Linux accesibil nevazatorilor prin Vinux

Despre computere, telefoane, tehnologie

Moderator: Manu

GruiaVelicu
Locotenent - colonel

Mesaj de GruiaVelicu »

asa cum zicea si manu, am pus si eu pe un stick problema. merge ceva mai incet, probabil si datorita faptului ca e pe stick. oricum noi am pus o varianta recomandata de nevazatori, deci in el merge chiar bine. probleme au fost si la mine cu wirelesul dar s-au rezolvat. am reusit totusi sa pun muzica, sa intru pe mess, sa pun filme, sa intru pe net etc.
nu am reusit sa imi setez inca ora pe romania ca nu m-am descurcat acolo sau orca nu citeste.
si in final as avea si o intrebare: ce editor de text sa folosim pentru cititul cartilor? eu am pus open word sau asa ceva la care orca zice inaccesibil.
merita totusi incercat.
Gruia
Cornel
Locotenent

data si ora

Mesaj de Cornel »

ok, vad ca in tutorial se indica setarea orei si a datei prin comanda din terminal. Eu mi-am setat-o la instalarea vinuxului. Deci urmezi urmatorii pasi: ctrl plus alt plus t pentru a deschide terminalul, apoi tastezi urmatoarea comanda cu atentie:
sudo dpkg-reconfigure tzdata
ceea ce genereaza o interfata pe care mergi cu sageti si alegi continentul, dai enter si cauti iar cu sageata in jos bucuresti, poti tasta bu ca sa te apropie. In fine, dai enter si gata. Pentru fisierele word trebuie sa mai cautam,am incercat cu abyword dar orka e mut pe acolo.
Cornel
Manu
General de divizie

Mesaj de Manu »

Ar fi interesant de vazut RS Games pe Linux, l-au facut se pare in Python.
Probabil Vinux nu vine cu distributie de Python, mai jos este link catre pagina de download pentru toate sistemele:
Download Python

Inca nu a spus nimeni nimic despre instalarea programelor pe Linux, am observat ca in general sunt arhive .TAR, .GZ... ce se face cu ele? E suficienta dezarhivarea? La linkul de mai sus, sunt doua variante de Python pentru Linux, una comprimata .TAR si una si mai comprimata .TAR.GZ.
Errare humanum est, sed perseverare diabolicum...
In forum linguae Latinae venite! (via est: www.limbalatina.ro)
Cornel
Locotenent

alte aspecte

Mesaj de Cornel »

intr-adevar pentru rs games e nevoie de python 2.6 plus wxpython nu am avut timp sa le pun. In linux lucrurile sunt putin diferite in privinta instalarii de programe: utilizatorii au la dispozitie un centru cu oferte la vinux e ubuntu center, de unde isi aleg domeniul: educatie, video, jocuri, office etc si apoi in acea sectiune aleg ce si-ar dori urmand apoi sa instaleze acel soft, care se descarca si apoi se instaleaza fara ca utilizatorul sa vada neaparat tot felu de arhive si fisiere. Eu asa am instalat pachetul office, mergand in sistem unde era oferta easy install office in sase sapte minute la descarcat si instalat informandu-ma doar cat spatiu va ocupa si chestii de genul acesta. Sunt foarte multe oferte din toate domeniile deja linuxul a ajuns sa ocupe cinci giga la mine dupa toate instalarile.
Cornel
GruiaVelicu
Locotenent - colonel

Mesaj de GruiaVelicu »

Pai la mine e deja instalat python, am luat si ceva arhiva de la rs games da nu stim cum se instaleaza
Gruia
IonPop
Colonel

Mesaj de IonPop »

Am incercat si eu Vinux cu destul de multa vreme in urma, tot din curiozitate, insa am fost dezamagit de slaba accessibilitate in comparatie cu Windows, insa am renuntat sa il mai testez fiindca pur si simplu s-a blocat iar Orca nu mai spunea nimic orice i-as fi facut. Probabil ca intre timp situatia s-a mai imbunatatit si sistemul este mai stabil.
Este drept ca am testat Vinux intr-o masina virtuala VmWare ceea ce sporeste probabilitatea de a aparea probleme...

Vinux are la baza distributia de Linux Ubuntu, care are la baza distributia Debian, asa ca se pot folosi toate uneltele oferite de Debian.

De exemplu se pot instala programe din pachete .deb, pachete similare cu cele .rpm care se instaleaza in distributiile Linux oferite de Red Hat (Red Hat, Fedora). Pachetele .deb se pot cauta in repository-urile setate cu:

aptitude search [program]

Unde [program] este numele programului cautat.

Iar apoi se pot instala cu:

apt-get install [program]

Programele sunt in general open source (caci asa impune licenta Debian), insa sunt gata compilate pentru Debian/Ubuntu, asa ca se instaleaza foarte rapid.

Este greu de spus care dintre Linux si Windows sunt mai bune. Din punctul de vedere al nucleului, adica a modului de accesare a echipamentelor hardware, a memoriei... Linux este mai bun si mai stabil.
Si din punctul de vedere al facilitatilor oferite de shell, (adica de linia de comanda) Linux este mult mai bun decat Windows, adica mai precis la acest capitol nici nu exista comparatie intre Linux si Windows si exista chiar mai multe interpretoare de shell (dintre care cel mai folosit este Bash), dar mai pot fi folosite si altele ca sh, csh, tcsh.

In acelasi mod, sub Linux pot fi folosite mai multe tipuri de interfete grafice dupa cum s-a amintit.

Insa toate aceste avantaje oferite de libertatea de a alege programele dorite, interfata linie de comanda dorita sau interfata grafica, pentru orbi sunt dezavantaje foarte mari fiindca inseamna ca Linux pur si simplu nu va fi niciodata foarte accesibil deoarece este practic imposibil sa se creeze cititoare de ecran care sa faca accesibile toate aceste moduri de accesare a sistemului.

Chiar si pentru accesibilizarea liniei de comanda, sub Linux se foloseste speakup, care este un alt cititor de ecran folosit pentru accesul la linia de comanda aparut inainte ca orbii sa poata accesa Linux cu ajutorul interfetei grafice.
Aceasta inseamna ca orbii trebuie sa invete sa utilizeze doua cititoare de ecran, pe langa faptul ca nici restul programelor nu sunt atat de standardizate ca cele care ruleaza sub Windows, asa ca exista multe stiluri de interfete.

De exemplu, editoarele de text pentru programatori care ruleaza sub Windows folosesc toate acelasi stil, cu aceleasi meniuri File, Edit, Help..., dar sub Linux exista mari diferente intre editoare ca vi/ed, nano/pico si editorul care ruleaza in emacs.

Linux este de preferat insa pentru rularea unor aplicatii server si este foarte bine sa il putem accesa macar pentru asta, chiar daca lucrul de zi cu zi este mult mai usor sub Windows.

S-a spus ca unii orbi ar prefera utilizarea comenzilor in linia de comanda decat sa foloseasca o interfata grafica. Ei bine, si sub Windows se pot folosi foarte multe comenzi, ba chiar exista programe executabile pentru Windows care fac acelasi lucru ca sub Linux (programe care trebuie insa cautate pe web si copiate local (cautati gnuwin).
Si Windows-ul ofera nativ multe comenzi care nu sunt insa documentate prea bine, insa cele doua interpretoare de linie de comanda care pot fi folosite sub Windows, command si cmd, nu ofera prea multe facilitati si au multe limitari.
Doritorii pot folosi si programul cigwin care este o linie de comanda de tip Linux care poate fi utilizata sub Windows.

Oricum, ma intreb ce schimbari vor avea loc in urmatorii ani, fiindca pe de o parte este destul de clar ca sistemul de operare Windows nu prea mai ofera cine stie ce noi facilitati de la o versiune la alta, pe cand Apple are un succes din ce in ce mai mare, iar pe de alta parte se pare ca Nokia va renunta la Symbian si va folosi sistemul de operare Windows in telefoanele sale mobile.

Am ascultat un exemplu din vocea Alex care este folosita de cititorul de ecran VoiceOver care ruleaza sub Mac si iPhone, iPad, si pot spune ca la prima ascultare am inteles-o foarte bine si pot spune ca suna excelent, ceea ce nu s-a intamplat cand am ascultat pentru prima data vocea Eloquence care este totusi foarte clara.
Am citit si un tutorial despre modul de utilizare a telefoanelor iPhone si se pare ca cu toate ca ele folosesc o interfata touch screen, sunt accesibile, iar cititorul de ecran este instalat implicit in sistemul de operare.
Pacat ca costul produselor Apple este cam mare pentru romani, si in plus probabil ca exista putine programe aditionale care pot fi folosite gratuit, asa ca este o solutie mai greu accesibila din punct de vedere financiar, dar in ceea ce priveste calitatea... intotdeauna au depasit-o pe cea a PC-urilor.
Vortex
Sublocotenent

Mesaj de Vortex »

@Manu:
Eloquence pentru linux e disponibil la:
http://voxin.oralux.net
Din pacate se pare ca pentru moment nu se mai poate cumpara....

Cand am zis ca windows e mai bun ca linux vorbeam strict din punctul de vedere al accesibilitatii interfetei grafice pentru orbi.
Cum au zis si ceilalti, o comparatie globala e greu de facut....
Sunt de acord cu IonPop, chiar si numai faptul ca linux e folosit ca server pentru diverse servicii justifica folosirea lui pentru unii.
O alta varianta care mi-a trecut mie prin cap e legata de accesibilizarea a diverse institutii. De exemplu, chiar pe aici pe forum, cineva postase odata legat de accesibilizarea unei biblioteci pentru nevazatori.
Costurile includeau pc, sistem de operare, cititor de ecran si program OCR. Totalul era destul de mare.
Vinux include o aplicatie OCR, speedy-ocr, bazata pe un engine care a fost odata comercial si acum a devenit open source. Se pare ca ar fi mult mai bun decat GOCR si celelalte OCR-uri free.

Din cate stiu eu, open office e accesibil cu Orca, inclusivv writer, care citeste doc-uri.
Vortex Website
Maximum de confort, cu minimum de efort.
Cornel
Locotenent

concluzii

Mesaj de Cornel »

intr-adevar, e nevoie de o serie de imbunatatiri pentru screen reader; o multime de programe nu sunt accesibile; open office work word acceseaza foarte bine documentele, insa cu orka nu am gasit inca modalitatea de a sari la o pagina anume. In rest, am testat o gramada de programe, e unul numit jocoser, un sound creator foarte interesant de exemplu; tocmai posibilitatea aceasta de a testa diferite softuri face ca (si aici nu discut de nevazatori) abilitatile unui utilizator linux obisnuit sa fie superioare celui ce foloseste windows; acesta din urma, dupa ce a instalat windows are putine softuri la dispozitie ca sa inteleaga cu adevarat ce ar putea face cu un calculator, asa ca isi cauta un player doua si apoi se dedica aproape suta la suta navigarii pe internet; (ma refer la profilul unui utilizator obisnuit nu discutam aici de cei cu adevarat pasionati, care, oricum sunt suficient de abili ca sa isi ia din ambele parti ceea ce ii intereseaza).
Cornel
Manu
General de divizie

Mesaj de Manu »

IonPop scrie:S-a spus ca unii orbi ar prefera utilizarea comenzilor in linia de comanda decat sa foloseasca o interfata grafica. Ei bine, si sub Windows se pot folosi foarte multe comenzi, ba chiar exista programe executabile pentru Windows care fac acelasi lucru ca sub Linux (programe care trebuie insa cautate pe web si copiate local (cautati gnuwin).
Se poate folosi Windows in linie de comanda, dar nu se aplica la ceea ce spuneam noi in legatura cu utilizarea de catre unii nevazatori, noi care stim si care de obicei ii si invatam pe ceilalti suntem deja formati pe interfata grafica si... nu mai are cine sa ii indrume. Ar fi mers daca situatia era generala. Imi dau seama ca ar fi fost si concursuri pe aceasta tema la ANR. :lol:
Errare humanum est, sed perseverare diabolicum...
In forum linguae Latinae venite! (via est: www.limbalatina.ro)
Scrie răspuns