Cum accesibilizam formulele de matematica dintr-un document
Moderator: Manu
-
- Colonel
Cristina, nu e problema de "daca". Chestia a reusit deja. E functionala si folosibila. Maine vom face un glosar de termeni. Intre timp, o sa iau legatura cu producatorii softului sa ii intreb daca s-ar putea localiza pentru limba romana si sa imi ofer ajutorul in problema asta. Din pacate n-are un fisier de strings din care sa-si ia cuvintele, asa ca in faza actuala eu singura nu pot sa-l fac sa vorbeasca romaneste. Dar in timp, cine stie, poate il invatam si sa zica in dulcele grai mioritic.
Cat despre stat si nefacut nimic... considera metoda asta drept un cadou de mos Nicolae, venit un pic mai devreme.
Andy
Cat despre stat si nefacut nimic... considera metoda asta drept un cadou de mos Nicolae, venit un pic mai devreme.
Andy
Andreea - Elena Neagu
Designer www.pontes.ro
Anjo.ro - Magazin virtual de produse pentru nevăzători
Şcoala pentru toţi - site dedicat elevilor nevăzători
Designer www.pontes.ro
-
- Colonel
Incep dictionarul. Voi adauga termeni in mesajul asta pe masura ce imi vin in minte.
Semne si marcaje:
Plus minus = plus sau minus, x plus minus y inseamna x plus sau minus y
Equals = egal
Less than = mai mic decat
Less than or equal to = mai mic sau egal decat; x less than or equal to y inseamna x mai mic sau egal decat y
Greater than = mai mare decat
Greater than or equal to = mai mare sau egal decat
Not equal to = diferit de, x not equal to y inseamna x diferit de y
Identical to = indentic cu, congruent
Approximately equal to = aproximativ egal cu (egal cu ~ deasupra)
Almost equal to = asimptotic la (egal format din 2 ~)
Atunci cand citeste 2 numere unul dupa altul, fara nici un alt cuvant intre ele, avem inmultire. Exemplu: x super k a super n-k inseamna x la puterea k inmultit cu a la puterea n-k
Open .... Close = paranteza rotunda deschisa ... paranteza rotunda inchisa, open x + y close inseamna x+y intre paranteze
Left brace = acolada deschisa
Right brace = acolada inchisa
Left bracket = paranteza dreapta inchisa
Right bracket = paranteza dreapta inchisa
Cap = litera mare, Cap B inseamna B mare
Indici si exponenti:
Super = exponent, x super 3 inseamna x la puterea 3
Sub = indice, x sub 0 inseamna x indice 0
Sub ... also super.... = indice si exponent, x sub 0 also super 2 inseamna x indice 0 la puterea 2
Fractii:
Fraction ... over .... end fraction = tot ce apare intre aceste cuvinte este continutul unei fractii, prin over se delimiteaza numaratorul de numitor, de exemplu fraction x+y over z end fraction inseamna x+y totul supra z
Over = supra, de exemplu pi over 2 inseamna pi supra 2
Radicali:
Square root of .... end root = radical de ordin 2 din, tot ce e pana la end root intra sub radical. square root of x+y+z end root inseamna radical din suma x+y+z
...th root of ... end root = radical de ordin ... din. Seventh root of x end root inseamna radical de ordin 7 din x
Logaritmi:
Natural log of = logaritm natural, ln. Natural log of 2 inseamna ln de 2
Log of = logaritm zecimal, Log of 2 inseamna logaritm zecimal din 2
Log sub ... = logaritm in baza ... din. Log sub 2 x inseamna logaritm in baza 2 din x
Integrale:
Integral of = integrala nedefinita din
Integral from ... to ... of = integrala definita de la ... la... din, integral from 0 to infinity of x dx inseamna integrala de la 0 la infinit din x dx
Double integral of = integrala dubla nedefinita din
Double integral from ... to ... of = integrala dubla definita de la ... la... din, double integral from 0 to 1 of dx dy inseamna integrala dubla de la 0 la 1 din dx dy
Triple integral of = integrala tripla nedefinita din
Triple integral from ... to ... of = integrala tripla definita de la ... la... din, triple integral from 0 to 1 of dx dy dz inseamna integrala tripla pe intervalul 0 - 1 din dx dy dz
Contour integral = integrala circulara, integrala pe contur
Sume si produse:
Sum from ... to ... of = suma dupa ... de la... la... din. Exemplu: Sum from k equals 0 to n of x super k inseamna suma dupa k de la 0 la n din x la puterea k
Products from ... to ... of = produs dupa ... de la ... la... din. Exemplu: Products from k equals 0 to n of x super k inseamna produs dupa k de la 0 la n din x la puterea k
Operatii cu multimi:
Union = reuniune, reunit cu. Cap A union Cap B inseamna multimea A reunita cu multimea B (sau textual A mare reunit cu B mare)
Intersection = intersectie, intersectat cu Cap A intersection Cap B inseamna multimea A intersectata cu multimea B (sau textual A mare intersectat cu B mare)
Empty set = multimea vida
Element of = apartinand la, de exemplu x element of cap A inseamna x apartine multimii A
Limite:
Underscript limit under ... rightwards arrow ... end underscript of = limita cand ... tinde la ... din; underscript limit under x rightwards arrow infinity end underscript of e super n inseamna limita cand x tinde la infinit din e la x
Elemente de logica:
There does not exist = nu exista
For all = Pentru orice, oricare ar fi. De exemplu for all x element of cap A inseamna Oricare ar fi x apartinand multimii A sau pentru orice x apartinand multimii A
Rightwards double arrow = rezulta
Left right double arrow = echivalent, daca si numai daca
Trigonometrie:
Sine of = sinus de
Cosine of = cosinus de
Tangent of = tangenta de
Secant of = Secanta de
Company tangent of = cotangenta de
Company secant of = cosecanta de
Sine super minus one of = functia inversa, arcsin
Cosine super minus one of = functia inversa, arccos
Tangent super minus one of = functia inversa, arctg
Tot ce e indicat ca functie trigonometrica super minus one of inseamna functia inversa.
Hyperbolic sine of = sinus hiperbolic de, sinh
Hyperbolic cosine of = cosinus hiperbolic de, cosh
Hyperbolic tangent of = tangenta hiperbolica de
Hyperbolic secant of = secanta hiperbolica de
Hyperbolic company tangent of = cotangenta hiperbolica de
Hyperbolic company secant of = cosecanta hiperbolica de
Matrici:
Matricile sunt indicate ca tabele, cu elementele precizate in functie de linie si coloana. Daca am de exemplu matricea unitate cu 2 linii si 2 coloane, voi avea: Table with two rows and two columns Row one, column one 1 column two 0 row two column one 0 column two 1 End table.
Functii de minim si maxim:
Underscript max under .... end underscript of = maxim pentru .... de ...; Underscript max under 0 less than or equal to x less than or equal to 1 of x inseamna maxim pentru x intre 0 si 1 de x
Underscript minimum under .... end underscript of = minim pentru .... de ...; Underscript minimum under 0 less than or equal to x less than or equal to 1 of x inseamna minim pentru x intre 0 si 1 de x
Altele:
Infinity=infinit
Semne si marcaje:
Equals = egal
Less than or equal to = mai mic sau egal decat; x less than or equal to y inseamna x mai mic sau egal decat y
Atunci cand citeste 2 numere unul dupa altul, fara nici un alt cuvant intre ele, avem inmultire. Exemplu: x super k a super n-k inseamna x la puterea k inmultit cu a la puterea n-k
Open .... Close = paranteza rotunda deschisa ... paranteza rotunda inchisa, open x + y close inseamna x+y intre paranteze
Indici si exponenti:
Super = exponent, x super 3 inseamna x la puterea 3
Sub ... also super.... = indice si exponent, x sub 0 also super 2 inseamna x indice 0 la puterea 2
Fractii:
Fraction ... over .... end fraction = tot ce apare intre aceste cuvinte este continutul unei fractii, prin over se delimiteaza numaratorul de numitor, de exemplu fraction x+y over z end fraction inseamna x+y totul supra z
Radicali:
Square root of .... end root = radical de ordin 2 din, tot ce e pana la end root intra sub radical. square root of x+y+z end root inseamna radical din suma x+y+z
...th root of ... end root = radical de ordin ... din. Seventh root of x end root inseamna radical de ordin 7 din x
Logaritmi:
Log sub ... = logaritm in baza ... din. Log sub 2 x inseamna logaritm in baza 2 din x
Integrale:
Integral from ... to ... of = integrala definita de la ... la... din, integral from 0 to infinity of x dx inseamna integrala de la 0 la infinit din x dx
Double integral from ... to ... of = integrala dubla definita de la ... la... din, double integral from 0 to 1 of dx dy inseamna integrala dubla de la 0 la 1 din dx dy
Triple integral from ... to ... of = integrala tripla definita de la ... la... din, triple integral from 0 to 1 of dx dy dz inseamna integrala tripla pe intervalul 0 - 1 din dx dy dz
Sume si produse:
Sum from ... to ... of = suma dupa ... de la... la... din. Exemplu: Sum from k equals 0 to n of x super k inseamna suma dupa k de la 0 la n din x la puterea k
Products from ... to ... of = produs dupa ... de la ... la... din. Exemplu: Products from k equals 0 to n of x super k inseamna produs dupa k de la 0 la n din x la puterea k
Operatii cu multimi:
Union = reuniune, reunit cu. Cap A union Cap B inseamna multimea A reunita cu multimea B (sau textual A mare reunit cu B mare)
Intersection = intersectie, intersectat cu Cap A intersection Cap B inseamna multimea A intersectata cu multimea B (sau textual A mare intersectat cu B mare)
Element of = apartinand la, de exemplu x element of cap A inseamna x apartine multimii A
Limite:
Underscript limit under ... rightwards arrow ... end underscript of = limita cand ... tinde la ... din; underscript limit under x rightwards arrow infinity end underscript of e super n inseamna limita cand x tinde la infinit din e la x
Elemente de logica:
For all = Pentru orice, oricare ar fi. De exemplu for all x element of cap A inseamna Oricare ar fi x apartinand multimii A sau pentru orice x apartinand multimii A
Trigonometrie:
Sine of = sinus de
Cosine of = cosinus de
Tangent of = tangenta de
Secant of = Secanta de
Tot ce e indicat ca functie trigonometrica super minus one of inseamna functia inversa.
Matrici:
Matricile sunt indicate ca tabele, cu elementele precizate in functie de linie si coloana. Daca am de exemplu matricea unitate cu 2 linii si 2 coloane, voi avea: Table with two rows and two columns Row one, column one 1 column two 0 row two column one 0 column two 1 End table.
Underscript max under .... end underscript of = maxim pentru .... de ...; Underscript max under 0 less than or equal to x less than or equal to 1 of x inseamna maxim pentru x intre 0 si 1 de x
Underscript minimum under .... end underscript of = minim pentru .... de ...; Underscript minimum under 0 less than or equal to x less than or equal to 1 of x inseamna minim pentru x intre 0 si 1 de x
Altele:
Infinity=infinit
Ultima oară modificat 24 Noi 2007, 14:03 de către Andreea Neagu, modificat de 7 ori în total.
Andreea - Elena Neagu
Designer www.pontes.ro
Designer www.pontes.ro
-
- Colonel
Hei, ma bucur ca te-am facut sa zambesti, mai ales daca e un zambet larg. Stai focalizata pe mesajul meu anterior ca inca n-am terminat de adaugat la dictionar, urmeaza functiile de maxim si minim, logaritmii zecimali, integralele duble si triple... zi-mi ce mai vrei sa introduc. O sa-ti dau la sfarsit si un fisier xml cu tot felul de ecuatii si formule care sa contina tot ce am trecut in dictionar.
Andreea - Elena Neagu
Designer www.pontes.ro
Designer www.pontes.ro
- Manu
- General de divizie
Totul suna bine, pacat ca am cam pierdut contactul cu matematica. Dar sa stiti ca ce faceti voi aici pe forum in legatura cu matematica nu e fara rost, intotdeauna s-au dorit studenti nevazatori la matematica si asta va putea fi un fel de manual. Continuati si puneti la punct treaba asta, apoi extragem din forum totul si facem o mica brosurica utila pe viitor, zic eu. Felicitari sincere!
Ultima oară modificat 23 Noi 2007, 22:38 de către Manu, modificat 1 dată în total.
Errare humanum est, sed perseverare diabolicum...
In forum linguae Latinae venite! (via est: www.limbalatina.ro)
-
- Colonel
Felicitari sincere dlui David Carlisle pe a carui blog am gasit o metoda de a scoate xml-uri cu mathML din Word. Treaba mea a fost sa ma gandesc ca pot folosi MathML, sa descopar metoda lui Carlisle si sa invat sa o utilizez, sa corectez erorile pe care le scotea chestia asta la sfarsit, sa ma prind ca pot folosi MathPlayer care se integreaza frumos cu JAWS-ul si sa alcatuiesc un dictionar. Am implementat, prelucrat si documentat. Atat. Meritul este in intregime al acestui domn Carlisle.
Numai bine,
Andy
Numai bine,
Andy
Andreea - Elena Neagu
Designer www.pontes.ro
Designer www.pontes.ro
Chestia se poate face in jaws, adaugandu-se in dictionar... treaba proasta este ca oriunde a gasi jaws-ul sa zicem "open" va citi paranteza deschisa. Doar daca, aveti 2 jaws-uri si unul il folositi doar pentru matematica
Blogul lui Sorin
Magazin online cu produse pentru nevăzători şi slab văzători
Victoria nu este cel mai important lucru, ci este singurul lucru important!
-
- Colonel
Desigur ca se poate localiza la nivel de jaws, eu insa speram la o localizare la nivel de MathPlayer care sa produca mai putine ambiguitati.
Andreea - Elena Neagu
Designer www.pontes.ro
Designer www.pontes.ro
- Manu
- General de divizie
Asta nu ar fi o atat de mare problema. Cine chiar este interesat sa foloseasca formulele matematice inseamna ca va avea si chef sa isi faca un dictionar pentru Jaws, va folosi si trei Jaws-uri daca e nevoie etc..Sorin scrie:Chestia se poate face in jaws, adaugandu-se in dictionar... treaba proasta este ca oriunde a gasi jaws-ul sa zicem "open" va citi paranteza deschisa. Doar daca, aveti 2 jaws-uri si unul il folositi doar pentru matematica
Salutare la toata lumea Nu am mai intrat de mult pe aici si vad ca aveti proiecte interesante
Asa cum probabil ati auzit, am lansat Ancutza. Este interesant ceea ce ati descoperit, legat de citirea formulelor din Office. Ancutza stie sa citeasca formule matematice simple, in sensul ca in context matematic cratima se citeste minus, doua puncte sau slash se citeste impartit si asa mai departe. Destul de stufos dar merge destul de bine.
Am tot vrut sa ajung la Cluj (oras drag sufletului meu) dar nu am reusit. Am un program foarte incarcat si zau ca nu stiu cum sa fac.
As vrea tare mult sa am cu cine lucra la dezvoltarea performantelor vocii noastre. Deja lucram la interpretarea cifrelor romane si mai ales la ghicirea diacriticelor, ceea ce va face ca un text scris fara sh si fara tz sa sune mai inteligibil; banuiesc insa ca sunteti deja obisnuiti cu asa ceva. In sfarsit, as mai vrea sa o invat pe Ancutza sa traduca din engleza cuvintele englezesti cel mai des intalnite in programele nelocalizate.
Desigur, mai avem si alte proiecte, dar pentru asta ar trebui sa stiu care sunt facilitatile pe care le considerati cele mai importante pentru un tts romanesc.
Pentru ca intru destul de rar pe aici (am multe de citit zilnic) va rog sa imi raspundeti in paralel si pe adresa de email persoanala: pf@baum.ro
Numai bine,
Paul
Asa cum probabil ati auzit, am lansat Ancutza. Este interesant ceea ce ati descoperit, legat de citirea formulelor din Office. Ancutza stie sa citeasca formule matematice simple, in sensul ca in context matematic cratima se citeste minus, doua puncte sau slash se citeste impartit si asa mai departe. Destul de stufos dar merge destul de bine.
Am tot vrut sa ajung la Cluj (oras drag sufletului meu) dar nu am reusit. Am un program foarte incarcat si zau ca nu stiu cum sa fac.
As vrea tare mult sa am cu cine lucra la dezvoltarea performantelor vocii noastre. Deja lucram la interpretarea cifrelor romane si mai ales la ghicirea diacriticelor, ceea ce va face ca un text scris fara sh si fara tz sa sune mai inteligibil; banuiesc insa ca sunteti deja obisnuiti cu asa ceva. In sfarsit, as mai vrea sa o invat pe Ancutza sa traduca din engleza cuvintele englezesti cel mai des intalnite in programele nelocalizate.
Desigur, mai avem si alte proiecte, dar pentru asta ar trebui sa stiu care sunt facilitatile pe care le considerati cele mai importante pentru un tts romanesc.
Pentru ca intru destul de rar pe aici (am multe de citit zilnic) va rog sa imi raspundeti in paralel si pe adresa de email persoanala: pf@baum.ro
Numai bine,
Paul
Paul FOGARASSY
Sincer sa fiu, un TTS nu mi se pare prea util. Mai bine incercati sa lansati o varianta in limba romana pentru un Screen Reader (de preferat pentru Jaws), cred ca o sa aveti mai mult succes.
Blogul lui Sorin
Dar exista un screen reader in limba romana! El se numeste Virgo si se vinde anual in mii de exemplare, in toata Europa si in tarile din fostul bloc sovietic. La noi este la moda Jaws, dar sunt unii care au inceput sa experimenteze cu Virgo. Ultima versiune este 4.7.1.Sorin scrie:Sincer sa fiu, un TTS nu mi se pare prea util. Mai bine incercati sa lansati o varianta in limba romana pentru un Screen Reader (de preferat pentru Jaws), cred ca o sa aveti mai mult succes.
Acum lucram intens la urmasul lui Virgo care se numeste Cobra. Colegii mei lucreaza in ritm infernal ca sa nu depasim termenele limita stabilite de sefii din Germania. Am sa va tin la curent.
Pe de alta parte, un TTS in limba romana, usor configurabil, permite eliminarea multor ambiguitati. Am sa va dau un singur exemplu:
- in context literar cratima se ignora
- in context matematic se citeste de obicei "minus"
- daca am numai doua numere cu un minus intre ele, consider ca este vorba de un interval si nu citesc minus
- daca am trei grupe de cifre care pot fi interpretate ca si data calendaristica, atunci le citesc ca atare
- daca nu se intampla cazurile de mai sus, atunci cratima langa un numar se citeste minus
- totusi nu se citeste minus intr-un context de genul "al 2-lea"
- etc.
Aveti aici analiza (incompleta) pentru citirea cratimei, dar mai sunt inca multe multe alte probleme similare, fiecare cu regulile ei, cu exceptiile si cazurile particulare.
Inca odata, felicitari pentru munca pe care o faceti !
Numai bine,
Paul
Paul FOGARASSY
- Manu
- General de divizie
Cei de la FreedomScientific au dat sursele pentru tradus in limba romana FCC-ului, exista deja versiunea 5 sau 6 aproape integral, sunt mii si mii de mesaje, de randuri de text. Dar cat de cat exista una, doar ca nu s-a mai continuat. Daca ne angajam noi, poate ne da noua FreedomScientific sa facem in romana Jaws-ul, sa zica "Tabel cu 3 coloane si cinci randuri" si nu "Table with...". In general celelalte limbi au traducerile lor.Sorin scrie:Sincer sa fiu, un TTS nu mi se pare prea util. Mai bine incercati sa lansati o varianta in limba romana pentru un Screen Reader (de preferat pentru Jaws)...
Daca te referi la Eloquence, la sintetizator... asta nu stiu cand se vor apuca ei sa faca, trebuie platit o suma destul de mare banuiesc. Eu sa am un Eloquence in romana nu as mai avea nevoie de nimic. Asta se descurca la fel de bine indiferent de viteza, nu are erori multe, intr-un cuvant, este cel mai bun sintetizator, dupa parerea mea.
-
- Colonel
Am finalizat, zic eu, dictionarul de matematica citita cu Jaws si MathPlayer. Multumesc Cristinei pentru ajutorul extrem de pretios in stabilirea listei de operatii care au fost apoi transcrise pentru MathPlayer. Il postez mai jos.
S-auzim numai de bine,
Andy
Dictionar
Operatori si marcaje:
Plus=plus
Minus=minus
Times = inmultit (semnul care arata ca un x)
Dot = intr-o expresie aritmetica poate semnifica punctul ca semn al inmultirii, de exemplu a dot b dot c inseamna a inmultit cu b inmultit cu c
Si atunci cand citeste 2 numere unul dupa altul, fara nici un alt cuvant intre ele, avem inmultire. Exemplu: x super k a super n-k inseamna x la puterea k inmultit cu a la puterea n-k
Colon= impartit
Minus plus =minus sau plus, x minus plus y inseamna x minus sau plus y
Equals = egal
Percent = procent
Permil sign = promile, de exemplu 700 permil sign inseamna 700 la mie
Circle plus = adunare modulo n
Circle times = inmultire modulo n
Factorial = factorial, de exemplu n factorial
Vertical line numar sau litera vertical line = modul de, vertical line -23 vertical line va insemna -23 in modul
Vertical line = bara verticala, intr-un context de tip {a element of B vertical line a > 0} se va citi “cu proprietatea ca”
Double vertical bar numar sau litera double vertical bar = semn de norma
Super apostrophe = prim, de exemplu x super apostrophe inseamna x prim
Super apostrophe apostrophe = secund, de exemplu x super apostrophe apostrophe inseamna x secund
Super apostrophe apostrophe apostrophe = tert, de exemplu x super apostrophe apostrophe apostrophe inseamna x tert
Overscript over bar embellishment = bara deasupra, de exemplu abc overscript over bar embellishment inseamna abc cu bara deasupra
Overscript hat embellishment = circumflex sau caciula, ca la clasele de resturi, de exemplu 1234 overscript hat embellishment inseamna 1234 cu circumflex deasupra
Overscript right arrow embellishment = vector, de exemplu v overscript right arrow embellishment inseamna vectorul v
Tilde = tilda
Star = asterisk
Comma = virgula zecimala
Corpuri de litera:
Script si nume litera = litera mica ronda, Script f inseamna f mic rond
Script cap si nume litera = litera mare ronda, Script Cap F inseamna F mare rond
Blackboard bold Cap nume litera = Litera mare dubla, ca la multimea numerelor naturale, intregi, reale, complexe.
Blackboard bold Cap N = multimea numerelor naturale
Blackboard bold Cap Z = multimea numerelor intregi
Blackboard bold Cap Q = multimea numerelor rationale
Blackboard bold Cap R = multimea numerelor reale
Blackboard bold Cap C = multimea numerelor complexe
Divizibilitate:
Divides = divide, de exemplu a divides b inseamna a divide pe b
Does not divide = nu divide, de exemplu a does not divide b inseamna a nu divide pe b
Vertical ellipsis = este divizibil cu, de exemplu a vertical ellipsis b inseamna a este divizibil cu b
Indici si exponenti:
Super = exponent, x super 5 inseamna x la puterea 5
Sub ... also super.... = indice si exponent, x sub 0 also super 5 inseamna x indice 0 la puterea 5
Squared = la puterea 2, x squared inseamna x la patrat
Cubed = la puterea 3, x cubed inseamna x la cub
Fractii:
Multiscripts with base … over … and one prescripts prescript … close end multiscripts = amplificare cu numarul citit inainte de close, de exemplu Multiscripts with base 2 over 3 and one prescripts prescript 4 close end multiscripts inseamna 2 pe 3 amplificat cu 4
… over … super open … = simplificare, de exemplu 12 over 36 super open 4 inseamna 12 supra 36 simplificat cu 4
Radicali:
Logaritmi:
Integrale:
Derivate partiale
Partial = derivata partiala
Sume si produse:
Sum from ... to ... of = suma dupa ... la... din. Exemplu: Sum from k equals 0 to n of x super k inseamna suma dupa k=0 pana la n din x la puterea k
Products from ... to ... of = produs dupa ... la... din. Exemplu: Products from k equals 0 to n of x super k inseamna produs dupa k=0 pana la n din x la puterea k
Operatii cu multimi:
Intersection = intersectie, intersectat cu. Cap A intersection Cap B inseamna multimea A intersectata cu multimea B (sau textual A mare intersectat cu B mare)
Set minus = diferenta de multimi. Cap A set minus Cap B inseamna diferenta dintre multimea A si multimea B sau textual A mare minus B mare
White up pointing triangle = diferenta simetrica a 2 multimi, Cap A white up pointing triangle Cap B inseamna diferenta simetrica dintre multimea A si multimea B
Times = produs cartezian, Cap A times Cap B in context de multimi inseamna produsul cartezian al mutlimii A cu multimea B
Not an element of = nu apartine la, de exemplu x not an element of cap A inseamna x nu apartine multimii A
Contains as member = multimea contine elementul, de exemplu Cap A contains as member x inseamna multimea A nu contine elementul x
Does not contain as member = multimea nu contine elementul, de exemplu Cap A does not contain as member x inseamna multimea A nu contine elementul X
Subset of = inclus in, de exemplu cap B subset of cap A inseamna B inclus in A
Subset of or equal to = inclus sau egal cu
Not a subset of = nu este inclus in, de exemplu cap B not a subset of cap A inseamna B nu este inclus in A
Not a subset of nor equal to = nu este inclus sau egal cu, de exemplu cap B not a subset of cap A inseamna B nu este inclus sau egal cu A
Superset of = include, de exemplu cap A superset of cap B inseamna multimea A include multimea B
Superset of or equal to = include sau este egala cu, de exemplu cap A superset of or equal to cap B inseamna multimea A include sau este egala cu multimea B
Not a superset of = nu include, de exemplu cap A not a superset of cap B inseamna multimea A nu include multimea B
Functii:
… colon … rightwards arrow …. = … definit pe … cu valori in …, de exemplu f colon A rightwards arrow B inseamna f definita pe multimea A cu valori in multimea B
Composition = compus cu, f composition g inseamna f compus cu g
Limite:
Elemente de logica:
Not = negatie logica, not p inseamna non p
And = conjunctive logica (si), a and b inseamna a si b
Or = disjunctie logica (sau), a or b inseamna a sau b
There exists = exista
There exists factorial = exista si este unic (semnul de exista urmat de un semn de exclamare)
Rightwards arrow = implicatie, de exemplu p rightwards arrow q inseamna p implica q
Left right arrow = echivalenta, de exemplu p left right arrow q inseamna p echivalent cu q
Combinatorica:
Cap P sub n = permutari de n
Cap A sub n also super k = aranjamente de n luate cate k
Cap C sub n also super k = combinari de n luate cate k
Geometrie:
White up pointing triangle = triunghi, de exemplu white up pointing triangle ABC inseamna triunghiul ABC
Perpendicular = perpendicular pe, de exemplu AB perpendicular CD inseamna dreapta AB perpendiculara pe dreapta CD
Parallel to = paralel cu, de exemplu a parallel to b inseamna a paralel cu b
Not parallel to = nu este paralel cu, de exemplu a not parallel to b inseamna a neparalel cu b
Identical to = congruent, de exemplu [AB] identical to [CD] inseamna segmentul [AB] e congruent cu segmental [CD]
Not identical to = necongruent, de exemplu [AB] not identical to [CD] inseamna segmentul [AB] nu este congruent cu segmental [CD]
Tilde operator = asemenea cu, de exemplu white up pointing triangle ABC tilde operator white up pointing triangle CDE inseamna triunghiul ABC este asemenea cu triunghiul CDE
Not tilde = nu este asemenea cu, de exemplu white up pointing triangle ABC not tilde white up pointing triangle CDE inseamna triunghiul ABC nu este asemenea cu triunghiul CDE
Angle = unghi, de exemplu angle cap A cap B cap C inseamna unghiul ABC
Degree = grad, 30 degree inseamna 30 de grade
Apostrophe = minut, 25 apostrophe inseamna 25 de minute
Apostrophe apostrophe = secunda, 30 apostrophe apostrophe inseamna 30 de secunde
Trigonometrie:
Sine of = sinus de
Cosine of = cosinus de
Tangent of = tangenta de
Secant of = Secanta de
Matrici:
Determinantii se citesc Vertical line, citire de matrice ca mai sus, vertical line
Altele:
Infinity=infinit
Aleph = alef
Literele grecesti se citesc alfa, beta, gamma etc pentru minuscule si Cap alfa, Cap beta, Cap gamma pentru majuscule.
S-auzim numai de bine,
Andy
Dictionar
Operatori si marcaje:
Plus=plus
Minus=minus
Times = inmultit (semnul care arata ca un x)
Dot = intr-o expresie aritmetica poate semnifica punctul ca semn al inmultirii, de exemplu a dot b dot c inseamna a inmultit cu b inmultit cu c
Si atunci cand citeste 2 numere unul dupa altul, fara nici un alt cuvant intre ele, avem inmultire. Exemplu: x super k a super n-k inseamna x la puterea k inmultit cu a la puterea n-k
Colon= impartit
Minus plus =minus sau plus, x minus plus y inseamna x minus sau plus y
Equals = egal
Percent = procent
Permil sign = promile, de exemplu 700 permil sign inseamna 700 la mie
Circle plus = adunare modulo n
Circle times = inmultire modulo n
Factorial = factorial, de exemplu n factorial
Vertical line numar sau litera vertical line = modul de, vertical line -23 vertical line va insemna -23 in modul
Vertical line = bara verticala, intr-un context de tip {a element of B vertical line a > 0} se va citi “cu proprietatea ca”
Double vertical bar numar sau litera double vertical bar = semn de norma
Super apostrophe = prim, de exemplu x super apostrophe inseamna x prim
Super apostrophe apostrophe = secund, de exemplu x super apostrophe apostrophe inseamna x secund
Super apostrophe apostrophe apostrophe = tert, de exemplu x super apostrophe apostrophe apostrophe inseamna x tert
Overscript over bar embellishment = bara deasupra, de exemplu abc overscript over bar embellishment inseamna abc cu bara deasupra
Overscript hat embellishment = circumflex sau caciula, ca la clasele de resturi, de exemplu 1234 overscript hat embellishment inseamna 1234 cu circumflex deasupra
Overscript right arrow embellishment = vector, de exemplu v overscript right arrow embellishment inseamna vectorul v
Tilde = tilda
Star = asterisk
Comma = virgula zecimala
Corpuri de litera:
Script si nume litera = litera mica ronda, Script f inseamna f mic rond
Script cap si nume litera = litera mare ronda, Script Cap F inseamna F mare rond
Blackboard bold Cap nume litera = Litera mare dubla, ca la multimea numerelor naturale, intregi, reale, complexe.
Blackboard bold Cap N = multimea numerelor naturale
Blackboard bold Cap Z = multimea numerelor intregi
Blackboard bold Cap Q = multimea numerelor rationale
Blackboard bold Cap R = multimea numerelor reale
Blackboard bold Cap C = multimea numerelor complexe
Divizibilitate:
Divides = divide, de exemplu a divides b inseamna a divide pe b
Does not divide = nu divide, de exemplu a does not divide b inseamna a nu divide pe b
Vertical ellipsis = este divizibil cu, de exemplu a vertical ellipsis b inseamna a este divizibil cu b
Indici si exponenti:
Super = exponent, x super 5 inseamna x la puterea 5
Sub ... also super.... = indice si exponent, x sub 0 also super 5 inseamna x indice 0 la puterea 5
Squared = la puterea 2, x squared inseamna x la patrat
Cubed = la puterea 3, x cubed inseamna x la cub
Fractii:
Multiscripts with base … over … and one prescripts prescript … close end multiscripts = amplificare cu numarul citit inainte de close, de exemplu Multiscripts with base 2 over 3 and one prescripts prescript 4 close end multiscripts inseamna 2 pe 3 amplificat cu 4
… over … super open … = simplificare, de exemplu 12 over 36 super open 4 inseamna 12 supra 36 simplificat cu 4
Radicali:
Logaritmi:
Integrale:
Derivate partiale
Partial = derivata partiala
Sume si produse:
Sum from ... to ... of = suma dupa ... la... din. Exemplu: Sum from k equals 0 to n of x super k inseamna suma dupa k=0 pana la n din x la puterea k
Products from ... to ... of = produs dupa ... la... din. Exemplu: Products from k equals 0 to n of x super k inseamna produs dupa k=0 pana la n din x la puterea k
Operatii cu multimi:
Intersection = intersectie, intersectat cu. Cap A intersection Cap B inseamna multimea A intersectata cu multimea B (sau textual A mare intersectat cu B mare)
Set minus = diferenta de multimi. Cap A set minus Cap B inseamna diferenta dintre multimea A si multimea B sau textual A mare minus B mare
White up pointing triangle = diferenta simetrica a 2 multimi, Cap A white up pointing triangle Cap B inseamna diferenta simetrica dintre multimea A si multimea B
Times = produs cartezian, Cap A times Cap B in context de multimi inseamna produsul cartezian al mutlimii A cu multimea B
Not an element of = nu apartine la, de exemplu x not an element of cap A inseamna x nu apartine multimii A
Contains as member = multimea contine elementul, de exemplu Cap A contains as member x inseamna multimea A nu contine elementul x
Does not contain as member = multimea nu contine elementul, de exemplu Cap A does not contain as member x inseamna multimea A nu contine elementul X
Subset of = inclus in, de exemplu cap B subset of cap A inseamna B inclus in A
Subset of or equal to = inclus sau egal cu
Not a subset of = nu este inclus in, de exemplu cap B not a subset of cap A inseamna B nu este inclus in A
Not a subset of nor equal to = nu este inclus sau egal cu, de exemplu cap B not a subset of cap A inseamna B nu este inclus sau egal cu A
Superset of = include, de exemplu cap A superset of cap B inseamna multimea A include multimea B
Superset of or equal to = include sau este egala cu, de exemplu cap A superset of or equal to cap B inseamna multimea A include sau este egala cu multimea B
Not a superset of = nu include, de exemplu cap A not a superset of cap B inseamna multimea A nu include multimea B
Functii:
… colon … rightwards arrow …. = … definit pe … cu valori in …, de exemplu f colon A rightwards arrow B inseamna f definita pe multimea A cu valori in multimea B
Composition = compus cu, f composition g inseamna f compus cu g
Limite:
Elemente de logica:
Not = negatie logica, not p inseamna non p
And = conjunctive logica (si), a and b inseamna a si b
Or = disjunctie logica (sau), a or b inseamna a sau b
There exists = exista
There exists factorial = exista si este unic (semnul de exista urmat de un semn de exclamare)
Rightwards arrow = implicatie, de exemplu p rightwards arrow q inseamna p implica q
Left right arrow = echivalenta, de exemplu p left right arrow q inseamna p echivalent cu q
Combinatorica:
Cap P sub n = permutari de n
Cap A sub n also super k = aranjamente de n luate cate k
Cap C sub n also super k = combinari de n luate cate k
Geometrie:
White up pointing triangle = triunghi, de exemplu white up pointing triangle ABC inseamna triunghiul ABC
Perpendicular = perpendicular pe, de exemplu AB perpendicular CD inseamna dreapta AB perpendiculara pe dreapta CD
Parallel to = paralel cu, de exemplu a parallel to b inseamna a paralel cu b
Not parallel to = nu este paralel cu, de exemplu a not parallel to b inseamna a neparalel cu b
Identical to = congruent, de exemplu [AB] identical to [CD] inseamna segmentul [AB] e congruent cu segmental [CD]
Not identical to = necongruent, de exemplu [AB] not identical to [CD] inseamna segmentul [AB] nu este congruent cu segmental [CD]
Tilde operator = asemenea cu, de exemplu white up pointing triangle ABC tilde operator white up pointing triangle CDE inseamna triunghiul ABC este asemenea cu triunghiul CDE
Not tilde = nu este asemenea cu, de exemplu white up pointing triangle ABC not tilde white up pointing triangle CDE inseamna triunghiul ABC nu este asemenea cu triunghiul CDE
Angle = unghi, de exemplu angle cap A cap B cap C inseamna unghiul ABC
Degree = grad, 30 degree inseamna 30 de grade
Apostrophe = minut, 25 apostrophe inseamna 25 de minute
Apostrophe apostrophe = secunda, 30 apostrophe apostrophe inseamna 30 de secunde
Trigonometrie:
Sine of = sinus de
Cosine of = cosinus de
Tangent of = tangenta de
Secant of = Secanta de
Matrici:
Determinantii se citesc Vertical line, citire de matrice ca mai sus, vertical line
Altele:
Infinity=infinit
Aleph = alef
Literele grecesti se citesc alfa, beta, gamma etc pentru minuscule si Cap alfa, Cap beta, Cap gamma pentru majuscule.
Ultima oară modificat 09 Dec 2007, 15:14 de către Andreea Neagu, modificat de 3 ori în total.
Andreea - Elena Neagu
Designer www.pontes.ro
Designer www.pontes.ro