Cum accesibilizam formulele de matematica dintr-un document

Accesibilitatea vietii de zi cu zi in cazul nevazatorilor

Moderator: Manu

Manu
General de divizie

Mesaj de Manu »

Felicitari inca o data pentru munca depusa!
Eu zic ca ar fi bine, daca mai ai chef Andreea, sa realizezi treaba asta, adica toate aceste informatii si in format HTML, pentru a le pune si pe site prin Utile, bineinteles ca vom specifica ca sunt in urma aparitiei pe forum :)
Errare humanum est, sed perseverare diabolicum...
In forum linguae Latinae venite! (via est: www.limbalatina.ro)
Andreea Neagu
Colonel

Mesaj de Andreea Neagu »

La dictionar te referi? Se face in 2 minute :) Sau vrei toata procedura, cu instalare mathPlayer si cu modul in care se face conversia la xml+mathml?
Andreea
Manu
General de divizie

Mesaj de Manu »

A, totul, sa fie un fel de ceva realizat de Andreea Neagu, departamentul IT Pontes, nu?
Andreea Neagu
Colonel

Mesaj de Andreea Neagu »

Realizat de Andreea Neagu pe baza blogului lui David Carlisle, meritul de a fi creat metoda de conversie ii apartine in intregime acestui domn chiar daca el n-a gandit-o pentru JAWS ci doar din dorinta de a scoate standard MathML din standardul intern OMML al Wordului. Voi face si o versiune pentru sectiunea de utile dupa ce imi construiesc un program care sa-mi faca post-procesarea xml-ului, pe care sa il pun spre download. In faza actuala schemele lui Carlisle genereaza un xml care are ceva erori pe care le elimin cu replace all. Pe langa asta, fara anumite replace-uri pe care la faza de testare le-am facut de mana, unele simboluri nu sunt citite corect de JAWS. Asa ca prefer sa dezvolt intai programul care sa imi converteasca automat xml-ul generat la un document citibil perfect cu JAWS-ul si apoi sa public articolul complet. E mai bine asa, in caz ca isi instaleaza cineva saxon si tagsoup si descopera ca xml-ul final generat din java nu merge fara anumite modificari. Dar se va scrie si articolul asta in cateva zile, sper sa am timp sambata sa-mi fac programul de postprocesare. Iar pana la Craciun voi incerca sa produc un prim curs accesibilizat: partea referitoare la grupuri din cursul de Algebra de cand eram in anul I la info in cadrul Facultatii de Matematica.
Andy
Ultima oară modificat 07 Dec 2007, 10:50 de către Andreea Neagu, modificat 1 dată în total.
Manu
General de divizie

Mesaj de Manu »

Da, excelent, dar... ai grija sa mai si dormi din cand in cand, sunt atatea de facut, stii cum e, cand ii dai omului un deget... Oricum, asta e de pus in utile, cu legatura si de la IT, nu conteaza care domn a pus la punct una alta, e vorba cine le aduce si la aranjeaza si pe aici sau si pentru nevazatori etc.. Deci, ar fi excelent un articol asa cum zici tu, complet, un HTML bun de pus in Acet "td", stii tu, din sablon :)
Andreea Neagu
Colonel

Mesaj de Andreea Neagu »

Documentul XML obtinut dupa conversia cu Tagsoup si Saxon are nevoie de diverse modificari pentru a functiona corect in internet explorer si pentru ca toate caracterele, inclusiv literele ronde si cele duble, sa fie citite corect de Jaws si MathPlayer. Cum a face replace all pentru toate acestea e un proces destul de cronofag, am creat un macro pentru TextPad care sa se ocupe singur de inlocuiri.
Pasul 1: Descarcati TextPad de pe textpad.com si instalati-l
Pasul 2: Descarcati fisierul matematica.tpm de pe serverul pontes
Pasul 3: Copiati fisierul matematica.tpm in folderul C:\Documents and Settings\%nume_utilizator%\Application Data\TextPad\
Pentru a putea accesa acest folder, trebuie sa bifati vizualizarea folderelor si fisierelor ascunse din Tools -> Folder Options -> View -> Show Hidden Files and Folders
Pasul 4: Deschideti cu TextPad xml-ul pe care vreti sa-l formatati pentru a fi folosit cu Jaws
Pasul 5: In TextPad deschideti meniul Macros (alt+M), din el alegeti macro-ul Matematica si apasati Enter.
Pasul 6: In acest moment, xml-ul este functional. Inchideti TextPad si deschideti fisierul xml cu Internet Explorer pentru a-l citi.
In aceasta dupa-amiaza va aparea si un articol pe siteul Pontes in care voi prezenta mai clar toata procedura de conversie.
Andy
Andreea Neagu
Colonel

Mesaj de Andreea Neagu »

Am publicat procedura completa de conversie si citire, impreuna cu doua exemple de fisiere cu formule matematice accesibilizate, la http://www.pontes.ro/ro/utile/matematica.php
Numai bine,
Andy
Manu
General de divizie

Mesaj de Manu »

Intamplator am dat cu Google peste un .doc care vorbeste pe vreo 11 pagini despre elevii nevazatori si matematica, era prin 2008 din cate imi dau seama.
http://homepages.inf.ed.ac.uk/s0951739/ ... matica.doc
Nu ca ar fi util neaparat, dar informativ a se vedea cum au mai gandit si altii sau cum au vazut problema.
Documentul se intituleaza: Accesul la matematică pentru nevăzători şi persoane cu deficienţe de vedere
Autori: Adriana Alexandru, Cristina Adriana Alexandru
Din cadrul: Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare în Informatică, respectiv Academia de Ştiinţe Economice, Bucureşti.
Vortex
Sublocotenent

Mesaj de Vortex »

Mda, interesant. Cu lambda m-am jucat mai de mult, si imi placea cat de cad, pana s-a terminat trial-ul. :)

BlindMath pare interesant, trebuie sa il explorez.
In rest, chestiile alea tactile sunt scumpe rau... O alternativa la grafica ar fi MathTrax, o aplicatie gratuita care iti descrie prin sunet graficele functiilor. Mie mi-a mers, dar doar la unele functii. N-am reusit sa determin de ce.
Vortex Website
Maximum de confort, cu minimum de efort.
Scrie răspuns