SOS, ajutati sa salvam voievodate.ro

Despre tot felul de jocuri si competitii

Moderator: Manu

GruiaVelicu
Locotenent - colonel

Mesaj de GruiaVelicu »

Pai acuma sa ma bag si eu un pic desi cred ca ar trebui sa ne mutam in alta parte cu subiecte de genul asta. Ar trebui pusa in discutie chiar compania microsoft care desi e obligata sa isi faca produsele accesibile , mu le face. Sistemul de operare are un narator jalnic ce sa mai zicem ca acelas produs numit narator nu e capabil sa citeasca in propriile produse. O sa zica ca avem jaws, da legea in state cred ca e alta sa vinzi ceva accesibil. Daca de la asa firma mare avem asa rezultate jalnice, ce sa mai vorbim de un banal joc. Sa lasam copiii sa se joace si sa avem acces mai intai sa avem produsele de baza accesibile, adica am luat produsul din magazin si merge fara sa ma straduiesc sa mai fac rost de la baieti descurcareti de jaws ca e prea scump.
Gruia
Manu
General de divizie

Mesaj de Manu »

In cazul acesta doar Apple e firma cu produse accesibile. In rest, nici macar o masina de spalat de la firma mare precum Ariston nu e accesibila.
Ar trebui vazut cam cum sta treaba cu legea aia :)) e greu de delimitat ce trebuie sa fie accesibil si ce nu.
Curios ca pentru ca JAWS sa mearga cu Windows, cei de la Microsoft au creat standardul de accesibilitate, JAWS nu putea fi facut daca inainte de asta Microsoft nu accesibiliza Windows-ul. De asta zic ca treaba e complicata, probabil ca nu le-ar fi fost greu sa plateasca o echipa ca aceea de la Freedom, doar ca atunci iar luau amenda de monopol, iar JAWS are bani tot de la statul american in cea mai mare parte. Acum Naratorul va functiona in cea mai mare parte a programelor se pare, dar nu va fi utilizat atata vreme cat este JAWS cu care poti lucra mai profesional. Eventual unii incepatori vor putea rula Narratorul pana le pune cineva JAWS sau NVDA.
Cred ca la Apple fiind o situatie cu totul aparte, s-a intamplat sa devina totul accesibil din fabrica. Insa nu stiu cum sta treaba cand ar vrea cineva sa faca un screen reader tare cuc are sa poti masura sa zicem o fereastra pe ecran, ma indoiesc ca ar avea Voice Over posibilitatea sa ofere distanta sa zicem in pixeli de la marginea ecranului.
Personal prefer situatia actuala cu JAWS, chiar daca ar trebui neaparat cumparat, totul e sa fie posibila macar achizitionarea in rate, daca nu mi l-ar plati statul.
Probabil ca statul american ar rezolva problema putin mai ieftin cumparandu-le nevazatorilor direct Mac decat sa le ia JAWS.
Utilizarea sa zicem a unui Windows cu NVDA poate fi chiar mai ieftina decat un Apple, dar probabil la un nivel egal de accesibilitate.
Deci repet, e greu de spus ce si cum, e chiar o intamplare ca la apple sa poti folosi sistemul de operare, e un caz aparte. Conteaza mult si ce cu ce comparam.
Se poate discuta foarte mult pe tema asta.
Errare humanum est, sed perseverare diabolicum...
In forum linguae Latinae venite! (via est: www.limbalatina.ro)
GruiaVelicu
Locotenent - colonel

Mesaj de GruiaVelicu »

Oricum si voiceover zice pozitia exacta unde se afla cursorul voiceover sii cursorul mouse in functie de coltul din stanga sus al ecranului sauu coltul ferestrei cum se doreste. Ba mai mult spune si dimensiunea obiectului pe care se afla. Sper ca am zis corect mie nu prea imi folosesc oricum.
Aceste valori sunt redate in inch cu zecimale.
Gruia
IonPop
Colonel

Mesaj de IonPop »

Produsele straine sunt create de firme care se supun legilor din alte tari decat Romania, si daca si orbii din Romania ar avea aceeasi influenta pe care o au orbii din SUA, atunci si accesibilitatea oferita de firmele din Romania ar fi mai buna.
Ar fi mai buna fiindca orbii ar putea nu doar critica, ci face lobby pe langa politicieni, influenta impunerea legilor in vigoare si crearea de noi legi care sa combata ceva mai bine discriminarea, sau chiar ar putea da in judecata firmele sau institutiile publice care nu respecta legile.
Dar la noi nu doar ca orbii sunt atat de amarati si lipsiti de putere incat nu isi pot crea asociatii care sa lupte de pe pozitii egale cu alte firme sau institutii, ci se bucura si daca reusesc sa prinda cateva firimituri care nu le sunt de fapt oferite, ci doar din intamplare sunt scapate pe jos. Este exact situatia site-urilor si jocurilor si programelor care nu sunt accesibile fiindca programatorii au dorit sa le faca accesibile, ci doar fiindca din intamplare s-au nimerit sa fie cat de cat accesibile.

Dar aceasta este de fapt situatia peste tot in lume, iar exemple de persoane care preferau sa moara de foame dar nu isi intinau mandria plecandu-se in genunchi in fata celor care ar fi avut puterea sa ii ajute sunt doar exemple literare sau exceptii extrem de rare.
Asa ca opinia ca este mai bine sa ai ce manca azi chiar daca ingenunchezi, ca ai azi cu ce te juca chiar daca nu o poti face complet independent este una de inteles, doar ca nu sunt situatii normale, ci sunt exact situatiile care ar trebui criticate si combatute.
Poate ca pentru copii poate parea asta ceva exagerat fiindca ei sunt oricum dependenti aproape in totalitate de parinti, fiindca parintii le asigura locuinta, hrana, distractia, jucariile, insa problemele legate de independenta tuturor persoanelor si de discriminare nu ar trebui judecate cu mintea unui copil, fiindca altfel situatia actuala nu se va schimba niciodata.
Dupa cum spuneam, este de inteles aceasta atitudine, dar nu cred ca este normal ca aceasta atitudine profund egoista sa fie promovata ca fiind ceva normal, ca fiind corect si drept, fiindca nu este altceva decat promovarea faptului ca discriminarea este ceva normal chiar de catre cei care au parte de ea.

Apropos de jocuri, foarte multe jocuri sunt absolut inaccesibile fiindca sunt jocuri vizuale, care sunt concepute pentru a avea nevoie de un mouse, sau de a vedea diverse elemente in miscare, iar acele jocuri nu pot fi accesibilizate nici chiar daca programatori care le-au facut ar avea cele mai bune intentii in acest sens. Nu cred ca acele jocuri ar trebui criticate fiindca nu sunt accesibile.

Nu cred ca ar trebui accesibilizate toate produsele si serviciile, indiferent cat de dificil ar fi, fiindca acest lucru nu se va face niciodata si ar fi o speranta fara rost.
Cred insa ca ar fi normal sa fie accesibilizate toate produsele si serviciile carora tehnologia actuala le permite accesibilizarea cu eforturi nu exagerat de mari.
Daca anumite produse si servicii pot fi accesibilizate relativ simplu fiind nevoie doar de putina bunavointa din partea celor care le ofera, atunci cred ca da, acele produse ar trebui sa fie facute accesibile. Daca nu sunt accesibile inseamna ca pe undeva exista un profund dezinteres fata de cei carora nu le sunt accesibile, sau chiar o rea intentie.

Acel joc era exact in aceasta situatie, fiind extraordinar de simplu sa fie facut pe deplin accesibil, doar ca nu a fost accesibilizat din dezinteres pentru problemele orbilor.

Stiu ca unii vor considera ca persoanele fara probleme de vedere este cat se poate de normal sa nu fie interesati de problemele orbilor, dar aceasta este o opinie pe care o poate avea doar un copil sau o persoana cu un nivel foarte redus de civilizatie. Daca s-ar aplica acest principiu, atunci statul nu ar trebui sa sustina nici teatrul sau opera, sau anumite muzee, fiindca oricum ele sunt complet inutile pentru cea mai mare parte a populatiei tarii.
Daca noi toti nu am fi interesati nici de cersetori, nici de boschetarii care se drogheaza cu aurolac, daca activitatile lor ar fi normale si legale cam ca in evvul mediu, oricat de buna ar fi situatia noastra financiara si oricat de bine am fi pozitionati social, am trai tot intr-o tara mizerabila.

Apropos de accesibilitatea Windows, acolo este si o problema politica. Credeti ca celor de la Freedom Scientific le-ar fi placut daca Microsoft ar fi creat propriul cititor de ecran? (Evident, unul ca lumea, nu Narrator).
Sa nu uitam ca si Freedom Scientific este acel gen de firma in care exista mai multi avocati decat programatori. (O exagerare, bineinteles, dar asa se spune despre firmele care castiga inregistrand patente si aparandu-le prin procese in instanta).
Cei de la Freedom Scientific i-au dat in judecata si pe cei de la GW Micro si pe cei de la Serotek dupa cum puteti gasi cu Google.
Si asta doar fiindca a aparut un produs software denumit "Freedom Box" de parca Freedom Scientific ar fi singurii care ar trebui sa aiba dreptul sa foloseasca cuvantul "Freedom" in legatura cu software-ul pentru orbi.

Sa nu uitam, ca nici Freedom Scientific nu ofera cititorul de ecran JAWS pentru binele orbilor, ci doar pentru a castiga cat mai multi bani. Si la fel fac toate firmele care produc tehnologie asistiva.
Le multumim ca exista chiar daca platim pentru produsele lor, fiindca ar fi mai rau daca nu ar exista, dar nu trebuie sa uitam totusi ca ei lucreaza pentru binele lor, nu pentru binele orbilor.

Ca un produs software este mai bun decat altul este ceva destul de relativ.
Eu cred ca JAWS este cel mai bun cititor de ecran, dar asta si fiindca m-am obisnuit cu el. In urma cu cativa ani am testat si cititorul de ecran Window Eyes, care exact dupa cum se laudau cei de la GW Micro, era foarte stabil in comparatie cu JAWS, si nu crapa cum obisnuieste sa crape JAWS si in prezent.
Pe atunci nu avea un limbaj de scripting cum avea JAWS, ci doar niste fisiere de setare ceea ce il facea mai slab decat JAWS. Dar ulterior au introdus si posibilitatea de a crea scripturi, si inca nu cu un singur limbaj ciudat cum este limbajul de scripting pentru JAWS care nu mai este folosit niciunde altundeva, ci cu oricare dintre doua limbaje de programare mult mai cunoscute, adica VBScript si JScript (acesta din urma varianta Javascript creata de Microsoft).
Iar invatarea acelor limbaje are o utilitate mult mai mare pentru a crea si alte programe, nu doar scripturi pentru cititorul de ecran.
Si in plus cititorul de ecran Window Eyes era ceva mai ieftin decat JAWS.
In plus, am inteles ca a fost creata o interfata pentru ca programele create in Java care folosesc biblioteca grafica SWING sa fie accesibile, dar mai bine decat in JAWS unde sunt accesibile doar cu un cursor virtual care are anumite dezavantaje.
Numai ca... statul american ofera gratuit cititoare de ecran orbilor in anumite conditii, iar acel cititor de ecran este de obicei... JAWS, asa ca e normal ca cei de la Freedom Scientific au castigat mai multi bani din contractele cu statul, pe care apoi i-au putut folosi pentru a isi imbunatati si programele, pentru a crea scripturi pentru mai multe aplicatii, cum sunt Visual Studio .Net si altele pentru care Window Eyes nu a putut face la fel.
Dar daca statul american ar fi platit aceeasi suma si celor de la GW Micro... atunci probabil ca Window Eyes ar fi fost mai bun decat JAWS in cele mai multe puncte importante.
(Ma rog, mie nu mi-ar fi placut datorita interfetei si pentru faptul ca trebuie folosit foarte mult blocul numeric, dar asta nu conteaza...)
IonPop
Colonel

Mesaj de IonPop »

Tot e bine daca VoiceOver anunta pozitia cursorului. Ma gandesc ca poate pe undeva s-ar putea configura sa nu o anunte in inch, ci in pixeli, fiindca asta ar fi foarte util in anumite cazuri.
Manu
General de divizie

Mesaj de Manu »

Am copiat mesajele despre accesibilitate din acest topic intr-un topic din sectiunea Accesibilitate.
Topicul despre accesibilitate
Errare humanum est, sed perseverare diabolicum...
In forum linguae Latinae venite! (via est: www.limbalatina.ro)
Valisimo
Caporal

voievodate.ro

Mesaj de Valisimo »

salut,
mi-am inceput si eu calatoria prin cetate dar nu inteleg ceva; de exemplu la inceput am avut peste pe care l-am mancat, dupa aia m-am dus la targ si am cumparat carne si oua crezand ca le voi putea consuma lafel ca si pestele, dar nu am acolo altceva decat sa le vand.
ajutati-ma sa inteleg cum se consuma. ce trebuie sa fac ca sa le mananc?
va multumesc
Stefan_Ilioaica
Capitan

Mesaj de Stefan_Ilioaica »

Salut.
Din cate stiu eu, din oua si din carne poti face diverse mancaruri, deci acestea sunt doar resurse primare.
Resursele care se pot consuma sunt pestele, prunele si parca mai era ceva...
Stefan
Valisimo
Caporal

voievodate.ro

Mesaj de Valisimo »

stefan, singura problema e ca nu am altceva la carne decat sa vand.
la peste sunt doua butoane vinde si mananca, dar la carne si oua este numai vinde, numai am si alte optiuni.
Stefan_Ilioaica
Capitan

Inseamna ca la ce n-ai afisat butonul "mananca", fie le poti vinde, fie le poti folosi in retete.
Stefan
Valentin
Sublocotenent

Mesaj de Valentin »

carnea si ouale nu se pot manca pentru ca sunt resurse primare.. cu ele se poate doar gati.. dar pentru asta iti trebuie un han.. daca vrei sa mananci eu iti recomand sa mananci de la un han.. iti da mai multa satietate.
Stefan_Ilioaica
Capitan

Asta tine si de orasul in care locuiesti... De exemplu, la Bucuresti, la capitala cum s-ar zice, hanurile n-au pic de mancare...
:lol:
Stefan
Valisimo
Caporal

voievodate.ro

Mesaj de Valisimo »

Stefan Ilioaica scrie:Inseamna ca la ce n-ai afisat butonul "mananca", fie le poti vinde, fie le poti folosi in retete.
dar cum? ca nu am alte optiuni decat sa le vand, si alta problema: daca mananc la vreun han, muncesc 8 ore primesc 30 galbeni dintre care 25 ii dau pe mancare si cu ce mai raman?
va multumesc pentru raspunsuri
Stefan_Ilioaica
Capitan

Ca sa poti prepara mancare mi se pare ca trebuie sa intri in breasla brutarilor si sa inveti.
Stefan
Valentin
Sublocotenent

Mesaj de Valentin »

pai nu trebuie sa mananci de fiecare data dupa ce muncesti./.. eu muncesc de 2 ori si si dorm si doar dupaia am nevoie de mancare. este neaparata nevoie sa mananci doar atunci cand iti apare acolo mi-e o foame de nu vad cu ochii.
in rest poti munci.
Scrie răspuns