Statistici, curiozitati despre branduri, firme

Orice nu poate fi incadrat la celelalte categorii

Moderator: Manu

Manu
General de divizie

Statistici, curiozitati despre branduri, firme

Mesaj de Manu »

Pentru ca o pasiune de--ale mele este sa tot ma uit prin Wikipedia la diverse firme, branduri, sa compar volumul de vanzari, numarul de angajati etc, m-am gandit sa mai scriu si pe aici cate ceva din cand in cand despre acest subiect.

Pentru inceput am sa scriu despre primele 5 firme constructoare de PC-uri (personal computer) - desktopuri si laptopuri, ca volum de vanzari, anul infiintarii si locatia centrala

Clasament:
  1. Hewlett-Packard (HP), fondat in 1939, cu sediul central in Palo Alto, California, USA.
  2. Dell, fondat in 1984, cu sediul central in Austin, Texas, USA.
  3. Acer, fondat in 1976, cu sediul central in Xizhi, Taipey, Taiwan.
  4. Lenovo, fondat in 1984, cu sediul central in Beijing, China. Lenovo e de fapt in materie de PC fostul IBM, firma care are si acum sediul central in New York.
  5. Toshiba, fondat in 1939, cu sediul central in Tokio, Japonia.
Errare humanum est, sed perseverare diabolicum...
In forum linguae Latinae venite! (via est: www.limbalatina.ro)
Manu
General de divizie

Top 10 mobile vandute

Mesaj de Manu »

Pentru ca am vazut un articol pe Money.ro despre topul celor mai vandute telefoane, am zis sa mai scriu in topicul acesta pe care l-am cam lasat balta.
Topul este de pe site-ul www.top-10-list.org
Dupa cum spun si ei, lista este acaparata de telefoanele simple la care functia care conteaza este apelarea:
  1. Nokia 1100
  2. Nokia 3210
  3. Motorola RAZR V3
  4. Nokia 3310 // din asta am avut si eu.
  5. iPhone 3GS
  6. Nokia 2100
  7. iPhone 3G
  8. LG Chocolate
  9. Nokia 5800 XpressMusic
  10. Blackberry Perl
Cica Nokia 1100 s-a vandut pana in prezent in peste 250 milioane de exemplare. Asta a fost lansat in 2003 si inca se mai vinde si acum in tarile in curs de dezvoltare, tari printre care suntem si noi.
La fabrica din Cluj se mai produce, sunt comenzi intruna.
CarmenT
Maior

Mesaj de CarmenT »

Se vinde binisor si-n Belgia. Aici lumea nu prea se inghesuie la telefoane performante... sunt ceva mai chibzuiti cu banii lor si prefera sa-i cheltuie mergand in vacante.
Manu
General de divizie

Mesaj de Manu »

De curiozitate am facut o statistica a sistemelor de operare si browserelor utilizate in prezent.
Ca esantion am luat datele din trafic.ro pe luna februarie, toate vizitele site-ului Cancan.

Asadar, la sisteme de operare pe PC situatia este in felul urmator:

Windows - 97,38%
Max OS X - 1,84%
Unix - 0,72%

In ceea ce priveste Windows, cele 97 procente sunt distribuite astfel:
XP - 48,07%
Seven - 42,88%
Vista - 6,06%
Celelalte versiuni sunt utilizate nesemnificativ, de mentionat ca au fost 16 vizite cu Windows 95, nu stiu cum or fi putut viziona site-ul Cancan.

La browsere clasamentul este urmatorul:
Firefox - 34,79%
Internet Explorer - 33,35%
Google Chrome - 25,83%
Opera - 4,3%
Safari - 1,72%

Restul sunt nesemnificative.

La mobile treaba este urmatoarea:
Apple - 74,71%
Samsung - 11,79%
LG - 5,06%
HTC - 2,08%
Nokia - 1,27%
Acer - 1,04%
Rim - 1%
Mai departe sunt sub 1%.

Totusi, mobilele sunt foarte putine, facand o comparatie intre cel mai utilizat sistem de operare si cel mai utilizat telefon pe acest site:
Cu Windows au intrat 5237687 vizitatori, iar cu Apple doar 10980,. Cu Samsung au intrat nu mai mult de 1733 vizitatori.
De exemplu cu Samsung s-a intrat cam la fel de mult ca Windows 98, o mie si ceva de vizite.

Se pare ca Internet Explorer a cam pierdut razboiul browserelor, de care se tot vorbeste, erau vremuri cand IE era cam la 95%.
La sisteme de operare se pare ca Unix a scazut in Romania fata de ce era, din cate imi amintesc, parca acum ceva vreme avea peste un procent.

In ceea ce priveste Browserele pe mobile, treaba este urmatoarea:
Safari are 91,02%
Android Webkit - 6,7%
BlackBerry - 0,59%
Nokia - 0,42%
Opera Mini - 0,35%
Nokia BrowserNG - 0,31%

Cu safari de pe mobile au fost aproximativ 205000 vizite.
IonPop
Colonel

Mesaj de IonPop »

Este foarte normal ca Unix sa scada ca procent. In primul rand sa nu uitam despre ce site este vorba...

Iar apoi, cine nu a folosit niciodata computer pana in anul de gratie 2012, ce sistem de operare crezi ca va incepe sa foloseasca? :-)
Manu
General de divizie

Mesaj de Manu »

Intentionat am luat Cancan, intr-adevar se vede ca e folosit Windows pe PC si iPhone sau Ipad ca mobil.
Deseara o sa pun o statistica reala care reflecta intreg globul, astfel Windows va fi cu siguranta undeva sub 90%, unde Win nu e "gratuit" se foloseste putin mai mult Linux, acesta fiind, din cate am inteles, raspandit si in India. Cu siguranta in SUA e putin mai utilizat si Mac, undeva cam in jur de 10% cred.
Andreea Neagu
Colonel

Mesaj de Andreea Neagu »

Depinde cine face statistica.
Daca te uiti pe w3counter la statistica de pe februarie, Linux are 1,67%, majoritare fiind Windows si Apple OSx si iOS.
La browsere, Internet Explorer 8 si Chrome sunt aproximativ la egalitate (un pic peste 14% fiecare), iar din punct de vedere al tarilor conduce SUA cu 27%.
Sa fim putin realisti, utilizatorul casnic inca merge destul de mult pe Windows cam peste tot in lume... Daca iti iei laptopul din magazin, folosind calculatorul pentru prima data, si il gasesti cu Windows gata instalat, ce te-ar putea face sa vrei sa schimbi sistemul de operare?
In functie de cine face statistica, usage share pentru Windows (toate versiunile) e intre 77,43% (W3Counter), 89,14% (Global Stats) si 91,9% (Net Market Share).
In 2006, Linux era pe la 3% in India. Posibil sa mai fi crescut odata cu o initiativa legislativa de a pune Linux pe toate computerele din liceele dintr-un anumit oras sau regiune, nu mai stiu exact.
Numai bine,
Andreea
Manu
General de divizie

Mesaj de Manu »

Sigur, era vorba de Cancan, dar sa vedem si o statistica destul de incredere,a vand in vedere "firma".
La W3Schools.com apare urmatoarea statistica, ei au enorm de multi vizitatori, desigur putin mai elevati probabil, nu intra oricine pe acolo.

Sisteme de operare:
Windows - 83,9%
Mac - 9,1%
Linux - 5,0%
Mobile - 1,3%

Browsere:
Firefox - 36,6%
Google Chrome - 36,3%
Internet Explorer - 19,5%
Safari - 4,5%
Opera - 2,3%

Interesant ca la nivel modnial Seven este 48% si XP doar 30%, fata de Romania unde XP inca este cu cateva procente peste Seven. In Romania se pare ca si vista e utilizat mai mult ca in general, la noi peste 6%, in rest doar 4,5%.

In datele de mai sus era vorba tot de luna februarie a acestui an.

Personal sper ca Windows sa nu isi piarda suprematia, tot ce va aparea nu va ajunge asa usor la acest nivel pentru nevazatori. Daca va fi accesibilitatea mai buna, probabil dezvoltarea de software va fi mai limitata si invers; in ordine ma refeream la Mac si Linux.
IonPop
Colonel

Mesaj de IonPop »

Eu cred ca aceste statistici nu doar ca sunt inutile pentru simplii utilizatori (nu programatori sau administratori de situri web), ci cred ca sunt chiar demne sa induca in eroare publicul.
Spun asta fiindca cei care nu au cunostinte prea multe in domeniul IT ar putea ajunge la concluzii eronate citind astfel de rapoarte.

Este ca si cum ar compara mere cu pene de gaina, aratand ca merele sunt bune, dar omitand sa arate clar pentru ce anume. Numai ca unii au nevoie de pene pentru perini... :-)
Sau este ca si cum publicul ar compara Volkswagen cu Rolls-Royce, aratand ca Volkswagen este cumparat de mult mai multe persoane.

Apple a produs intotdeauna produse de o calitate buna, dar la preturi foarte mari, asa ca utilizatorii obisnuiti de computere care nu aveau nevoie sa faca grafica in Photoshop sau animatie au preferat intotdeauna solutia IBM-PC care era mai ieftina. In Romania multi romani ar prefera Mac OS X, doar ca romani fiind, daca nu pot fura prea multe programe pentru el... pot avea sentimentul de invidie ca vecinii care folosesc Windows pot fura mai mult, ei fiind deci in castig.

Linux este mai bun decat Windows pentru a rula servere web sau servere de baze de date, fiindca consuma mai putine resurse, si nu doar fiindca nu trebuie neaparat sa incarce si o interfata grafica, ci pentru ca are un mai bun management al memoriei, doar ca publicul larg nu este interesat de asa ceva, iar cand se gandeste la Linux se gandeste la interfata grafica si compatibilitatea lui cu cea a majoritatii computerelor, care evident, folosesc Windows.
Or pentru asa ceva, adica pentru a fi utilizat ca desktop de catre un necunoscator, este evident ca Windows este mai bun decat Linux.
Sa nu uitam ca utilizatorii obisnuiti nu isi pun in general problema sa invete sa foloseasca un computer. Daca se pune problema sa citeasca un manual, sau macar cateva tutoriale ca sa invete sa foloseasca un sistem, atunci inseamna ca respectivul sistem nu este bun. Iar pentru a utiliza elemente mai avansate este intotdeauna nevoie de un manual, fiindca cateva iconite sugestive nu sunt de ajuns.

Pentru orbi... accesibilitatea oferita de sistemele de operare facute de Microsoft in ultima vreme este in continua scadere, de la un Windows 2000 care era accesibil ca lumea, pana la Windows XP care a reusit sa fie facut aproape la fel de accesibil doar dupa multe eforturi ale producatorilor de cititoare de ecran, apoi la Vista si Windows 7 care are inca probleme de accesibilitate care probabil ca nu vor fi rezolvate pana cand urmatoarea versiune de Windows va fi folosita pe scara larga.
Si nu este vorba doar despre sistemul de operare, ci si despre programele cele mai utilizate, cum ar fi MS Office, care a devenit din ce in ce mai putin accesibil de la Office 2000 incoace.

Si eu sper ca Windows sa nu isi piarda suprematia pentru desktopuri, fiindca concurenta nu este intotdeauna benefica. Putem vedea exemple in care concurenta nu este benefica nu doar in cazul televiziunilor, care cu cat sunt mai multe si deci obtin fiecare dintre ele venituri mai mici, cu atat si emisiunile prezentate sunt de o calitate mai proasta, ci si in cazul browserelor, fiindca in ultima vreme presa spune ca Chrome a inceput sa depaseasca Firefox, dar totusi pentru orbi Chrome este inca destul de greu accesibil, iar un efort mai mare pentru a face Chrome mai accesibil din partea producatorilor de cititoare de ecran ar insemna mai putine resurse alocate pentru suportul pentru Internet Explorer si Firefox, ceea ce nu este bine, fiindca ne-ar forta sa tot trecem de la un browser la altul si sa ne obisnuim cu interfetele lor pentru a avea o accesibilitate cat mai buna.
GruiaVelicu
Locotenent - colonel

Mesaj de GruiaVelicu »

Sunt de acord cu ce a spus Ion Pop in mesajul anterior, in sensul ca prea marea diversitate a aplicatilor pentru windows ne limiteaza noua acccesul la calculator. Aproape in fiecare zi trebuie sa inveti ceva nou. Aici vrau sa mentionez doar jaws care pentru uni utilizatori e din ce inn ce mai greu de utilizat. Poate un sistem de operare care nu evolueaza asa repede ar fi mai util pentru noi. Aici cred ca e avantajul sistemelor oferite de apple care vin cu solutiile de accesibilitate incluse. Evolueaza si sistemul, evolueaza si accesibilitatea in acelas timp. Eu am impresia de ex. ca jaws tine tot mai greu pasul cu windows in general si cu programele din acest sistem de operare
Gruia
Manu
General de divizie

Mesaj de Manu »

Nu vorbea nimeni de cat de bun e un sistem de operare sau altul, ci doar de cati il folosesc.
In ceea ce priveste accesibilitatea, nu e sigur ca pe Mac e chiar ca pe iPhone, si acolo sunt platforme diverse, nu ca pe iPhone unde este destul de stricta treaba, fapt care face sa poata fi foarte accesibil.
IonPop
Colonel

Mesaj de IonPop »

Este drept ca accesibilitatea pe Mac nu este la fel de buna ca sub Windows, insa in ceea ce priveste numarul de utilizatori... majoritatea considera ca daca un sistem de operare, sau program sau limbaj de programare este folosit de mai multe persoane, este deci mai bun. De aceea am spus ca acele topuri induc in eroare.

Iar in ceea ce priveste numarul de programe care se pot folosi, pentru unii este benefic sa existe cat mai multe ca sa aiba de unde alege pentru a gasi cea mai accesibila solutie, iar pentru altii este rau fiindca nu pot alege liberi, ci pentru a se integra in grupul social in care activeaza trebuie sa se adapteze si sa foloseasca aceleasi programe pe care le folosesc vazatorii, asa ca trebuie sa piarda timp ca sa invete noi lucruri fara sa aiba un castig de productivitate.

Cred ca mai tineti minte discutia in care unii spuneau ca trebuie sa foloseasca Windows 7 chiar daca este mai greu accesibil, fiindca aceasta alegere nu depinde doar de ei...
Scrie răspuns