Loadstone, Soft pentru GPS, gratuit pentru telefon Symbian

Despre computere, telefoane, tehnologie

Moderator: Manu

Scrie răspuns
Grifnas
Sergent major
Mesaje: 59
Membru din: 12 Mar 2008, 19:54
Localitate: Nasaud

Mesaj de Grifnas »

manu scrie:Gata, am comandat modelul de receiver Nokia LD-4W Il astept pe maine sa vedem ce reusim practic pe teren cu el...
Sa fie cu noroc, cum se zice... sau, daca vrei, sa fie intr-un ceas bun si cu noroc!:)

Sunt convins ca nu vei fi dezamagit de ceea ce acest dispozitiv iti poate oferi... mai ales ca esti unul dintre putinii care poate si stie sa exploateze toate posibilitatile "LoadStone"-ului...

Astept cu nerabdare marturiile tale despre experienta cu "LoadStone" in combinatie cu un receptor GPS...
Grigore Frisan
Bogdan_Muresan
Plutonier
Mesaje: 155
Membru din: 17 Mai 2008, 18:06
Localitate: Bistrita
Contact:

Mesaj de Bogdan_Muresan »

Da. Faina treaba, numai ca sa fie de folos acest receiver. Eu o sa mai stau putin. Mereu mi-a placut sa fiu sigur de o treaba.
Grifnas
Sergent major
Mesaje: 59
Membru din: 12 Mar 2008, 19:54
Localitate: Nasaud

Mesaj de Grifnas »

bogdan_muresan scrie:Da. Faina treaba, numai ca sa fie de folos acest receiver. Eu o sa mai stau putin. Mereu mi-a placut sa fiu sigur de o treaba.
Nu strica sa fim precauti, numai ca, daca exageram cu asta, nu ne prea raman sanse de a descoperi lucruri pe care, poate, altii, din nebagare de seama sau din lipsa de imaginatie, nu le sesizeaza intr-o anumita chestiune, chestiune care, in cazul nostru de acum, este "LoadStone"-ul... si tot ce poate avea legatura cu utilizarea lui, mai cu seama, in teren...

Eu sunt de parere, daca imi permiti, sa fii mai putin precaut si, daca ai posibilitatea de a circula mai mult decat alti nevazatori, sa experimentezi deplasarea asistata de "LoadStone" [cu receptor] si sa impartasesti si altora despre ce si cum este, despre ceea ce se poate face cu el si, mai ales, despre cum poate fi utilizat mai eficient...

...deci, putin mai multa indrazneala - e, totusi, facut pentru nevazatori si, in plus, altii l-au testat deja...:)

Sa auzim de bine!!!
Grigore Frisan
Grifnas
Sergent major
Mesaje: 59
Membru din: 12 Mar 2008, 19:54
Localitate: Nasaud

Harta Alba-Iulia [LoadStone]

Mesaj de Grifnas »

Pentru cei interesati, harta orasului Alba-Iulia cu o raza de 50 km si punctul central strada Ardealului...
Harta orasului Alba-Iulia
Grigore Frisan
Bogdan_Muresan
Plutonier
Mesaje: 155
Membru din: 17 Mai 2008, 18:06
Localitate: Bistrita
Contact:

Mesaj de Bogdan_Muresan »

Ce repede misca lucrurile. Cred ca in scurt timp multi din nevazatori o sa cumparam receivere si o sa ne folosim de acest soft.
Grifnas
Sergent major
Mesaje: 59
Membru din: 12 Mar 2008, 19:54
Localitate: Nasaud

Mesaj de Grifnas »

bogdan_muresan scrie:Ce repede misca lucrurile. Cred ca in scurt timp multi din nevazatori o sa cumparam receivere si o sa ne folosim de acest soft.
Ei, asa mai zic si eu... un mesaj care promite sa fii ceva maicurajos - dupa cum te exprimi pare ca te incluzi si tu in randul celor care vor cumpara un dispozitiv GPS ca sa-l foloseasca cu "LoadStone"... si, mai cu seama, sa-i invete si pe altii despre utilitatea lui...

Asa sa fie!!!

Imi place...
:)
Grigore Frisan
Bogdan_Muresan
Plutonier
Mesaje: 155
Membru din: 17 Mai 2008, 18:06
Localitate: Bistrita
Contact:

Mesaj de Bogdan_Muresan »

Dupa parerea mea, cred ca orice nevazator si-ar dori sa aiba un GPS, sa poata sa se descurce singur intr-un oras pe care nu il stie. Ramane numai sa vedem cum se comporta acest soft in teren. Chestia mai ciudata e sa ascultam talks-ul care ne da instructiunile in strada, in timp ce in jurul nostru se sparge cu picamarele. :lol:
Avatar utilizator
Manu
General de divizie
Mesaje: 4120
Membru din: 02 Feb 2007, 01:15
Localitate: Cluj-Napoca
Contact:

Mesaj de Manu »

Continuu discutia prin a prezenta mai multe informatii utile despre Loadstone.
In primul rand programul poate fi luat de la urmatorul link:
Download Loadstone GPS
In pagina care se deschide prin accesarea link-ului anterior, se ajunge cu tasta "c" la un combo box unde se alege modelul de telefon, apoi se apasa butonul Download.

Mai jos enumar si descriu pe scurt cateva din uneltele si resursele puse la dispozitie:

1. Geocoder
Este un sistem prin care aflam exact coordonatele unui punct, scriind un cod postal sau un nume de strada. Avand acest punct determinat in latitudine si longitudine cu mai multe zecimale pentru precizie, il putem folosi in OpenStreetMap ca punct central pentru un cerc, specificand raza acestuia in kilometri. Acest cerc va constitui suprafata pentru care va fi downloadata o harta in format OSM cu strazile, intersectiile, punctele de interes etc..

2. Reverse Geocoder
Avand un punct determinat de coordonatele geografice, putem afla strada, intersectia, punctul de interes corespunzatoare.

3. OpenStreetMap converter
Cu aceasta unealta vom putea converti fisierul .OSM extras din OpenStreetMap intr-o baza de date care sa functioneze cu Loadstone, baza de date cu extensia .TXT.

4. Route planner
Cu aceasta unealta se poate alege un punct de plecare si unul de destinatie, iar intre ele crea un traseu specificand fiecare punct. De asemenea se pun informatii de genul: "Ia-o la stanga", "Ia-o la dreapta" etc.. Fiind bifat modul Verbose, vom fi anuntati si numele si distanta urmatorului punct din traseu. Se poate in final si inversa traseul si salva ambele fisiere cu nume diferite, avand astfel un drum dus-intors. Fisierele se pot incarca apoi si in Point Share Exchange la Loadstone pe site, loc din care le vor putea si altii descarca si utiliza.

5. Breadcrumb generator
Este o unealta care extrage din telefon un fisier "nmea.log" si il converteste in puncte determinate de coordonate precise. Mai pe inteles, exista in Optiuni, Functii, optiunea Start logging; aceasta va inregistra la intervale regulate de timp punctele prin care trece calatorul. Este ca insemnarea drumului cu pietricele din Hansel si Gretel, "pietricele" determinate aici de coordonate precise.

6. Track to route generator
Aceasta unealta ia fisierul "nmea.log" creat in urma logging-ului, deci acele "pietricele" lasate pe un drum, iar pe baza hartii, creeaza un traseu.

Mai sunt si alte 9 unelte, le vom mai prezenta cand va fi nevoie de ele, deocamdata cele 6 de mai sus sunt cele mai utile.
Errare humanum est, sed perseverare diabolicum...
In forum linguae Latinae venite! (via est: www.limbalatina.ro)
Avatar utilizator
Manu
General de divizie
Mesaje: 4120
Membru din: 02 Feb 2007, 01:15
Localitate: Cluj-Napoca
Contact:

Mesaj de Manu »

In cele din urma azi a ajuns receiverul si merge perfect.
Am iesit in aceasta seara pe teren, tot aveam drum prin centru la un bancomat.
Pe langa harta extrasa din OpenStreetMap pe baza careia oricand poti vedea punctele din jur, foarte util este a se lucra cu Puncte de control / Repere.
Am facut niste teste de genul:
Am marcat bancomatul pe care de obicei il gasesc destul de greu neavand nici un reper de-a lungul trotoarului. M-am departat 150 metri, apoi m-am intors si m-a dus exact langa el... am avut noroc de o acuratete destul de buna, erau la un moment dat 8/9 sateliti.
Ramane sa imi creez luni exact traseul, azi din greseala am dat un delete la toate punctele si... nu m-am putut bucura la intoarcere de semnalarea statiilor si a punctelor de langa bloc. Dar... merita, nu e degeaba facut tot sistemul. Am cam avut probleme cu oamenii care parca azi s-au gasit cel mai mult sa fie de treaba si sa vrea sa ma ajute... cum sa le explic ca eu marchez nist epuncte cu GPS etc..
Ce interesant e sa vezi cand mergi cu troleibuzul cum treci pe langa tot felul de intersectii, piete etc. Sa vezi inttodeauna viteza cu care mergi si incotro te indrepti din punct de vedere cardinal.
Asadar, daca facem trasee cu ajutorul Route planner pe baza punctelor existente sau marcate de noi... avem exact ceea ce ne trebuie. Ma bucur ca voi gasi bancomatul, cel putin voi fi langa el... nu ca inainte cand se intampla sa fiu inca la 30/50 metri si sa imi pun problema daca nu cumva am ajuns. De asemenea usile unor magazine, statiile de autobuz etc. Categoric este un plus in orientarea in spatiu si merita investitia nu prea mare intr-un receiver...
Totul este ca sunt necesare cunostinte destul de solide in operarea pe PC, pentru manipularea fisierelor, pentru utilizarea unor unelte web based care sunt doar in limba engleza.
Dar ne vom stradui aici sa explicam exact cat mai clar cei mai convenabili pasi.
Pana in prezent, cea mai simpla si una dintre cele mai utile actiuni ar fi inserarea de noi puncte, de interes personal, pentru aceasta apasandu-se tasta diez si acolo scriindu-se numele.
Vom dezbate mai pe larg tot mecanismul care sta la baza crearii unui traseu.
Errare humanum est, sed perseverare diabolicum...
In forum linguae Latinae venite! (via est: www.limbalatina.ro)
bebe_barbulescu
Cadet
Mesaje: 1
Membru din: 05 Feb 2010, 20:35
Localitate: Ramnicu Valcea

Mesaj de bebe_barbulescu »

Salut!
Si eu folosesc de aproximativ o saptamana Luadstone, mi se pare foarte interesant.
Sunt din Ramnicu Valcea, mi-am facut repere mergand din zona de nord a orasului si pana-n centru, apoi, la intoarcere am verificat... Intr-adevar, iti spune in ce punct te afli, numele strazii pe care te gasesti in acel moment, ce strazi se intersecteaza in fata si la ce distanta. totusi am avut niste mici erori, de aproximativ 10-15 metri, desi si in Valcea receiverul vede 9 sateliti.
Oricum, dupa parerea mea, e nemaipomenit.
L-am testat deasemenea mergand cu taxi si sti exact pe ce strada te deplasezi/in ce intersectie esti... Totusi n-am reusit sa fac programul sa-mi spuna viteza de deplasare.
Cred ca ar fi bine de stiut functiile tastelor, in modul de navigare a Luadstone.
Te rog, daca poti sa ne dai ceva detalii in sensul asta... :)
gelu roata
Caporal
Mesaje: 17
Membru din: 20 Ian 2010, 10:06
Localitate: Bucuresti

Mesaj de gelu roata »

Eu sunt interesat sa contribui la alcatuirea hartilor pentru Bucuresti, dar as vrea sa comunicam intre noi cei ce locuim in Bucuresti ca sa nu facem o munca de doua ori.
Stefan_Ilioaica
Capitan
Mesaje: 503
Membru din: 12 Sep 2009, 21:00
Localitate: Bucuresti

Mesaj de Stefan_Ilioaica »

foarte interesanta chestia asta cu gps-ul.
dar as avea o mica intrebare:
nu se gaseste si in limba romana?
Stefan
Avatar utilizator
Manu
General de divizie
Mesaje: 4120
Membru din: 02 Feb 2007, 01:15
Localitate: Cluj-Napoca
Contact:

Mesaj de Manu »

Scriu acum repede pentru ca ma grabesc sa merg cu GPS-ul la tuns si apoi la scoala. :)
Programul este in limba romana, am tradus cea mai mare parte din el, la versiunea viitoare va fi o traducere mai buna si completa.
Pentru a afla viteza de deplasare se apasa de pe blocul numeric "1". Se va anunta viteza urmata de directia de deplasare. Cu "4" se afla altitudinea, cu "7" - numarul satelitilor disponibili, cu "*" (asterisc) - ceasul GPS-ului care este unul foarte precis, cu "6" se afla latitudinea si longitudinea, cu "#" (diez) / apare un cam in care sa se scrie un punct din momentul in care ne aflam. Cu sagetile se afla punctele corespunzatoare punctelor cardinale, cu sageata in sus cel mai apropiat punct spre nord, cu sageata in jos se anunta cel mai apropiat punct spre sud etc, iar cu mijlocul joistick-ului se afla pozitia in raza careia ne aflam (raza aceasta se poate customiza ca lungime).
Ar fi bine sa scriem ce fac exact toate tastele si ce optiuni ar mai fi utile.
Errare humanum est, sed perseverare diabolicum...
In forum linguae Latinae venite! (via est: www.limbalatina.ro)
Angelo
Soldat
Mesaje: 8
Membru din: 08 Feb 2010, 16:05
Localitate: Bucuresti

foarte interesant acest soft

Mesaj de Angelo »

O sa achizitionez si eu un recever pentru Nokia 6120 clasic si o sa contribui pt crearea de puncte pt. harta Bucurestiului.
Avatar utilizator
Manu
General de divizie
Mesaje: 4120
Membru din: 02 Feb 2007, 01:15
Localitate: Cluj-Napoca
Contact:

Mesaj de Manu »

Da, sa marcam puncte de interes pentru nevazatori si astfel sa completam harta existenta este un lucru foarte bun.
Cu un GPS e sigur ca nu ne ratacim, e sigur ca mergand cu troleibuzul, tramvaiul, autocarul sau trenul suntem bine localizati in spatiu.
Poate reuseste Grigore sa faca harta intregii Romanii, asa cum a mai facut odata. Din cate am inteles, aceasta ar avea vreo 285 de mega.
Errare humanum est, sed perseverare diabolicum...
In forum linguae Latinae venite! (via est: www.limbalatina.ro)
Scrie răspuns