Surpriza de la Google

Accesibilitatea vietii de zi cu zi in cazul nevazatorilor

Moderator: Manu

Scrie răspuns
IonPop
Colonel

Surpriza de la Google

Mesaj de IonPop »

Pe langa modificarile facute in ultima vreme in motorul de cautare Google care au drept urmare faptul ca nu se mai poate folosi operatorul plus pentru cautari avansate, Google ne-a mai facut o surpriza si mai neplacuta, si anume a redus numarul traducerilor care se puteau face cu serviciul Google Translate intr-o zi.
Asta pana la 1 decembrie, de cand Google Translate nu va mai fi oferit decat in versiune platita.

Ei spun ca au costuri prea mari si ca nu isi mai permit...
Am inteles ca serviciul contra cost va costa 20 dolari pentru 1 milion de caractere traduse, insa aceasta nu este o informatie verificata.
Unii comentau ca nu este scump, insa eu zic ca este foarte scump.

Am tradus si documente de 2 MB cu Google Translate, iar asta m-ar fi costat mai mult de 40 de dolari, pentru o traducere care este oricum destul de aproximativa.

Adevarul este ca Google nu mai este ce era mai demult. Pacat insa ca pentru moment MS Bing nu este nici el mai bun...
Manu
General de divizie

Mesaj de Manu »

Vestea nu e prea buna, lumea s-a obisnuit cu Google Translate.
Ma intreb ce se va intampla cu toate programele care foloseau traducerea embeded, cum se va putea autentifica utilizatorul ca sa se considere ca el face traducerea...
Va trebui sa ofere un API, altfel nu stiu cum va fi toata tevatura, multe servicii vor deveni indisponibile brusc.
Tocmai vroiam sa adaug translatorul in chatul de la table, mai mult pentru turcii care nu stiu nimic in engleza... bine ca nu am apucat sa includ mecansmul in versiunea de table pe care o lansez duminica.
Errare humanum est, sed perseverare diabolicum...
In forum linguae Latinae venite! (via est: www.limbalatina.ro)
IonPop
Colonel

Mesaj de IonPop »

Google va oferi gratuit posibilitatea de traducere pe situl lor, aia care e cam greu sau chiar inaccesibila orbilor, sau cel putin asa era cand am testat eu.

Google a oferit si pana acum un API, versiunea 1, care din 1 decembrie nu va mai functiona deloc. A oferit si un API versiunea 2 bazat pe protocolul REST, dar care de la 1 decembrie va functiona doar contra cost.

Vestea relativ buna este ca serviciul Bing Translate ofera o calitate aproximativ egala cu a celui oferit de Google, iar pentru moment este gratuit.
Eu nu am testat Bing Translator, insa asta am citit despre el.

Nu ar fi rau daca ar exista ceva mai multe servicii de calitate, nu doar cateva care sa poata hotari oricand sa inchida pravalia...
Manu
General de divizie

Mesaj de Manu »

Deocamdata vad ca nu e nimic nou... scripturile de JAWS functioneaza...
Unde au anuntat cei de la Google ca nu mai va fi translatorul gratuit?
IonPop
Colonel

Mesaj de IonPop »

Se pot gasi multe articole si anunturi privind renuntarea la accesul gratuit la API, dar prima pagina in care am gasit ceva despre asta a fost Wikipedia:
http://en.wikipedia.org/wiki/Google_Translate

Google ofera in continuare acces gratuit insa doar la traducerea prin intermediul paginii lor de web, ceea ce nu este extraordinar fiindca este foarte posibil sa impuna limitari privind numarul de traduceri si lungimea textului care poate fi tradus, asa ca s-ar putea sa nu se poata crea un client care sa traduca articole intregi sau documente si mai lungi.
Insa intr-adevar, parsarea paginii lor ar putea fi o solutie de compromis, adica tot mai bine decat nimic, fiindca apropos de Bing, eu am incercat de mai multe ori sa ma inregistrez la ei ca sa pot testa serviciul lor, dar in mod ciudat, de fiecare data am primit mesajul ca serverul lor are probleme tehnice si sa revin mai tarziu.
Mai ciudat mi s-a parut faptul ca pentru a te inregistra trebuie sa specifici un numar de telefon, care poate fi orice numar, dar care trebuie sa respecte un anumit format pentru fiecare tara specificata, atat doar ca Romania nu se afla in lista cu tarile care puteau fi alese, iar ei ar putea sa detecteze ca IP-ul de la care ma conectez nu este din Andora sau o alta tara pe care o specific...

Banuiesc ca scriptul de care spui parseaza pagina Google Translate, nu?
Fiindca cam de la inceputul lunii decembrie am vazut ca API-ul Google chiar nu mai functioneaza...
Manu
General de divizie

Mesaj de Manu »

Partea de pe server a fost facuta de Campus in PHP, ceva scripturi care aduc din Google Translate rezultatele in format XML pe baza interogarii din URL.
Scripturile JAWS interogheaza doar prin COM-uri acel XML.
Asadar, parsare este pe server, oricum este un sistem de acces instant la bucati mici de text, maxim 500 de caractere.
Bine ca mai functioneaza asa, este destul de utilizat programelul Pontes Dictionary pentru accesul instant la o combinatie de taste indiferent de fereastra activa pe care se afla JAWS.
IonPop
Colonel

Mesaj de IonPop »

Mda, intr-adevar, si site scraping este o solutie... decat nimic.
Astazi am reusit sa testez si API-ul Bing Translator si pot spune ca functioneaza foarte bine. Este rapid iar calitatea traducerii este similara cu cea a Google. Atat doar ca nu permite traducerea in atat de multe limbi, ci doar in vre-o 30 si ceva, insa oricum cel mai mult ma intereseaza perechea engleza/romana.

Asa ca este inca bine. Am cautat sa vad ce alte situri/programe mai ofera posibilitatea traducerii din/in limba romana, insa dintre toate, din pacate, doar Bing si Google ofera asa ceva.
Stefan_Ilioaica
Capitan

Mesaj de Stefan_Ilioaica »

ma scuzati de expresie, dar o noua tampenie a aparut la orizont.
edit-ul acela de la google, in care noi vesnic aveam de tastat cate ceva pentru a gasi rezultatele, nu mai apare cand folosim internet explorer.
cu mozila merge, dar cu explorer-ul nu.
a mai patit cineva chestia asta?
Stefan
IonPop
Colonel

Mesaj de IonPop »

Te referi la Google Search? (Adica google.ro)?
Si cum anume nu mai functioneaza "edit-ul"? Nu mai poti scrie in campul de cautare?
Cel putin pentru mine functioneaza inca foarte bine si in Internet Explorer.
Vezi ca uneori (in cazul in care ai sters cookie-urile cu setarile facute), poate aparea un link care spune ca utilizatorii unui cititor de ecran trebuie sa faca click pe acel link pentru a dezactiva Google Instant. Nu stiu insa daca aceea e problema...
Stefan_Ilioaica
Capitan

Mesaj de Stefan_Ilioaica »

gata, am rezolvat. acuma merge. nu trebuia sa dau pe dezactivare google instant. daca fac treaba asta nu imi mai apare edit-ul.
Stefan
Scrie răspuns