NVDA cu Wintalker si Eloquence

Despre computere, telefoane, tehnologie

Moderator: Manu

Manu
General de divizie

NVDA cu Wintalker si Eloquence

Mesaj de Manu »

Se pare ca NVDA merge perfect cu Wintalker si Eloquence, citind si diacriticele noi si pe cele vechi.

Am pus Wintalker-ul din SApi4 si apoi la Preferences, Speech Dictionaries, la Voice Dictionary am pus sa inlocuiasca ș cu virgula cu ş cu sedila, la fel si pentru ț / ţ, atat pentru litere mici, cat si mari, bifand check boxul Case sensitive.

In ceea ce priveste Eloquence treaba este interesanta si mi-a semnalat-o Aurel Patru. IBM a cumparat candva Eloquence si apare acum ca un program al lor numit "IBM ViaVoice TTS". Se pare ca l-au facut SApi4, iar in urma instalarii simple, fara nici o problema a cate unei voci ca la Talks, NVDA vede la SApi4 de exemplu Italiano Standard.
Se pare ca programul IBM ViaVoice TTS este gratuit, ei l-au cumparat sa il foloseasca in sistemele lor, servere, embedded-uri etc. Sper sa nu ma insel, dar oricum nu exista nici un sistem de licentiere.
Nu apare nicaieri in program ca ar fi Eloquence, ei au cumparat programul si i-au schimbat numele, Eloquence se deduce ca e doar din recunoasterea lui la auditie. Este intr-adevar un Eloquence care suna cam cum suna cel din JAWS 4, dar e ok, mai ales ca se rezolva treaba cu diacriticele, astfel avand o alternativa buna in anumite imprejurari. Sunt kituri separate pentru fiecare voce, precum in cazul Talks, la Uninstall Programs apare fiecare voce separat.
In cazul IBM ViaVoice TTS vor trebui inlocuite atat diacriticele vechi cat si cele noi cu corespondentul nediacritic.
Foarte utila optiunea Voice Dictionary, adica se pot crea separat dictionarele in NVDA per voce.

Pacat ca cei de la JAWS nu au gandit dictionarul precum cei de la NVDA sau Nuance Talks.
Errare humanum est, sed perseverare diabolicum...
In forum linguae Latinae venite! (via est: www.limbalatina.ro)
Stefan_Ilioaica
Capitan

Mesaj de Stefan_Ilioaica »

ca tot veni vorba de NVDA, am auzit ca nu prea poti face mare lucru cu el.
este adevarat?
Stefan
Manu
General de divizie

Mesaj de Manu »

Incearca si tu... Probabil sunt chestii pe care nu le poti face...
GruiaVelicu
Locotenent - colonel

Mesaj de GruiaVelicu »

In afar de faptul ca nu are jaws cursor, eu cred ca merge cam tot ce nu tine de acest aspect.
Gruia
Manu
General de divizie

Mesaj de Manu »

Da, e bine ca exista o varianta gratuita... Totusi, JAWS are avansul de multi ani care poate fi mai greu recuperat...
IonPop
Colonel

Mesaj de IonPop »

Unii spun ca NVDA este mai bun pe siturile web care folosesc ARIA. E drept ca asta nu inseamna prea mult, caci majoritatea siturilor nu folosesc si nu vor folosi niciodata ARIA. Dar ar putea fi un avantaj.

Deocamdata nu permite scrierea de scripturi cu o interfata atat de simpla ca cea din JAWS, ci trebuie scrise scripturi in Python, insa nici despre unde trebuie instalate acele scripturi si ce interfata trebuie sa respecte nu prea se gasesc informatii. Documentatia pentru NVDA este mai slaba, plus, dupa cum ai spus, marele dezavantaj ca nu poate manipula cursorul mouse-ului la fel ca JAWS.
Si bineinteles, suportul mult mai slab pentru aplicatiile pentru care JAWS are deja scripturi complexe de multa vreme...

Oricum, are avantajul ca este gratuit, si este mult mai bun decat unele cititoare de ecran care costa bani.
Manu
General de divizie

Mesaj de Manu »

Ca tot veni vorba de ARIA, in ceea ce priveste Landmark-urile am observat un fenomen ciudat la JAWS cu internet Explorer, fenomen care nu se intampla cu NVDA sau cu JAWS pe Firefox:
.Am pus intr-un site la doua headinguri si o lista atributul role. Ei bine, JAWS nu mai vede acele elemente ca fiind heading sau lista, spune doar ce tip de landmark este, "navigation" sau "main" sa zicem, dar nu mai apare anuntul tipului de element HTML, heading sau lista. Am vazut ca NVDA nu are probleme, se descurca foarte bine anuntand inainte tipul landmark-ului si apoi tipul elementului heading, lista etc. Cel mai bine suna acelasi tag HTML cu role="main" sa zicem cu JAWS in Firefox unde pare organizat foarte bine, spune intai "Main landmark", apoi pe randul urmator "Heading level 2 xxx", mi se pare cel mai comod pentru ca daca apas tasta de salt la landmark aud doar tipul landmark-ului, daca apas tasta H aud doar heading-ul.
Problema asta ma obliga sa nu folosesc in alte situatii atributul role in taguri citibile separat de JAWS, ci doar in <td>-uri de tabel sau mai bine in <div>-uri... Totusi, ma nedumereste diferenta JAWS-ului intre IE si Firefox... grav este si ca in IE acel heading care are atributul role nu mai este detectat ca heading nici la apasarea unui H, asstfel ca pagina devine accesibilizata pe de o parte si pe de alta se elimina ceva cu care lumea e mult mai obisnuita.

In legatura cu ARIA in general... foarte putine site-uri se pare ca au adoptat macar impartirea paginii la nivel semantic... Cu landmarkurile am reusit sa invat elevi chiar neindemanatici in ale navigatului sa isi verifice mailul la Yahoo Mail, avantajul fiind ca au pus de exemplu "main landmark"chiar la inceputul mesajului, fapt care face extrem de simpla treaba pe o pagina cu sute de link-uri.

Daca JAWS si NVDA suporta ARIA... se pare ca Talks inca nu si-a batut capul cu problema, probabil ca pentru telefon lucrurile stau altfel, habar nu am.
Din cate am vazut pe iPhone Voice Over stie de landmark-uri in mare, adica enunta atributul role ca regiune si cam atat, inca nu a fost invatat sa ii spuna tipul.

Deocamdata pare destul de haotica problema, probabil fiind prea recenta pentru a fi asimilata si integrata si prin editoarele de HTML, probabil ca multi dintre vechii editori de HTML umani nici nu stiu de evolutiile acestea etc etc.
IonPop
Colonel

Mesaj de IonPop »

In acea pagina cu IE6 Jaws 12 citeste mai intai "main landmark", dupa care am observat ca apar 2 heading-uri, unul de nivel 1 si al doilea de nivel 2 pe care JAWS le recunoaste.

Sincer eu ma indoiesc ca in afara de cateva situri foarte importante web developerii vor incepe sa foloseasca ARIA pe scara larga, asa ca din acest punct de vedere nu este o solutie extraordinara pentru accesibilizarea siturilor web. Adica ma gandesc in primul rand la siturile romanesti, care de obicei sunt cele mai proaste din punctul de vedere al accesibilitatii. La noi toate se fac superficial, asa ca nici in domeniul web nu ar putea sta altfel lucrurile. Daca se vede bine, nu mai conteaza nimic. Oricum majoritatea romanilor isi fac cruce cand aud ca orbii lucreaza pe computer.
Cornel
Locotenent

cursor la nvda

Mesaj de Cornel »

Pentru un program gratuit, nvda este nu bun, ci exceptional; foarte stabila este si varianta portabila; ori de cate ori e nevoie sa lucrez pe un calculator care nu are jaws instalat, fie ca sistemul de operare este xp sau seven, nvda portable da randament; in word am remarcat unele blocaje insa. In privinta asemanarilor care s-au facut cu jaws cursorul (mai precis lipsa unei echivalente cu jaws cursorul), aici trebuie mentionat ca cei de la nvda au gandit altfel citirea ecranului; la prima vedere pare mai complicat, deoarece la nvda se merge pe ferestre parinte, ferestre copil, astfel trebuie retinute comenzile de insert plus diferitele taste de pe blocul numeric: insert plus 4 si insert plus sapte au un traseu de la mic la mare, cu conditia sa nu se fi impotmolit utilizatorul prin vreo subsectiune.
Cornel
IonPop
Colonel

Re: cursor la nvda

Mesaj de IonPop »

Acel mod de citire a ecranului care a fost probabil preluat de la Orca, are un mare dezavantaj care face ca NVDA sa nu poata egala JAWS, si anume faptul ca nu se pot determina coordonatele anumitor elemente textuale pe ecran cum se poate face cu cursorul JAWS, asa ca este mai greu de folosit NVDA cand vrei sa vezi foarte exact unde este plasat un element pe ecran, chestiune foarte utila in designul interfetelor si in scripturile JAWS.
Vortex
Sublocotenent

Mesaj de Vortex »

NVDA are un mod numit flat review, care incearca sa creeze un singur obiect care sa le contina pe toate. Astfel navigarea se poate face liniar, ca si cu jaws cursor.
Nu stiu daca asta ajuta ;la scripting sau UI design. Scripting n-am facut, iar la UI design nu mi-a trebuit functia asta.
Vortex Website
Maximum de confort, cu minimum de efort.
IonPop
Colonel

Mesaj de IonPop »

Nu prea ajuta, fiindca cu cursorul JAWS putem afla care sunt coordonatele ecranului pentru o anumita litera, astfel incat putem afla la cati pixeli este litera de marginea ecranului, la ce distanta in pixeli este de un alt text de pe un alt rand, pentru a afla astfel distanta intre randuri, sau distanta intre doua litere de pe acelasi rand pentru a afla cat spatiu ocupa un cuvant. Un orb nu poate face un design extraordinar pentru web sau pentru o aplicatie desktop, insa se poate descurca cat de cat sa aranjeze elementele textuale pe ecran folosind JAWS, insa cu NVDA este mult mai greu.
Manu
General de divizie

Mesaj de Manu »

Am folosit si eu de multe ori functia de determinare a coordonatelor cursorului JAWS, cel mai mult pentru a verifica rezultatul HTML, este bine sa stii daca doua randuri incep la acelasi X, daca ultima litera a textului din celula cu cel mai lung continut de pe o coloana a unui tabel nu este aproape lipita de prima litera a textului din celula urmatoare pe acelasi rand etc.
Intr-adevar, datorita JAWS Cursorului mai putem stii uneori cum este aranjata pe ecran o pagina de internet, altfel... am putea sa ne inselam foarte tare in cele mai multe cazuri; de exemplu, un nevazator mai putin avansat in astfel de lucruri, va avea de mult eori impresia ca pe o pagina web continutul unui articol este undeva jos si ii va spune unui vazator sa mearga mult in jos ca sa gaseasca titlul, pe cand de fapt acel titlu este chiar sus de tot in ceea ce priveste pozitionarea pe ecran, jos fiind numai in codul sursa. :)

Am vazut sistemul de deplasare cu mouse-ul al NVDA, interesant cum au gandit ca prin sunete sa te pozitioneze, e ca intr-un joc audio tipic. Probabil ca acea functie de deplasare a mouse-ului o vor utea transforma sa poata intreba si coordonatele dupa pozitionarea mai amanuntita si pe text, litera de text, nu doar pe obiecte gen iconite...
IonPop
Colonel

Mesaj de IonPop »

Sper si eu sa adauge posibilitatea determinarii coordonatelor... desi daca ma gandesc bine cred ca nu voi deveni un mare fan NVDA, fiindca la fel ca Window Eyes, un alt cititor de ecran foarte folosit si foarte stabil, ne obliga sa folosim tastele din blocul numeric, ceea ce mie nu imi place deloc.
Manu
General de divizie

Mesaj de Manu »

Nu are si un layout pentru laptopuri fara bloc numeric?
Scrie răspuns