Licenta, Mobilier pentru persoane cu deficiente de vedere

Anunturi despre activitatile Pontes

Moderator: Manu

IonPop
Colonel

Mesaj de IonPop »

Nu este vorba de estetica. Pe mine nu ma prea preocupa estetica, ci usurinta de folosire si durabilitatea.
Acei cativa milimetrii nu au nici o legatura cu estetica, ci cu diversele ganganii (molii) care pot intra in dulap pe acolo, sau cel putin imi pot lasa mie impresia neplacuta ca ar putea face asa ceva.

Am un dulap mai vechi, tot din placi aglomerate, deci nu cine stie ce luxMIROBOLANT, care are mai mult de 30 de ani vechime, din ala lacuit, ceea ce nu imi place fiindca acel lac se zgaraie usor, insa usile lui se inchid si acum foarte etans, si intra putin in dulap, nu se apropie doar de dulap. Dar ma rog, pentru a construi acel dulap a fost nevoie de mult mai multe calcule si munca de finisare, iar acum nimeni nu isi mai bate capul cu asa ceva.
IonPop
Colonel

Mesaj de IonPop »

...Vreau sa realizez pentru inceput, o masa, care va include delimitari,scobituri si linii dirijante, fibre pronuntate, cuvinte in sistemul braille, protectii la colturi si multe altele.

Unde ar trebui sa apara acele delimitari si scobituri? Care ar trebui sa fie scopul lor?

Unde ar trebui sa apara liniile dirijante si fibrele pronuntate?

Ce ar trebui sa scrie pe mesele pentru orbi in limbaj Braille? (Ceea ce le-ar putea face inaccesibile tuturor celorlalti muritori, inclusiv nevazatorilor care nu cunosc limbajul Braille:-)

Protectia la colturi pentru ce anume ar trebui sa fie? Sper ca nu pentru a nu se rani orbii in colturile periculoase ale mesei. :-)

Sa sti ca eu cred ca nu ai jignit pe nimeni, si cu siguranta pe mine nu, dar cu toate scuzele de rigoare, cand am citit intrebarile tale, m-am gandit ca este ca si cum ne-ar fi spus o studenta la design pentru textile ca vrea sa realizeze o pereche de chiloti speciali pentru nevazatori, si ca doreste sa afle cum ii poate croi pentru a fi mai accesibili pentru aceasta categorie defavorizata. :-)

Inaccesibilitatea unui produs se manifesta prin imposibilitatea utilizarii lui sau eventual printr-o utilizare cu un efort mai mare, or sincer eu nu prea vad nici o problema de accesibilitate pentru orbi la o masa sau birou. Daca cineva considera ca are astfel de probleme in comparatie cu cei care vad, atunci chiar as fi curios sa le aflu si eu.

Un birou pe care scrie insa un text pe care unele persoane nu il pot citi, poate da insa impresia de inaccesibilitate.
Alina.Salagean
Soldat

Mesaj de Alina.Salagean »

imi place spritul critic pe care l-ai dezvoltat foarte frumos. Recunosc ca imi e greu sa-mi exprim ideile, si ma amuza intelesul pe care l-a denotat mesajul meu , in viziunea mea, nu asta am vrut sa punctez.

Sunt usor demoralizata, insa trebuie doar sa gasesc calea cea mai inteleapta in care sa va comunic detaliile pe care le vad eu cu privire la mobila.
O sa incerc pentru maine sau luni sa inregistrez audio, toate informatiile legate de masa despre care va vorbeam, cum o vad eu, cu ajustarile impuse, astfel sa fie mai accesibil tuturor. Stiu ca probabil unii dintre voi sunteti amuzati de tema mea, insa pentru mine e un subiect frumos in care vreau sa ma implic.

Sunt cateva lucruri bine evidentiate de tine,IonPop, ma bucur ca ne impartasesti opiniile tale.Eu chiar credeam in acele protectii pentru colturi, eu ma lovesc deseori in mese:) se pare ca fac parte din minoritati.

O sa revin cu detalii, si atunci puteti sa ma criticati linistiti, constructiv. Va multumesc pentru timpul pe care il petreceti citind si analizand tema mea. Sunteti cu totii deosebiti, in cel mai pur si frumos sens.
Manu
General de divizie

Mesaj de Manu »

Revin la problema suportului pentru tastatura.
Eu acel suport il scot de tot afara, pana il blochez cu rotitele in lacasul special creat pentru imobilizare, deci nu imi lovesc dosul palmelor de partea inferioara a placii superioare a biroului.
Biroul meu e mai inalt, cam la 80 - 85 cm si atunci si placa pentru tastatura este mai sus, pot sta picior peste picior cu tot riscul de-a face varice. :lol:

Daca spui, Alina, ca si tu te lovesti de colturile mesei, inseamna ca acea modificare a colturilor ar fi utila tuturor, nu doar nevazatorilor. Poate nici nu ar fi rau sa se impuna un nou stil in ceea ce priveste mesele si colturile mobilierelor de orice fel, aplicarea unui strat cauciucat, in acest fel neexistand nici riscul distrugerii / zgarierii altor obiecte, usi, mese cand sunt miscate, mutate.
Errare humanum est, sed perseverare diabolicum...
In forum linguae Latinae venite! (via est: www.limbalatina.ro)
GruiaVelicu
Locotenent - colonel

Mesaj de GruiaVelicu »

mie personal mi se pare cel putin hilara aceasta initiativa. in ceea ce ma priveste, nu cred ca as cumpara niciodata asa ceva, ba chiar mai mult, as rade de vreub neveu care ar avea un virou cu liniute bun sa te joci cu masinutele pe el.
ar fi mult mai multe lucruri sa fie facute cumva accesibile in gospodaria unui neveu, cum ar fi diferite comenzi ale aparatelor electrocaznice.
inchei cu un NU absolut din partea mea. refuz sa am mobila diferita de ceilalti oameni...
Gruia
IonPop
Colonel

Mesaj de IonPop »

Hmm, interesant, hai ca pana la urma deraierea discutiei spre suportul de tastatura ar putea fi ceva interesant si pentru Alina.
Daca spui ca biroul tau are 80 - 85 cm, atunci ma gandesc ca de fapt inaltimea la care se afla suportul de tastatura este aproximativ inaltimea la care sa afla blatul biroului meu, si atunci da, ar putea fi util fiindca biroul este prea inalt si ar fi cam incomod sa stai cu mainile ridicate atat de mult.

Din pacate ramane problema lipsei suportului pentru antebrate, si atunci ma gandesc ca de fapt problema pe care o au birourile este aceea ca de obicei nu li se poate regla inaltimea, dupa preferintele utilizatorului.

Ar fi o problema sa pui tastatura pe birou daca biroul ar avea exact inaltimea la care se afla suportul pentru tastatura? Ar fi un suport mai stabil, oricat de lat doresti fiindca tastatura poate fi impinsa in spate pentru a face oricat loc antebratelor, chiar deloc daca unii nu au nevoie de asa ceva.

Asa ca Alina, nu ar strica daca birourile ar putea avea o inaltime reglabila. Cu ocazia asta s-ar putea eventual stabiliza mai bine si pe un plan care nu este perfect plan sau perfect orizontal.
IonPop
Colonel

Mesaj de IonPop »

Perfect Alina, sa ne spui ce ar trebui sa scrie pe birou in Braille, unde, cum ar trebui sa fie acele linii, cat de ridicate (in milimetrii)...

Apropos, daca spui ca te lovesti de birouri, trebuie sa iti dau o informatie neplacuta. :-) Chiar daca le vei pune aparatori la colturi (ca sa nu strici mobilierul), de lovit tot o sa te lovesti.

Te-ai gandit la niste airbag-uri?

Sau poate o alta idee buna desi mai complicat de implementat ar fi sa se conceapa niste detectoare de birouri electronice pe care sa le poata utiliza orbii agatandu-le de gat sau la centura, iar birourile sa aiba un emitator de semnal, astfel incat atunci cand orbul se apropie de birou si a uitat sa dezactiveze detectorul, va incepe sa sune o alarma. Nevazatorul va fi in acel caz in siguranta si va deveni cu aceasta ocazie si mai popular, fiindca toti ceilalti vor vedea cat a avansat tehnicca si ca din acel moment birourile au devenit complet accesibile si pentru orbi. :-)

Ce zici de aceasta idee? Probabil ca este mult mai avangardista decat liniile si scrisul Braille...

Asteptam cu interes descrierea ideii tale, fiindca pana acum probabil ca nu prea am inteles-o bine.

PS. Apropos, asa din fire, esti suparacioasa?
Intreb ca sa stim si sa nu glumim prea dur. :-)
Manu
General de divizie

Mesaj de Manu »

Acuma sa nu fim nici rai, Alina chiar crede in ceea ce face, singura problema este ca a nimerit undeva unde, s-ar putea spune, este un fel de elita a orbimii... :)

Sa nu te superi pe noi Alina, tu daca crezi in ideea ta si consideri ca ar fi utila si chiar viabila, trebuie sa nu iei in considerare glumele noastre si sa ne descrii exact ce vrei sa faci, ce anume ar avea acea masa special ca sa ajute nevazatorul. Poate ca, pentru un nevazator tardiv care se adapteaza mai greu, ori pentru unii care au si probleme mari de orientare ar constitui un avantaj, ar putea stii unde e paharul, painea etc.. Ma gandesc ca la scoala la unii chiar ar prinde bine asa ceva, eu lucrez acolo si sunt fel si fel de elevi.
Problema e ca si daca ar fi foarte util, nefiind un standard impus, vor avea probleme cand merg in alte parti. Dar pentru propria casa, mai ales la cei care stau cu parintii, daca ar si avea o camera a lor, chiar ar fi ceva si astfel de inovatii.

Sa nu crezi ca suntem reticenti tot timpul, ci aici, cu mobila, chiar ne-ai luat prin surprindere. In general abia asteptam cate o inovatie care sa vina in sprijinul nostru, de exemplu semaforul sonor este ceva care nu poate nimeni sa conteste ca nu e foarte util.

Masa de care vorbesti este poate ceva atat de futurist incat ne depaseste, de aici tragandu-se si incapacitatea noastra de a reactiona prin entuziasm, inca nu putem intelege unde ar fi avantajul, ajutorul, pentru ca pana acum nu s-a plans nimeni ca nu poate folosi o masa, fie ea cat de subreda.

Provocarea pentru tine ar trebui sa fie acum nu atat realizarea lucrarii in sine, cat reusita de-a convinge beneficiarii de utilitate.

In legatura cu biroul... da, cel mai bine ar fi ca suportul pentru tastatura sa fie reglabil si in inaltime...
Errare humanum est, sed perseverare diabolicum...
In forum linguae Latinae venite! (via est: www.limbalatina.ro)
Andreea Neagu
Colonel

Mesaj de Andreea Neagu »

Draga Alina,
Cred ca ar fi mai util sa-ti prezinti planul de dezvoltare direct aici, sub forma de text, mai degraba decat audio. Ar fi mult mai rapid de citit si analizat asa.
Numai bine,
Andreea
Scrie răspuns