Programare in M-Shell pentru Symbian

Diverse limbaje, programare, scripting, coduri, unelte specifice etc.
Manu
General de divizie

Programare in M-Shell pentru Symbian

Mesaj de Manu »

Am apucat sa citesc manualul de programare M in M-Shell si pentru inceput am facut o mica aplicatie pentru telefoanele 3rd Edition, deci cele pentru care se semneaza cu certificat.
Ii multumesc lui Stefan Moisei ca a adus informatia utila pe lista Rebele despre posibilitatile de dezvoltare pentru Symbian, pana acum trei zile nu imi imaginam ca voi si putea face un program sis.

Problema este ca, aplicatiile acestea trebuie semnate, exact cum se procedeaza, ilegal, in cazul Talks-ului crackuit. Ca sa nu trebuiasca semnatura cu certificat, trebuie cumparat un UID de catre producator de la Symbian, care costa 200 de dolari.

Programelul de mai jos, Pontes Phone Dice este un simulator de zaruri. Cum facusem pentru JAWS acum ceva vreme, acum este pentru telefon. Este mult mai convenabil pentru cei care joaca table, nu trebuie tinut laptopul in apropiere si sa se intinda la tastatura ambii jucatori.

Asadar, se instaleaza programul dupa ce este semnat.
Este gasit apoi in Instalari: "Pontes Phone Dice".
La deschidere se pune intrebarea: Cate zaruri? Se scrie de exemplu 2 si de atunci se vor arunca tot cate doua zaruri.
Suntem intrebati de fiecare data: "Arunci zarurile?". Key1 = "Da", Key2 = "Nu".
Cand se apasa "Nu", programelul se inchide.
Este vocea lui Cristi Csetnek, ca in varianta JAWS Scripting pe care o facusem acum un an.

Practic se pot face aplicatii foarte variate, am creat si Cronometru, cum cereau unii, dar acolo voi mai lucra putin ca sa vad o solutie convenabila pentru a citi timpul la care s-a ajuns.
Limbajul M este facil, iar avantajul mare este ca poti avea acces la tot felul de resurse hardware intr-un mod rapid, Bluetooth, WLan, camera foto etc.

Inca nu am reusit sa imi dau seama daca pot face un instalabil ok si pentru telefoanele 2nd Edition, gen N70, minusul este in acel caz posibilitatea de a despacheta Zip probabil, fisierele sunet MP3 le-am inclus in kit cu un fisier zip.

Daca incearca cineva, poate spune si aici daca a mers, eu am reusit sa il instalez la mine dupa semnare si pare a fi totul ok. Am pus si sigla Pontes ca iconita.

Download de la link-ul urmator:
Pontes Phone Dice 3rd Edition Unsigned
Ultima oară modificat 06 Oct 2010, 00:00 de către Manu, modificat de 3 ori în total.
Errare humanum est, sed perseverare diabolicum...
In forum linguae Latinae venite! (via est: www.limbalatina.ro)
GruiaVelicu
Locotenent - colonel

Mesaj de GruiaVelicu »

Iata un subiect care trebuie urmarit.
de acuma putem sa avem sperante in crearea unor aplicatii foarrte folosite de nevazatori. bun ar fi un player pentru telefon si poate in viitor si un mess.
oricum felicitari pentru manu care este interesat in crearea de aplicatii pentru nevazatori. asteptam cu nerabdare rezultatele.
Gruia
Manu
General de divizie

Mesaj de Manu »

Am facut si o versiune finala la Pontes Phone Dice, PPD.
Acum la deschidere se intreaba limba, se poate alege dintre English, Italiano si Romana. De acum apar si scrise zarurile nimerite, deci nu e doar pentru nevazatori, ci pentru oricine.
Vocile sunt Cristi Csetnek pentru romana, Giulia Guerra pentru italiana si engleza.

Am facut intr-un final si versiune pentru 2nd Edition, deci cei care au telefoane gen: N70, 6630, N72, 6680 pot instala fara certificate si alte dificultati, doar cu key1 pana la capat si il gasesc apoi prin My Own sau prin meniul principal.
As fi curios cum se descurca pe un N70, eu am probat pe 6630-ul meu si merge mai fain decat pe E51, curge frumos sunetul, nu e riscul de pauze intre anuntarea numerelor nimerite.

Download PontesPhoneDice pentru telefoane cu Symbian editia a treia
Download PontesPhoneDice pentru telefoane cu Symbian editia a doua
Ciprian Brahas
Caporal

Mesaj de Ciprian Brahas »

Un Salut de la mine! As dori sa stiu daca exista pentru telefonul mobil un program, cu bani sau fara bani, de traducere in special m-ar interesa un program cu dictionar englez-italian, italian-englez si sa fie accesibil, pe telefon, nevazatorilor. As dori, in masura posibilitatilor, cat mai multe detalii mai ales daca e vorba sa-l cumpar. Imi cer scuze daca nu am plasat prea bine subiectul in forum.
Manu
General de divizie

Mesaj de Manu »

Din cate am inteles ar merge cu Talks dictionarul Slovoed, dar eu nu am apucat sa il incerc, pun deocamdata mai jos link-ul catre site-ul acestuia. Am vazut ca ar costa in jur de $25 anumite limbi, trebuie studiata problema mai amanuntit. Se spunea pe undeva ca functioneaza cu Talks, dar cine stie ce s-o mai fi intamplat in versiunile mai noi.
Site-ul Slovoed.com

Daca as gasi ceva baze de date... mi-ar placea si mie sa fac ceva dictionare pentru Symbian. Sa vedem, merita studiata problema. Candva aveam un TXT cu un dictionar Roman - Englez, dar nu il mai gasesc.
Vortex
Sublocotenent

Mesaj de Vortex »

Pentru ce telefon? Pe cele mai noi, Nokia au inclus un dictionar pe care poti instala 2 sau 3 limbi, printre care si romana.Merge cu talks.
Vortex Website
Maximum de confort, cu minimum de efort.
Ciprian Brahas
Caporal

Iti multumesc, daca ai vrea sa-mi spui tipurile de telefoane, de exemplu pe un Nokya N 95 merge? Sau, pe 61-20 clasic merge? Si pe mai care? Te mai rog sa-mi descrii pas cu pas ce am de facut si in privinta instalarii si in privinta folosirii. Toate bune!
Ciprian Brahas
Caporal

Iti multumesc mult!
In legatura cu Slovoed, Crezi ca s-ar putea testa demo inainte de a-l cumpara? M-ar interesa Italian-Englez, Englez-Italian. In caz ca nu ma descurc m-ai putea ajuta si in privinta testarii?
Manu
General de divizie

Mesaj de Manu »

Vortex scrie:Pentru ce telefon? Pe cele mai noi, Nokia au inclus un dictionar pe care poti instala 2 sau 3 limbi, printre care si romana.Merge cu talks.
Sunt si eu curios despre ce dictionare e vorba... Suna interesant. Or fi explicative sau pentru vocabular dintr-o limba in alta.
Vortex
Sublocotenent

nokia dictionary

Mesaj de Vortex »

E dictionar de traducere dintr-o limba in alta, lista cu telefoanele compatibile si limbile disponibile o gasesti la:
http://europe.nokia.com/support/downloa ... dictionary.
Din pacate nokia nu ofera dictionarul pentru telefoanele mai vechi, iar aici sa-l pun nu pot. :)
Vortex Website
Maximum de confort, cu minimum de efort.
Ciprian Brahas
Caporal

Multumesc pentru raspuns! As dori sa prezint, pentru cei interesati, un program de traduceri pe celular care se numeste: IdiomaxMobileTranslator60.sys, vine instalat primul, dupa care se instaleaza: IdiomaxDictEnIt60.sys. Acest EnIt, reprezinta engleza-italiana. Din pacate eu nu am gasit si pentru limba Romana si faptul ca nu prea ma pricep sa navighez pe paginile de internet. Cu siguranta s-ar gasi si pentru limba Romana, in acest caz, al doi-lea fisier care vine instalat pe telefon s-ar numi: IdiomaxDictEnRo60.sys. E posibil ca daca s-ar cauta cu google.ro ar fi si pentru limba Romana. Din pacate, cat am vazut eu se cumpara, am vazut costul, 59 dolari, dar se merita a fi studiat, are 15 zile de proba. Merge si pe telefoane mai vechi de Nokya fiind foarte usor de utilizat cu sinteza. La deschidere, programul va spune ca aceasta e o versiune de proba de 15 zile si apoi spune cate zile mai ai si faptul daca vrei sa-l inregistrezi acum. Daca e cumparat dai da si apoi il inregistrezi daca folosesti demo apesi nu. Apoi vor fi trei meniuri: traduce un text, conjuga un verb si cauta in dictionar. Primul, este foarte util putand sa citesti chiar litera cu litera ceea ce ai scris pentru tradus cat si ce ti-a tradus programul. Deci, selectionezi meniul traduce text, scrii cuvantul, apesi optiuni si alegi traduce. Dupa ce ai scris cuvantul si apesi optiuni mai ai si alte optiuni printre care schimba limba, in cazul meu aveam engleza-italiana si invers. Se pot instala cu siguranta mai multe IdiomaxDict-uri, pentru mai multe limbi. La a doua optiune, de la deschiderea programului si anume conjuga verb, eu, nu m-am descurcat deloc. La Cauta in dictionar, vei avea cuvantul si ca verb, ca subst., adj., deci, iti da toate posibilitatile acelui cuvant. La acest meniu, insa, nu poate fi recitit cu talks-ul decat daca faci din nou operatia, sinteza va citi din nou cand ai reintrat. Veti vedea voi. Ori se asculta sinteza cu atentie, ori se seteaza vorbire mai lenta, ori se repeta operatia. Eu, imi cer scuze, as spune ca merita a fi studiat. Daca este interesat cineva, eu las linkul aici:
http://www.idiomax.mobi/it/nokia-download.html#header
Salutari de la mine!
Manu
General de divizie

Mesaj de Manu »

Pentru ca are legatura cu M, scriu si aici ca am reusit intr-un final sa fac programul cronometru pentru telefoane cu Symbian.

M-am mai familiarizat cu limbajul asta, are o sintaxa destul de usoara, putin diferita de stilul frecvent, dificil este cu rularea, tot trebuie sa dau copy paste pe telefon la codul pe care il scriu in Notepad. Ar fi cam greu de scris direct pe telefon cateva sute de randuri.

Deocamdata, mesajele pe care le dorim instant pentru Talks, adica la care sa reactioneze instant Talks-ul le-am facut ca titlu de fereastra. Practic atunci cand trebuie ca Talks sa anunte un mesaj anume, de exemplu timpul scurs in cazul cronometrului, se schimba eticheta Window Title.
Nu stiu cum or fi facut cei de la Loadstone sa apara un mesaj pe care Talks sa il citeasca instant, probabil ca in limbajul lor cheama ceva element de interfata pe care nu l-am gasit in M.

Daca se hotaraste candva cineva sa invete M, poate intreba pe aici una alta.
Vlad_Ciotescu
Plutonier

Mesaj de Vlad_Ciotescu »

buna ziua. eu as vrea sa-nvat sa fac pachete de instalare pentru telefon cu Symbian, adica .sis.
Manu
General de divizie

Mesaj de Manu »

Cred ca nu prea mai are sens acum, lumea trece incet pe Android sau iPhone.

Dar daca vrei inca .sis-uri, site-ul m-shell.net mai este disponibil cu toata documentatia, cu sistemul de creare pachete de instalare pentru Symbian cu tot.
Totusi, cred ca e destul de ineficienta programarea in m-shell, interpretorul ala se misca cam incet, trebuie verificate lucrurile pentru multe versiuni de Symbian etc.

Daca totusi te apuci, pot raspunde cate ceva pe aici...
Scrie răspuns