Sistemele de operare iOS si Mac - accesibilitate, programe

Despre computere, telefoane, tehnologie

Moderator: Manu

Scrie răspuns
Valentin
Sublocotenent

Mesaj de Valentin »

buna. am creat in sectiunea de jocuri un topic despre sixth sense. va astept parerile despre joc si daca aveti nelamuriri va rog sa le postati acolo.
va multumesc.
Vortex
Sublocotenent

Mesaj de Vortex »

GruiaVelicu scrie:Si pentru ca tot vroiam eu sa incerc daca merg filmele pe iphone si daca exista vreo sansa ca voiceover sa citeasca subtitrarile, ieri am cumparat un player care citeste o gramada de formate. Playerul e in totalitate accesibil. Voiceover citeste subtitrarea, da nu chiar cum am dorit eu, adica doar cand punem un deget unde e scrisul pe ecran. Asta ma face sa sper ca poate alte playere afiseaza altfel subtitrarea si voice over ar putea citi tot timpul. La asta nu isi da seama cand se schimba scrisul cum face de ex cand asculti muzica si esti pe titlul melodiei, acolo cand se schimba melodia zice si titlul melodiei urmatoare. Oricum, daca sunt oameni rabdatori si modalitatea le convine, voice over citeste oarecum pe acolo.

Uite de aia ma enerveaza iPhone. Daca era macar un pic mai deschis, i.e. daca se puteau face sscripturi pentru voiceOver, puteam usor sa il facem sa citeasca titrarea.
Desi nu am iPhone, scriu aici ca sa anunt apropiata aparitie pe app store
a unei aplicatii de a dreptul revolutionare, din punctul meu de vedere.
Se numeste BrailleTouch si permite scrierea in alfabetul braille pe iPhone. Mai exact, asezam degetele ca pe picht si apasam literele.Mai multe informatii si o demonstratie audio la:
http://brailletouchapp.com/
Aplicatia va aparea luna asta, zic ei. Daca o testeaza cineva, sa anunte. Ei au zis ca vor sa faca si pentru android, dar accesibilitatea din Android interfereaza cu softul lor si mai trebuie asteptat pana Google remediaza asta, daca remediaza.
Vortex Website
Maximum de confort, cu minimum de efort.
Manu
General de divizie

Mesaj de Manu »

Cu asta chiar s-ar putea scrie mult mai repede pe iPhone....
Cred ca ar fi un motiv in plus sa isi cumpere unii nevazatori un device cu iOS.
Multi ar scrie mai repede poate decat la calculator.
Pentru Windows exista multe programe care permit scrierea in tip braille ca la picht, dar toate fac un fisier text sau pun textul in clipboard, deci ar mai trebui sa fie dat tot timpul si un paste. Un exemplu de astfel de program care permite scrierea cu FDS-JKL este Virtual Brailler cel facut de Aprone, numele adevarat Jeremy Kaldobsky, un vazator care face jocuri si programe pentru nevazatori. Ca tot veni vorba, desi sunt prea offtopic, spun ca pe pagina tipului astuia este si un program numit Color Watcher care detecteaza culorile cu ajutorul camerei web a PC-ului.
Revenind la discutie, tot offtopic putin, Exista pentru Windows 8, in Windows Store, acest sistem de scriere chiar si pentru touch screen.

Revenind acum cu adevarat la subiect, iPhone va avea mult de castigat in randul nevazatorilor cred, daca se va putea scrie astfel peste tot, tastatura de picht sa tina loc de tastatura virtuala standard.
Ultima oară modificat 22 Ian 2013, 23:31 de către Manu, modificat 1 dată în total.
Errare humanum est, sed perseverare diabolicum...
In forum linguae Latinae venite! (via est: www.limbalatina.ro)
GruiaVelicu
Locotenent - colonel

Mesaj de GruiaVelicu »

Tocmai aici va aparea marea problema, atata timp cat nu va aparea in meniul cu tastaturi e complet inutil. Acuma e si dragon dictation, da nu e comod de folosit ca trebuie copiat ceea ce scri, pe cand cu sir apare unde e tastatura si un buton langa spatiu dictate si atunci e altceva sa dictezi in campul unde esti. Daca cei de la apple vor implementa chestia asta ca o tastatura distincta, atunci e bine. In ceea ce priveste limitarile iphonelui , sau mai bine zis ale sistemului de operare, prefer siguranta si fiabilitatea unei deschiderii prea mare. Decat sa mearga multe si prost, mai bine mai putine si bine.
Gruia
GruiaVelicu
Locotenent - colonel

Mesaj de GruiaVelicu »

Si o sa mai intervina si probleme de ordin practic, nu stiu cat de corect va interpreta litera k si literab sau cum va face litera n. Mi se pare destul de greu de interpretat. Unele gesturi nici acuma nu sunt interpretate corect desi se pot face oriunde pe ecran. Da ramane de vazut cand o aparea, daca nu cumva or fi deja aplicattii de astea
Gruia
Manu
General de divizie

Mesaj de Manu »

Nu cred ca va fi o problema cu litera k, practic va conta in ce parte a ecranului faci, cu ce mana faci.
Sigur nu va prea da erori, la touch screen cred ca va fi destul de sigur, ai pus degetele se noteaza litera in momentul ridicarii unuia dintre ele si se asteapta pentru o alta litera in momentul ridicarii tuturor degetelor.
Din cate am inteles din mesajul lui Vortex, pare ca va fi introdusa tastatura ca valabila general.

Eu prefer cat mai multe din care se poate alege, decat putine si bune pana la un punct in care vrei sa fie ceva cat de cat altfel decat s-a decis de catre unii care au si ei parerile lor subiective sau bazate pe majoritate. E sigur ca nu intotdeauna vom putea fi conform unei majoritati determinate prin cine stie ce metode, de fapt sper ca nu se va ajunge pana acolo, cel putin in astfel de lucruri banale cum e utilizarea unor programe...
Cornel
Locotenent

tastare braille

Mesaj de Cornel »

hm ar trebui sa fie cam lat ecranu ca sa incapa opt degete; pe sistemul grupului fundamental de opt puncte se merge la ora actuala in privinta afisajelor braille pentru ca sa nu apara confuzii cand e vorba de diacriticile specifice fiecarei limbi. Bunaoara pentru ş romanesc semnul este din punctele 2 3 4 8.
Cornel
Vortex
Sublocotenent

Mesaj de Vortex »

Gruia are dreptate, tastatura nu e integrata. Trebuie sa scrii in aplicatie. Ce au facut ei, au facut optiuni in meniu gen trimitere email, sms, ca sa poti face cat mai multe lucruri din aplicatie. Are si copy si paste in alta parte daca chiar vrei. Intr-adevar, e destul de incomod. De aia zic ca ma enerveaza inchiderea apple. La android, orice dezvoltator isi poate integra tastatura in sistem.
E drept, deschiderea asta slabeste accesibilitatea.
La cat de repede scria tipul ala in demonstratie, ma indoiesc ca aplicatia face rori de interpretare. Si mie mi se pare ca algoritmii sunt relativ clari si ca nu prea are cum sa greseasca daca la inceput pui toate cele sase degete pe ecran si apoi apesi doar litera pe care o vrei.
Ma foarte indoiesc ca implementeaza astia braille cu 8 puncte. Acum au doar braille in engleza, fara diacritice.
Vortex Website
Maximum de confort, cu minimum de efort.
Cornel
Locotenent

6 vs 8

Mesaj de Cornel »

daca va fi sistemul cu sase puncte, va fi greu cu majusculele, semnele diacritice sau cifrele.
Cornel
Manu
General de divizie

Mesaj de Manu »

Pai daca pui semn de litera mare, fie punctul 6, fie punctele 4, 6 ar deduce ca trebuie litera mare, nu vad ce ar fi asa greu. Oricum, asta va fi pentru braille cu 6 puncte, un citat de la ei de pe pagina:
It is based on the familiar six-key braille keyboard, as found on the Perkins Brailler® and many electronic braille notetakers.
Daca sistemul asta de scriere va fi doar intr-o aplicatie si nu la modul general pe iPhone... inseamna ca nu prea e util, decat pentru momentele in care ai nevoie sa scrii mai mult.
Intelesesem ca va fi cumva inclus peste tot, ar fi fost chiar ceva revolutionar.
:(
M-am uitat si eu acum mai atent pe site-ul lor si e intr-adevar aplicatie pentru a scrie textul si a-l copia apoi in alta parte.
IonPop
Colonel

Mesaj de IonPop »

Ieri am vrut sa imi cumpar o tastatura Bluetooth pentru iPhone. Am ramas dezamagit ca Euro GSM este acum atat de slab aprovizionat incat nu avea decat doua tipuri de huse pentru iPhone, iar tastaturi... deloc.
Asa ca desi banuiam ca nu voi avea mai mare succes la magazinul Vodafone, am incercat si acolo.
Cei de la Vodafone aveau insa doua tipuri de tastaturi, una mai mica, asa cam cat un iPhone 4, si alta mult mai mare decat telefonul.
Am testat prima data tastatura mai mica, dar nu era prea accesibila fiindca nu avea nici macar literele F si J marcate, asa ca am testat-o si pe cea mai mare. Aceasta era mai accesibila si parea OK, asa ca cu ajutorul vanzatorului care a fost foarte amabil am facut cateva teste cu ea.
De putut se putea scrie, se putea muta focusul pe campul anterior/urmator cu ajutorul tastelor sageti, insa multe altele nu functionau. De exemplu, daca se apasa tasta "mail", telefonul imi spunea ca trebuie sa apas dublu pentru deschidere in loc sa deschida aplicatia mail.
De asemenea, oricat s-a straduit vanzatorul, nu a reusit sa inchida o aplicatie dupa ce intra in ea. De asemenea, daca era selectata o aplicatie si se apasa tasta enter, nu se intampla nimic in loc sa deschida acea aplicatie.

Stiti cumva care se poate sa fi fost problema?
Eu m-am gandit ca ori acea tastatura nu era prea compatibila cu telefonul, ori ca nu era de o calitate foarte buna si ca nu functiona corect cand era activat VoiceOver. Sper sa nu fi fost nevoie sa se foloseasca acele combinatii de taste ciudate folosite de Mac, ca de exemplu Command+O ca sa deschid ceva...

Exista limitari in ceea ce priveste folosirea tastaturii cand telefonul are VoiceOver activ si noi orbii trebuie sa ne multumim cu mult mai putine facilitati dintre cele oferite de o tastatura Bluetooth, sau nu ar trebui sa existe astfel de probleme daca tastatura ar functiona bine?
GruiaVelicu
Locotenent - colonel

Mesaj de GruiaVelicu »

Tastatura a mers foarte corect.
Nu se poate insa face tot din tastatura.
Aplicatii nu se pot inchide si tasta enter nu are decat functionalitate de return, adica schimba urmatorul rand.
Ca sa deschizi o aplicatie, ori apesi ctrl alt si spatiu sau sageata sus jos deodata.
Gruia
GruiaVelicu
Locotenent - colonel

Mesaj de GruiaVelicu »

Limitari nu exista, doar ca nu scrie nici unde ca functioneaza total cu tastatura. Ei zic ca tastatura e doar pentru scris. In schimb e foarte utila pe net unde functioneaza multe scurtaturi. Deasemenea e bine de stiut ca cu sageata stanga dreapta deodata se comuta intre modul de navigare si modul de editare.
Apropo ce pret aveau cele doua tastaturi?
Gruia
Cornel
Locotenent

majuscule

Mesaj de Cornel »

in sistemul international sunt mai multe tipuri de scriere braille: braille0, braille 1, anorth american, european, russian etc nu le stiu pe toate, difera insa de la unul la altul principiul notarii cifrelor si al semnelor; la asta ma refeream cand spuneam ca va fi putin complicat: in unele sisteme punctul 6 indica litera mare, iar 2 3 6 semnul intrebarii de exemplu; pprobabil vor pune optiunea fiecarei limbi nu imi dau seama. Oricum, semnul 4 6 este de exemplu punct in sistemul grade 1 daca retin bine.
Cornel
Cornel
Locotenent

mac os

Mesaj de Cornel »

nu mai stiu daca s-a specificat in paginile acestui subiect, cum stau lucrurile pe mac os in privinta editorului de text? cam ce poti face in el comparativ cu microsoft office word?
si inca o intrebare: se poate scana sau ca sa fiu mai exact ai putea oceriza o carte?
Dar cu editoarele de sunet cum stau lucrurile din experienta ta?
Cornel
Scrie răspuns