Calculatoarele si locurile de munca

Formare profesionala si locuri de munca

Moderator: Manu

Avatar utilizator
Manu
General de divizie
Mesaje: 4120
Membru din: 02 Feb 2007, 01:15
Localitate: Cluj-Napoca
Contact:

Mesaj de Manu »

Bossu scrie: In primul rand acest topic se dorea a fi pentru a invata ceva nu pentru munca in echipa, pentru ca munca in echipa este buna atunci cand se face cu oameni cu minte nu cu oameni care vor sa ajunga sus si din cauza asta gasesc tot felul de motive sa ii corecteze pe altii sau sa le rada in nas ca ei sunt prosti etc. cine are minte stie aceste lucruri si nu cauta munca in echipa pentru a se da in stamba.
Ma gandeam ca acesta ar fi un topic in care se discuta cam cum stau lucrurile in cea ce priveste nevazatorii si posibilitatea de a lucra intr-un domeniu precum IT-ul.
Topicul e in forumul numit Persoanele cu dizabilitati si locurile de munca.
Daca se doreste un curs de invatare a unor lucruri legate de IT e altceva, pana la urma nu conteaza asa mult impartirea pe sectiuni a forumului.
In IT and C este chiar un topic inceput pe vremuri pentru invatarea PHP, nu am apucat sa scriem decat cateva mesaje, parea ca lumea nu prea e interesata.
Pentru a invata cat de cat un limbaj de programare mai exista si topicul despre programarea in BGT, a carui sintaxa seamana pana la un punct cu C++ si PHP.

Putem oricum continua si aici, pana la urma pentru a lucra intr-un astfel de domeniu, mai mult decat sintaxa si programarea propriu-zisa conteaza logistica adiacenta: serverul, tot felul de pachete necesare publicarii pe web si multe multe altele.
Errare humanum est, sed perseverare diabolicum...
In forum linguae Latinae venite! (via est: www.limbalatina.ro)
Bossu
Caporal
Mesaje: 20
Membru din: 01 Mai 2013, 06:50
Localitate: Timisoara
Contact:

calculatoare

Mesaj de Bossu »

IonPop scrie:Cel mai bun server web pentru a rula/testa site-uri pe computerul propriu este Apache.
Daca vrei sa instalezi un site pe un server de gazduire, cel mai potrivit va fi probabil nginx fiindca este mai rapid si consuma mai putine resurse.
Dar pe computerul propriu la ce ai nevoie de CPanel?
Nu am nevoie de cpanel cpanel-ul il are webserverul asta stiu dar m-a refeream la faptul ca de exemplu un cpanel de hosting cu plata arata altfel decat de exemplu localhost/phpmyadmin. si asta nu stiu de ce. de exemplu am un radiou in calculatorul personal facut cu shoutcast, am avut si cu plata dar acel panou sau cpanel cum ii spune, era altfel decat cpanelul meu care este al radioului gazduit de mine in calculator. asta ma nedumireste. am server am incercat si mai multe dar mi-a trebuit ceva cu dns-uri si nu am gasit, sau nu am reusit sa le gasesc la serverele instalate de mine. am o nedumirire: ce inseamna un server autoritativ, si cum se poate face ca un server instalat sa fie autoritativ. multumesc pentru raspunsuri.
IonPop
Colonel
Mesaje: 2166
Membru din: 02 Oct 2010, 17:55

Re: calculatoare

Mesaj de IonPop »

CPanel si PHPMyAdmin sunt doua programe diferite care nu au nici o legatura.
CPanel este cel mai puternic program de administrare pentru hosturi web, este un program scris in Perl, iar PHPMyAdmin este un program de administrare a bazelor de date MySQL si este scris in PHP.
CPanel este un program comercial, adica se poate folosi contra cost. Pe site-ul lor exista linkuri de unde poate fi descarcat, insa nu l-am descarcat niciodata, si nici nu stiu daca functioneaza sub Win32.
PHPMyAdmin este un program gratuit cu care se pot administra bazele de date MySQL, insa este destul de greu accesibil pentru orbi. Este mult mai simplu sa administrezi o baza de date MySQL in linia de comanda daca ai acces shell.

Authoritative server se refera la serverul DNS care returneaza datele master, spre deosebire de alte servere DNS care returneaza copii ale acestor date din cache.
Dar daca spui ca lucrezi pe computerul propriu s-ar putea sa fie vorba despre altceva...
Ai nevoie sa configurezi serverul DNS doar daca ai un nume de domeniu gazduit undeva ca sa il asociezi cu adresa de IP a serverului pe care este gazduit site-ul.
Acea administrare se poate face de obicei prin intermediul unui panou de administrare cum este CPanel sau altele, sau printr-un formular mai simplu cu care se pot face mai putine setari... depinde de facilitatile oferite de serviciul de hosting.
Tot ce se poate face mai usor prin intermediul unui program ca CPanel se poate face direct si fara, editand diverse fisiere, doar ca trebuie sa sti ce si unde sa modifici.
Daca vrei sa faci asa ceva si vrei sa setezi singur DNS-ul, poate iti este utila cartea "DNS and Bind" publicata de editura O'Reilly.
Bossu
Caporal
Mesaje: 20
Membru din: 01 Mai 2013, 06:50
Localitate: Timisoara
Contact:

Calculatoare.

Mesaj de Bossu »

Am un domeniu la care am acum gazduire dar eu vreau sa il gazduiesc in calculator si am o varianta gratuita de la un anume site dar pe mine m-ar interesa sa am nameservere si sa am unde sa le pun sa le cunoasca cand formez adresa siteului si sa ma duca direct in calculator. am mai spus ca am o varianta pe un site gratuit la care am inregistrat domeniul, pun nameserverele acestuia la domeniul meu si ma duce direct in xampp in calculator la mine cand formez adresa siteului, deci, asta m-ar interesa cum sa fac pe cont propriu sa aduc domeniul cand il formez in browser in calculator la mine. stiu ca se poate dar nu stiu cum. si asta poate pentru ca nu am atatea cunostinte in informatica, sql, dns, etc. desi eu singur la siteul meu am facut versiune web dintr-o versiune wap. a fost ceva de munca cu butoanele dar m-am descurcat pana la urma. am pierdut acel script modificat, si acum l-am luat din nou la modificat inca mai am mult de munca pe el dar merge. sper sa ma poata ajuta cineva pentru ca asta este doar pentru cunostintele mele nu pentru a scoate bani din aceasta. e o curiozitate pe care nu am reusit inca sa mi-o indeplinesc.
IonPop
Colonel
Mesaje: 2166
Membru din: 02 Oct 2010, 17:55

Re: Calculatoare.

Mesaj de IonPop »

Cred ca am inteles ce vrei, dar nu stiu si daca este rentabil. :-)
Am inteles ca tu vrei sa gazduiesti site-ul pe computerul tau si sa inregistrezi intr-un server DNS numele de domeniu pe care l-ai cumparat astfel incat cand cineva acceseaza acel nume de domeniu, sa vada site-ul. Am inteles bine?
Daca da, cred ca nu este rentabil fiindca va trebui sa tii deschis computerul deschis non stop, si cum banuiesc ca folosesti Windows, Windows este mai prost decat Linux pentru gazduirea de servere web si consuma si mai multe resurse.
Iar daca cumva acel computer pe care vei rula serverul web este si computerul pe care lucrezi, s-ar putea sa iti ingreuneze munca, ca sa nu mai spun ca un computer pe care lucrezi zi de zi se blocheaza uneori si trebuie sa il repornesti, iar cei care tocmai descarca ceva de pe site-ul tau vor pierde legatura.
Exista solutii de hosting gratuite. Cred ca ele ar fi mai rentabile si nu ar fi nevoie sa iti bati capul cu intretinerea serverului, cu plata curentului etc.
Si apropos, daca vrei sa gazduiesti serverul web pe computerul tau, trebuie sa ai o adresa de IP stabila, adica nu una care este alocata dinamic si care se poate schimba la o noua conectare cum ofera de exemplu cei de la RDS, fiindca in serverul DNS trebuie sa asociezi numele de domeniu cu acea adresa, iar daca adresa se schimba dupa repornirea serverului, serverul de pe computerul tau nu mai este gasit.

Daca totusi vrei doar sa testezi cat de nasol este, trebuie sa gasesti un serviciu de hosting pentru serverul DNS.
Am vazut unele oferte la unii furnizori de servicii de gazduire din Romania si parca pretul era de 1 euro/luna pentru gazduirea de DNS, insa dupa cate stiu eu exista si cateva solutii de gazduire DNS gratis.
Asa ca trebuie doar sa cauti cu Google dupa "free dns" sau ceva de genul asta.
Daca iti gazduiesti site-ul pe un server de gazduire, acel site ofera de obicei si un serviciu de gazduire DNS gratis, dar daca tu gazduiesti site-ul, trebuie sa platesti ceva pentru gazduirea serverului DNS.

Nu stiu ce aplicatii DNS exista pentru Windows, fiindca un numar destul de mic de site-uri mai ales private folosesc Windows pentru hosting, si nici ce ar trebui sa faci pentru a iti gazdui si propriul server DNS, mai ales ca nu prea fac multi asa ceva.

Daca ai o adresa dinamica, poti totusi cauta cu Google o solutie si pentru asta, fiindca am inteles ca exista sau cel putin a existat un serviciu gratuit cu care computerul tau putea raporta periodic noua adresa de IP, iar in functie de acea adresa de IP se refacea si setarea din serverul DNS. Dar evident, asta este o solutie destul de subreda...
Bossu
Caporal
Mesaje: 20
Membru din: 01 Mai 2013, 06:50
Localitate: Timisoara
Contact:

Server web

Mesaj de Bossu »

Intr-adevar am un site web al meu personal, dar nu e nimeni inregistrat pe el, iar daca ar fi asa oricum nu ma intereseaza asta. ai inteles foarte bine ce vreau. deci, vreau un server dns pe propriul meu calculator, dar doar pentru a vedea daca intr-adevar functioneaza si sa ma lamuresc odata cu asta. am ip fix de la rds pentru ca am trecut pe juridic numai ca sa pot testa chestia asta si inca tot nu am reusit. am destule servere in calculator, dar cand scriu ceva in linia de comanda imi spune ca serverul nu este autoritativ. si oricum nu l-as tine decat catva timp sa vad daca functioneaza nu mereu. pana la urma o sa imi cumpar un server personal dar mai intai as vrea sa stiu cum functioneaza un server pe un calculator. am procesor dual core si e destul de puternic pentru a incerca asta. dar nu ma lamuresc inca cum sa pot sa imi fac un cont de dns gratuit sau ce sa setez in routher pentru a-mi functiona primary si secondari server. am incercat destule dar nu am reusit pana acum. poate totusi o sa reusesc pana la urma. am auzit ca pe linux functioneaza mult mai bine un server dar inca nu am instalat un linux pe calculatorul personal. si mai ar fi o problema: cum as putea da permisiuni la fisiere de pe filezilla server ca inca nu am reusit pana acum. imi scrie xxx la permisiuni si oricat le-asi schimba nu vrea sa se schimbe.
IonPop
Colonel
Mesaje: 2166
Membru din: 02 Oct 2010, 17:55

Re: Server web

Mesaj de IonPop »

"Intr-adevar am un site web al meu personal, dar nu e nimeni inregistrat pe el, iar daca ar fi asa oricum nu ma intereseaza asta. ai inteles foarte bine ce vreau. deci, vreau un server dns pe propriul meu calculator, dar doar pentru a vedea daca intr-adevar functioneaza si sa ma lamuresc odata cu asta."

Stai putin ca acum nu mai inteleg ce vrei.
Daca spui ca nu te intereseaza accesul altora, ci probabil doar sa poti accesa tu site-ul, de fapt ce vrei sa testezi? Cum iti functioneaza site-ul sau cum se instaleaza/configureaza/administreaza un server DNS?

Ca sa poti accesa site-ul tau care ruleaza pe computerul tau poti accesa adresa:

http://127.0.0.1/

Sau daca vrei ca acel site sa aiba un nume ca lumea, trebuie sa editezi fisierul text pe care il gasesti la:

C:\WINDOWS\system32\drivers\etc\hosts

Vezi ca fisierul nu are o extensie .txt. Nu are nici o extensie dar il poti deschide si edita cu Notepad)
Aceasta este calea sub Windows XP. Sub alte versiuni de Windows este o cale asemanatoare in System32/Drivers/etc care nu cred ca e greu de gasit.

In acel fisier trebuie sa adaugi o linie de genul:

127.0.0.1 www.numelesite-ului.ro

Unde in loc de www.numelesite-ului.ro poti scrie alt nume de domeniu.
Dupa ce salvezi acel fisier vei putea accesa site-ul local cu acel nume de domeniu.

Daca vrei poti adauga mai multe astfel de nume de domeniu care sa afiseze site-ul local, de exemplu:

127.0.0.1 www.site1.ro
127.0.0.1 www.site2.ro
127.0.0.1 www.site3.ro

Daca vrei sa testezi administrarea unui server DNS, acest lucru este mult mai complicat si trebuie sa studiezi mult mai mult fiindca este o treaba de administrator de sistem, dar sa nu crezi ca toti administratorii de sistem stiu sa faca asa ceva.
Mai intai trebuie sa gasesti un server DNS care ruleaza sub Windows....

"am ip fix de la rds pentru ca am trecut pe juridic numai ca sa pot testa chestia asta si inca tot nu am reusit.".

Daca accesezi adresa locala de loopback 127.0.0.1 nu trebuie sa ai IP fix si nici nu ai nevoie de DNS (si nici daca faci acele setari in fisierul "hosts" cum am aratat mai sus).

"am destule servere in calculator, dar cand scriu ceva in linia de comanda imi spune ca serverul nu este autoritativ. si oricum nu l-as tine decat catva timp sa vad daca functioneaza nu mereu. pana la urma o sa imi cumpar un server personal dar mai intai as vrea sa stiu cum functioneaza un server pe un calculator.".


Cred ca pana la urma ce vroiai este sa poti accesa site-ul pe computerul local, fara nici o legatura cu DNS-ul, iar acest lucru dupa cum am aratat mai sus, este foarte simplu si nici nu te costa nimic si nici nu ai nevoie de IP fix.
Ai nevoie de IP fix doar daca vrei ca serverul tau sa poata fi accesat de altii care iti cunosc adresa de IP. Iar daca vrei sa nu fie nici nevoie sa iti cunoasca adresa de IP, abia atunci trebuie sa folosesti un server DNS.
Sa cumperi un server propriu este solutia cea mai scumpa si nu cred ca ai nevoie de asa ceva. Mai ieftin si mai simplu este sa folosesti un VPS (Virtual private server) unde ai acces si drepturi de root (administrator) si poti sa faci absolut orice doresti, sa instalezi ce vrei, sa repornesti serverul cand vrei, plus ca ai de obicei si formulare mai simple cu care poti administra serverul DNS si alte optiuni).

"am procesor dual core si e destul de puternic pentru a incerca asta. dar nu ma lamuresc inca cum sa pot sa imi fac un cont de dns gratuit sau ce sa setez in routher pentru a-mi functiona primary si secondari server. am incercat destule dar nu am reusit pana acum. poate totusi o sa reusesc pana la urma.".

Daca doar vrei sa iti poti accesa site-ul local ca sa lucrezi la el si sa il testestezi inainte de a il pune in functiune pe un server pentru publicul larg, nu ai nevoie de DNS si nici sa faci setari in router fiindca nu trebuie sa il poata accesa altii din afara.

"am auzit ca pe linux functioneaza mult mai bine un server dar inca nu am instalat un linux pe calculatorul personal. si mai ar fi o problema: cum as putea da permisiuni la fisiere de pe filezilla server ca inca nu am reusit pana acum. imi scrie xxx la permisiuni si oricat le-asi schimba nu vrea sa se schimbe.".

Nu am administrat niciodata un server FTP sub Windows, asa ca nu stiu care ar putea sa fie problemele. Si nici nu imi place sa folosesc servere FTP ca sa incarc fisiere si sa administrez un site... asa ca nu am idee de ce nu functioneaza.
Bossu
Caporal
Mesaje: 20
Membru din: 01 Mai 2013, 06:50
Localitate: Timisoara
Contact:

localhost

Mesaj de Bossu »

Da cred ca am inteles ce mi-ai spus si ma bucur ca ai reusit sa imi deschizi mintea. chiar nu stiam de acel fisier. dar nu m-ai inteles ce am vrut sa spun cu adevarat. eu intr-adevar nu am pe nimeni pe site dar totusi pentru experientele mele as dori sa pot accesa numele domeniului din afara chiar daca nu intra nimeni. si rezolvarea ce mi-ai spus-o merge sa intre cineva din afara daca modific in acel fisier si am ip fix. am instalat si xampp care are si apache si sql si php. cred ca s-ar putea ca si din afara sa poata intra cineva pe calculatorul meu daca modific in acel fisier. oricum mersi e super chestia asta.
IonPop
Colonel
Mesaje: 2166
Membru din: 02 Oct 2010, 17:55

Re: localhost

Mesaj de IonPop »

Acel fisier are rolul unui DNS care asociaza diverse nume de domeniu cu o adresa de IP, insa are efect doar pe computerul local. Daca vrei ca si altii din afara sa iti poata accesa serverul gazduit pe computerul propriu, o pot face direct folosind adresa ta de ip accesand ceva de genul:

http://81.189.183.221/

Iar daca vrei sa poata accesa acea adresa folosind un nume de domeniu, atunci trebuie sa o inregistrezi intr-un DNS.

Si in plus trebuie ca altii sa iti poata accesa computerul. Daca te conectezi direct la internet printr-un cablu de retea atunci probabil ca o pot face deja si trebuie doar sa nu ai un firewall care sa blocheze portul 80, dar daca te conectezi la internet printr-un router, atunci s-ar putea sa trebuiasca sa faci niste setari in router ca sa ruteze catre computer apelurile facute catre router.
Bossu
Caporal
Mesaje: 20
Membru din: 01 Mai 2013, 06:50
Localitate: Timisoara
Contact:

Routher

Mesaj de Bossu »

Da stiu ca trebuie setat ceva in routher dar am conexiune pppoe si nu pot sa setez sau nu stiu ce sa setez ca acea conexiune este pe ip dinamic si nu pot sa o pun pe ip static desi am ip static. de cand ma tot chinui sa setez in routher sa dea voie la domeniu sa fie accesat dar imi spune mereu ca serverul de la xxx.ro nu poate fi gasit.
IonPop
Colonel
Mesaje: 2166
Membru din: 02 Oct 2010, 17:55

Re: Routher

Mesaj de IonPop »

Esti sigur ca serverul web nu poate fi gasit fiindca nu ai configurat corect routerul, sau fiindca serverul web nu este configurat corect ca sa poata fi accesat din afara?
Bossu
Caporal
Mesaje: 20
Membru din: 01 Mai 2013, 06:50
Localitate: Timisoara
Contact:

Server

Mesaj de Bossu »

Nu stiu sa il setez in routher nu ma lasa sa imi pun ip-ul fix niciunde si nici la serverul folosit de mine nu stiu unde sa adaug dns-uri. ma chinui de o saptamana si inca nu am reusit nici acum. nici nu stiu unde trebuie sa apara in routher ip-ul la lan, wan, dhcp, etc e destul de greu sa faci ceva cand nu pleci de undeva.
IonPop
Colonel
Mesaje: 2166
Membru din: 02 Oct 2010, 17:55

Re: Server

Mesaj de IonPop »

Despre configurarea routerului nu stiu nimic fiindca nu am avut niciodata nevoie sa configurez ceva acolo in afara de setarea unei parole pentru reteaua wireless la inceput.
Despre DNS insa, nu trebuie sa setezi niciunde nici un DNS in afara de DNS-ul conexiunii la internet din Control Panel / Network... pe care il folosesti tu cand accesezi diverse adrese pe web.

Pentru ca altii sa iti acceseze tie numele de domeniu trebuie dupa cum am mai spus sa il ai configurat intr-un server de DNS.


Asa ca pentru moment nu iti bate capul cu numele de domeniu, ci incearca sa te conectezi la adresa ta fixa in browser direct. Si mai intai configureaza serverul web sa asculte acea adresa fiindca altfel chiar daca vei configura corect routerul, tot nu vor putea alte persoane sa iti acceseze site-ul.
Pentru a configura serverul Apache trebuie sa editezi fisierele din directorul "conf" care apare in directorul in care este instalat Apache. Cel mai important fisier de acolo este httpd.conf.
Bossu
Caporal
Mesaje: 20
Membru din: 01 Mai 2013, 06:50
Localitate: Timisoara
Contact:

Xampp

Mesaj de Bossu »

Cu xampp stiu sa lucrez dar as avea nevoie de un server bun pentru windows si nu am gasit inca asa ceva sa aiba si dns. am un site gratuit unde doar imi adaug la domeniu nameserverele lui si ii modific niste ip-uri pun ip-ul meu in locul lor si cand formez adresa acelui domeniu ma duce direct in calculator. dar eu vroiam sa fac asta cu propriul server dar nu merge. am instalat un winux dar vocea imi merge urat in boxe si nu prea inteleg nimic. se cam blocheaza si nu imi place. asa traduce in romana si inteleg perfect dar mi se cam blocheaza.
Scrie răspuns