Vulpea si ogarul
Moderator: Manu
Vulpea si ogarul
Iata ce problema va propun in continuare: Speriată de vînători, o vulpe fuge cu viteza de două salturi pe secundă urmărită de un cîine aflat la 30 de salturi în urma ei. Peste cît timp cîinele va ajunge vulpea, dacă trei salturi de-ale cîinelui fac cît două de-ale vulpii?
Va doresc succes! Cristina
Va doresc succes! Cristina
-
- General de corp de armata
Va salut, domnule Potra! Nici nu stiti cat de mult ma bucur ca va plac problemele propuse aici, probleme pe care le abordati cu mult curaj! Din pacate, nu acesta este raspunsul corect. Totusi, spuneti-ne cum v-ati gandit! S-ar putea sa fie vorba doar de o mica eroare in rationamentul dumneavoastra pe care sa o putem remedia impreuna! Cristina
PS. Dupa cum ati vazut, cu totii gresim! Important e sa ne recunoastem greselile si sa incercam sa le reparam!
PS. Dupa cum ati vazut, cu totii gresim! Important e sa ne recunoastem greselile si sa incercam sa le reparam!
-
Daca am inteles eu bine datele problemei vulpea se deplaseaza cu doua salturi pe secunda iar ogarul cu trei salturi pe secunda, si vulpea are un avans de treizeci de salturi, saltul fiind doar o unitate de masura. Prima reactie a fost la fiecare salt ogarul cistiga un salt deci ar ajunge vulpea dupa treizeci de secunde. Apoi mi sa parut prea simplu si am complicat calculele cautind o smecherie, dar vad ca smecheria era din alta problema asa ca prefer sa o pastrez pentru mine. Astept cu nerabdare sa aflu rezolvarea.Urindu-va tuturor sarbatori fericite si un an nou plin de impliniri va spun sa auzim de bine.
Domnule Potra, o intrebare: de ce nu aveti incredere in dumneavoastra? Raspunsul e perfect si explicatia simpla si clara. Asa este! Va felicit! Sunteti un genial rezolvitor de probleme de logica! Nu stiti cate provocari de acestea mai avem! La un moment dat, aceasta problema figura in manualele de algebra de clasa a opta, la sisteme de ecuatii. Si vreau sa va spun ca m-am chinuit al naibii de mult sa o pun in sistem. Dupa cum se vede, in acest caz, solutia aritmetica este mult mai simpla... Asta,dupa ce ai gasit-o, fireste... Daca nu sunt indiscreta, as putea sa va intreb ce pregatire aveti? Va intreb pentru ca pur si simplu sunt uimita de perspicacitatea dumneavoastra...Daca sunteti cumva profesor de matematica...Nu ma mai joc... Cristina
-
Va multumesc pentru aprecieri, dar studiile mele s-au oprit cu bacalaureatul. Fost bucatar, cofetar, muncitor necalificat si acum pensionar.
Ma pasioneaza problemele de enigmistica si logica, spre exemplificare am sa va propun o sarada sau doua.
Şaradă două plus patru litere
în timp pământul devine o ţară.
Şaradă trei plus patru litere
Un iaz de munte cristalin
De ea se folosesc mereu poeţii
în colţ de ochi apare cu suspin
Pe tristele cărări a vieţii.
Sper sa va pmaca si acest gen de probleme.
Urându-vă încă o dată sărbatori fericite, vă doresc mult succes!
P s
Sper că nu greşesc adresândumă doar unei anumite persoane pe forum, nu cunosc toate regulile.
Nimeni nu este oprit să dezlege şaradele.
Ma pasioneaza problemele de enigmistica si logica, spre exemplificare am sa va propun o sarada sau doua.
Şaradă două plus patru litere
în timp pământul devine o ţară.
Şaradă trei plus patru litere
Un iaz de munte cristalin
De ea se folosesc mereu poeţii
în colţ de ochi apare cu suspin
Pe tristele cărări a vieţii.
Sper sa va pmaca si acest gen de probleme.
Urându-vă încă o dată sărbatori fericite, vă doresc mult succes!
P s
Sper că nu greşesc adresândumă doar unei anumite persoane pe forum, nu cunosc toate regulile.
Nimeni nu este oprit să dezlege şaradele.
- Manu
- General de divizie
Il felicit si eu pe domul Ghita Potra ca intra pe un forum, fapt considerat dificil de catre multi nevazatori, mai ales dintrei cei care nu folosesc de foarte mult timp calculatorul. Numai bine si la mai mare: cat mai sus in grad!
Errare humanum est, sed perseverare diabolicum...
In forum linguae Latinae venite! (via est: www.limbalatina.ro)
In forum linguae Latinae venite! (via est: www.limbalatina.ro)
Excelent, domnule Potra, excelent! Sunteti grozav! N-am facut sarade in viata mea, dar uitati ce am gasit eu pentru prima: in timp devi notara! Daca nu e bine, mai asteptati totusi putin, poate vine cineva cu solutia corecta! Daca nu, oferiti-o dumneavoastra cu explicatia de rigoare si mai lasati-ne sa incercam cu a doua, poate ne prindem de smecherie. In general, e bine sa lasati un interval de gandire cam de o saptamana intre doua provocari sau mai putin daca se raspunde corect. Si poate ceva mai incolo ne veti da si cate o reteta culinara pe care o apreciati in mod deosebit! Eu am un fisier intreg cu asemenea retete si m-as bucura sa-l mai completez... Poate voi oferi si eu ceva de pe acolo, daca prezinta interes... Numai bine, Cristina
-
În timp pământul devine o ţară este definiţia iar răspunsul este un cuvânt format din şase litere.
Pentru domnişoara Cristina o provocare personală va rog să aflaţi id-ul meu de pe skyp.
Să ştiţi că nu vă cer un lucru imposibil.
Şarada este un cuvânt format prin alipirea a altor două cuvinte distincte, din câte ştiu eu, am uitat să fac această precizare.
Pentru domnişoara Cristina o provocare personală va rog să aflaţi id-ul meu de pe skyp.
Să ştiţi că nu vă cer un lucru imposibil.
Şarada este un cuvânt format prin alipirea a altor două cuvinte distincte, din câte ştiu eu, am uitat să fac această precizare.
-
Observ ca domnisoara Cristina nu a răspuns la provocarea mea. Este de fapt o problemă de logică aplicată. Problema se putea rezolva în două moduri primul ar fi cererea informaţiei de la o cunoştinţă comună, pe care eu nu aş fi urmat-o. A doua cale este una logică, precizând că problema nu este imposibilă cred că am dat date suficiente.
Va salut! Abia acum am sesizat ca mi-ati oferit o indicatie!
1. Inca nu m-am prins de smecherie! Mai lasati-mi un timp de gandire, desi nu prea cred ca imi voi da seama despre ce e vorba...Dar ma mai gandesc...
2. Spuneti-mi Cristina, domnisoara Cristina suna a la Mircea Eliade, stiti povestea aceea cam sinistra... Cristina
1. Inca nu m-am prins de smecherie! Mai lasati-mi un timp de gandire, desi nu prea cred ca imi voi da seama despre ce e vorba...Dar ma mai gandesc...
2. Spuneti-mi Cristina, domnisoara Cristina suna a la Mircea Eliade, stiti povestea aceea cam sinistra... Cristina
-
-
Acum am sa iti spun cum vad eu rezolvarea problemei cu id-ul de pe skype.
Daca nu e imposibil insamna ca am acces la acest id si ca sergentul stie acest lucru. Singurul loc care verifica acestea ar fr pontes asistent. Ia sa vedem. Da ar fi ceva. Prin eliminare ami ramin trei sau patru Ce date mai avem. Doar faptul ca nu este imposibil..Asta inseamna ca exista o relatie logica intre id si nume. Da ar fi ceva..Bingo id-ul este o anagrama a numelui.Cum de nu m-am ganditt mai degraba doar stiam ca il pasioneaza problemele de enigmistica.
Te rog sa imi spui daca gasesti o fisura in acest rationament.
Daca nu e imposibil insamna ca am acces la acest id si ca sergentul stie acest lucru. Singurul loc care verifica acestea ar fr pontes asistent. Ia sa vedem. Da ar fi ceva. Prin eliminare ami ramin trei sau patru Ce date mai avem. Doar faptul ca nu este imposibil..Asta inseamna ca exista o relatie logica intre id si nume. Da ar fi ceva..Bingo id-ul este o anagrama a numelui.Cum de nu m-am ganditt mai degraba doar stiam ca il pasioneaza problemele de enigmistica.
Te rog sa imi spui daca gasesti o fisura in acest rationament.