea este mai valoroasă decât aurul!”
Directorul băncii este acum fericit şi zâmbitor, că pierderile lui de la bursa de valori sunt acum acoperite de acest jaf.
Asta se numește “Oportunitate –> curajul de a-ţi asumă riscuri!”
-
Radu Gyr - Hangiul
Afara-i vant si-i gol ulciorul.
- Hangiu smintit, da fuga iar!
Vreau vin ca zarea si ca dorul
si cum e jalea de amar.
El insa-mi toarna în nestire
un vin adânc cu umbre lungi.
- Bea! Dulce-i ca o amintire
pe care-o chemi când o alungi.
Ulcioru-i gol si-afara vantul…
Vreau vin ca bezna, ca mormantul
si cum e moartea de amar.
Hangiul insa-mi pune-n fata
un vin insangerat de vremi.
- Bea! Este dulce ca o viata
pe care-o ierti când o blestemi.
Afara-i vant si-i gol ulciorul.
Vreau vin ca zarea si ca dorul
si cum e jalea de amar.
El insa-mi toarna în nestire
un vin adânc cu umbre lungi.
- Bea! Dulce-i ca o amintire
pe care-o chemi când o alungi.
Ulcioru-i gol si-afara vantul…
Vreau vin ca bezna, ca mormantul
si cum e moartea de amar.
Hangiul insa-mi pune-n fata
un vin insangerat de vremi.
- Bea! Este dulce ca o viata
pe care-o ierti când o blestemi.
-
Un iluzionist lucra pe un vapor. De fiecare data spectatorii erau altii, asa ca isi permitea sa face mereu aceleasi scamatorii. Singura problema era papagalul capitanului, care incetul cu incetul a inceput sa priceapa care sunt trucurile. Si la un moment dat s-a apucat sa dezvaluie secretul in mijlocul fiecarei reprezentatii: - Aaaa, uitati, nu e aceeasi palarie! - Aaaa, uitati, florile sunt ascunse sub masa! - Aaaa, uitati, are ascunse niste carti in maneca! ... si asa mai departe. Iluzionistul se enerva de fiecare data, dar n-avea ce face. La un moment dat vine o furtuna iar vaporul se scufunda, supravietuind doar iluzionistul si papagalul. Cateva zile, plutind fiecare pe cate o scandura, s-au privit plini de dusmanie, fara sa scoata vreun cuvant. Pana la urma, papagalul zice : - OK! Ma dau batut.Unde p- -a mea ai ascuns vaporul ?
-
"O femeie recent divorţată îşi petrecu prima zi împachetându-şi lucrurile în cutii şi valize. A doua zi, a venit un camion şi a încărcat totul, inclusiv mobila. A treia zi, s-a aşezat pe jos, în sufrageria goală, a pus muzică în surdină, a aşezat două lumînări, două kile de creveţi, o farfurie de icre şi o sticlă de vin alb pus la gheaţă.
Când a terminat de mâncat, a demontat toate barele de la perdelele din fiecare cameră, le-a scos capacele laterale, a îndesat înăuntru icrele şi creveţii care îi rămăseseră, a pus capacele la loc şi a aşezat din nou barele la geamuri.
Reîntors, fostul soţ s-a mutat cu amanta şi cu noua lui mobilă. La început, totul a fost perfect. Însă, în curând, încet, încet, casa a început să pută. Au încercat de toate: au făcut curăţenie, au aerisit, au revizuit gurile de ventilaţie pentru eventualitatea că s-ar pute găsi şoareci morţi înăuntru, au spălat covoarele… În fiecare colţisor de casă au pus deodorante electrice, au golit zeci de butelii de spray. Au cheltui o grămadă de bani să schimbe, dar nimic nu funcţiona.
Nimeni nu le mai venea în vizită, angajaţii refuzau să lucreze, până şi fata care făcea curăţenie în casă i-a abandonat. Disperaţi, fostul soţ şi amanta, au hotărît să se mute.
După o lună, încă nu găsiseră pe nimeni dispus să cumpere casa. Cei de la agenţiile imobiliare nici nu mai răspundeau la telefon. În final au cumpărat o casă nouă.
Într-o zi, fosta soţie îl sună ca să stabilească detaliile divorţului şi, în treacăt, îl întreabă cum o mai duce. El răspunde că vinde casa, fără însă să-i dea vreo explicaţie. Ea îl asculta calmă, apoi îi zice că o să vorbească cu avocatul, să vadă cum ar putea face să cumpere ea casa. Presupunând că n-are nici o idee despre adevăratul motiv pentru care o vinde, bărbatul îi propune a zecea parte din preţul real al locuinţei, ca să scape cât mai repede. Femeia acceptă şi, în cîteva ore, avocatul îi aduce actele la semnat.
O săptămână mai târziu, bărbatul şi amanta se opriră la poartă casei, observând surâzători cum muncitorii le împachetau lucrurile şi le urcau în camion. Totul, inclusiv barele de la perdele…
Îmi plac istoriile cu final fericit. Tie, nu?
Morala: “Noi, bărbaţii, ar trebui să înţelegem că femeile sînt invincibile, imparabile şi de neîntrecut!”
Când a terminat de mâncat, a demontat toate barele de la perdelele din fiecare cameră, le-a scos capacele laterale, a îndesat înăuntru icrele şi creveţii care îi rămăseseră, a pus capacele la loc şi a aşezat din nou barele la geamuri.
Reîntors, fostul soţ s-a mutat cu amanta şi cu noua lui mobilă. La început, totul a fost perfect. Însă, în curând, încet, încet, casa a început să pută. Au încercat de toate: au făcut curăţenie, au aerisit, au revizuit gurile de ventilaţie pentru eventualitatea că s-ar pute găsi şoareci morţi înăuntru, au spălat covoarele… În fiecare colţisor de casă au pus deodorante electrice, au golit zeci de butelii de spray. Au cheltui o grămadă de bani să schimbe, dar nimic nu funcţiona.
Nimeni nu le mai venea în vizită, angajaţii refuzau să lucreze, până şi fata care făcea curăţenie în casă i-a abandonat. Disperaţi, fostul soţ şi amanta, au hotărît să se mute.
După o lună, încă nu găsiseră pe nimeni dispus să cumpere casa. Cei de la agenţiile imobiliare nici nu mai răspundeau la telefon. În final au cumpărat o casă nouă.
Într-o zi, fosta soţie îl sună ca să stabilească detaliile divorţului şi, în treacăt, îl întreabă cum o mai duce. El răspunde că vinde casa, fără însă să-i dea vreo explicaţie. Ea îl asculta calmă, apoi îi zice că o să vorbească cu avocatul, să vadă cum ar putea face să cumpere ea casa. Presupunând că n-are nici o idee despre adevăratul motiv pentru care o vinde, bărbatul îi propune a zecea parte din preţul real al locuinţei, ca să scape cât mai repede. Femeia acceptă şi, în cîteva ore, avocatul îi aduce actele la semnat.
O săptămână mai târziu, bărbatul şi amanta se opriră la poartă casei, observând surâzători cum muncitorii le împachetau lucrurile şi le urcau în camion. Totul, inclusiv barele de la perdele…
Îmi plac istoriile cu final fericit. Tie, nu?
Morala: “Noi, bărbaţii, ar trebui să înţelegem că femeile sînt invincibile, imparabile şi de neîntrecut!”
-
Un tip singur în căutare de o noapte de plăcere se duce pe centură unde găsește o tipa superba si îi propune o partidă de sex.
Se inteleg la pret, ea este de acord și îi propune să meargă cu mașina ei la ea acasă.
Mașina ei: un MERCEDES AMG full options.
Ajung ei la ea acasă o vila superbă cu o arhitectura deosebită.
El mirat stă și admiră vila ...
- Îti place? îl întreabă ea
- E extraordinară! răspunde el.
- Eu am proiectat-o, zice ea...
- Pe bune?!
- Da, am făcut facultatea de arhitectură...
- Aha!.........zice el
Casa plină de tablouri și sculpturi...
- Cred că te-au costat o grămadă de bani toate astea... spune el..
- Aiurea...zice ea, eu le-am făcut.
- CUM?!!?
- Păi am făcut si Academia de Arte Plastice..zice ea
Urcând scările el se împiedică și se lovește la un genunchi..
- Stai să văd, zice ea, am făcut și medicina...
- Nu se poate!!! zice el, arhitectura, medicina, academia!!
Atunci cum ai ajuns prostituată pe centură????
- AM AVUT BAFTĂ!!!!
Se inteleg la pret, ea este de acord și îi propune să meargă cu mașina ei la ea acasă.
Mașina ei: un MERCEDES AMG full options.
Ajung ei la ea acasă o vila superbă cu o arhitectura deosebită.
El mirat stă și admiră vila ...
- Îti place? îl întreabă ea
- E extraordinară! răspunde el.
- Eu am proiectat-o, zice ea...
- Pe bune?!
- Da, am făcut facultatea de arhitectură...
- Aha!.........zice el
Casa plină de tablouri și sculpturi...
- Cred că te-au costat o grămadă de bani toate astea... spune el..
- Aiurea...zice ea, eu le-am făcut.
- CUM?!!?
- Păi am făcut si Academia de Arte Plastice..zice ea
Urcând scările el se împiedică și se lovește la un genunchi..
- Stai să văd, zice ea, am făcut și medicina...
- Nu se poate!!! zice el, arhitectura, medicina, academia!!
Atunci cum ai ajuns prostituată pe centură????
- AM AVUT BAFTĂ!!!!
-
Cică domnul prim ministru Ponta plecase să taie panglica la câţiva kilometri de autostradă. Uitându-se pe geamul maşinii, vede la marginea drumului doi amărâţi care frămânnau chirpici cu picioarele goale.
Intrigat de ceea ce vede, domnul prim ministru opreşte maşina şi îi întreabă pe cei doi:
- Măi, oameni buni, nu vă este ruşine de faceţi nenorocirea asta de chirpici, într-o ţară membră a Uniunii Europene, care tocmai a reuşit, sub îndrumarea FMI, să se macrostabilizeze? Ce-i înapoierea asta? Ce faceţi cu amestecul ăsta oribil de bălegar, paie şi noroi?
- Domnule prim ministru, răspunde unul dintre indivizi, nu-l facem pentru noi. Îl exportăm în Federaţia Rusă.
- Îl exportaţi în Rusia?!! Extraordinar! Ce luaţi pe el?
- Ştiţi, ruşii nu prea au rezervă valutară, aşa că ne plătesc în natură. Ne dau o mie de AK-47 pe tona de chirpici.
- Sunteţi nebuni?! Introduceţi ilegal armament în ţară!
- Nuuu! Nu intră neam de AK-47 în România. Le reexportăm imediat în Iran.
- În Iran?! La teroriştii ăia? Ce luaţi de la ei?
- Petrol, domnule prim ministru. Pentru fiecare AK-47, câte o tonă de petrol, dar să ştiţi că nu îl aducem ilegal în ţară. Din Iran, pleacă direct în Japonia, că ăia, or fi ei deştepţi, dar n-au petrol.
- Ce luaţi din Japonia, ce vă dau pe petrol?
- Ehh! Nişte rahaturi de microcipuri, de încap o mie într-un portofel, dar le vindem americanilor, că au nevoie de fleacurile astea, ca să facă nişte rachete. Să ştiţi că plătesc bine. Pentru fiecare flecuşteţ din ăla, ne dau zece mii de dolari.
- Zece mii de dolari?!! Şi ce faceţi cu ei?
- Păi acum devine complicat, că trebuie să schimbăm la bancă dolarii pe euro.
- De ce?
- Pentru că bulgarii nu vor decât euro.
- Dar ce treabă aveţi voi cu bulgarii?
- Păi, domnule prim ministru, noi, cu tranziţia şi cu austeritatea, am sărăcit de tot. Nu mai avem animale. Cum să facem chirpici, dacă nu importăm bălegar de la bulgari?!
Intrigat de ceea ce vede, domnul prim ministru opreşte maşina şi îi întreabă pe cei doi:
- Măi, oameni buni, nu vă este ruşine de faceţi nenorocirea asta de chirpici, într-o ţară membră a Uniunii Europene, care tocmai a reuşit, sub îndrumarea FMI, să se macrostabilizeze? Ce-i înapoierea asta? Ce faceţi cu amestecul ăsta oribil de bălegar, paie şi noroi?
- Domnule prim ministru, răspunde unul dintre indivizi, nu-l facem pentru noi. Îl exportăm în Federaţia Rusă.
- Îl exportaţi în Rusia?!! Extraordinar! Ce luaţi pe el?
- Ştiţi, ruşii nu prea au rezervă valutară, aşa că ne plătesc în natură. Ne dau o mie de AK-47 pe tona de chirpici.
- Sunteţi nebuni?! Introduceţi ilegal armament în ţară!
- Nuuu! Nu intră neam de AK-47 în România. Le reexportăm imediat în Iran.
- În Iran?! La teroriştii ăia? Ce luaţi de la ei?
- Petrol, domnule prim ministru. Pentru fiecare AK-47, câte o tonă de petrol, dar să ştiţi că nu îl aducem ilegal în ţară. Din Iran, pleacă direct în Japonia, că ăia, or fi ei deştepţi, dar n-au petrol.
- Ce luaţi din Japonia, ce vă dau pe petrol?
- Ehh! Nişte rahaturi de microcipuri, de încap o mie într-un portofel, dar le vindem americanilor, că au nevoie de fleacurile astea, ca să facă nişte rachete. Să ştiţi că plătesc bine. Pentru fiecare flecuşteţ din ăla, ne dau zece mii de dolari.
- Zece mii de dolari?!! Şi ce faceţi cu ei?
- Păi acum devine complicat, că trebuie să schimbăm la bancă dolarii pe euro.
- De ce?
- Pentru că bulgarii nu vor decât euro.
- Dar ce treabă aveţi voi cu bulgarii?
- Păi, domnule prim ministru, noi, cu tranziţia şi cu austeritatea, am sărăcit de tot. Nu mai avem animale. Cum să facem chirpici, dacă nu importăm bălegar de la bulgari?!
-
Un bătrânel se plimba prin parc fluturând nedumerit în mana rețeta pe care tocmai o primise de la medicul de familie. Vede o tânăra mămica ce tocmai își alăpta sugarul și se apropie timid: - Doamna, va rog, citiți-mi rețeta, ca mi-am uitat acasă ochelarii... Amabila, tânăra se conformează și tresare, privindu-l pe bătrân lung, cu mila: - Ce ai sa te faci, tataie, ca uite, doctorul ți-a prescris lapte de mama? - Pai nu ne-am putea înțelege? Poftiți doua sute de mii, ar trebui sa ajungă, eu sunt pensionar militar și Boc tocmai ne-a tăiat pensia la jumătate... - Bine, cred ca se poate, dar nu aici, în public. Haideți la mine, locuiesc în apropiere și soțul e plecat la serviciu. Si apoi, pe criza asta, orice bănuț contează... Ajunși la destinație, tânăra culcă bebelușul și vine lângă mos, își dezvelește sânul și omul începe sa sugă cu sete, plescăind de placere. Înnebunita de senzații, ea îl mângăie pe cap și îl întreabă: - Tataie, nu vrei și altceva?... - Ba da. Un corn ... ****
-
Un ţigan lăutar cânta la o sindrofie de parlamentari. La un moment dat, unul mai cherchelit, îl întreabă:
- Ia zi ţigane, pe vremea lui Ceaşcă ai cântat pentru ăia din UTC?
- Am cântat coane, că n-aveam încotro.
- Dar pentru aia din securitate?
- Am cântat, că şi ăia petreceau si nu puteam să refuz.
- Dar pentru nomenclaturişti, ai cântat, cioară?
- Am cântat coane, că era belea, nu puteam să zic nu.
- Fii tu al dracu' de cioara comunistă, ce te-ai mai descurcat!
Vine lăutarul acasă trist si-n timp ce-şi număra banii, piranda îl întreabă:
- Ce-ai mo, da ce eşti supărat că uite ce dă bani ai loat?.
- Da fă , da' uite ce mi-au zis.
Şi-i povesteşte. La care piranda:
- Mo , da' nu puteai şi tu să spui că n-ai cântat?
- Cum fa să spun asta, că erau toţi acolo.
- Ia zi ţigane, pe vremea lui Ceaşcă ai cântat pentru ăia din UTC?
- Am cântat coane, că n-aveam încotro.
- Dar pentru aia din securitate?
- Am cântat, că şi ăia petreceau si nu puteam să refuz.
- Dar pentru nomenclaturişti, ai cântat, cioară?
- Am cântat coane, că era belea, nu puteam să zic nu.
- Fii tu al dracu' de cioara comunistă, ce te-ai mai descurcat!
Vine lăutarul acasă trist si-n timp ce-şi număra banii, piranda îl întreabă:
- Ce-ai mo, da ce eşti supărat că uite ce dă bani ai loat?.
- Da fă , da' uite ce mi-au zis.
Şi-i povesteşte. La care piranda:
- Mo , da' nu puteai şi tu să spui că n-ai cântat?
- Cum fa să spun asta, că erau toţi acolo.
-
In Gara
Ajunge un ardelean in gara si intreaba la informatii:
- O plecat trenu' de Cluj?
- Da.
- De cand?
- De 3 minute.
- Eh. N-am intarziat mult!
…………………………………..
Ion si Vasilie vor sa se lase de baut si nu stiu cum sa faca. Ion zice:
- Stiu cum sa ne lasam de baut. Fii atent, mai avem o sticla de vin de Jidvei...
Tu o ascunzi la spate si eu trebuie sa ghicesc în ce mâna este.
Daca ghicesc, o bem si p-asta, daca nu... ne lasam, ce sa mai! Zis si facut.
Vasilie ascunde sticla.
- Gata. Esti pregatit? Zi-mi!
- Pai... e în stânga.
- Mai Ioane, mai... nu te pripi...
Ajunge un ardelean in gara si intreaba la informatii:
- O plecat trenu' de Cluj?
- Da.
- De cand?
- De 3 minute.
- Eh. N-am intarziat mult!
…………………………………..
Ion si Vasilie vor sa se lase de baut si nu stiu cum sa faca. Ion zice:
- Stiu cum sa ne lasam de baut. Fii atent, mai avem o sticla de vin de Jidvei...
Tu o ascunzi la spate si eu trebuie sa ghicesc în ce mâna este.
Daca ghicesc, o bem si p-asta, daca nu... ne lasam, ce sa mai! Zis si facut.
Vasilie ascunde sticla.
- Gata. Esti pregatit? Zi-mi!
- Pai... e în stânga.
- Mai Ioane, mai... nu te pripi...
-
Există aproximativ 210 tări în lume.
Mai jos sunt 24 lucruri pe care poate nu le știți despre unele dintre aceste țări.
24. Cel mai probabil să dispară sub valuri - Maldive
Cu toate discuțiile despre încălzirea globală și creșterea nivelului mării, locuitorii din Maldive au cele mai multe motive să se teamă. Cu o inălţime medie de aproximativ 1,8 metri deasupra nivelului mării națiunea lor este cea mai expusă de pe Pamânt în cazul creşterii nivelului oceanelor.
23. Populația cea mai supraponderală - Nauru
Cu peste 95% din populație supraponderali, națiunea din mica insulă Nauru este, de departe, cea mai grasă de pe Pamant. Epidemia de obezitate sa este atribuită importului de fast-food din Vest, care a coincis cu un standard crescut de viață în secolul 20, datorită exporturilor sale de fosfat.
22. Drumuri din corali - Guam
Deoarece Guam nu are plaje din nisip natural, ci numai corali, insula națiune face asfalt utilizând un amestec de corali de ulei, refuzând importul de nisip din străinătate.
21. 350 de oi pe cap de locuitor - Insulele Falkand (Marea Britanie)
Cei aproximativ 3.000 de locuitori din Insulele Falkland cresc 1 milion de oi! Nu e de mirare, pentru că lâna este cel mai important produs de export.
20. Cel mai vechi stat suveran - Egipt
Acest lucru depinde în mare măsură de definiția ta a unui stat suveran, dar în cazul în care acceptaţi
prima apariţie a suveranităţii, Egipt ar fi prima țară din lume pentru că a obținut-o o dată cu formarea primei dinastii, în 3100 î.Hr..
19. Cele mai multe lacuri din lume - Canada
Cu peste 3 milioane de lacuri (60% din toate lacurile din lume se găsesc în interiorul granițelor sale.), 9% din teritoriul canadian este de fapt apă dulce
18. Cel mai probabil loc în care nu-ţi întâlneşti aproapele! - Mongolia
La 4 persoane pe kilometru pătrat Mongolia este țara cel mai puțin populată de pe Pamânt.
Comparați acest lucru cu Mong Kok, un cartier din Hong Kong, care are cea mai mare densitate a populației în lume: 340.000 de oameni pe kilometru pătrat!
17. Cel mai mare număr de tancuri - Rusia
Acesta este un titlu de glorie cam ciudat, dar Rusia are, de departe, cele mai multe tancuri din lume (21.000). Din fericire, cele mai multe dintre aceste mașini sunt vechi (vestigii ale trecutului său). Deși numeric stau mai prost (16.000), Statele Unite au în inventar modele mult mai avansate.
16. Ţara fără nici un râu! - Arabia Saudită
Sună un pic ciudat, dar aşa este! Pentru o țară la fel de mare ca Arabia Saudită ar trebui să existe cel puțin un fel de apă curgătoare. Ei bine, nu este! Cele mai multe rezerve de apă proaspătă provin de la centrale de desalinizare sau rezervoare subterane.
15. Cea mai tânără populație din lume - Niger
În general, țara cea mai tânără este apreciată prin calcularea procentului de locuitori mai mic de 15 ani.
În prezent, Niger deține această distincție, cu aproximativ jumătate din populația sa abia alunsă la pubertate (49%).
14. Țara cea mai diversă în lume - India
În aproape fiecare domeniu - cultural, economic, climatic, rasial, lingvistic, etnic și religios - India este țara cea mai diversă din lume.
13. Ţara aflată cel mai aproape de dispariție - Ucraina
Cu o scădere naturală a populației de 0.8% anual, Ucraina îşi va pierde până în 2050 cca. 30% din locuitorii săi.
12. Ţara cu cei mai mulţi cetateni ai săi care trăiesc în străinătate - Malta
După vremuri grele dpdv economic, cuplate cu o rată crescută a natalității, Malta are astăzi o bogată experiență în imigrare. Este semnificativ faptul că în prezent există viață malteză mai mult în străinătate decât în țara în sine!
11. Ţara mai mică decât Central Park din New York - Monaco
Deși Vatican este mai mic (0.17 km pătraţi) faţă de Monaco (0.8 km pătraţi), nu are rezidenţi permanenţi. Dar Monaco este cea mai mică ţară locuită permanent, deşi este mai mică decât Central Park.
10. Aproape în întregime acoperită de junglă - Surinam
În Surinam, 91% din suprafaţa sa este acoperită de junglă. O jumătate de milion de rezidenți trăiesc
de-a lungul coastei din apropierea capitalei. Doar 5% din populație (în principal indigeni) trăieşte în interiorul junglei.
9. Aproape în întregime defrişată - Haiti
Aşa arată văzută din satelit Haiti, o țară grav afectată de despădurire, comparativ cu vecina ei Republica Dominicană .
8. Cea mai mare țară fără ferme agricole - Singapoore
Deși în lume există un număr de națiuni mici care nu au nici un fel de economie bazată pe agricultură, (ex. Vatican) Singapoore este cea mai mare dintre orașele-stat!
7. Cele mai multe limbi vorbite - Papua Noua Guinee
Deși engleza este limba oficială a acestuistat , doar 1-2% din populație o vorbește în fapt.Este țara cea mai diversă lingvistic din lume, cu peste 820 de dialecte vorbite (12% din totalul mondial).
6. Cei mai mulţi oameni educați - Canada
Cu 50% din populația sa educat la nivel postliceal, Canada este ţara cea mai educată din lume. Este urmată de Israel la 45% și Japonia cu 44%.
5. Ţara cu cea mai mare suprafaţă de deşert - Libia
Cu 99% din țară acoperită de deșert, Libia este unul dintre locurile cele mai aride din lume. În unele dintre regiunile sale nu cade nici măcar o picătură de ploaie timp de decenii!
4. Cea mai violentă ţară din lume - Somalia
Deși în ultimii trei ani Irak a fost socotită cea mai puțin pașnică țară din lume, Indicele de pace global claseză anul acesta Somalia pe locul întâi.
3. Ţara care produce cea mai mare cantitate de oxigen din lume - Rusia
Siberia este acoperită de aproximativ 25% din pădurile lumii (o suprafață mai mare decât cea a Statelor Unite, făcând din Rusia cel mai mare convertor de CO2 în compuși respirabili.
2. Cel mai mare producător de opiu - Afganistan
Aproape incredibil, Afganistanul produc cantitatea enormă de 95% din opiul lumii. Nici măcar după 10 de ani de ocupație, forțele americane nu au micşorat această "industrie".
1. Cei mai mulți oameni în spatele gratiilor - Statele Unite
Când vine vorba de locuitori încarceraţi, Statele Unite este lider mondial de necontestat.
Cu 2,2 milioane de oameni în spatele gratiilor, SUA, deşi are doar 5% din populația lumii, se poate mândri cu cei mai mulţi puşcăriaşi (25% dintre cei încarceraţi în toată lumea. China este pe locul al doilea cu 1,5 milioane și Rusia a treia la 870.000.
Mai jos sunt 24 lucruri pe care poate nu le știți despre unele dintre aceste țări.
24. Cel mai probabil să dispară sub valuri - Maldive
Cu toate discuțiile despre încălzirea globală și creșterea nivelului mării, locuitorii din Maldive au cele mai multe motive să se teamă. Cu o inălţime medie de aproximativ 1,8 metri deasupra nivelului mării națiunea lor este cea mai expusă de pe Pamânt în cazul creşterii nivelului oceanelor.
23. Populația cea mai supraponderală - Nauru
Cu peste 95% din populație supraponderali, națiunea din mica insulă Nauru este, de departe, cea mai grasă de pe Pamant. Epidemia de obezitate sa este atribuită importului de fast-food din Vest, care a coincis cu un standard crescut de viață în secolul 20, datorită exporturilor sale de fosfat.
22. Drumuri din corali - Guam
Deoarece Guam nu are plaje din nisip natural, ci numai corali, insula națiune face asfalt utilizând un amestec de corali de ulei, refuzând importul de nisip din străinătate.
21. 350 de oi pe cap de locuitor - Insulele Falkand (Marea Britanie)
Cei aproximativ 3.000 de locuitori din Insulele Falkland cresc 1 milion de oi! Nu e de mirare, pentru că lâna este cel mai important produs de export.
20. Cel mai vechi stat suveran - Egipt
Acest lucru depinde în mare măsură de definiția ta a unui stat suveran, dar în cazul în care acceptaţi
prima apariţie a suveranităţii, Egipt ar fi prima țară din lume pentru că a obținut-o o dată cu formarea primei dinastii, în 3100 î.Hr..
19. Cele mai multe lacuri din lume - Canada
Cu peste 3 milioane de lacuri (60% din toate lacurile din lume se găsesc în interiorul granițelor sale.), 9% din teritoriul canadian este de fapt apă dulce
18. Cel mai probabil loc în care nu-ţi întâlneşti aproapele! - Mongolia
La 4 persoane pe kilometru pătrat Mongolia este țara cel mai puțin populată de pe Pamânt.
Comparați acest lucru cu Mong Kok, un cartier din Hong Kong, care are cea mai mare densitate a populației în lume: 340.000 de oameni pe kilometru pătrat!
17. Cel mai mare număr de tancuri - Rusia
Acesta este un titlu de glorie cam ciudat, dar Rusia are, de departe, cele mai multe tancuri din lume (21.000). Din fericire, cele mai multe dintre aceste mașini sunt vechi (vestigii ale trecutului său). Deși numeric stau mai prost (16.000), Statele Unite au în inventar modele mult mai avansate.
16. Ţara fără nici un râu! - Arabia Saudită
Sună un pic ciudat, dar aşa este! Pentru o țară la fel de mare ca Arabia Saudită ar trebui să existe cel puțin un fel de apă curgătoare. Ei bine, nu este! Cele mai multe rezerve de apă proaspătă provin de la centrale de desalinizare sau rezervoare subterane.
15. Cea mai tânără populație din lume - Niger
În general, țara cea mai tânără este apreciată prin calcularea procentului de locuitori mai mic de 15 ani.
În prezent, Niger deține această distincție, cu aproximativ jumătate din populația sa abia alunsă la pubertate (49%).
14. Țara cea mai diversă în lume - India
În aproape fiecare domeniu - cultural, economic, climatic, rasial, lingvistic, etnic și religios - India este țara cea mai diversă din lume.
13. Ţara aflată cel mai aproape de dispariție - Ucraina
Cu o scădere naturală a populației de 0.8% anual, Ucraina îşi va pierde până în 2050 cca. 30% din locuitorii săi.
12. Ţara cu cei mai mulţi cetateni ai săi care trăiesc în străinătate - Malta
După vremuri grele dpdv economic, cuplate cu o rată crescută a natalității, Malta are astăzi o bogată experiență în imigrare. Este semnificativ faptul că în prezent există viață malteză mai mult în străinătate decât în țara în sine!
11. Ţara mai mică decât Central Park din New York - Monaco
Deși Vatican este mai mic (0.17 km pătraţi) faţă de Monaco (0.8 km pătraţi), nu are rezidenţi permanenţi. Dar Monaco este cea mai mică ţară locuită permanent, deşi este mai mică decât Central Park.
10. Aproape în întregime acoperită de junglă - Surinam
În Surinam, 91% din suprafaţa sa este acoperită de junglă. O jumătate de milion de rezidenți trăiesc
de-a lungul coastei din apropierea capitalei. Doar 5% din populație (în principal indigeni) trăieşte în interiorul junglei.
9. Aproape în întregime defrişată - Haiti
Aşa arată văzută din satelit Haiti, o țară grav afectată de despădurire, comparativ cu vecina ei Republica Dominicană .
8. Cea mai mare țară fără ferme agricole - Singapoore
Deși în lume există un număr de națiuni mici care nu au nici un fel de economie bazată pe agricultură, (ex. Vatican) Singapoore este cea mai mare dintre orașele-stat!
7. Cele mai multe limbi vorbite - Papua Noua Guinee
Deși engleza este limba oficială a acestuistat , doar 1-2% din populație o vorbește în fapt.Este țara cea mai diversă lingvistic din lume, cu peste 820 de dialecte vorbite (12% din totalul mondial).
6. Cei mai mulţi oameni educați - Canada
Cu 50% din populația sa educat la nivel postliceal, Canada este ţara cea mai educată din lume. Este urmată de Israel la 45% și Japonia cu 44%.
5. Ţara cu cea mai mare suprafaţă de deşert - Libia
Cu 99% din țară acoperită de deșert, Libia este unul dintre locurile cele mai aride din lume. În unele dintre regiunile sale nu cade nici măcar o picătură de ploaie timp de decenii!
4. Cea mai violentă ţară din lume - Somalia
Deși în ultimii trei ani Irak a fost socotită cea mai puțin pașnică țară din lume, Indicele de pace global claseză anul acesta Somalia pe locul întâi.
3. Ţara care produce cea mai mare cantitate de oxigen din lume - Rusia
Siberia este acoperită de aproximativ 25% din pădurile lumii (o suprafață mai mare decât cea a Statelor Unite, făcând din Rusia cel mai mare convertor de CO2 în compuși respirabili.
2. Cel mai mare producător de opiu - Afganistan
Aproape incredibil, Afganistanul produc cantitatea enormă de 95% din opiul lumii. Nici măcar după 10 de ani de ocupație, forțele americane nu au micşorat această "industrie".
1. Cei mai mulți oameni în spatele gratiilor - Statele Unite
Când vine vorba de locuitori încarceraţi, Statele Unite este lider mondial de necontestat.
Cu 2,2 milioane de oameni în spatele gratiilor, SUA, deşi are doar 5% din populația lumii, se poate mândri cu cei mai mulţi puşcăriaşi (25% dintre cei încarceraţi în toată lumea. China este pe locul al doilea cu 1,5 milioane și Rusia a treia la 870.000.
-
Un batranel impovarat de ani s-a dus sa locuiasca impreuna cu fiul si cu nora lui, care aveau un baietel de 4 ani. Mainile batranului tremurau tot timpul, ochii ii erau incetosati, iar pasii impleticiti.
Intreaga familie manca impreuna la masa, insa mainile nesigure ale batranului si vederea lui tot mai slabita il puneau mereu in incurcatura - boabele de mazare i se rostogoleau din lingura pe covor, cand intindea mana dupa cana cu lapte, jumatate din lapte se varsa
pe fata de masa. Fiul si nora se simteau tot mai iritati de neajutorarea lui.
Pana-ntr-o zi cand..
"Trebuie sa facem ceva cu bunicu', a spus fiul. M-am saturat sa
tot vad lapte varsat pe masa, sa tot calc pe boabe de mazare si sa tot
aud cum plescaie si troscaie in farfurie!" Asa ca sotul si sotia au
pus o masuta in coltul camerei, dupa usa . Acolo bunicu'
manca singur, in timp ce intreaga familie se bucura in jurul mesei. Si
pentru ca bunicu' reusise sa sparga vreo 2-3 farfurii, i-au cumparat
un blid de lemn.
Uneori, cand se uitau in directia bunicului, familia putea sa
vada o lacrima stinghera in ochii lui slabiti si tristi - singur, dupa
usa , bunicu' isi manca bucatica de paine muiata in lapte. Cu toate
acestea, singurele cuvinte pe care fiul si nora le aveau pentru el
erau de mustrare cand ii cadea furculita pe covor sau cind se mai
varsa din lapte pe masa.
Baietelul se uita cand la bunicu', cand la mamica si la taticu'
lui, fara sa spuna un singur cuvant...
Apoi, intr-o seara, chiar inainte de cina, tatal a observat ca
baietelul mestereste ceva pe covor. S-a apropiat si a vazut ca
incearca sa ciopleasca o bucata de lemn. "Ce faci tu acolo", l-a
intrebat tatal duios.
Baietelul si-a ridicat ochii mari spre taticul lui si i-a raspuns
la fel de duios:
"O, am treaba, vreau sa fac un blid de lemn din care sa mananci
tu si mami cind cresc eu mare..."
A zambit si s-a intors la "treaba" lui.
De data aceasta a fost randul parintilor sa ramana fara cuvinte.
O liniste apasatoare s-a asternut in camera. Si lacrimi mari si
curate au inceput sa le tremure in ochi, sa li se rostogoleasca peste
obrajii care de-acum luasera culoarea singelui varsat pe crucea de la
Calvar. Nici un cuvant, deplina tacere, dar amandoi stiau prea bine ce
au de facut.
In seara aceea, sotul l-a luat pe bunic de mana si l-a condus cu
grija la masa mare din centrul camerei.
Bunicu' urma sa manance la masa impreuna cu intreaga familie - in
seara aceea si in fiecare seara de-atunci inainte, pana la sfarsitul
zilelor lui.
Si, dintr-un motiv sau altul, nici fiul si nici nora nu mai
pareau sa fie deranjati daca se varsa din lapte pe fata de masa sau
daca mai cadea cate-o furculita pe covor.
Copiii sunt ca niste radare extrem de sensibile.
Ochii lor nu lasa nimic neobservat, urechile lor sunt
intotdeauna pe receptie, iar mintea lor prelucreaza neobosita mesajele
pe care le receptioneaza.
Ce seamănă omul, aceea va şi secera.
dupa o povestire de Lev Tolstoi
Intreaga familie manca impreuna la masa, insa mainile nesigure ale batranului si vederea lui tot mai slabita il puneau mereu in incurcatura - boabele de mazare i se rostogoleau din lingura pe covor, cand intindea mana dupa cana cu lapte, jumatate din lapte se varsa
pe fata de masa. Fiul si nora se simteau tot mai iritati de neajutorarea lui.
Pana-ntr-o zi cand..
"Trebuie sa facem ceva cu bunicu', a spus fiul. M-am saturat sa
tot vad lapte varsat pe masa, sa tot calc pe boabe de mazare si sa tot
aud cum plescaie si troscaie in farfurie!" Asa ca sotul si sotia au
pus o masuta in coltul camerei, dupa usa . Acolo bunicu'
manca singur, in timp ce intreaga familie se bucura in jurul mesei. Si
pentru ca bunicu' reusise sa sparga vreo 2-3 farfurii, i-au cumparat
un blid de lemn.
Uneori, cand se uitau in directia bunicului, familia putea sa
vada o lacrima stinghera in ochii lui slabiti si tristi - singur, dupa
usa , bunicu' isi manca bucatica de paine muiata in lapte. Cu toate
acestea, singurele cuvinte pe care fiul si nora le aveau pentru el
erau de mustrare cand ii cadea furculita pe covor sau cind se mai
varsa din lapte pe masa.
Baietelul se uita cand la bunicu', cand la mamica si la taticu'
lui, fara sa spuna un singur cuvant...
Apoi, intr-o seara, chiar inainte de cina, tatal a observat ca
baietelul mestereste ceva pe covor. S-a apropiat si a vazut ca
incearca sa ciopleasca o bucata de lemn. "Ce faci tu acolo", l-a
intrebat tatal duios.
Baietelul si-a ridicat ochii mari spre taticul lui si i-a raspuns
la fel de duios:
"O, am treaba, vreau sa fac un blid de lemn din care sa mananci
tu si mami cind cresc eu mare..."
A zambit si s-a intors la "treaba" lui.
De data aceasta a fost randul parintilor sa ramana fara cuvinte.
O liniste apasatoare s-a asternut in camera. Si lacrimi mari si
curate au inceput sa le tremure in ochi, sa li se rostogoleasca peste
obrajii care de-acum luasera culoarea singelui varsat pe crucea de la
Calvar. Nici un cuvant, deplina tacere, dar amandoi stiau prea bine ce
au de facut.
In seara aceea, sotul l-a luat pe bunic de mana si l-a condus cu
grija la masa mare din centrul camerei.
Bunicu' urma sa manance la masa impreuna cu intreaga familie - in
seara aceea si in fiecare seara de-atunci inainte, pana la sfarsitul
zilelor lui.
Si, dintr-un motiv sau altul, nici fiul si nici nora nu mai
pareau sa fie deranjati daca se varsa din lapte pe fata de masa sau
daca mai cadea cate-o furculita pe covor.
Copiii sunt ca niste radare extrem de sensibile.
Ochii lor nu lasa nimic neobservat, urechile lor sunt
intotdeauna pe receptie, iar mintea lor prelucreaza neobosita mesajele
pe care le receptioneaza.
Ce seamănă omul, aceea va şi secera.
dupa o povestire de Lev Tolstoi
-
Dogul de Tibet, sau mastiful tibetan, cum mai este denumit, este o rasă de câini unică şi magnifică. Este un protector înăscut al casei şi stăpânilor, precum şi o prezenţă greu de uitat odată ce ajungi în preajma vreunui exemplar. În ţinuturile sale originare din îndepăratul Tibet, acest vajnic gardian este încă folosit la paza turmelor, a caselor şi a templelor. Este una dintre cele mai vechi rase de câini din lume, iar cercetătorii consideră că acest câine deosebit se află la originea majorităţii câinilor de talie mare şi de tip "dog" sau mastiff. Este o rasă cu adevărat coborâtă din legende, o apariţie din alte timpuri şi nu în ultimul timp, una dintre cele mai scumpe rase de câini din lume.
Paznicul lui Padmasabhava
Dogul tibetan este o rasă străveche care a rămas (cel puţin în cazul exemplarelor izolate care mai trăiesc astăzi în Tibet) în general neschimbată de-a lungul secolelor. La acest aspect deosebit de important pentru conservarea caracterului unic al rasei, a stat izolarea geografică a platoului tibetan.
Primele referinţe despre mastifii de pe Acoperişul Lumii ne parvin prin intermediul celebrului călător Marco Polo care notează în scrierile sale despre nişte "câini mari cât măgarii, cu voci puternice ca ale leilor". Alte surse chineze încă mai vechi, amintesc despre nişte câini uriaşi trimişi din Tibet sub formă de daruri către împăraţii chinezi.
Oricum, adevărul este că această rasă are o vechime milenară, după cum o demostrează resturile osteologice descoperite în diferite ere, precum şi picturile străvechi din templele şi cărţile vechi tibetane şi chinezeşti. Este posibil ca străvechiul dog tibetan să îşi tragă existanţa chiar din perioada Epocii Bronzului.
Tot mai mulţi cercetători îl consideră alături de ciobănescul de Asia Centrală, drept câinele din care au provenit toate rasele de molossoizi, în special cei cu blană lungă precum mastiful spaniol, mastiful de Pirinei, câinele de Saint-Bernard, ciobănescul caucazian, leonberger-ul, şi multe altele. Tibetul şi-a deschis relativ târziu porţile lumii exterioare, un argument în plus pentru selecţionarea şi dezvoltarea izolată şi neschimbată a acestei rase de câini puţin cunoscută.
Primii occidentali care au intrat în contact cu aceşti câini au fost fascinaţi instantaneu de înfăţişarea şi caracterul lor deosebit. În anul 1820 regele George IV al Angliei avea deja un dog tibetan în colecţia sa de câini. În anul 1847, Lordul Hardinge, Vicerege al Indiei, îi trimitea în dar reginei Victoria un câine uriaş din Tibet, denumit Bhout.
Interesul pentru rasă a crescut subit în Anglia, astfel încât aceşti câini apar tot mai des în concursurile canine de profil, iar englezii sunt cei care au standardizat în permieră rasa. În ţinuturile sale de origine rasa este iubită şi apreciat. Tibetanii sunt extrem de religioşi, iar budismul Vajrayana este încă foarte popular în ciuda deceniilor de propagandă ateistă impuse de Beijing după invadarea şi anexarea acestei ţări cu regim teocrat prin tradiţie.
Într-o legendă locală se spune că Padmasambhava, nimeni altul decât sfântul care a introdus budismul din India în Tibet, a fost vegheat şi apărat pe parcursul întregii sale vieţi petrecute în Tibet de către un astfel de câine...
Bonomul violent
Fiecare mastif tibetan are propria sa personalitate, dar în general, aceşti câini sunt deosebit de protectori şi au un comportament extrem de teritorial. Sunt calmi şi foarte iubitori cu copii. Sunt foarte inteligenţi, învaţă repede dar se plictisesc la fel de repede şi au un caracter independent.
Deseori sunt foarte gălăgioşi pe timpul nopţii, când sunt atenţi la orice zgomot sau mişcare. Spre deosebire de alte rase de câini de talie mare care au o durată relativ scurtă de viaţă, dogii tibetani trăiesc în medie 15 ani.
Nu sunt nişte câini agitaţi care să aibă nevoie imperioasă de mişcare sau activitate fizică intensă. Din contră, ei tind să-şi conserve energia, fără a deveni însă nişte câini leneşi.
Fiind o rasă selecţiontă şi pentru paza teritoriului, dogii tibetani îşi păstrează energia pentru momentele critice, atunci când devin incredibil de explozivi şi agresivi. Chiar şi exemplarele selecţionate în ultimele decenii în Occident au nevoie de socializare de la o vârstă fragedă, precum şi de un dresaj de bază.
Există o mare diferenţă de comportament între exemplarele din Tibet, Nepal, Bhutan sau Mongolia şi cele care provin din canise europene şi americane, unde câinii au fost selecţionaţi mai mult pe baza criteriilor fizice. Crescut iniţial pentru a păzi turmele de oi, capre şi yaci de atacurile lupilor şi leoparzilor, sau pentru paza locuinţelor, dogii tibetani din ţinuturile lor de baştină au încă ferocitatea şi dârzenia câinilor care i-au impresionat pe exploratorii şi călătorii din vechime.
Câinii din Tibet sunt deosebit de agresivi şi feroce cu oricine se apropie de turma sau casa pe care o au în pază. Pentru a le spori agresivitatea, tibetanii îi ţineau legaţi cu lanţuri de la vârste fragede, eliberându-i doar pe timpul nopţii. Primii exploratori moderni ai Tibetului, au scris despre sate întregi păzite de un singur câine, a cărui agresivitate exagerată ţinea departe orice vizitatori nepoftit, fie el patruped sau om.
Portretul unei legende canine
Textele vechi tibetane relatează despre două mari tipuri de mastifi, aşa numit-ul Do-khy sau câinele de lanţ, într-o traducere aproximativă, şi Tsang-khy, câinele care păzea templele şi lamaseriile. Acesta din urmă era mai mare, mai masiv şi cu mai multe cute faciale decât Do-khy, câinele nomazilor, folosit în special la paza turmelor şi a satelor.
Oricum, când occidentalii au standardizat rasa, au încrucişat şi au înmulţit între ei orice tip de dog tibetan care reuşeau cu greu să-l importe, astfel încât câinii de astăzi din canisele occidentale sunt din nou diferiţi de cei din China actuală.
Sunt câini de talie mare, masculii având în medie înălţimea de 80 centimetri la umeri, iar exemplarele care depăşesc greutatea de 70 kilograme nu sunt deloc rare. Sunt câini rezistenţi şi primitivi prin definiţie.
Spre deosebire de marea majoritatea a raselor de câini în care femelele au două cicluri de ovulaţie anual, căţelele de dogi tibetani intră în călduri o singură dată pe an, precum lupoaicele şi alte canide sălbatice. Înfăţişarea sa este caracterizată şi de blana lungă şi groasă.
Culoarea variază de la negru complet, la diverse nuanţe de roşcat, bej şi gri, cea mai des întâlnită fiind aşa numită "culoare de rottweiler", adică colorit de fond negru cu "pete de foc" pe bot, sprâncene, piept, abdomen şi interiorul membrelor.
Experţii, precum şi cei care au studiat această rasă, susţin că dogul tibetan nu este o rasă recomandată celor care nu au mai avut niciodată un câine. Şi asta nu neapărat din cauza temperamentului său care poate deveni instabil, ci pe baza comportamentului său deosebit şi a nevoilor speciale ale rasei. De asemenea, sterilizarea masculilor şi a femelelor duce le modificări importante în textura şi funcţionalitatea blănii.
Cel mai scump câine din lume
Acest "Leu al Tibetului" cum mai este denumit în China, a revenit în atenţia iubitorilor de câini odată cu imensul boom economic chinez, fenomen care a dus în ultimii ani la apariţia unei pături de oameni de afaceri bogaţi.
Astfel se prezintă şi cazul lui Big Splash, sau Hong Dong în limba chineză, un dog tibetan care a intrat recent în Cartea Recordurilor cu titlul de cel mai scump câine din lume. Hong Dong a fost cumpărat de un milionar chinez cu afaceri în domeniul minelor de cărbuni din nordul Chinei.
Câinele a costat aproximativ 2 milioane $, iar Lu Liang, crescătorul său, declară că preţul este justificat deoarece Hong Dong este un exemplar perfect al rasei sale, iar pentru selectarea şi creşterea sa nu a precupeţit nicio investiţie. Pentru ca un alt crescător de mastifi tibetani să îşi poată împerechea femelele cu Hong Dong, acesta va trebui să plătească suma de 20.000$, acesta fiind costul dreptului de montă.
Preţiosul câine avea vârsta de 11 luni când a fost cumpărat şi cântărea deja 81 de kilograme. Suma exorbitantă plătită pentru acest masiv tibetan cu blană roşcată intens este o dovadă că exemplarele pure au devenit peste noapte un nou simbol al statutului social al chinezilor bogaţi, înlocuind astfel bijuteriile şi maşinile de lux, altădată modul în care epatau în public cei din păturile superioare. Chinezii bogaţi consideră că roşul este o culoare care aduce noroc, iar prezenţa unui dog tibetan binecuvântează cumva sănătatea şi securitatea posesorului.
Tibetanii au crezut dintotdeauna că acei călugări şi călugăriţe care nu au fost îndeajuns de virtuoşi pentru a merita o încarnare umană sau o intrare în lumea tainică a Shambalei, se reîncarnează sub forma unor mastifi. La ora actuală, se estimează că sunt înregistraţi în Marea Britanie circa 300 de mastifi tibetani, iar preţul unui căţel variază între 850-1.000 lire sterline.
Undeva, departe, pe platoul tibetan, înfruntând bătaia vântului rece şi uscat, mii de câini ai nomazilor sau ai templelor, veghează şi astăzi asemeni bravilor lor strămoşi. Sunt duri, necruţători, sălbatici, maiestuoşi şi enigmatici. Nu vor şti niciodată care este valoarea lor.
Deoarece, comparativ cu câinii la modă în cercurile înalte ale Beijingului, străjerii de la umbra clopotelor tibetane, sunt cu adevărat nepreţuiţi.
Paznicul lui Padmasabhava
Dogul tibetan este o rasă străveche care a rămas (cel puţin în cazul exemplarelor izolate care mai trăiesc astăzi în Tibet) în general neschimbată de-a lungul secolelor. La acest aspect deosebit de important pentru conservarea caracterului unic al rasei, a stat izolarea geografică a platoului tibetan.
Primele referinţe despre mastifii de pe Acoperişul Lumii ne parvin prin intermediul celebrului călător Marco Polo care notează în scrierile sale despre nişte "câini mari cât măgarii, cu voci puternice ca ale leilor". Alte surse chineze încă mai vechi, amintesc despre nişte câini uriaşi trimişi din Tibet sub formă de daruri către împăraţii chinezi.
Oricum, adevărul este că această rasă are o vechime milenară, după cum o demostrează resturile osteologice descoperite în diferite ere, precum şi picturile străvechi din templele şi cărţile vechi tibetane şi chinezeşti. Este posibil ca străvechiul dog tibetan să îşi tragă existanţa chiar din perioada Epocii Bronzului.
Tot mai mulţi cercetători îl consideră alături de ciobănescul de Asia Centrală, drept câinele din care au provenit toate rasele de molossoizi, în special cei cu blană lungă precum mastiful spaniol, mastiful de Pirinei, câinele de Saint-Bernard, ciobănescul caucazian, leonberger-ul, şi multe altele. Tibetul şi-a deschis relativ târziu porţile lumii exterioare, un argument în plus pentru selecţionarea şi dezvoltarea izolată şi neschimbată a acestei rase de câini puţin cunoscută.
Primii occidentali care au intrat în contact cu aceşti câini au fost fascinaţi instantaneu de înfăţişarea şi caracterul lor deosebit. În anul 1820 regele George IV al Angliei avea deja un dog tibetan în colecţia sa de câini. În anul 1847, Lordul Hardinge, Vicerege al Indiei, îi trimitea în dar reginei Victoria un câine uriaş din Tibet, denumit Bhout.
Interesul pentru rasă a crescut subit în Anglia, astfel încât aceşti câini apar tot mai des în concursurile canine de profil, iar englezii sunt cei care au standardizat în permieră rasa. În ţinuturile sale de origine rasa este iubită şi apreciat. Tibetanii sunt extrem de religioşi, iar budismul Vajrayana este încă foarte popular în ciuda deceniilor de propagandă ateistă impuse de Beijing după invadarea şi anexarea acestei ţări cu regim teocrat prin tradiţie.
Într-o legendă locală se spune că Padmasambhava, nimeni altul decât sfântul care a introdus budismul din India în Tibet, a fost vegheat şi apărat pe parcursul întregii sale vieţi petrecute în Tibet de către un astfel de câine...
Bonomul violent
Fiecare mastif tibetan are propria sa personalitate, dar în general, aceşti câini sunt deosebit de protectori şi au un comportament extrem de teritorial. Sunt calmi şi foarte iubitori cu copii. Sunt foarte inteligenţi, învaţă repede dar se plictisesc la fel de repede şi au un caracter independent.
Deseori sunt foarte gălăgioşi pe timpul nopţii, când sunt atenţi la orice zgomot sau mişcare. Spre deosebire de alte rase de câini de talie mare care au o durată relativ scurtă de viaţă, dogii tibetani trăiesc în medie 15 ani.
Nu sunt nişte câini agitaţi care să aibă nevoie imperioasă de mişcare sau activitate fizică intensă. Din contră, ei tind să-şi conserve energia, fără a deveni însă nişte câini leneşi.
Fiind o rasă selecţiontă şi pentru paza teritoriului, dogii tibetani îşi păstrează energia pentru momentele critice, atunci când devin incredibil de explozivi şi agresivi. Chiar şi exemplarele selecţionate în ultimele decenii în Occident au nevoie de socializare de la o vârstă fragedă, precum şi de un dresaj de bază.
Există o mare diferenţă de comportament între exemplarele din Tibet, Nepal, Bhutan sau Mongolia şi cele care provin din canise europene şi americane, unde câinii au fost selecţionaţi mai mult pe baza criteriilor fizice. Crescut iniţial pentru a păzi turmele de oi, capre şi yaci de atacurile lupilor şi leoparzilor, sau pentru paza locuinţelor, dogii tibetani din ţinuturile lor de baştină au încă ferocitatea şi dârzenia câinilor care i-au impresionat pe exploratorii şi călătorii din vechime.
Câinii din Tibet sunt deosebit de agresivi şi feroce cu oricine se apropie de turma sau casa pe care o au în pază. Pentru a le spori agresivitatea, tibetanii îi ţineau legaţi cu lanţuri de la vârste fragede, eliberându-i doar pe timpul nopţii. Primii exploratori moderni ai Tibetului, au scris despre sate întregi păzite de un singur câine, a cărui agresivitate exagerată ţinea departe orice vizitatori nepoftit, fie el patruped sau om.
Portretul unei legende canine
Textele vechi tibetane relatează despre două mari tipuri de mastifi, aşa numit-ul Do-khy sau câinele de lanţ, într-o traducere aproximativă, şi Tsang-khy, câinele care păzea templele şi lamaseriile. Acesta din urmă era mai mare, mai masiv şi cu mai multe cute faciale decât Do-khy, câinele nomazilor, folosit în special la paza turmelor şi a satelor.
Oricum, când occidentalii au standardizat rasa, au încrucişat şi au înmulţit între ei orice tip de dog tibetan care reuşeau cu greu să-l importe, astfel încât câinii de astăzi din canisele occidentale sunt din nou diferiţi de cei din China actuală.
Sunt câini de talie mare, masculii având în medie înălţimea de 80 centimetri la umeri, iar exemplarele care depăşesc greutatea de 70 kilograme nu sunt deloc rare. Sunt câini rezistenţi şi primitivi prin definiţie.
Spre deosebire de marea majoritatea a raselor de câini în care femelele au două cicluri de ovulaţie anual, căţelele de dogi tibetani intră în călduri o singură dată pe an, precum lupoaicele şi alte canide sălbatice. Înfăţişarea sa este caracterizată şi de blana lungă şi groasă.
Culoarea variază de la negru complet, la diverse nuanţe de roşcat, bej şi gri, cea mai des întâlnită fiind aşa numită "culoare de rottweiler", adică colorit de fond negru cu "pete de foc" pe bot, sprâncene, piept, abdomen şi interiorul membrelor.
Experţii, precum şi cei care au studiat această rasă, susţin că dogul tibetan nu este o rasă recomandată celor care nu au mai avut niciodată un câine. Şi asta nu neapărat din cauza temperamentului său care poate deveni instabil, ci pe baza comportamentului său deosebit şi a nevoilor speciale ale rasei. De asemenea, sterilizarea masculilor şi a femelelor duce le modificări importante în textura şi funcţionalitatea blănii.
Cel mai scump câine din lume
Acest "Leu al Tibetului" cum mai este denumit în China, a revenit în atenţia iubitorilor de câini odată cu imensul boom economic chinez, fenomen care a dus în ultimii ani la apariţia unei pături de oameni de afaceri bogaţi.
Astfel se prezintă şi cazul lui Big Splash, sau Hong Dong în limba chineză, un dog tibetan care a intrat recent în Cartea Recordurilor cu titlul de cel mai scump câine din lume. Hong Dong a fost cumpărat de un milionar chinez cu afaceri în domeniul minelor de cărbuni din nordul Chinei.
Câinele a costat aproximativ 2 milioane $, iar Lu Liang, crescătorul său, declară că preţul este justificat deoarece Hong Dong este un exemplar perfect al rasei sale, iar pentru selectarea şi creşterea sa nu a precupeţit nicio investiţie. Pentru ca un alt crescător de mastifi tibetani să îşi poată împerechea femelele cu Hong Dong, acesta va trebui să plătească suma de 20.000$, acesta fiind costul dreptului de montă.
Preţiosul câine avea vârsta de 11 luni când a fost cumpărat şi cântărea deja 81 de kilograme. Suma exorbitantă plătită pentru acest masiv tibetan cu blană roşcată intens este o dovadă că exemplarele pure au devenit peste noapte un nou simbol al statutului social al chinezilor bogaţi, înlocuind astfel bijuteriile şi maşinile de lux, altădată modul în care epatau în public cei din păturile superioare. Chinezii bogaţi consideră că roşul este o culoare care aduce noroc, iar prezenţa unui dog tibetan binecuvântează cumva sănătatea şi securitatea posesorului.
Tibetanii au crezut dintotdeauna că acei călugări şi călugăriţe care nu au fost îndeajuns de virtuoşi pentru a merita o încarnare umană sau o intrare în lumea tainică a Shambalei, se reîncarnează sub forma unor mastifi. La ora actuală, se estimează că sunt înregistraţi în Marea Britanie circa 300 de mastifi tibetani, iar preţul unui căţel variază între 850-1.000 lire sterline.
Undeva, departe, pe platoul tibetan, înfruntând bătaia vântului rece şi uscat, mii de câini ai nomazilor sau ai templelor, veghează şi astăzi asemeni bravilor lor strămoşi. Sunt duri, necruţători, sălbatici, maiestuoşi şi enigmatici. Nu vor şti niciodată care este valoarea lor.
Deoarece, comparativ cu câinii la modă în cercurile înalte ale Beijingului, străjerii de la umbra clopotelor tibetane, sunt cu adevărat nepreţuiţi.