Despre accesibilitatea produselor si programare in general

Diverse limbaje, programare, scripting, coduri, unelte specifice etc.
Avatar utilizator
Manu
General de divizie
Mesaje: 4120
Membru din: 02 Feb 2007, 01:15
Localitate: Cluj-Napoca
Contact:

Despre accesibilitatea produselor si programare in general

Mesaj de Manu »

Pentru ca o discutie despre jocul voievodate.ro a deviat intr-o discutie despre accesibilitate, copiez aici cu citat o parte din mesajele din acel topic.
IonPop scrie:Si in plus pentru crearea contului mai este nevoie si sa rezolvi un Captcha, care are o varianta audio dar aproape de neinteles, desi pentru un astfel de site care mai are si atat de putini utilizatori acel Captcha este absolut inutil fiindca protejarea impotriva robotilor care expediaza formulare s-ar fi putut face si cu o varianta mai accesibila.
(Si in plus pe cel care a creat acel site nici nu il intereseaza de problemele orbilor legate de Captcha chiar daca a fost informat despre ele...)
Kov.Kriszti scrie:In legatura cu Kaptkha nu stiu exact cum sta treaba dar nu e foarte greu. In rest eu tind sa cred ca totusi pe Miraur il intereseaza. Jocul este total accesibil, astfel dovedind contrariul spuselor lui Ion Pop.
IonPop scrie:Daca nu sti cum sta treaba cred ca ar fi bine sa nu iti dai cu parerea ca nu este greu. Mai intai ar fi bine sa incerci sa creezi singur un cont si sa vezi daca reusesti sa intelegi varianta audio Captcha.
Iar fara a putea crea un cont acel joc nu este deloc accesibil fara ajutorul cuiva care vede.
Orbii din Romania se plang de lipsa multor elemente de accesibilitate in multe domenii, insa nu protesteaza niciodata si prefera sa se bazeze cand pot pe ajutorul celor care vad, iar unii fac pe desteptii ca sa arate cat de potenti sunt ei chiar daca sunt orbi, in loc sa protesteze oricand se face o discriminare voita a celor care vad de cei care nu vad.
Stefan_Ilioaica scrie:Ma scuzati, dar ati auzit de webvisum?
Aceasta este solutia miraculoasa. WEBVISUM!
Scuze ca am fost prea dur sau altceva, dar bine ar fi sa se mai cerceteze unele chestii inainte de a sari asa ca din pusca si de a tranti niste cuvinte fara rost aici.
Nu cred ca este greu sa deschizi 2-3 minute mozilla, iti rezolvi codul si gata.
PS: Eu mi-am facut contul de unul singur. So...
o zi buna,
Manu scrie:Ideal ar fi sa fie codul audio inteligibil, WebVisum ne poate lasa balta oricand.
E bine ca este Webvisum, dar se pare ca multi dintre nevazatori nu prea agreaza solutia, considerand ca nu inseamna o accesibilizare, atata vreme cat nu poti folosi site-ul la fel ca ceilalti. De exemplu pe Mac probabil ca nu exista Webvisum, caz in care ei nu pot sa isi faca un cont.
E greu de decis aici cum e mai logic si mai bine, pana la urma si calculatorul il folosim cu JAWS, o solutie externa sistemului de operare.

Ce e sigur e sigur: cui ii place tare jocul, il va juca indiferent de obstacole, in cel mai rau caz apeland la ajutorul unui vazator in situatiile mai grele, la fel ca in multe alte situatii care infrumuseteaza viata de orb.
IonPop scrie:Sigur ca da, daca un un orb chiar doreste sa joace jocul, poate apela la un vazator ca sa il ajute, dar tocmai aceasta este problema, faptul ca chiar in domeniile in care independenta orbilor poate fi oferita extraordinar de simplu, orbilor li se impun bariere fara nici un rost.
Fiindca Captcha pentru un site cu atat de putini utilizatori ca acel site este absolut inutila.

Teoretic orbii pot sa isi asigure independenta oricand, ori folosind un program ca Webvisum care nu functioneaza intotdeauna si dupa cum ai spus, nu functioneaza pe toate platformele, ori apeland la ajutorul unui vazator, insa important nu este sa accesezi un site sau altul, un joc sau altul, iar daca nu reusesti ceva sa te multumesti cu ce poti, ci important este sa contribui la asigurarea independentei pentru orbi si in Romania unde nu exista legi in acest sens.

Inteleg ca pentru un copil este important sa joace jocul si nimic mai mult, dar pentru o persoana matura este mai important sa ii informeze pe proprietarii de situri in ceea ce priveste accesibilitatea si sa contribuie in mod pozitiv pentru intreaga comunitate de orbi chiar daca nu este interesat de un anumit joc daca acel poate fi usor facut accesibil si pentru orbi, nu doar sa isi rezolve in mod egoist problema cerand ajutorul unui vazator si apoi sa spuna ca este normal si bine sa existe o astfel de discriminare doar pentru ca unii dintre orbi pot sa apeleze la altcineva ca sa le rezolve problema.
Kov.Kriszti scrie:Ok, acuma am descoperit un joc care este 99% accesibil si totusi este criticat, iar alte jocuri care sunt accesibile in proportie de 50 60 70% nu sunt criticate. Deci nu inteleg ce se face atata valvataie pt un amarat de cod care trebuie scris odata in viata. Eu in viata mea decand joc jocuri browser based, si am jucat extrem de multe jocuri, nu am gasit decat 1 maximum doua jocuri care sa fie lafel de accesibile ca si voievodate. Deci in concluzie cui nu ii place sa nu se joace. Nici eu nici admini jocului nu obligam pe nimeni. Insa pe cei care se vor inregistra ii voi sustine cu tot ce voi putea, userul meu este kovacskriszti si astept mesajele voastre in joc.
GruiaVelicu scrie:Pai acuma sa ma bag si eu un pic desi cred ca ar trebui sa ne mutam in alta parte cu subiecte de genul asta. Ar trebui pusa in discutie chiar compania microsoft care desi e obligata sa isi faca produsele accesibile , mu le face. Sistemul de operare are un narator jalnic ce sa mai zicem ca acelas produs numit narator nu e capabil sa citeasca in propriile produse. O sa zica ca avem jaws, da legea in state cred ca e alta sa vinzi ceva accesibil. Daca de la asa firma mare avem asa rezultate jalnice, ce sa mai vorbim de un banal joc. Sa lasam copiii sa se joace si sa avem acces mai intai sa avem produsele de baza accesibile, adica am luat produsul din magazin si merge fara sa ma straduiesc sa mai fac rost de la baieti descurcareti de jaws ca e prea scump.
Manu scrie:In cazul acesta doar Apple e firma cu produse accesibile. In rest, nici macar o masina de spalat de la firma mare precum Ariston nu e accesibila.
Ar trebui vazut cam cum sta treaba cu legea aia :)) e greu de delimitat ce trebuie sa fie accesibil si ce nu.
Curios ca pentru ca JAWS sa mearga cu Windows, cei de la Microsoft au creat standardul de accesibilitate, JAWS nu putea fi facut daca inainte de asta Microsoft nu accesibiliza Windows-ul. De asta zic ca treaba e complicata, probabil ca nu le-ar fi fost greu sa plateasca o echipa ca aceea de la Freedom, doar ca atunci iar luau amenda de monopol, iar JAWS are bani tot de la statul american in cea mai mare parte. Acum Naratorul va functiona in cea mai mare parte a programelor se pare, dar nu va fi utilizat atata vreme cat este JAWS cu care poti lucra mai profesional. Eventual unii incepatori vor putea rula Narratorul pana le pune cineva JAWS sau NVDA.
Cred ca la Apple fiind o situatie cu totul aparte, s-a intamplat sa devina totul accesibil din fabrica. Insa nu stiu cum sta treaba cand ar vrea cineva sa faca un screen reader tare cuc are sa poti masura sa zicem o fereastra pe ecran, ma indoiesc ca ar avea Voice Over posibilitatea sa ofere distanta sa zicem in pixeli de la marginea ecranului.
Personal prefer situatia actuala cu JAWS, chiar daca ar trebui neaparat cumparat, totul e sa fie posibila macar achizitionarea in rate, daca nu mi l-ar plati statul.
Probabil ca statul american ar rezolva problema putin mai ieftin cumparandu-le nevazatorilor direct Mac decat sa le ia JAWS.
Utilizarea sa zicem a unui Windows cu NVDA poate fi chiar mai ieftina decat un Apple, dar probabil la un nivel egal de accesibilitate.
Deci repet, e greu de spus ce si cum, e chiar o intamplare ca la apple sa poti folosi sistemul de operare, e un caz aparte. Conteaza mult si ce cu ce comparam.
Se poate discuta foarte mult pe tema asta.
GruiaVelicu scrie:Oricum si voiceover zice pozitia exacta unde se afla cursorul voiceover sii cursorul mouse in functie de coltul din stanga sus al ecranului sauu coltul ferestrei cum se doreste. Ba mai mult spune si dimensiunea obiectului pe care se afla. Sper ca am zis corect mie nu prea imi folosesc oricum.
Aceste valori sunt redate in inch cu zecimale.
IonPop scrie:Produsele straine sunt create de firme care se supun legilor din alte tari decat Romania, si daca si orbii din Romania ar avea aceeasi influenta pe care o au orbii din SUA, atunci si accesibilitatea oferita de firmele din Romania ar fi mai buna.
Ar fi mai buna fiindca orbii ar putea nu doar critica, ci face lobby pe langa politicieni, influenta impunerea legilor in vigoare si crearea de noi legi care sa combata ceva mai bine discriminarea, sau chiar ar putea da in judecata firmele sau institutiile publice care nu respecta legile.
Dar la noi nu doar ca orbii sunt atat de amarati si lipsiti de putere incat nu isi pot crea asociatii care sa lupte de pe pozitii egale cu alte firme sau institutii, ci se bucura si daca reusesc sa prinda cateva firimituri care nu le sunt de fapt oferite, ci doar din intamplare sunt scapate pe jos. Este exact situatia site-urilor si jocurilor si programelor care nu sunt accesibile fiindca programatorii au dorit sa le faca accesibile, ci doar fiindca din intamplare s-au nimerit sa fie cat de cat accesibile.

Dar aceasta este de fapt situatia peste tot in lume, iar exemple de persoane care preferau sa moara de foame dar nu isi intinau mandria plecandu-se in genunchi in fata celor care ar fi avut puterea sa ii ajute sunt doar exemple literare sau exceptii extrem de rare.
Asa ca opinia ca este mai bine sa ai ce manca azi chiar daca ingenunchezi, ca ai azi cu ce te juca chiar daca nu o poti face complet independent este una de inteles, doar ca nu sunt situatii normale, ci sunt exact situatiile care ar trebui criticate si combatute.
Poate ca pentru copii poate parea asta ceva exagerat fiindca ei sunt oricum dependenti aproape in totalitate de parinti, fiindca parintii le asigura locuinta, hrana, distractia, jucariile, insa problemele legate de independenta tuturor persoanelor si de discriminare nu ar trebui judecate cu mintea unui copil, fiindca altfel situatia actuala nu se va schimba niciodata.
Dupa cum spuneam, este de inteles aceasta atitudine, dar nu cred ca este normal ca aceasta atitudine profund egoista sa fie promovata ca fiind ceva normal, ca fiind corect si drept, fiindca nu este altceva decat promovarea faptului ca discriminarea este ceva normal chiar de catre cei care au parte de ea.

Apropos de jocuri, foarte multe jocuri sunt absolut inaccesibile fiindca sunt jocuri vizuale, care sunt concepute pentru a avea nevoie de un mouse, sau de a vedea diverse elemente in miscare, iar acele jocuri nu pot fi accesibilizate nici chiar daca programatori care le-au facut ar avea cele mai bune intentii in acest sens. Nu cred ca acele jocuri ar trebui criticate fiindca nu sunt accesibile.

Nu cred ca ar trebui accesibilizate toate produsele si serviciile, indiferent cat de dificil ar fi, fiindca acest lucru nu se va face niciodata si ar fi o speranta fara rost.
Cred insa ca ar fi normal sa fie accesibilizate toate produsele si serviciile carora tehnologia actuala le permite accesibilizarea cu eforturi nu exagerat de mari.
Daca anumite produse si servicii pot fi accesibilizate relativ simplu fiind nevoie doar de putina bunavointa din partea celor care le ofera, atunci cred ca da, acele produse ar trebui sa fie facute accesibile. Daca nu sunt accesibile inseamna ca pe undeva exista un profund dezinteres fata de cei carora nu le sunt accesibile, sau chiar o rea intentie.

Acel joc era exact in aceasta situatie, fiind extraordinar de simplu sa fie facut pe deplin accesibil, doar ca nu a fost accesibilizat din dezinteres pentru problemele orbilor.

Stiu ca unii vor considera ca persoanele fara probleme de vedere este cat se poate de normal sa nu fie interesati de problemele orbilor, dar aceasta este o opinie pe care o poate avea doar un copil sau o persoana cu un nivel foarte redus de civilizatie. Daca s-ar aplica acest principiu, atunci statul nu ar trebui sa sustina nici teatrul sau opera, sau anumite muzee, fiindca oricum ele sunt complet inutile pentru cea mai mare parte a populatiei tarii.
Daca noi toti nu am fi interesati nici de cersetori, nici de boschetarii care se drogheaza cu aurolac, daca activitatile lor ar fi normale si legale cam ca in evvul mediu, oricat de buna ar fi situatia noastra financiara si oricat de bine am fi pozitionati social, am trai tot intr-o tara mizerabila.

Apropos de accesibilitatea Windows, acolo este si o problema politica. Credeti ca celor de la Freedom Scientific le-ar fi placut daca Microsoft ar fi creat propriul cititor de ecran? (Evident, unul ca lumea, nu Narrator).
Sa nu uitam ca si Freedom Scientific este acel gen de firma in care exista mai multi avocati decat programatori. (O exagerare, bineinteles, dar asa se spune despre firmele care castiga inregistrand patente si aparandu-le prin procese in instanta).
Cei de la Freedom Scientific i-au dat in judecata si pe cei de la GW Micro si pe cei de la Serotek dupa cum puteti gasi cu Google.
Si asta doar fiindca a aparut un produs software denumit "Freedom Box" de parca Freedom Scientific ar fi singurii care ar trebui sa aiba dreptul sa foloseasca cuvantul "Freedom" in legatura cu software-ul pentru orbi.

Sa nu uitam, ca nici Freedom Scientific nu ofera cititorul de ecran JAWS pentru binele orbilor, ci doar pentru a castiga cat mai multi bani. Si la fel fac toate firmele care produc tehnologie asistiva.
Le multumim ca exista chiar daca platim pentru produsele lor, fiindca ar fi mai rau daca nu ar exista, dar nu trebuie sa uitam totusi ca ei lucreaza pentru binele lor, nu pentru binele orbilor.

Ca un produs software este mai bun decat altul este ceva destul de relativ.
Eu cred ca JAWS este cel mai bun cititor de ecran, dar asta si fiindca m-am obisnuit cu el. In urma cu cativa ani am testat si cititorul de ecran Window Eyes, care exact dupa cum se laudau cei de la GW Micro, era foarte stabil in comparatie cu JAWS, si nu crapa cum obisnuieste sa crape JAWS si in prezent.
Pe atunci nu avea un limbaj de scripting cum avea JAWS, ci doar niste fisiere de setare ceea ce il facea mai slab decat JAWS. Dar ulterior au introdus si posibilitatea de a crea scripturi, si inca nu cu un singur limbaj ciudat cum este limbajul de scripting pentru JAWS care nu mai este folosit niciunde altundeva, ci cu oricare dintre doua limbaje de programare mult mai cunoscute, adica VBScript si JScript (acesta din urma varianta Javascript creata de Microsoft).
Iar invatarea acelor limbaje are o utilitate mult mai mare pentru a crea si alte programe, nu doar scripturi pentru cititorul de ecran.
Si in plus cititorul de ecran Window Eyes era ceva mai ieftin decat JAWS.
In plus, am inteles ca a fost creata o interfata pentru ca programele create in Java care folosesc biblioteca grafica SWING sa fie accesibile, dar mai bine decat in JAWS unde sunt accesibile doar cu un cursor virtual care are anumite dezavantaje.
Numai ca... statul american ofera gratuit cititoare de ecran orbilor in anumite conditii, iar acel cititor de ecran este de obicei... JAWS, asa ca e normal ca cei de la Freedom Scientific au castigat mai multi bani din contractele cu statul, pe care apoi i-au putut folosi pentru a isi imbunatati si programele, pentru a crea scripturi pentru mai multe aplicatii, cum sunt Visual Studio .Net si altele pentru care Window Eyes nu a putut face la fel.
Dar daca statul american ar fi platit aceeasi suma si celor de la GW Micro... atunci probabil ca Window Eyes ar fi fost mai bun decat JAWS in cele mai multe puncte importante.
(Ma rog, mie nu mi-ar fi placut datorita interfetei si pentru faptul ca trebuie folosit foarte mult blocul numeric, dar asta nu conteaza...)
IonPop scrie:Tot e bine daca VoiceOver anunta pozitia cursorului. Ma gandesc ca poate pe undeva s-ar putea configura sa nu o anunte in inch, ci in pixeli, fiindca asta ar fi foarte util in anumite cazuri.
Ultima oară modificat 27 Sep 2012, 22:24 de către Manu, modificat 1 dată în total.
Errare humanum est, sed perseverare diabolicum...
In forum linguae Latinae venite! (via est: www.limbalatina.ro)
GruiaVelicu
Locotenent - colonel
Mesaje: 1063
Membru din: 15 Mar 2008, 15:50
Localitate: Cluj-Napoca

Mesaj de GruiaVelicu »

Poate ca in Europa nu sunt foarte multe electrocasnice accesibile, da cred ca in state sunt macar cateva. Oricum accesibilizarea unei masini de spalat e mult mai usor de facut fie si prin lipirea de simple etichete alaturi de butoane sau in dreptul programelor. Problema cea mare ramane tot la calculator sau la produse electronice gen televizor sau telefoane unde tot e software.
Gruia
GruiaVelicu
Locotenent - colonel
Mesaje: 1063
Membru din: 15 Mar 2008, 15:50
Localitate: Cluj-Napoca

Mesaj de GruiaVelicu »

Si ca dovada ca discutile astea sunt totusi utile, datorita lui Ion Pop am mai cercetat un pic prin voiceover si am mai gasit niste setari utile, adica sa anunte pozitiile in milimetri, chiar in pixeli nu e, sa citeasca automat daca se schimba textul din cursorul voiceover, lucru foarte util cand sunt pe titlu unei melodii. Cand trece la melodia urmatoare zice automat titlul. Un alt lucru pe care l-am descoperit tot acuma este ca poate anunta automat procentele cand se misca pe ecran, de ex cand descarci ceva sau se incarca ceva. Asadar mai puneti intrebari si ma ajutati si pe mine. acuma sunt curios sa vedem daca o citi subtitrarea la vreun film desi nu cred.
Gruia
Avatar utilizator
Manu
General de divizie
Mesaje: 4120
Membru din: 02 Feb 2007, 01:15
Localitate: Cluj-Napoca
Contact:

Mesaj de Manu »

Cand ma refeream la citirea distantei cursorului in pixeli de la stanga si de la marginea de sus a ecranului ma refeream la pozitia fata de intreg ecranul, nu fata de marginea ferestrei active cum se intampla de exemplu in Word.
Anuntarea coordonatelor la care se situeaza cursorul este singura modalitate care permite unui nevazator sa creeze cat de cat o interfata grafica, eu chiar m-am folosit foarte des de aceasta facilitate.
JAWS cursor este de fapt un cursor care permite nevazatorului sa vada cum sunt pozitionate lucrurile in realitate pe ecran. Pe o pagina de internet, cursorul virtual da senzatia unui sir continuu de elemente, un nevazator ar putea spune ca e vorba de o pagina scrisa continuu, lunga in jos de un kilometru.
Nu alegem NVDA de fapt din cauza lipsei cursorului de tip JAWS, in rest ar fi perfect, avand in vedere ca se poate folosi si Eloquence.
Faptul ca Window_eyes permite crearea de scripturi intr-un limbaj mare l-ar face de mii de ori mai tare, practic dezvoltarea unui astfel de scripting este continua, solutiile la diverse probleme pot fi gasite cu miile pe internet.
Obisnuinta este iar un factor care conteaza pana la urma cel mai mult.
Errare humanum est, sed perseverare diabolicum...
In forum linguae Latinae venite! (via est: www.limbalatina.ro)
IonPop
Colonel
Mesaje: 2166
Membru din: 02 Oct 2010, 17:55

Mesaj de IonPop »

Da intr-adevar, este important sa se poata afla pozitia fata de coltul ecranului, nu al ferestrei. In Windows, in linia de comanda JAWS anunta mai demult pozitia cursorului mouse fata de marginea ecranului, dar nu stiu din ce motive desteptii aia de la Freedom Scientific l-au modificat si acum anunta pozitia fata de coltul ferestrei, ceea ce este cam inutil. Am cautat eu sa vad daca nu se poate schimba cumva cu vre-o optiune de undeva, dar nu am gasit.

E nasol sa faci parte dintr-o minoritate, iar din pacate programatorii reprezinta o minoritate, orbii o alta minoritate iar programatorii orbi o minoritate minoritara :-)

Asa ca pe de o parte principalii producatori de sisteme de operare adica Microsoft si Apple se orienteaza in primul rand catre nevoile majoritatii nu catre nevoile programatorilor, dar ofera cea mai buna accesibilitate pentru orbi, iar pe de alta parte Linux este solutia cea mai buna pentru programatori, doar ca este platforma care ofera cea mai proasta accesibilitate, asa ca pentru programatorii orbi nu exista o solutie pe deplin multumitoare.

Mi-ar placea sa gasesc un sistem de operare pe care sa nu mai apara create implicit directoare cu music, games, videos, sau programe cu linkuri catre Facebook sau Google Plus, sa nu apara tot felul de chestii de genul "Parental control"...
Ma gandesc ca poate Windows 7 Enterprise nu contine asa ceva, desi Windows 7 Professional contine, asa ca numai pentru profesionisti nu este, si poate ca versiunea Enterprise e si ea la fel...
IonPop
Colonel
Mesaje: 2166
Membru din: 02 Oct 2010, 17:55

Mesaj de IonPop »

Apropos de accesibilitatea wxWidgets, am testat un program creat cu WxPerl sub Ubuntu (Vinux), fiindca pana la urma am reusit sa fac Vinux-ul sa functioneze, desi habar n-am ce i-am facut de pana la urma functioneaza.
Se pare ca wxWidgets este la fel de accesibil sub Linux cu Orca ca si sub Windows cu JAWS.
Totusi, programul nu arata la fel, sau mai exact nu stiu daca din punct de vedere vizual era diferit, dar era diferit ce vedea cititorul de ecran cu siguranta.
Meniurile erau la fel si foarte accesibile, dar un buton care era ascuns si care sub Windows nu era citit de JAWS, sub Linux era citit de Orca ca si cum ar fi fost vizibil.
Un combo box simplu, adica din acela din care doar se poate alege dintr-o lista fara se poata edita aparea sub Linux ca un camp de editare read only care avea ca valoare optiunea selectata din combo box, iar apoi era urmat de combo box-ul respectiv.
Probabil ca in wxWidgets sub Linux nu pot exista combo box-uri cu posibilitatea editarii, si atunci un astfel de combo box este creat dintr-un camp de editare in care se poate scrie, urmat apoi de un combo box simplu. Si probabil ca pentru a fi similar, este la fel si in cazul unui combo box in care nu se poate scrie, asa ca apare un camp de editare dar read-only... asa imi imaginez.
Alte cateva controale se afisau la fel ca in Windows, iar butoanele din toolbar am vazut ca par a fi chiar accesibile cu ajutorul tastaturii sub Linux, fiindca sub Windows se pot accesa doar cu mouse-ul.
Deci wxWidgets e OK sub Linux, dar nu inseamna ca este perfect accesibil, fiindca si sub Windows si sub Linux exista multe controale wxWidgets care nu sunt accesibile, sau controale care fura focusul si nu mai poate fi mutat in alta parte cu nici o combinatie de taste, insa principalele controale sunt accesibile.
Sa speram ca si sub Mac OS X va fi la fel de accesibil...
Avatar utilizator
Manu
General de divizie
Mesaje: 4120
Membru din: 02 Feb 2007, 01:15
Localitate: Cluj-Napoca
Contact:

Mesaj de Manu »

Daca wxWidgets cheama de fapt elementele grafice native ale sistemului de operare... probabil ca ar trebui sa mearga si pe Mac.

Sunt nevazatori care utilizeaza aproape in exclusivitate Linux, stiu ca pe aici prin Cluj era unul care nu utiliza Windows ca sa nu fie nevoit sa foloseasca ilegal multe programe, fapt care il deranja in principiu.
Errare humanum est, sed perseverare diabolicum...
In forum linguae Latinae venite! (via est: www.limbalatina.ro)
IonPop
Colonel
Mesaje: 2166
Membru din: 02 Oct 2010, 17:55

Mesaj de IonPop »

Mda, nu este frumos sa furi programe, mai ales de la firme amarate care abia mai rezista, ca Microsoft si Apple de exemplu, cu atat mai mult ca sunt firme americane, si dupa cum stie toata lumea, americanii au fost intotdeauna prietenii romanilor, iar cand ne-au mai bombardat putin, au existat doar victime colaterale, deci nu cu rea intentie... :-)

Da, cred ca ar trebui ca wxWidgets sa fie accesibil si sub Mac. Am vazut insa ca VMware Tools nu se poate instala sub VMware Player, ci doar sub VMware Workstation, si de fapt VMware Tools nici nu este oferit oficial pentru VMware Workstation, fiindca desi tehnic Mac OS X s-ar putea accesa foarte bine pe toate programele VMware, prietenii de la Apple nu permit rularea virtualizata a sistemului de operare Mac OS X decat pe o platforma Apple, asa ca VMware Tools trebuie cautat tot cu torrentz.com...
IonPop
Colonel
Mesaje: 2166
Membru din: 02 Oct 2010, 17:55

Mesaj de IonPop »

Din pacate se pare ca wxWidgets nu este chiar atat de accesibil sub Mac cat ne-am dori noi.
Eu nu am reusit sa finalizez testul fiindca daca Windows-urile si Linux-ul functioneaza bine cu VMware sub Windows, Mac-ul functioneaza extrem de lent si lungi perioade de timp nu se poate distinge nimic din ceea ce rosteste VoiceOver.
Dar am gasit pe web diverse discutii din care reiese ca unele controale importante cum este controlul tree view nu sunt accesibile, ci la fel ca in cazul Windows... doar controalele native.

In concluzie, m-am convins de ce a fost creata biblioteca grafica SWING pentru Java, chiar daca este mai urata si mai lenta, fiindca o portabilitate deplina bazata pe controalele native ale sistemelor de operare nu este posibila.
GruiaVelicu
Locotenent - colonel
Mesaje: 1063
Membru din: 15 Mar 2008, 15:50
Localitate: Cluj-Napoca

Mesaj de GruiaVelicu »

Pai cu furtul eu cam stau la indoieli. pe deoparte as fura ca asa e romanul, pe de alta parte sunt constient ca fiindca nu cumparam nu se face niimic pentru noi. Si mai avem noi romani un obicei, daca ne punem un program il punem varianta profesional desi majoritatea habar nu au daca are ceva in plus. Nu mai punem la socoteala de programele pe care le punem neavand nevoie de ele, da de daca sunt de ce nu.
Gruia
IonPop
Colonel
Mesaje: 2166
Membru din: 02 Oct 2010, 17:55

Mesaj de IonPop »

:-)
Pai probabil ca romanii se gandesc ca daca tot fura, deci in functie de credintele religioase intra oricum in categoria pacatosilor, deci risca sa fie cazati in iad in loc de rai, sau sa nu mai ajunga in al noualea cer si sa beneficieze de serviciile zecilor de fecioare, sau sa renasca ca broasca in loc sa se apropie de Nirvana, prefera ca macar in prezent sa se bucure cat mai mult de prada, asa ca evident ca prefera varianta Pro. Si cum la fel fac toti piratii, nu doar cei din Romania, de obicei programele piratate care se gasesc cel mai usor sunt cele care ofera cele mai multe facilitati.

Oricum, firmele importante care produc software nu depind in nici un caz de cat de mult cumpara romanii.
Ce spui are intr-adevar importanta pentru programele software create special pentru orbii romani, fiindca daca orbii romani chiar nu le cumpara deloc, nu va mai fi rentabila producerea si imbunatatirea lor.
Dar ma rog... asta nu inseamna ca romanii sunt mai hoti decat altii, fiindca orbii din alte tari primesc gratuit si programe software si echipamente hardware din partea statului, caci daca nu ar primii nimic ca in cazul romanilor cu siguranta ca si ei ar fi candidati pentru iad.
IonPop
Colonel
Mesaje: 2166
Membru din: 02 Oct 2010, 17:55

Mesaj de IonPop »

Am citit ca in aceasta saptamana Freedom Scientific lanseaza prima versiune beta de JAWS 14, si in prezentarea facilitatilor am citit si cateva detalii despre Windows 8.
Se pare ca nu va mai exista start menu, iar acel start menu ciudat pe care l-am vazut eu in Windows 8 se numeste de fapt start screen.
Cei de la FS spun ca el va fi totusi accesibil cu JAWS 14.

Se pare ca se apropie nivelul de accesibilitate din Linux si Mac cu cel pe care il avem in Windows, dar nu fiindca s-ar fi imbunatatit accesibilitatea sub Linux si mac, ci fiindca nivelul de accesibilitate din Windows este tot mai redus de la o versiune la alta.

Am citit o chestie ciudata, cum ca Microsoft a renuntat la "Mirror Display drivers" in favoarea "Accessibility Display drivers", ceea ce ar putea parea ceva bun pentru cei care au nevoie de facilitati privind accesibilitatea, dar de fapt, ca urmare a acestei schimbari se pare ca in JAWS nu vom mai avea nivelul "unrestricted" pentru cursorul JAWS si cursorul invizibil, adica nu vom mai putea citi intreg ecranul cu cursorul JAWS sau cursorul invizibil, ci doar aplicatia curenta.
Si ma intreb daca JAWS va raporta pozitia cursorului fata de marginea ecranului cum ar fi util, sau doar fata de marginea ferestrei. Vom vedea. S-ar putea sa ma impacientez degeaba fiindca poate Windows 8 va permite cititorului de ecran sa afle si sa raporteze mai multe informatii despre fereastra curenta, cum ar fi pozitia ei pe ecran in coordonate, sau dimensiunea ferestrei pentru a nu mai trebui sa facem calcule si sa o putem dimensiona cum vrem, doar ca... ma gandesc ca daca toate acestea ar fi fost posibile, cei de la Freedom Scientific le-ar fi raportat de asemenea, fiindca sunt avantaje.

Daca vreti sa cititi (in engleza) despre facilitatile noului JAWS 14 beta, puteti accesa:
http://www.freedomscientific.com/downlo ... c-beta.asp
Avatar utilizator
Manu
General de divizie
Mesaje: 4120
Membru din: 02 Feb 2007, 01:15
Localitate: Cluj-Napoca
Contact:

Mesaj de Manu »

Modificari destul de minore, probabil ca suportul pentru Windows 8 e important.

Am vazut printre altele ca e o posibilitate de a citi textul din clipboard, asta se putea si inainte cu Insert + Windows + x, doar ca nu era afisat mesajul in user buffer.
Facilitatea asta apare ca si cum nu le mai trecea ceva prin cap sa adauge, cine o vrea acum, sa dea copy la codul de mai jos, creat in doua - trei minute, in Default.jss si nu mai trebuie sa astepte JAWS 14. :) Scriptuletul meu afiseaza la inceputul textului, ca un fel de titlu, cate caractere contine textul din clipboard, poate ei au uitat sa specifice acest lucru, pe mine adesea ma intereseaza.

Cod: Selectaţi tot

include "hjconst.jsh"

Script ClipboardViewer ()
var
String messageToShow,
String textFromClipboard,
Int textLength

Let textFromClipboard=GetClipboardText ()
Let textLength=StringLength (textFromClipboard)

if textLength>0 then
if UserBufferIsActive () then
UserBufferDeactivate ()
EndIf
Let messageToShow="Textul din clipboard conţine "+IntToString(textLength)+" caractere.\n"+textFromClipboard+"\n"
SayMessage (OT_USER_BUFFER, messageToShow)
else
SayMessage (OT_JAWS_MESSAGE, "Nu există text în clipboard.", "")
EndIf
EndScript
Pentru a avea scriptul:
Insert + 0 oriunde.
Control + Shift + d pentru a deschide fisierul cu scripturi (default.jss).
Paste jos de tot in fisier la tot codul in afara de prima linie, cea cu include.
Inser + d pe cod, iar cu tabul se merge la Asign to unde se apasa combinatia de taste dorita, iar dupa alt Tab se apasa Ok.
Control + s pentru a salva.

Astept sa vad codul lor si sa compar, mai mult de asta am scris bucatica de mai sus.
Errare humanum est, sed perseverare diabolicum...
In forum linguae Latinae venite! (via est: www.limbalatina.ro)
Avatar utilizator
Manu
General de divizie
Mesaje: 4120
Membru din: 02 Feb 2007, 01:15
Localitate: Cluj-Napoca
Contact:

Mesaj de Manu »

Cat despre JAWS Cursor, sa speram ca ne va permite totusi o modalitate de vizualizare generala a ecranului.
Daca cumva se intampla ca acest lucru sa dispara, va trebui cred sa cream sub o forma sau alta pentru nevazatori o unealta cu tot felul de facilitati pentru creare design.
Ma si intreb de ce nu a facut nimeni, sa zicem Jamal Masrui, asa ceva.
Un programel care sa afiseze tot felul de lucruri precum: marimea ferestrei curente, distanta cursorului fata de diverse parti ale ecranului sau fata de alte elemente etc.
Adevarul e ca si cu JAWS, nu prea e clar unde sunt marginile intregii ferestre, totul e, cel putin la mine, mai mult calcul de genul: fac o fereastra de 400 pe 300 cu coltul sus stanga la 100 pe 100, atunci coltul de jos dreapta este la 500 pe 400. Fara sa stiu acest lucru in urma calculelor, nu as putea ajunge cu JAWS chiar pe acel colt, decat daca as plasa acolo un element grafic mic pe care sa il detecteze JAWS.
Probabil nici nu stiu eu toate tehnicile posibile pentru astfel de lucruri, cu ferestrele am inceput sa ma joc nu de foarte mult timp.

Avand insa in vedere ca cu Windows Seven erau deseori probleme cu JAWS Cursor in anumite aplicatii, poate noua modalitate va fi ceva mai tare cu ceva mai multe posibilitati de viitor.
Errare humanum est, sed perseverare diabolicum...
In forum linguae Latinae venite! (via est: www.limbalatina.ro)
IonPop
Colonel
Mesaje: 2166
Membru din: 02 Oct 2010, 17:55

Mesaj de IonPop »

Mda, adevarul este ca eu fac comparatia cu Windows XP, nu cu Windows 7. Am testat si in Windows 7, dar se pare ca si in Windows 7 in foarte multe ferestre JAWS nu citeste absolut nimic, adica doar blank, blank, sau citeste doar o singura linie, de exemplu titlul ferestrei.

Oricum, nu mi-a placut nici faptul ca cu cursorul JAWS nu vom putea citi in Windows 8 nici macar titlul ferestrei. Se pare ca doar cu Insert+T il vom putea citi. Mie insa mi s-a intamplat de multe ori sa trebuiasca sa citesc un titlu lung pe care nu il intelegeam, asa ca il citeam pe litere cu cursorul JAWS. Facilitatea de spelling oferita de JAWS nu este la fel de buna, fiindca nu te poti opri la caracterul dorit si nu poti repeta un anumit caracter pana intelegi clar ce scrie. Sa speram ca JAWS 14 nu va oferi doar o functie interna care citeste titlul, ci macar una care returneaza textul titlului, fiindca daca FS nu va oferi si o functie care sa redea titlul intr-un virtual buffer, sa putem face noi asta macar.

Apropos, vezi mai sus ca E Control+D, si nu Insert+D.

Jamal Masrui a creat programul Layout by code:
http://www.openaccessibility.org/?q=content/layout-code

Eu nu l-am folosit niciodata. Din descrierea lui nu am inteles mai nimic, adica in ce format trebuie sa ii dau datele, si in ce format voi primi rezultatele, asa ca nu am descarcat si folosit Autoit care se pare ca este necesar.

Cand trebuie sa creez o interfata grafica exista doua situatii, si anume ori este o interfata foarte simpla si statica, care nu trebuie sa se modifice dinamic cand se modifica dimensiunea ferestrei, ori este o interfata mai complexa in care vreau ca pozitia si dimensiunile controalelor sa se modifice dinamic in functie de marimea ferestrei, caz in care trebuie sa folosesc sizers (daca folosesc WxPerl) sau o metoda asemanatoare daca folosesc Win32::GUI.
Si din descrierea programului Layout by code nu am inteles cum voi putea folosi sizers daca am nevoie, fiindca probabil acel program ar fi util doar pentru interfete grafice mai complexe.

Iar cand folosesc sizers, nu am nevoie de pozitii statice calculate nici de mine si nici de un alt program ajuttator, asa ca pur si simplu nu am inteles cum m-ar putea ajuta.
Scrie răspuns