Strazile Clujului pentru nevazatori
Moderator: Manu
Multumiri
Salutare
Va multumesc tuturor pentru felicitari, pentru idei si , mai ales pentru interesul penru acest proiect la care sunt bucuros ca pot si eu sa am o contributie minuscula
Cred ca am ajuns in faza in care avem instrumentele necesare dar este nevoie de foarte multa munca pentru culegerea datelor. Odata ce se vor aduna date entru mai multe strazi aceasta harta va prinde contur.
De aceea cred ca meritul principal pentru succesul acestui proiect le revine mai ales voluntarilor si membrilor implicati in culegerea datelor pentru ca acolo este cel mai mult de lucru.
Pentru viitor aceasta harta se poate dezvolta si va provoc sa gasim impreuna idei prin intermediul carora acest proiect sa vina cat mai mult in intampinarea nevoilor utilizatorului de rand.
O prima astfel de provocare ar fi descrierea pietelor. Daca aveti idei referitoare la acest lucru si la harta in general va rog sa le postati aici. Cu cat se aduna idei mai multe si mai diverse cu atat proiectul se va dezvolta mai bine.
Va doresc multe succese in continuare
Campus
Va multumesc tuturor pentru felicitari, pentru idei si , mai ales pentru interesul penru acest proiect la care sunt bucuros ca pot si eu sa am o contributie minuscula
Cred ca am ajuns in faza in care avem instrumentele necesare dar este nevoie de foarte multa munca pentru culegerea datelor. Odata ce se vor aduna date entru mai multe strazi aceasta harta va prinde contur.
De aceea cred ca meritul principal pentru succesul acestui proiect le revine mai ales voluntarilor si membrilor implicati in culegerea datelor pentru ca acolo este cel mai mult de lucru.
Pentru viitor aceasta harta se poate dezvolta si va provoc sa gasim impreuna idei prin intermediul carora acest proiect sa vina cat mai mult in intampinarea nevoilor utilizatorului de rand.
O prima astfel de provocare ar fi descrierea pietelor. Daca aveti idei referitoare la acest lucru si la harta in general va rog sa le postati aici. Cu cat se aduna idei mai multe si mai diverse cu atat proiectul se va dezvolta mai bine.
Va doresc multe succese in continuare
Campus
- Manu
- General de divizie
Si eu cred ca prin forum am putea dezvolta mult mai mult niste discutii si ajunge la rezultate mai bune, lista de discutii fin mai mult pentru problemele care privesc in comun toate departamentele. Aici se poate discuta amanuntit sa zicem de felul cum s-ar putea descrie o piata, metode de strangere a datelor etc..
Singura problema, si poate de asta nu se vorbeste atat de mult pe forum, e ca unora dintre nevazatori le este mai dificila navigarea pe un forum, la prima impresie parand doar o insiruire nesfarsita de link-uri. Cred ca departamentul IT se va ocupa si de explicarea cat de cat a modului de navigare cu jaws-ul pe un astfel de forum. Sper ca voi reusi sa fiu cat de cat explicit, daca voi scrie un textulet instructiv pe aceasta tema. Cert e ca e destul de simplu dupa ce te prinzi de structura paginilor cu subiecte, mesaje etc.. Dar mai multe in acest sens ar trebui sa discutam si in sectiunea accesibilitate.
Singura problema, si poate de asta nu se vorbeste atat de mult pe forum, e ca unora dintre nevazatori le este mai dificila navigarea pe un forum, la prima impresie parand doar o insiruire nesfarsita de link-uri. Cred ca departamentul IT se va ocupa si de explicarea cat de cat a modului de navigare cu jaws-ul pe un astfel de forum. Sper ca voi reusi sa fiu cat de cat explicit, daca voi scrie un textulet instructiv pe aceasta tema. Cert e ca e destul de simplu dupa ce te prinzi de structura paginilor cu subiecte, mesaje etc.. Dar mai multe in acest sens ar trebui sa discutam si in sectiunea accesibilitate.
Errare humanum est, sed perseverare diabolicum...
In forum linguae Latinae venite! (via est: www.limbalatina.ro)
Da.e bine ca lumea sa vina cu cat mai multe idei aici, ca sa avem de unde alege si sa facem aceasta harta cat mai utila, nu doar nevazatorilor, ci tuturor celor care utilizeaza internetul. Ar fi frumos ca pe viitor sa avem si harti ale oraselor din alte tari si toate acestea sa fie traduse in limbile in care este tradus site-ul. Lucrul la harta inainteaza destul de greu si din cauza ca odata culese materialele e greu sa fie postate pe site. Dar faptul ca tu, Campus, te-ai oferit sa le completezi pe site va usura destul de mult munca celor care culeg informatia de la fata locului. Sper oricum ca in urmatoarele zile vor mai fi postate cateva strazi din Cluj in cadrul hartii.
piata
Am inceput sa scriu harta unei piete. Am reusit sa descriu laturille ei. Fiecare latura seamana cu o parte a unei strazi.
Nu ştiu cum sa descriu centrul pietei. Fiind un spatiu larg, pietonal, exista prea multe căi posibile de parcurs.
Fara repere si inconjurat de strazi exista riscul de a te rataci.
Pentru a parcurge intreaga suprafata am putea descrie un traseu in forma de spirala sau in forma de zig-zag.
Sau poate sa descriem doar caile cele mai scurte spre obiectivele principale.
A mai incercat cineva descrierea unei piete?
Pun textul prescurtat aici pentru a va spune parerea.
Piata Avram Iancu se gaseste la est de centrul orasului la aprox. 500 de metri de Piata Unirii, la capatul strazii bd. Eroilor si se invecineaza la sud cu Piata Stefan cel Mare, (cea cu Teatrul National).
In interior se afla un spatiu pietonal care imparte piata in doua. Jumatatea nordica este ocupata de Catedrala Ortodoxa si monumentul "Glorie Ostasului Român"(1996). In jumatatea interioara sudica gasim statuia lui Avram Iancu (1993) pe un soclu inalt, inconjurat de o fantana arteziana circulara. In piata se afla o cismea situata in partea de sud-est a pietei, si o statie de taximetre, la trotuarul interior sudic.
Piata Avram Iancu are forma unui dreptunghi cu latura mare pe directia nordului, alcatuit din doua strazi lungi de 250 si metri alte doua de 100 de metri.
Latura mica sudica este o continuare a bd. Eroilor iar latura mica nordica face parte din bd. 21 Decembrie 1989.
Numerele incep de la capatul bd-lui Eroilor, pe latura mare vestica, si cresc in sensul acelor de ceasornic.
Piata Avram Iancu - vest
Nr.1...Nr.12
intersectia strazii str. Cuza Voda cu Bd.21Decembrie1989 intre Primaria Cluj si CEC. -doua treceri de pietoni semaforizate, una peste Bd.21Decembrie1989 si alta la dreapta peste str. Cuza Voda.
Aici mai e o trecere spre partea centrala a pietei, care, urmeaza sa o trecem pe harta
Nu ştiu cum sa descriu centrul pietei. Fiind un spatiu larg, pietonal, exista prea multe căi posibile de parcurs.
Fara repere si inconjurat de strazi exista riscul de a te rataci.
Pentru a parcurge intreaga suprafata am putea descrie un traseu in forma de spirala sau in forma de zig-zag.
Sau poate sa descriem doar caile cele mai scurte spre obiectivele principale.
A mai incercat cineva descrierea unei piete?
Pun textul prescurtat aici pentru a va spune parerea.
Piata Avram Iancu se gaseste la est de centrul orasului la aprox. 500 de metri de Piata Unirii, la capatul strazii bd. Eroilor si se invecineaza la sud cu Piata Stefan cel Mare, (cea cu Teatrul National).
In interior se afla un spatiu pietonal care imparte piata in doua. Jumatatea nordica este ocupata de Catedrala Ortodoxa si monumentul "Glorie Ostasului Român"(1996). In jumatatea interioara sudica gasim statuia lui Avram Iancu (1993) pe un soclu inalt, inconjurat de o fantana arteziana circulara. In piata se afla o cismea situata in partea de sud-est a pietei, si o statie de taximetre, la trotuarul interior sudic.
Piata Avram Iancu are forma unui dreptunghi cu latura mare pe directia nordului, alcatuit din doua strazi lungi de 250 si metri alte doua de 100 de metri.
Latura mica sudica este o continuare a bd. Eroilor iar latura mica nordica face parte din bd. 21 Decembrie 1989.
Numerele incep de la capatul bd-lui Eroilor, pe latura mare vestica, si cresc in sensul acelor de ceasornic.
Piata Avram Iancu - vest
Nr.1...Nr.12
intersectia strazii str. Cuza Voda cu Bd.21Decembrie1989 intre Primaria Cluj si CEC. -doua treceri de pietoni semaforizate, una peste Bd.21Decembrie1989 si alta la dreapta peste str. Cuza Voda.
Aici mai e o trecere spre partea centrala a pietei, care, urmeaza sa o trecem pe harta
Pietele
Da. Din cauza problemei cu descrierea Pietei nu am transcris informatiile culese de tine. Campus s-a ocupat de realizarea hartii in php si la un moment dat era foarte preocupat de modalitatea in care am putea descrie o piata sa fie cat de cat accesibila. Au fost culese si informatiile despre Piata Unirii, insa nu au fost postate inca din acelasi motiv. Poate Campus sau Manu ne vor lamuri putin ce si cum e de facut.
Cred ca nu trebuie sa intram in prea multe detalii deocamdata. La piete ar trebui puse doar laturile pentru a se face legatura cu celelalte strazi.
Care e scopul acestei harti?
1. O plimbare virtuala pe cateva strazi ale Clujului.
2. Informarea utilizatorul despre locul unde poate gasi un anumit obiectiv.
3. Un instrument de navigare pentru nevazatori.
Acum e folosita doar pentru primele doua scopuri de pe calculatoarele de acasa sau de la birou.
Pentru a putea fi un instrument pentru nevazatori, harta va trebui corectata cu schimbarile care apar (cladiri in constructie, drumuri in lucru, chioscuri mutate...), si va putea fi utilizata pe dispozitive mobile in timpul deplasarii.
Eu zic sa facem repede o harta cu principalele strazi si sa o facem publica pe situl Wikipedia in scopul de a atrage cat mai multi utilizatori pentru punctele 1 si 2.
Acolo se vor gasi multi voluntari sa o aduca la zi.
Apoi se poate lua de acolo si se poate adapta la nevoile nevazatorilor.
In final se pot cere si sponsorizari de la firmele care vor sa apara pe harta nevazatorilor.
Care e scopul acestei harti?
1. O plimbare virtuala pe cateva strazi ale Clujului.
2. Informarea utilizatorul despre locul unde poate gasi un anumit obiectiv.
3. Un instrument de navigare pentru nevazatori.
Acum e folosita doar pentru primele doua scopuri de pe calculatoarele de acasa sau de la birou.
Pentru a putea fi un instrument pentru nevazatori, harta va trebui corectata cu schimbarile care apar (cladiri in constructie, drumuri in lucru, chioscuri mutate...), si va putea fi utilizata pe dispozitive mobile in timpul deplasarii.
Eu zic sa facem repede o harta cu principalele strazi si sa o facem publica pe situl Wikipedia in scopul de a atrage cat mai multi utilizatori pentru punctele 1 si 2.
Acolo se vor gasi multi voluntari sa o aduca la zi.
Apoi se poate lua de acolo si se poate adapta la nevoile nevazatorilor.
In final se pot cere si sponsorizari de la firmele care vor sa apara pe harta nevazatorilor.
Eu zic sa incercam sa postam pietele pe harta, acordand mai mare atentie laturilor, iar pentru centru sa facem doar o descriere in mare pentru inceput. In ce priveste postarea hartii pe wikypedia am unele retineri, deoarece asta ar incalca putin chestia aia cu drepturile de autor pe care Pontes le revendica, dar posibilitatea e bine sa fie retinuta si discutata totusi. Andreea, astept o opinie si de la tine.
-
- Colonel
Daca postam harta ca atare pe wikipedia, inseamna ca degeaba mai exista pe serverul Pontes. In plus, contributiile de pe Wikipedia nu le putem verifica si se poate ca descrierile care se vor posta acolo sa fie aiurea. S-ar putea sa ne atraga vizitatori, totusi. Sunt de parere ca ar trebui intai sa ne concentram pe extinderea ei pe serverul nostru.
Andy
Andy
Andreea - Elena Neagu
Designer www.pontes.ro
Anjo.ro - Magazin virtual de produse pentru nevăzători
Şcoala pentru toţi - site dedicat elevilor nevăzători
Designer www.pontes.ro
Anjo.ro - Magazin virtual de produse pentru nevăzători
Şcoala pentru toţi - site dedicat elevilor nevăzători
Strazile in Arad
Am vazut ce s-a facut pe site-ul Pontes si ma gandeam ca as putea sa ma apuc si eu sa fac strazile din Arad si nu numai atat, si liniile de transport in comun urban cu statii cu tot.
- Manu
- General de divizie
Parca incepuserati pe Wikipedia ceva in sensul asta... Oare exista acolo vreo strada care nu apare la Pontes? Din pacate la noi nu prea sunt voluntari care sa faca treaba asta.
- Manu
- General de divizie
Completarea Strazii Memorandumului se datoreaza Adelei Moga, ea a avut initiativa dupa ce a vazut ce s-a inceput pe site... Intr-o dupa-masa a fost terminata - noroc ca a notat direct pe o agenda, nu ne-am bazat pe imprimarile care se pierd... Vorba aia "Verba volant, scripta manent!" - se pare ca se potriveste si in cazul unor "verba" inregistrate.
-
- Plutonier major