Editoare utile si accesibile pentru text si programming code

Despre computere, telefoane, tehnologie

Moderator: Manu

Scrie răspuns
Avatar utilizator
Manu
General de divizie
Mesaje: 4120
Membru din: 02 Feb 2007, 01:15
Localitate: Cluj-Napoca
Contact:

Editoare utile si accesibile pentru text si programming code

Mesaj de Manu »

Am deschis acest topic pentru a prezenta unul dintre editoarele foarte utile pentru nevazatori, este vorba de EdSharp.
Acest program este creat de un nevazator, Jamal Masrui si poate fi util atat in editare simpla de text, cat si in programare, fiind gandit sa poata fi utilizat optim cu un screen-reader.

Prezint modul de instalare si cateva dintre optiunile existente.

La sfarsitul acestui post este link-ul direct de download al programului si un link care copiaza un MP3 cu o prezentare foarte bine facuta de un tip pe nume Thonny, in limba engleza.

Versiunea actuala este 3.2 realizata in 13 august 2010.

Se instaleaza simplu, Next, Next, Finish, dar atentie la ultimii pasi in care se poate bifa screen-readerul folosit, JAWS, HAL sau Window-Eyes, astfel incat sa instaleze si niste scripturi

Programul poate fi setat sa deschida documente TXT, DOC, RTF, PDF, INI si altele.
Implicit va deschide TXT si INI, dar se pot seta si altele, cum ar fi PDF: in Start menu, Programs, EdSharp, Set Extensions to Open with EdSharp. Aici apare un edit in care este scris cu spatiu "ini txt". Se merge intre cele doua si se pune astfel incat sa ramana spatii intre si "pdf", deci sa arate editul completat astfel: "ini pdf txt" (alfabetic).
In viitor, un document PDF va fi deschis cu EdSharp, iar citirea lui va fi extrem de simpla, ca intr-un Notepad, dar cu multe optiuni de selectare, de aflare cam pe unde suntem in text procentual etc.

Cu combinatia Alt+A se poate afla exact pe ce rand, pe al catelea caracter de rand, la cat la suta din total suntem in text.

O optiune foarte tare de selectare este:
se merge in fata locului de unde vrem sa selectam un text, dam F8, mergem la locul pana unde vrem sa selectam un text si dam Shift+F8.
Se pot selecta tot felul de parti prin diverse combinatii de taste. De exemplu Control+C fara sa fie nimic selectat considera ca vrem tot randul pe care ne aflam.
Pentru a copia totul in clipboard se poate folosi Control+F8 care face si select all si copy.

Poate fi o foarte buna unealta de programare, plus rulare a codului pentru diverse limbaje. Cu F5 se poate testa un cod, iar interpretorul va fi ales in functie de extensia fisierului editat. Daca extensia este .py, el va deduce ca e vorba de programare in Python si va rula codul cu interpretorul de Python.
Poate apela librarii de functii online pentru diverse limbaje.

Cu Control+= poate calcula matematic codul de pe un anume rand.

Alt+Shift+Space deschide unealta Web Client Utilities, ceva ca un Research It al JAWS-ului. Se pot interoga o multime de lucruri online precum: enciclopedii, dictionar explicativ englez, rezultate sportive etc.

Se poate vorbi foarte mult despre EdSharp, cred ca merita instalat si doar pentru citirea PDF-urilor, o modalitate mult mai facila decat Adobe Reader.
E dragut cum anunta comenzile, de exemplu la Control+S spune "Save", la Control+C spune ce anume a copiat, la Alt+F4 spune ca se inchide EdSharpt si multe, multe altele.

De exemplu, dupa ce se scrie un text, folosind combinatia Control+M de la mail, se va deschide direct Outlook Expres, Windows Live Mail sau orice client de mail setat, iar in corpul mesajului textul scris in EdSharp va fi gata pus.

Ascultati un tutorial de utilizare in modul simplu, deci nu de programare, downloadand un fisier MP3 de la link-ul urmator:
Fisier Audio cu prezentarea editorului EdSharp

Downloadati programul de la link-ul urmator, are aproximativ 18 Mega in varianta 3.2, ultima in momentul scrierii acestui mesaj:
EdSharp creat de Jamal Masrui

Help-ul programului este vast, contine toate functiile si combinatiile de taste.
Errare humanum est, sed perseverare diabolicum...
In forum linguae Latinae venite! (via est: www.limbalatina.ro)
CarmenT
Maior
Mesaje: 970
Membru din: 10 Ian 2007, 00:44
Localitate: Cluj-Napoca
Contact:

Mesaj de CarmenT »

Am descarcat si eu azi edsharp si l-am instalat pe un computer. Voiam sa tiparesc in braille o carte pe care o aveam in format pdf. Initial am trimis-o in word cu finereader, dar in loc de diacritice mi-a pus tot felul de semne ciudate. Cand am deschis pdf-ul cu edsharp si am copiat totul in word, s-au transpus perfect, asa ca am scapat de corectarea cuvant cu cuvant a cartii. :D
Nu l-am studiat prea mult si nu am apucat sa vad celelalte optiuni, dar din cum l-ai prezentat, Manu, pare un program chiar util.
I Tichir
Sublocotenent
Mesaje: 320
Membru din: 30 Sep 2007, 14:56

Mesaj de I Tichir »

Ciudat! Antivirusul Avast imi spune ca edsharp e virus. :)
Avatar utilizator
Manu
General de divizie
Mesaje: 4120
Membru din: 02 Feb 2007, 01:15
Localitate: Cluj-Napoca
Contact:

Mesaj de Manu »

De Avast am mai auzit eu cum ca ar considera virus cate un program... Probabil ca are metoda aia euristica de determinare a virusilor si face ceva asocieri incorecte.
Errare humanum est, sed perseverare diabolicum...
In forum linguae Latinae venite! (via est: www.limbalatina.ro)
Scrie răspuns