Testul de inteligenta al lui Einstein

Concursuri pentru utilizatorii forumului

Moderator: Manu

Scrie răspuns
Manu
General de divizie

Testul de inteligenta al lui Einstein

Mesaj de Manu »

Prezumtii:
1. Exista 5 case fiecare de alta culoare.
2. In fiecare casa locuieste o singura persoana, fiecare de alta nationalitate
3. Fiecarui locatar ii place o anumita bautura, fumeaza o anumita marca de tigari si detine un anumit animal de casa.
4. Nici una din cele 5 persoane nu bea aceeasi bautura, nu fumeaza aceeasi marca de tigari, si nu detine acelasi animal de casa.

Se dau urmatoarele:
a. Britanicul locuieste in casa rosie
b. Suedezul are un caine
c. Danezul bea cu placere ceai
d. Casa verde se afla in stanga casei albe
e. Locatarul casei verzi bea cafea
f. Persoana care fumeaza Pall mall are o pasare
g. Locatarul casei din mijloc bea lapte
h. Locatarul casei galbene fumeaza Dunhill
i. Norvegianul locuieste in prima casa
j. Fumatorul de Marlboro locuieste langa cel care are o pisica
k. Locatarul care are un cal locuieste langa cel care fumeaza Dunhill
l. Fumatorul de Winfield bea bere
m. Norvegianul locuieste langa casa albastra
n. Germanul fumeaza Rothmans
o. Fumatorul de Malboro are un vecin care bea apa

Intrebare:
Cine are acvariul cu pesti??

Einstein spunea ca acest test, realizat de el la inceputul secolului trecut, nu poate fi rezolvat decat de 2% din populatia globului.
Cine rezolva primul acest test se poate considera, asadar, cel mai inteligent de pe acest forum sau reprezentantul forumului printre cei 2 la suta din populatia globului. Eu l-am incercat acum doi ani, am invatat toate premisele si apoi atat am stat intr-o seara pana am reusit in cele din urma - bineinteles ca azi nu se mai pune problema ca la inceputul secolului trecut, estimez ca acum aproximativ 50 la suta il rezolva.
Ultima oară modificat 27 Dec 2014, 04:04 de către Manu, modificat 1 dată în total.
Errare humanum est, sed perseverare diabolicum...
In forum linguae Latinae venite! (via est: www.limbalatina.ro)
Manu
General de divizie

Mesaj de Manu »

Nici un semn? Oare nimeni nu incearca sau nu a dat nimeni de testul acesta? E captivant cand incepi sa rezolvi, o sa va tina in permanenta cu gandul la el.
Andreea Neagu
Colonel

Mesaj de Andreea Neagu »

Eu cu testul asta am luat 10 in anul I la Psihologia educatiei fara a mai da examen. A venit proful cu el la un seminar si a zis ca da 10 la examen celui care il rezolva in mai putin de 30 de minute. L-am facut cam intr-un sfert de ora si am scapat de examen. Asa ca momentan ma abtin si ii las si pe altii sa se distreze. Dar daca nu va raspunde nimeni, va fi silit administratorul sa intervina :)
Andy
Manu
General de divizie

Mesaj de Manu »

Daca tot va trebui sa intervii, sa o faci cum se cade, adica cu tabel editat frumos in html, in care casa rosie poate sa si fie cu font color = red, nu? :)
Andreea Neagu
Colonel

Mesaj de Andreea Neagu »

Asa o sa si fac, tabel colorat :)
Andy
Manu
General de divizie

Mesaj de Manu »

Da, frumos, din ala de cinci pe cinci, nu de alta, dar sa apara si testul asta rezolvat pe undeva colorat etc..
cristina.vuscan

Mesaj de cristina.vuscan »

Asaaaa,deci? Va arat eu tabele si minuni... Uitati aici o rezolvare fara tabel, intrucat dupa cat mi-am dat eu seama, nici nu pot si nici nu e necesar sa fie completate toate rubricile...
1. Norvegianul locuieşte în casa galbenă, întrucît nu poate locui nici în casa roşie, nici în cea albă, nici în cea albastră şi nici în cea verde. Mai mult, el locuieşte în casa cu numărul 1 şi fumează Dunhill. Prima casă este galbenă, a doua este albastră, iar cea verde este a treia sau a patra. Întrucît locatarul casei verzi bea cafea, iar locatarul casei din mijloc bea lapte, rezultă că a patra casă este verde, a cincea este albă şi a treia este roşie. Deci, britanicul bea lapte.
2. Norvegianul, care fumează Dunhill, nu bea bere, dar nu bea nici lapte, ceai şi nici cafea, deoarece locuieşte în casa galbenă. Deci, norvegianul bea apă, suedezul – bere, iar germanul – cafea, deoarece fumează Rothmans. Atunci, germanul locuieşte în casa verde, iar suedezul fumează Winfield. Locatarul casei albastre fumează Marlboro, iar locatarul casei roşii – Pall Mall.
3. În fine, britanicul are o pasăre, locatarul casei albastre are un cal, iar vecinul său – norvegianul – are o pisică. Cum suedezul are un cîine, rezultă că acvariul cu peşti este al danezului.
Cristina
PS.Tabelul chiar ar fi interesant de facut...Poate mai invatam si noi ceva...
Ghita Potra
General de corp de armata

Mesaj de Ghita Potra »

Eu cred ca germanul are un acvariu cu pesti.
Ca un soldat neinstruit eu deocamdata nu stiu sa fac tabele.
De aceea am sascriu rezolvarea pe cinci rinduri si cinci coloane.
galben albastru rosu verde alb
norvegianul danezul britanicul germanul suedezul
apa ceai lapte cafea bere
dunhil marlboro pallmall rothmans wienfield
pisica cal pasare acvareu caine
sperind ca voi reusi sa si trimit acest mesaj va rog sa iertati modul de prezentare.
Manu
General de divizie

Mesaj de Manu »

Il consideram pe Ghita Potra ca fiind castigator deoarece imi trimisese rezolvarea prin mail cu cateva zile inainte, cu scuzele de rigoare ca nu mai reuseste sa scrie pe forum. Atunci, eu nu am scris in numele lui, ci i-am trimis un mesaj lung in care ii dadeam instructiuni stric pentru postarea unui mesaj, uitati ca nici nu si-a dat seama ca rezolvarea a fost postata anterior. Il felicitam ca intr-un final a reusit sa scrie, nu s-a lasat si speram ca de acum sa scrie mai multe pe forum.
Felicitari Cristina pentru modul atat de clar si frumos in care ai prezentat si cum se rezolva problema. Recunosc ca nu as fi fost in stare sa prezint chiar asa lucrurile.
Deci, avem printre noi destui reprezentanti printre cei doi la suta din populatia presupusa de Einstein.
Ar fi frumos, ca incheiere la acest topic, un tabel din acela de care vorbeam mai sus.
Andreea Neagu
Colonel

Mesaj de Andreea Neagu »

Rezolvarile oferite de Ghita Potra si de Cristina merg pe acelasi drum pana la un punct, din cate vad. Singura mica problema e ca nu duc la acelasi lucru: Cristina zice ca danezul are pesti, iar dl Potra ii atribuie neamtului. Tot la neamtul care locuieste in casa verde ii plasez si eu. Voi posta in seara asta un link la o serie de tabele frumos colorate si cat mai accesibile care sa imi sustina afirmatia, dar pana atunci m-ar interesa o dezvoltare a demonstratiei care ne duce la concluzia ca danezul si nu neamtul ar avea acvariu. Din cate vad am aranjat casele la fel, tigarile si bauturile sunt puse identic, problema e la locatari si animalele lor.
Andy
cristina.vuscan

Mesaj de cristina.vuscan »

Fratilor e tare rau sa fii prost, dar de-ati sti voi ce greu e sa o recunosti in public... In fine, Manu m-a invins cu problema asta a lui: asa este, acvariul cu pesti este al germanului!
Iata acum si rationamentul:
1. Norvegianul locuieşte în casa galbenă, întrucît nu poate locui nici în casa roşie, nici în cea albă, nici în cea albastră şi nici în cea verde. Mai mult, el locuieşte în casa cu numărul 1 şi fumează Dunhill. Prima casă este galbenă, a doua este albastră, iar cea verde este a treia sau a patra. Întrucît locatarul casei verzi bea cafea, iar locatarul casei din mijloc bea lapte, rezultă că a patra casă este verde, a cincea este albă şi a treia este roşie. Deci, britanicul bea lapte.
2. Norvegianul, care fumează Dunhill, nu bea bere, dar nu bea nici lapte, ceai şi nici cafea, deoarece locuieşte în casa galbenă. Deci, norvegianul bea apă, suedezul – bere, iar germanul – cafea, deoarece fumează Rothmans. Atunci, germanul locuieşte în casa verde, iar suedezul fumează Winfield. Locatarul casei albastre fumeazăMarlboro, iar locatarul casei roşii – Pall Mall.
3. În fine, britanicul are o pasăre, locatarul casei albastre are un cal, iar vecinul său – norvegianul – are o pisică. Cum suedezul are un cîine, rezultă că nu poate locui decît în casa albă. Atunci, casa albastră este ocupată de danez. Prin urmare, norvegianul are o pisică, danezul un cal, britanicul are o pasăre, germanul - acvariul cu peşti, iar suedezul are un cîine .
Oricum, va multumesc, Manu si Andy, pentru modul delicat in care ati incercat sa scuzati greseala! Nu era cazul, trebuia semnalata imediat!
Felicitari domnului Ghita Potra si il invitam cu mult drag si interes sa mai accepte si alte provocari de logica de pe Forum! Mai sunt atatea...Inca o data felicitari domnului Potra si numai bine tuturor! Cristina
Manu
General de divizie

Mesaj de Manu »

Nici nu observasem greseala Cristinei, nu am fost atent, dar ce e sigur e sigur, germanul are pestii. Deci, domnul Potra este castigatorul. Nu m-am uitat decat la raspunsul final, am vazut ca atribuie pestii germanului si in rest nici nu am verificat.
Adrian
Soldat

Mesaj de Adrian »

Stati putin. Dar in conditiile problemei se spune ca casa verde se afla in stinga casei albe. Poate nu imediat in stinga, linga cea alba, dar peste o casa. Adica daca prima casa este verde si ultima alba, atunci oricum cea verde este in stinga celei albe :?:
Adrian
Soldat

Mesaj de Adrian »

Deci prima casa poate fi si verde :?:
Scrie răspuns