Cum PHP este un scripting de care lumea se pare ca este interesata mult mai mult decat de alte limbaje de programare pentru ca e vorba de afisare pe Internet, m-am gandit sa incepem sa dezvoltam un mic tutorial pe intelesul tuturora, astfel incat sa poata fi acest topic un punct de start pentru unii.
Campus a demarat topicul cu artileria grea, direct cu clasele, e bine astfel ca lumea poate vedea de la inceput pana unde se poate ajunge.
Pana acolo insa, sa mai presaram si cateva elemente de baza.
Pentru inceput sa mentionam ca PHP este un limbaj interpretat, procesat pe server, astfel incat in browserele vizitatorilor unui site ajunge doar rezultatul, adica pagina HTML generata.
Pagina HTML poate fi realizata simplu, asa cum majoritatea stiu, avand toate tagurile de baza cap, corp etc scrise clasic, iar in continut, pentru o lista de exemplu sa fie un cod PHP care sa creeze o lista, fara ca aceasta sa fie scrisa manual, item cu item.
Pe scurt, se poate crea cu PHP, in doar 5 randuri de cod, fie o lista cu 100 itemi, fie cu 3000 de itemi, diferind doar numarul care spune cate <LI>-uri sa fie in total.
Pentru a delimita o secventa de cod PHP intr-un document HTML, se foloseste urmatoarea sintaxa:
Cod: Selectaţi tot
<php
// Aici randurile de cod, fie ele oricate.
?>
Nota pentru screen readere: Inainte de PHP a fost folosit semnul de mai mix si semnul intrebarii, iar secventa de cod a fost incheiata cu semnul intrebarii si semnul de mai mare.
Sunt mai multe elemente care au un rol intr-un limbaj de programare, noi incepem cu functiile:
Acestea sunt instructiuni pentru o anume, sa-i zicem actiune. De exemplu ca sa afisam un text pe ecran, folosim o functie de afisare, pentru a afla data de azi, folosim o alta functie etc.
Exista functii gata create si functii definite de utilizator. Pentru inceput ne referim la cele asa-numite Built-In, adica facute de cei care creeaza limbajul PHP.
Sa completam asadar codul de mai sus cu o prima functie, cea de afisare a unui text pe ecran.
Functia
echo urmata de un text intre ghilimele sau intre semne apostrof afiseaza un text.
De mentionat ca orice rand de instructiune in PHP este terminat de semnul ";" (punct si virgula).
Asadar, sa cream un heading de nivel 1 in PHP. Practic codul de mai jos este inutil intr-o simpla pagina HTML, dar se poate incerca si se va vedea ca nu difera rezultatul cu nimic fada de scrierea simpla HTML.
Privind doar sursa paginii deschise in browser, codul PHP nu va fi observat, nimeni nu va stii ca a fost creat printr-o secventa PHP.
Cod: Selectaţi tot
<?php
echo "<H1>Bine ai venit pe site-ul meu</H1>";
?>
Tot ceea ce este intre ghilimele va fi afisat pe ecran in locul unde a fost scrisa ssecventa in pagina HTML.
Pentru ca se folosesc ghilimelele ca delimitare, trebuie sa mentionam ce se intampla cand vrem sa punem chiar in textul afisat ghilimelele; de exemplu vrem sa folosim la figurat un cuvant in heading-ul de mai sus.
Ca PHP sa nu confunde ghilimelele care se doresc afisate cu cele care incadreaza tot textul de afisat din functia
echo, acestea trebuie sallvate prin precedarea lor cu semnul "\" (backslash).
Cod: Selectaţi tot
<?php
echo "<H1>Omul este un \"animal\"</H1>";
?>
Textul afisat fa fi un heading de nivel 1:
Omul este un "animal"
Daca se folosesc de multe ori ghilimelele in continutul afisat, se poate trece la folosirea functiei
echo cu apostrofuri, in acest caz anulandu-se posibilitatea de confuzie, iar ghilimelele de afisat se pot scrie neprecedate de "\" (backslash):
Cod: Selectaţi tot
<?php
echo '<H1>Omul este un "animal"</H1>';
?>
Rezultatul este acelasi, alte diferente intre folosirea ghilimelelor sau apostrofurilor in cazul functiei
echo se vor vedea eventual in viitor.
Deocamdata ne oprim aici.
Ar urma explicarea altor functii, apoi a variabilelor, a secventelor conditionale if, swithc, while, for, apoi s-ar putea merge mai departe cu explicarea array-urilor, iar in final, clasele si obiectele, din care o mostra este chiar la inceputul acestui topic.
Pana ne mai vine sa scriem, mai punem tot felul de coduri, astfel, cine vrea sa prinda din mers... practic nu are nevoie doar de manuale, ci de asimilare prin intelegerea altor coduri facute de unii altii.
Poate ne explica de pe acum Campus cum stau lucrurile cu construirea unei clase in cateva cuvinte.