NVDA cu Wintalker si Eloquence
Moderator: Manu
Ce e drept, nu am mai testat Window Eyes de multi ani, asa ca habar nu am daca are un layout pentru laptop. Ei aveau la un moment dat un layout de tip JAWS care se putea activa de catre cei care doreau, iar eu am fost foarte incantat de ideea copierii interfetei JAWS.
Atat doar ca dupa ce am testat acea interfata, am vazut ca de fapt ei copiasera doar combinatiile mai putin importante, de genul Insert+T pentru titlu in loc de insert+T pentru time, etc, doar ca acelea sunt simplu de invatat oricum. Ce nu au schimbat era tocmai modul de utilizare a cursorului care misca cursorul mousului, cel asemanator cursorului JAWS. I-am intrebat si au spus ca este o facilitate oferita de Window Eyes mult prea dificil de modificat... bla bla.
Atat doar ca dupa ce am testat acea interfata, am vazut ca de fapt ei copiasera doar combinatiile mai putin importante, de genul Insert+T pentru titlu in loc de insert+T pentru time, etc, doar ca acelea sunt simplu de invatat oricum. Ce nu au schimbat era tocmai modul de utilizare a cursorului care misca cursorul mousului, cel asemanator cursorului JAWS. I-am intrebat si au spus ca este o facilitate oferita de Window Eyes mult prea dificil de modificat... bla bla.
coordonate
in nvda insert plus delete de pe blocul numeric este comanda prin care se afla procentual coordonatele obiectului cu raportare la marginile din stanga si sus; ba mai mult, cu comanda insert plus right mouse aflam tot procentual unde anume se afla mouseul pe ecran binenteles cu aceeasi comanda insert plus delete de pe blocul numeric.
Cornel
- Manu
- General de divizie
Cel mai util este cand se anunta numarul de pixeli de la stanga si de sus, coordonatele x si y. Lucrez si eu la un programel in care chiar ma ajuta mult sa stiu in pixeli cum stau lucrurile pentru ca in general parametri functiilor care creaza elemente grafice sunt exprimati in coordonate pixeli. Si procentual se poate pana la urma rezolva treaba, dar e un pic de dificultate in plus.
Errare humanum est, sed perseverare diabolicum...
In forum linguae Latinae venite! (via est: www.limbalatina.ro)
In forum linguae Latinae venite! (via est: www.limbalatina.ro)
coordonate
stiu ca cel mai bine e aflarea coordonatelor in pixeli, le raspundeam celor care semnalau imposibilitatea totala de a-si da seama cu nvda unde si cum se afla pe ecran la un moment dat; in alta ordine de idei, nvda are comenzi si pentru tastatura laptop acolo unde e cazul. E de apreciat scala procentuala exprimata cu sunete (joase-inalte), poate o adopta si freedom scientific.
Cornel
Re: coordonate
Coordonatele in procente sunt utile doar teoretic, dar practic sunt imposibil de folosit.
Cand ai de facut un calcul ca sa vezi daca un text este pozitionat corect, de obicei nu te intereseaza cam pe unde este, ci in ce pozitie este cu cea mai mare exactitate, iar daca ai coordonatele in procente nu prea e ok sa trebuiasca sa deschizi calculatorul numeric si sa incepi sa faci impartiri dupa fiecare miscare a cursorului mouse-ului.
Iar pozitia trebuie sa poata fi aflata pentru fiecare caracter. In plus, cu cursorul JAWS se mai pot face multe altele, cum ar fi redimensionarea unei ferestre MS DOS, sau a ferestrelor din Outlook Express care daca sunt doar maximizate, dupa o redeschidere a programului ele revin la formatul de tip fereastra obisnuita, nemaximizata, pecand daca sunt marite cat e tot ecranul, isi pastreaza dimensiunea.
Cand ai de facut un calcul ca sa vezi daca un text este pozitionat corect, de obicei nu te intereseaza cam pe unde este, ci in ce pozitie este cu cea mai mare exactitate, iar daca ai coordonatele in procente nu prea e ok sa trebuiasca sa deschizi calculatorul numeric si sa incepi sa faci impartiri dupa fiecare miscare a cursorului mouse-ului.
Iar pozitia trebuie sa poata fi aflata pentru fiecare caracter. In plus, cu cursorul JAWS se mai pot face multe altele, cum ar fi redimensionarea unei ferestre MS DOS, sau a ferestrelor din Outlook Express care daca sunt doar maximizate, dupa o redeschidere a programului ele revin la formatul de tip fereastra obisnuita, nemaximizata, pecand daca sunt marite cat e tot ecranul, isi pastreaza dimensiunea.
OCR in NVDA
Deoarece asta-i cel mai nou topic despre NVDA pe care l-am vazut, o sa-l consider topic oficial si voi anunta aici ca in NVDA s-a implementat suport experimental pentru OCR.
Spre deosebire de jaws care foloseste nuance omnipage, NVDA foloseste Tesseract. Rezultatele sunt mai proaste din testele mele, dar puteti incerca.
Implementarea s-a facut prin ceea ce ei numesc un plugin global, adica un modul care ruleaza pentru toate aplicatiile NVDA. De notat aici implementarea mai inteligenta a NVDA care nu te obliga sa adaugi toate scripturile globale in default.jss. De ar exista si un api sanatos ppentru NVDA scripting ca fsdn....
Asa, revenind la OCR. Il puteti lua de la:
http://dl.dropbox.com/u/28976681/nvda_ocr.zip
Copiati folderul OCR in directorul de configurare userConfig\goobalPlugins pentru versiunea portabila, la cea instalabila globalPlugins e pe undeva prin application data\nvda.
Spre deosebire de jaws care foloseste nuance omnipage, NVDA foloseste Tesseract. Rezultatele sunt mai proaste din testele mele, dar puteti incerca.
Implementarea s-a facut prin ceea ce ei numesc un plugin global, adica un modul care ruleaza pentru toate aplicatiile NVDA. De notat aici implementarea mai inteligenta a NVDA care nu te obliga sa adaugi toate scripturile globale in default.jss. De ar exista si un api sanatos ppentru NVDA scripting ca fsdn....
Asa, revenind la OCR. Il puteti lua de la:
http://dl.dropbox.com/u/28976681/nvda_ocr.zip
Copiati folderul OCR in directorul de configurare userConfig\goobalPlugins pentru versiunea portabila, la cea instalabila globalPlugins e pe undeva prin application data\nvda.
Vortex Website
Maximum de confort, cu minimum de efort.
Maximum de confort, cu minimum de efort.