Despre screen readere

Despre computere, telefoane, tehnologie

Moderator: Manu

GruiaVelicu
Locotenent - colonel

Mesaj de GruiaVelicu »

ba merge sa scrii mesaj da nu mergea sa gasesti campul respectiv cu e cum gaseste JAWS la campurile de editare. marele minus la nvda ramane lipsa jaws cursor. in rest are chiar setari destul de usor de aplicat. am gasit in espeak o voce care chiar suna bine dupa parerea mea in romana.
Gruia
Marik
Sergent major

Mesaj de Marik »

Nu, in principiu nu sunt probleme.
Vortex
Sublocotenent

Mesaj de Vortex »

GruiaVelicu scrie:ba merge sa scrii mesaj da nu mergea sa gasesti campul respectiv cu e cum gaseste JAWS la campurile de editare. marele minus la nvda ramane lipsa jaws cursor. in rest are chiar setari destul de usor de aplicat. am gasit in espeak o voce care chiar suna bine dupa parerea mea in romana.
E vorba de vocile klatt?
NVDA are un fel de jaws cursor, se numeste object navigation. Era si nu stiu ce scurtatura pentru ca ecranuul sa poata fi citit liniar, exact ca la jaws cursor. Ii zicea flat review. La laptop era NVDA+pageUp, parca.
NVDA evolueaza in continuu. Recent au adaugat posibilitatea de a citi automat textul nou afisat intr-o aplicatie. Cred ca folosind nitel python s-ar putea face si pentru yahoo....
Vortex Website
Maximum de confort, cu minimum de efort.
Manu
General de divizie

Mesaj de Manu »

Folosind Python unde? Are si NVDA un fel de scripting sau inca e cam devreme pentru astfel de lucruri? Chiar si Window-Eyes a implementat relativ tarziu asa ceva.
Errare humanum est, sed perseverare diabolicum...
In forum linguae Latinae venite! (via est: www.limbalatina.ro)
IonPop
Colonel

Mesaj de IonPop »

Acel Flat Review din NVDA nu se poate compara cu ceea ce ofera cursorul JAWS.
Eu folosesc de obicei cursorul JAWS pentru a citi litera cu litera anumite cuvinte pe care nu le inteleg acolo unde cursorul PC nu poate citi litera cu litera, iar daca cuvantul este prea lung citirea pe litere oferita de JAWS nu ar fi utila. Si il mai folosesc de asemenea pentru a vedea care este pozitia pe ecran a unui caracter dintr-un text, pentru a putea pozitiona corect elementele intr-o interfata grafica, iar asta nu se poate face cu NVDA, sau cel putin eu nu am reusit.

In NVDA se pot face scripturi, dar nu atat de simplu ca in JAWS unde pur si simplu scri codul intr-un editor iar apoi il salvezi/compilezi.
Scripturile sunt programe externe scrise in Python, deci din acest punct de vedere este ca si cand ai face o adaugare de cod la NVDA.
Eu am scris un mic script pentru NVDA in Python, iar codul sursa principal are doar vre-o cateva linii si am intrebat pe lista de discutie a dezvoltatorilor NVDA cum as putea sa includ acel script, insa nu am primit un mesaj suficient de clar, iar pentru un cititor de ecran ca NVDA pentru moment nu merita un efort mai mare pentru studiu si informare.
Nu am gasit insa metodele specifice NVDA de preluare a textului din anumite pozitii de pe ecran, de exemplu de citire a cuvantului sau caracterului curent la care se afla cursorul, de mutare a cursorului, elemente care nu tin de Python, ci de interfata NVDA.
GruiaVelicu
Locotenent - colonel

Mesaj de GruiaVelicu »

as reveni un pic la discutia despre sreenreadere aici. in ultima vreme eu am folosit mai mult nvda si am constatat ca merge destul de bine. intradevar ce a mentionat domnul pop cu privire la pozitionarea pe ecran a unui elennment nu am gasit nici eu vreo comanda. in schimb am reusit sa folosesc destul de bine cursor mouse ceea ce mie mi se pare destul de mult in multte locuri citind la fel de bine ca jaws cursor. deasemenea nvda are si scurtaturi pentru a muta butonul mousr la obiectul navigatir. sa citim litera cu litera ca si cu jaws cursor nu merge da citeste unde ajunge cursorul mouse. deasemenea nu stiu cati stiu ca windows ne da posibilitatea sa mutam cu tastatura mpuseul, din control panel putem activa aceasta obtiune si blocul numeric devin taste mouse cu ajutorul carora putem muta cursorul cu usurintta. cu insert plus sift f9 mutam cursorul mouse unde ne aflam cu cursorul navigator si cu insert sift f10 facem invers, adica ducem cursorul navigator la mouse. zb avantaj ar fi ca aceste doua cursoare pot rula independent noi putand naviga de ex in timp ce mouseul rramane unde lam pus de pilda un buton pe care il putem actiona cand vrem. deasemenea, pentru mine este important ca nvda citeste si diacriticile noi si are o viteza superioara batranului wintalker.
Gruia
Stefan_Ilioaica
Capitan

Mesaj de Stefan_Ilioaica »

dupa cate ati spus dumneavoastra pare destul de bun, dar eu nu suport deloc vocea aia de la espeak.
nu se pot pune alte voci?
de pilda eloquence.
Stefan
GruiaVelicu
Locotenent - colonel

Mesaj de GruiaVelicu »

pana la nvda 2010 mergea, in nvda 2011 nu mai merge. se pot pune insa orice sintetizator din celelalte. oricum nici eu nu am renuntat la jaws, da e bun ca alternativa si sa vezi si cum merg alte screenreadere, in plus pe windows 7 pe 64 biti e singura solutie viabila
Gruia
IonPop
Colonel

Mesaj de IonPop »

Nu NVDA este mai rapid, ci eSpeak, iar Jaws poate folosi orice voce SAPI4 sau 5 instalata. Pacat doar ca eSpeak suna atat de rau si ca nici nu se prevede ca va mai aparea o voce care sa raspunda mai rapid la comenzi cum este Eloquence dar care sa ofere si suport pentru limba romana.

Suportul pentru Eloquence in NVDA (oficial) a fost sistat deoarece dezvoltatorii NVDA sustin o minciuna in care am observat ca au inceput si ei sa creada, cum ca ar fi ilegal sa ofere suport pentru Eloquence.

Ei spun ca este ilegal sa ofere suport pentru Eloquence deoarece asa le-au cerut cei de la Nuance, de parca cei de la Nuance ar avea dreptul sa impuna cuiva ce software sa scrie.

Ei sustin ca este ilegal sa ofere suport pentru Eloquence, deoarece Eloquence trebuie cumparat. Este ca si cand ai spune ca este ilegal ca romanii sa detina masini Rolls Royce, deoarece ele trebuie cumparate.
Asadar problema nu este ilegalitatea cum sustin cei care au creat NVDA, ci faptul ca nu exista bani pentru a cumpara cateva sute de licente, dupa cum doresc cei de la Nuance.

Doar ca problema nu este lipsa celor 3000 - 5000 de dolari, caci pe o lista de discutii NVDA s-a oferit cineva sa imprumute banii pentru a achizitiona licentele in grup (deoarece doar asa lucreaza Nuance), urmand ca apoi sa isi recupereze banii de la utilizatorii care vor cumpara cate o licenta (care costa doar 5 dolari).
Numai ca cei care creaza NVDA nici nu au luat in seama acea oferta, nici nu au parut interesati de ea.
Concluzia este clara: Cei care muncesc din greu si gratis pentru a crea NVDA, si care cu greu au reusit sa stranga o suma foarte mica din donatii, nu prea au chef sa mai faca inca un efort in plus si sa se ocupe de stransul banilor, de gestionarea lor, de a incheia o afacere cu Nuance, de a vinde apoi licentele catre sute de utilizatori, doar pentru a le mai umfla buzunarul celor de la Nuance, fara ca ei sa aiba ceva de castigat.
Iar aceasta atitudine este cat se poate de normala.

Doar ca ei prefera sa ne minta si sa ne spuna ca este ilegal sa includa suport pentru Eloquence (desi alte cititoare de ecran o pot face foarte legal) sau sa ne spuna ca un soft liber ca NVDA nu promoveaza un produs proprietar ca sinteza vanduta de Nuance.
GruiaVelicu
Locotenent - colonel

Mesaj de GruiaVelicu »

nu stiu de ce se afirma cu atata siguranta ca espeack este o voce proasta. eu zic ca e o chestiunne de gusturi si oricum e sigura voce care citeste cu adevarat tot din romaneste. nu o fi foarte buna da sigur e mai buna decat eloquence cu italiana pe romana.
Gruia
Marik
Sergent major

Mesaj de Marik »

Merge si in 2011.1 doar ca e ceva mai complicat.
GruiaVelicu scrie:pana la nvda 2010 mergea, in nvda 2011 nu mai merge.
IonPop
Colonel

Mesaj de IonPop »

Bineinteles ca Eloquence se poate utiliza si cu ultima versiune de NVDA, insa nu aceasta este problema. Problema este ce cei care dezvolta NVDA nu ofera *oficial* suport pentru NVDA. Stiu ca pentru romani asta nu este prea important... :-)
Manu
General de divizie

Mesaj de Manu »

Eu cred ca e chia rimportant, totusi, in Romania Eloquence se foloseste cam in aceeasi proportie, daca nu mai mare, ca Wintalker.
Eu as fi dispus sa si cumpar un Eloquence pentru NVDA, daca ar fi la un pret pana in 30 de euro.
Errare humanum est, sed perseverare diabolicum...
In forum linguae Latinae venite! (via est: www.limbalatina.ro)
Marik
Sergent major

Mesaj de Marik »

Romani sau nu folosim un cititor de ecran pentru ca suntem fortati sa o facem, nu pentru ca ne face o placere deosebita. Cred ca as prefera sa cumpar sistemul de operare si atat, nu sa dau pe un cititor de ecran si pe o voce mai mult decat dau pe un laptop...
De aceea va rog respectuos, sa nu mai raspundeti la posturile scrise de mine, cu astfel de aprecieri.
Va multumesc frumos.
Marius.
IonPop scrie:Bineinteles ca Eloquence se poate utiliza si cu ultima versiune de NVDA, insa nu aceasta este problema. Problema este ca cei care dezvolta NVDA nu ofera *oficial* suport pentru NVDA. Stiu ca pentru romani asta nu este prea important... :-)
MateLajos
Sergent major

Jaws pe Windows sapte

Mesaj de MateLajos »

Salve tuturor.Am o mare problema cu jaws 11.0.756 sau ceva de genul astaȘ cand sunt plasat intr-un articol sa zicem pe internet explorer, si incerc sa navighez cu sageata de la un rand la altul, imi repeta de cateva ori mesajul ȚblancȚ si numai dupa ce apas de cateva ori sageata se muta pe randul urmator. a mai intilnit cineva problema respectiva? Multzam fain
Scrie răspuns