JAWS 14 si Simona
Moderator: Manu
- Manu
- General de divizie
JAWS 14 si Simona
Am avut azi ocazia sa incerc JAWS 14 cu Simona.
Am fost placut surprins sa constat ca este cu totul altceva decat ma asteptam. Nu este ca o voce prin SApi5, lenta si suparatoare, ci reactioneaza ca Eloquence (pe un calculator bun).
Este un pas mare pentru cei care au nevoie de o voce romaneasca.
Un avantaj pe care l-am vazut este posibilitatea de setare a ratei la o valoare foarte mare, merge cumva in still Eloquence, la 100% fiind neintelegibil.
De remarcat ca a fost pusa la bataie chiar varianta High, cea de peste 400 de mega.
Practic in acest fel, oricine are dreptul sa foloseasca 40 de minute o voce romaneasca care ar costa destul de mult.
Am fost placut surprins sa constat ca este cu totul altceva decat ma asteptam. Nu este ca o voce prin SApi5, lenta si suparatoare, ci reactioneaza ca Eloquence (pe un calculator bun).
Este un pas mare pentru cei care au nevoie de o voce romaneasca.
Un avantaj pe care l-am vazut este posibilitatea de setare a ratei la o valoare foarte mare, merge cumva in still Eloquence, la 100% fiind neintelegibil.
De remarcat ca a fost pusa la bataie chiar varianta High, cea de peste 400 de mega.
Practic in acest fel, oricine are dreptul sa foloseasca 40 de minute o voce romaneasca care ar costa destul de mult.
Errare humanum est, sed perseverare diabolicum...
In forum linguae Latinae venite! (via est: www.limbalatina.ro)
Re: JAWS 14 si Simona
Asta e o veste super pentru romani. Si e si o lovitura pentru Carmen si Ioana/Mihai.
Am instalat si eu Vocalizer/Simona fiindca desi am citit ca functioneaza doar cu JAWS 14 sau o versiune mai noua, am vrut sa testez daca functioneaza totusi si cu JAWS 13, dar din pacate nu...
Am instalat si eu Vocalizer/Simona fiindca desi am citit ca functioneaza doar cu JAWS 14 sau o versiune mai noua, am vrut sa testez daca functioneaza totusi si cu JAWS 13, dar din pacate nu...
- Manu
- General de divizie
Este clar de acum, Simona se va impune ca voce pentru limba romana, cel putin la nevazatori.
Este inclusa de ceva vreme si pe Mac si pe iPhone, iar acum, daca a intrat cumva implicit pe Windows... se va aminti probabil doar in treacat de existenta altor voci, mai ales ca cele pe SApi5 nu prea pot fi utilizate convenabil, cel putin cu JAWS.
Banuiesc ca in curand va fi si pentru Talks cam in acelasi sistem ca pentru JAWS. Exista niste zvonuri in acest sens, dar sa vedem...
Oricum, Talks ofera tot Vocalizer pentru alte limbi pe langa Eloquence.
Este inclusa de ceva vreme si pe Mac si pe iPhone, iar acum, daca a intrat cumva implicit pe Windows... se va aminti probabil doar in treacat de existenta altor voci, mai ales ca cele pe SApi5 nu prea pot fi utilizate convenabil, cel putin cu JAWS.
Banuiesc ca in curand va fi si pentru Talks cam in acelasi sistem ca pentru JAWS. Exista niste zvonuri in acest sens, dar sa vedem...
Oricum, Talks ofera tot Vocalizer pentru alte limbi pe langa Eloquence.
Mda, insa cine stie cat timp va mai rezista Talks si Symbian...
Intr-adevar, este foarte bine ca JAWS vede sinteza Vocalizer ca o sinteza separat definita si nu doar ca una dintre sintezele SAPI5. In acest mod pot schimba usor intre Eloquence/Simona/Carmen.
Daca si Simona ar fi fost tot SAPI5, ar fi putut fi ea folosita si in alte programe, doar ca eu nu folosesc alte programe care sa aiba nevoie de o sinteza, insa ar fi fost mai greu de schimbat intre doua sinteze SAPI5.
Intrebarea este daca majoritatea orbilor vor abandona WinTalker in favoarea sintezei Simona...
Intr-adevar, este foarte bine ca JAWS vede sinteza Vocalizer ca o sinteza separat definita si nu doar ca una dintre sintezele SAPI5. In acest mod pot schimba usor intre Eloquence/Simona/Carmen.
Daca si Simona ar fi fost tot SAPI5, ar fi putut fi ea folosita si in alte programe, doar ca eu nu folosesc alte programe care sa aiba nevoie de o sinteza, insa ar fi fost mai greu de schimbat intre doua sinteze SAPI5.
Intrebarea este daca majoritatea orbilor vor abandona WinTalker in favoarea sintezei Simona...
- Manu
- General de divizie
Ca sa schimb repede intre doua sintetizoare, eu fac profiluri noi.
Schimb intre profilele create apasand Insert + Control + S.
Cred ca destul de multi vor trece pe Simona pentru ca citeste diacriticele asa-zis de tip nou.
Cel putin la scoala va fi mai usor sa le prezint repede Simona ca alternativa la italiana, asta pentru ca Wintalker nu prea merge sub alt user decat cel de administrator.
Ar trebui sa mai trimitem ceva mailuri la Freedom, poate iau in calcul o cerinta nu foarte deosebita.
Sa fie unealta dictionar mai ok, asa cum e in NVDA sau Talks.
Sa poata fi facute inlocuiri si pentru substringuri fara sa considere ca ar fi un cuvant nou acolo.
Probabil ca au si uitat de Dictionary Manager.
Schimb intre profilele create apasand Insert + Control + S.
Cred ca destul de multi vor trece pe Simona pentru ca citeste diacriticele asa-zis de tip nou.
Cel putin la scoala va fi mai usor sa le prezint repede Simona ca alternativa la italiana, asta pentru ca Wintalker nu prea merge sub alt user decat cel de administrator.
Ar trebui sa mai trimitem ceva mailuri la Freedom, poate iau in calcul o cerinta nu foarte deosebita.
Sa fie unealta dictionar mai ok, asa cum e in NVDA sau Talks.
Sa poata fi facute inlocuiri si pentru substringuri fara sa considere ca ar fi un cuvant nou acolo.
Probabil ca au si uitat de Dictionary Manager.
- Manu
- General de divizie
Daca stam sa ne gandim, avand in vedere ca JAWS e un cititor de ecran bun pentru Seven, foarte bun pentru XP, nici nu e nevoie ca JAWS sa aduca cine stie ce lucruri noi in fiecare an, ci sa fie mentinut la zi in pas cu Windows si alte programe, sa functioneze in continuare cu ceea ce apare la fel cum functiona cu cea ce e pe cale sa dispara.
Deocamdata nu am apucat sa vad ceva in neregula, eu sunt cu JAWS 14 pe Seven Enterprise.
Deocamdata nu am apucat sa vad ceva in neregula, eu sunt cu JAWS 14 pe Seven Enterprise.
Salut tuturor! Am instalat si eu Jaws14 si la prima vedere, imi da batai de cap cu Google Chrome, navigator pe care eu il prefer in detrimentul celorlalte. o fi o problema la mine sau e problema lui Jaws14 ca nu e compatibil cu Chrome? Am instalat-o pe Simona si, fiind vorbitorde limba maghiara, am incercat sa o instalez si pe Eszter vocea ungureasca, dar nu m-a lasat. Sa fie limitata implementari de voci sub Jaws? La minemerge Wintalker si Simona. Multzam tuturor pentru eventualele raspunsuri!
- Manu
- General de divizie
Nu am auzit sa fie vreo limitare in ceea ce priveste numarul de voci Vocalizer instalate pe JAWS, poate stie cineva altceva sau poate nu ai varianta corecta, descarca mai bine din nou de la Freedom Scientific.
Si mergea bine JAWS cu Google Chrome?
Cand am incercat eu acum ceva vreme erau probleme...
O sa fac si eu o proba sa vedem cum mai stau lucrurile.
Oricum, poate stie cineva mai multe...
Si mergea bine JAWS cu Google Chrome?
Cand am incercat eu acum ceva vreme erau probleme...
O sa fac si eu o proba sa vedem cum mai stau lucrurile.
Oricum, poate stie cineva mai multe...
Vocile le am de pe syte-ul Freedomscientific si le instaleaza corect dar dupa aia nu le vad din jaws pe amandoua, ori una, ori alta. In ceea ce priveste Chrome, nu pot afirma ca e total compatibil, dar eu il prefer pentru ca e mult mai rapid. Cu Jaws13 aveam probleme in combobox-uri unde nu citea elementul pe care eram, dar cu insert si sageata in sus se rezolva si asta. Speram doar ca in 14 va disparea orice fel de incompatibilitate. Poate si faptul ca e versiunea beta sa fie o problema, eu tot trag nadejde ca in versiunea finala va fi mai bine.
-
- Caporal