Intrebare despre JAWS
Moderator: Manu
Ok, am cam tras chiulul, dar nu din cauza ca au fost prea grele intrebarile.I Tichir scrie:Nu prea inteleg... Spuneai ca in Word le citeste si in alte aplicatii nu. Da-ne mai multe detalii si daca ne pricepem o sa te ajutam. Folosesti Win Talker sau Eloquence? Daca folosesti Eloquence, e in italiana sau engleza? Ai incercat si alte voci pentru Sapi 5 in romana, cum ar fi Espeak? Problema cu diacriticele apare doar la e-mail-uri? Interfata Windows-ului e in romana sau engleza? Hai ca ti-am adresat mai multe intrebari decat ai pus inn chestionarul pentru licenta!
Asadar: acum am setat pe valoarea cu 1252 si in word imi citeste normal diacriticele. Jaws-ul il am pe italiana (asta in urma batailor la cap ale lui Manu, care ma tot cicalea ca pierd timpul cu talks-ul). Windows-ul e in engleza. Nu am nici un fel de sinteza pentru limba romana, nici macar wintalker. In mailuri am observat dupa ultimele setari facute ca nu mai citeste nici macar cu indice si toate prostiile alea, ci zice direct cifra cu care e cunoscut respectivul semn, iar pe forum imi citeste tot cu tilda si indice si asa mai departe.
Ultima oară modificat 21 Mar 2008, 01:10 de către CarmenT, modificat 1 dată în total.
- Manu
- General de divizie
Vrei sa spui WinTalker, Carmen. Inca ma tot minunez cum de ti se intampla numai tie treaba aia cu numerele, de iti citeste 355 la tz, 351 la sh etc..
Errare humanum est, sed perseverare diabolicum...
In forum linguae Latinae venite! (via est: www.limbalatina.ro)
Da, scuze Wintalker, dar acuma-s tot cu talks-ul in minte ca ma tot chinui sa intru pe net de pe telefon. Dar despre asta in topicul potrivit...manu scrie:Vrei sa spui WinTalker, Carmen. Inca ma tot minunez cum de ti se intampla numai tie treaba aia cu numerele, de iti citeste 355 la tz, 351 la sh etc..
Ei, inainte intradevar asa imi citea pe calculator, dar intretimp s-a rezolvat problema prin reinstalarea windows-ului si chiar imi parea rau atunci, mai ales ca era chiar in perioada cand voiam sa invat html si era de mare folos sa citeasca cu codul. Dar acum se intampla la fel si pe lap-top si chiar nu sunt instare sa schimb windows-ul .
- Manu
- General de divizie
Te referi in legatura cu HTML la faptul ca initial faceam diacriticele cu cod... Da era necesar pentru ca nu prea stiam cum stau lucrurile cu encodarile astea si daca nu scriam asa nu ne mai valida W3C-ul. Acum nu mai e nevoie, cu UTF-8 putem scrie orice caracter existent, fiind siguri ca va fi afisat corect in orice browser, fara sa conteze setarile regionale si alte chitibusuri din astea. Ce de mult mi se pare vremea aceea cand stateam sa inlocuim manual la diacritice cu codul lor...
Setarile respective se pot face usor daca dai enter pe fisierul urmator si confirmi modificarea registry
ATENTIE! Diacriticele romanesti nu vor mai fi citite corect!!!!
Descarca fisierul cu setari cu click dreapta si save as.
ATENTIE! Diacriticele romanesti nu vor mai fi citite corect!!!!
Descarca fisierul cu setari cu click dreapta si save as.
Ultima oară modificat 08 Feb 2013, 15:25 de către Campus, modificat 1 dată în total.
Nu este vorba numai de acest material.Ci pur si simplu daca in alcatuirea cuvantului sunt litere caî s.a.m.d.p sa-mi citeasca i,a,s sau t.Sa elimine virgulita sau caciulita literei.Sa nu ma mai enervez ca nu-nteleg.Spre exemplu acum daca intru pe wikipedia imi spune punto di domanda daca apar in alcatuirea cuvintelor litere ca î s.a.m.d.p.Ori eu vreau sa citeasca normal.
- Manu
- General de divizie
Daca intri pe Wikipedia asa e normal sa se auda cu Eloquence, nu stie diacriticele cu virgulita, ci doar pe cele cu sedila.
Diacriticele cu sedila sunt citite de Eloquence precum corespondentul nediacritic fara sedila, doar ca Wikipedia, ca multe alte site-uri, a trecut la diacriticele cu virgulita.
Fisierul pentru .reg pus de campus seteaza cred system locale pe romana, astfel incat sa nu fie probleme in anumite programe, non-unicode, chiar si cu diacriticele cu sedila.
Daca e vorba in special de Wikipedia, ai putea rezolva problema din cate stiu in felul urmator: iti faci un cont, iar dupa ce te loghezi, mergi la sectiunea Gadgets unde poti seta ca diacriticele sa apara cu sedila, nu cu virgulita.
De asemenea, daca vrei sa citesti repede ceva din clipboard, poti folosi si Sedillator, programelul de care era vorba in alt topic.
Diacriticele cu sedila sunt citite de Eloquence precum corespondentul nediacritic fara sedila, doar ca Wikipedia, ca multe alte site-uri, a trecut la diacriticele cu virgulita.
Fisierul pentru .reg pus de campus seteaza cred system locale pe romana, astfel incat sa nu fie probleme in anumite programe, non-unicode, chiar si cu diacriticele cu sedila.
Daca e vorba in special de Wikipedia, ai putea rezolva problema din cate stiu in felul urmator: iti faci un cont, iar dupa ce te loghezi, mergi la sectiunea Gadgets unde poti seta ca diacriticele sa apara cu sedila, nu cu virgulita.
De asemenea, daca vrei sa citesti repede ceva din clipboard, poti folosi si Sedillator, programelul de care era vorba in alt topic.