Centre-pilot de consiliere pentru persoanele cu dizabilitati

Formare profesionala si locuri de munca

Moderator: Manu

Andreea Neagu
Colonel

Centre-pilot de consiliere pentru persoanele cu dizabilitati

Mesaj de Andreea Neagu »

Salut! Am citit pe net despre centrele pilot de consiliere pentru persoanele cu dizabilitati organizate in cadruj AJOFM. Cred ca ar fi util de luat legatura cu ei pentru ceva proiecte referitoare la angajarea nevazatorilor. Redau mai jos articolul despre aceste centre:

Agentia Nationala pentru Ocuparea Fortei de Munca a lansat campania de informare a opiniei publice cu privire la serviciile de consiliere si mediere pentru persoane cu dizabilitati. Campania de informare face parte dintr-un proiect derulat in baza unui imprumut rambursabil acordat de Banca Mondiala, in valoare de 1.147.000 de dolari, din care 267.000 de dolari finantarea Guvernului. Cu o parte din aceste fonduri au fost deschise opt centre-pilot de consiliere pentru persoanele cu dizabilitati, care functioneaza in cadrul agentiilor judetene pentru ocuparea fortei de munca din Iasi, Vrancea, Arges, Olt, Caras-Severin, Cluj, Sibiu si Bucuresti. Lansarea campaniei s-a facut la Oradea, unde functioneaza un centru similar, dar infiintat cu sprijinul Asociatiei Romano-Germane, Proiect Rumanienhife Arlsterdorf. "Scopul campaniei il reprezinta dezvol-tarea capacitatii agentiilor de ocupare de a furniza servicii de consiliere si mediere unui grup-tinta, cu nevoi speciale, precum si servicii de consultanta agentilor economici care urmeaza sa angajeze persoane din aceasta categorie. Cu alte cuvinte, se urmareste sporirea sanselor de ocupare a persoanelor cu dizabilitati din Romania, prin valorificarea abilitatilor, experientei si cunostintelor fiecarei persoane asistate. De asemenea, campania si-a propus sa determine o modificare a atitudinii societatii, in general, si a reprezentantilor ei, cu privire la integrarea sau reintegrarea socioprofesionala a persoanelor cu dizabilitati", a declarat presedintele ANOFM, Ionel Muscalu.

Acesta a precizat ca in 2007 in cele noua centre-pilot au beneficiat de consiliere profesionala 527 de persoane cu urmatoarele tipuri de dizabilitati: fizic/locomotor, surdo-cecitate, somatic, auditiv, vizual, mental, psihic, HIV/SIDA, handicap asocial, alte boli rare etc. In urma consilierii, prin toate tipurile de masuri active, au fost angajate 175 de persoane cu dizabilitati in comert, activitati financiar-bancare sI de asigurari, industria textila, confectii, pielarie, incaltaminte, agricultura, constructii, sanatate, igiena, servicii sociale etc.

In aceasta perioada, 22 de persoane cu dizabilitati s-au inscris la cursuri de formare profesionala, iar 465 de angajatatori au primit servicii de consultanta cu privire la adaptarea locului de munca pentru angajatii cu dizabilitati. In Bucuresti, Centrul de Consiliere pentru Persoane cu Dizabilitati functioneaza in sectorul 5, str. Vanatori nr. 1, tel. 337.21.194. Solicitantii pot obtine informatii la agentiile judetene pentru ocuparea fortei de munca sau la agentiile de sector.

Sursa: http://www.alaturidevoi.ro/ro/php/afis_ ... php?id=974
CarmenT
Maior

O mare prosteala!!!

Mesaj de CarmenT »

Salut. Poate ca n-ar trebui sa scriu azi mesajul asta, ca inca sunt furioasa, dar daca nu-l scriu acum s-ar putea sa n-o mai fac niciodata, asa ca, riscand sa exagerez putin am sa va povestesc ce si cum cu centrele pilot de consiliere a persoanelor cu dizabilitati.
Am fost in iunie sa vad despre ce-i vorba cu centrul din Cluj. M-a intampinat o tanti care m-a ascultat povestindu-i ca tocmai am terminat facultatea si ca mi-as dori sa imi gasesc ceva de lucru in domeniu. Mi-a spus din start ca pentru nevazatori nu au nimic de lucru, dar ca incearca sa vada daca se poate face ceva. Urma sa mai trec pe acolo sa-i las niste documente pe baza carora sa incerce sa ia legatura cu angajatorii. S-au intamplat multe intretimp, asa ca doar saptamana trecuta am mers pe acolo sa depun actele necesare. "Tanti" era in concediu medical, dar am vorbit la telefon si mi-a spus sa trec luni dimineata (adica azi) pe la Centru, ca va veni si ea si vom discuta despre ce a reusit sa rezolve. M-am dus azi pe acolo si cand m-a vazut mi-a spus ca n-are nimic pentru mine. I-am spus bucuroasa ca am gasit eu pe site-ul primariei ceva locuri de munca si ca o rog sa sune ea intai si sa spuna cine e si ca ar avea o persoana interesata de post. S-a suparat foarte rau ca i-am cerut asa ceva si mi-a spus ca ea tot ce poate face e sa ma anunte cand o contacteaza un angajator, dar ca nu isi permite sa sune ea la angajator si sa-l oblige sa angajeze pe cineva. Degeaba i-am explicat eu ca nu trebuie sa oblige pe nimeni la nimic, ci doar sa incerce sa intermedieze intalnirea dintre mine si institutia respectiva, ca ea m-a luat tare intrebandu-ma daca eu am mers acolo sa o critic.
Asa ca in final ne-am despartit destul de neprietene, eu convinsa ca toata povestea cu consilierea persoanelor cu dizabilitati in vederea angajarii e o vrajeala, iar ea convinsa ca eu am mers acolo cu chef sa-i incurc ei itele.
Acuma, singurul lucru de care imi pare rau e ca, dupa ce am aflat de existenta acestor centre am lasat-o balta cu proiectul nostru pentru locuri de munca pentru nevazatori si am ratat ocazia de a-l depune, tocmai in ideea ca facusera altii Centrul la care ma gandisem si eu. Oricum, cred ca daca l-as depune mi s-ar raspunde ca asa ceva exista, chiar daca exista degeaba... :(
Andreea Neagu
Colonel

Mesaj de Andreea Neagu »

Readuc la viata acest subiect cu o intrebare aparuta ca urmare a unor experiente personale: pe tanti de la centrul de consiliere o chema cumva Mara?
Daca da, te vei bucura (sau nu) sa afli ca si acum are o atitudine similara, poate chiar un pic mai "intepatoare", precum noul Schweppes Mandarin :) , noua ocupatie a dansei fiind sa ameninte cu puscaria pe angajatorii persoanelor cu dizabilitati vizuale.
Manu
General de divizie

Mesaj de Manu »

Cu chestii din astea nu sunt sanse, personalul de acolo mai mult ca sigur ca nu are deloc habar ce inseamna o persoana cu dizabilitati, ii poti face orice, ce nu poate nici ea, tanti se va mira, i se va parea interesant, dar in sinea ei va ramane convinsa ca e doar un accident. Deci, ar fi asta un caz absolut aparte, in rest, pentru ea toti sunt o apa si un pamant, bine ca exista un loc de munca pentru ea.
Deocamdata la noi nu se poate, ne putem da peste cap, putem face ce vrem noi, suntem intr-o zona in care lucrurile nu au ajuns pana acolo.
Totul depinde intr-o oarecare masura de noi... nu stiu care noi... Sunt poate 50 de nevazatori in Romania care ar putea schimba imaginea la nivel social, dar ceilalti, nu stiu cati, daca nu o strica, cel putin nu au nici un rol. In ceea ce priveste munca... care est e pregatit pentru ceva anume? Sau pentru ce anume sa te pregatesti?
In Italia stii ca daca te pregatesti sa fi centralist, ai mari sanse sa prinzi un post de centralist, daca vrei turism, te pregatesti pentru asta. In Elvetia stii ca poti sa stai linistit fara sa faci nimic in genul locului de munca, ai din ce trai si te poti implica in multe altele etc.. Aici te apuci sa faci Studii Europene ca sa ce? Cum sa nu te miri ca toti merg la masaj sau in invatamantul special cand acolo s-a putut pana acum.
Lucrurile se pot schima in timp si nimic mai mult.
Errare humanum est, sed perseverare diabolicum...
In forum linguae Latinae venite! (via est: www.limbalatina.ro)
Claus
Capitan

Mesaj de Claus »

buna reactia lui Manu,
haideti sa ordonam un pic problema, in urma cu 7/8 ani, nu eram in stare sa folosim un calculator multi dintre noi; intre timp le folosim, si mare parte din noi se bucura ca au scapat de benzi, casete si ce informatie multa incape in ele.
apoi, penetrarea sociala si succesele de categorie nu exista; e musai sa tinem cont ca prototipul va fi mereu asignat unei categorii si nu insist aici.
certitudinea este ca un orb va trebui sa faca eforturi triple pentru a-si atinge un scop, fie el cat de mic...
cati suntem dispusi sa o facem?
in ce meserii suntem pregatiti sa fim eficienti?
comparativ cu alte tari, nici reglajele sociale nu permit multe oportunitati, serviciile lasa de dorit, disponibilitatea unui angajator este aproape 0 sa experimenteze profile mai putin obisnuite.
Diferentele dintre orbi romani si cei de dincolo au un grad de insemnatate, daca pot sa zic; i-am urmarit pe multi straini, dezinhibati, mai siguri pe ei, dispusi sa riste...
la noi nu e cazul din foarte multe motive intemeiate, pleci de acasa si te culege smurdul din fundul unui canal sau te musca un caine comunitar, astea-s numa cateva...
pe urma il vedem pe nevazator in postura clasica, insotit de mami la posta, la banca, la facultate la scoala etc.
deaia multi se revolta canv vad un nevazator singur, si il intreaba una alta...
eu consider ca generatia actuala de nevazatori, a facut diferenta bine intre profilul cunoscut, si ceea ce ar putea constitui profilul actualizat al unui nevazator.
Idea e, sa fim si noi atenti, in ce directii ne indreptatm sa nu facem scoli la intimplare, sa fim dispusi sa riscam etc.
Manu
General de divizie

Mesaj de Manu »

Eu ma declar multumit ca cel putin in Cluj s-a facut un pas, lumea a inceput sa accepte si nevazatorul in diferite situatii. Spun foarte sincer ca m-am simtit foarte bine inainte de Craciun cand am mers cu o persoana vazatoare sa imi iau ceva ahaine si vanzatoarele au vorbit cu mine, nu cu ea in privinta alegerilor, recomandarilor etc.. In tot mai multe locuri a inceput sa te ia in considerare, sa te distinga ca pe o fiinta rationala.
Nu se poate sari direct la locuri de munca, atata vreme cat inca s-ar considera ca tu nu poti merge pe strada... Asta este, se vrea uneori prea repede schimbarea fara a lua in considerare ca nicaieri nu a fost dintr-o data, ci treptat.
Este exact ca in general, oamenii din Romania aspira sa traiasca precum aia din Germania, dar... nimeni nu se gandeste ca inca sunt probleme, pe langa cele economice, in multe alte sectoare.
Revenind la ideea posesiei unui caine ghid de exemplu:: cum sa vrem sa fie si la noi, cand inca nu e rezolvata problema financiara? Nu are omul ce manca daca nu are loc de munca, si sa ii dea cainelui Royal Canin.
Deci, toate acestea, ori treptat, ori deloc, dintr-o data in nici un caz.
CarmenT
Maior

Mesaj de CarmenT »

Ei, dar pana la ce poate si ce nu poate un orb, ramane faptul ca intr-un "centru de consiliere a pers cu dizabilitati" lucreaza o persoana nu doar incompetenta, ci de-a dreptul rau voitoare. Cum sa poti aspira la un loc de munca, fie ce-o fi el, cand "consilierul" tau se opune categoric acestui lucru?
Nu ma leg de faptul ca doamna Mara habar n-avea ce-i ala un orb (asta e... nu toata lumea a venit in contact cu "categoria sociala" pe care din intamplare o reprezinta), dar cum e posibil ca respectiva "persoana" sa ameninte un angajator ca-l da in judecata daca indrazneste sa angajeze un nevazator, pe motiv ca-l exploateaza?!!!
Doar se stie ca orbul sta bine acolo unde-l asezi, asa ca de ce sa-l mai si "exploatezi" bietul de el!!!
Manu
General de divizie

Mesaj de Manu »

Dar de ce nu dai la ziar_ Sa isi dea seama ca acolo nu e doar un loc de luat bani si de stat in speranta ca cererile sau sarcinile de lucru nu vor fi prea deranjante? Mai trebuie sa si comentam in mod civilizat, rational, cu argumente si trebuie demonstrat cu calm ca lucrurile nu stau chiar asa.
CarmenT
Maior

Mesaj de CarmenT »

Pai crezi ca faci mare lucru daca indrazneste un reporter mai curajos sa scrie ceva? Se va intampla la fel cum a patit Ovi Tuduruta cand a dat cu capul in panourile publicitare din campania electorala... :(
Claus
Capitan

Mesaj de Claus »

depinde cine scrie si cum o face..
daca seamana cu un anunt morturar, nu va fi tratat de nimeni nici cum.
Daca dincontra, este aratat contextul exact, nerespectarea legii prin amplasarea de panouri electorale in mod necorespunzator, daca stii sa expluatezi afectiv incidentul, iti garantez ca iese un circ de proportii.
cel putin la Cluj.
Cum a rectionat Ovi?
CarmenT
Maior

Mesaj de CarmenT »

Cred ca cel mai bine ne-ar putea explica el. Oricum, s-a lovit odata si si-a spart arcada, a mers la medic si i-a pus cateva copcii, iar dupa cateva zile s-a lovit in aceleasi panouri din fata de la Casa de Cultura. S-a adresat celor de la Politia Circulatiei, unde i s-a spus ca asta e... apoi la ziar i s-a spus ca sunt panouri pe care apare si domnul basescu... O tipa din primarie a zis ceva de genul ca nu au fost sesizati pana acum vis-a-vis de chestii de astea... In final a scris o ziarista de la City News un articolas, dar nu cred sa fi avut vreun ecou. Pentru cei ce vor sa vada articolul, intrati aici: http://www.citynews.ro/cluj/eveniment-2 ... ale-63732/
BogdanCristiea
Sergent

Mesaj de BogdanCristiea »

dar stie cineva motivul real dc doamna Mara a dat in judecata un angajator??
CarmenT
Maior

Mesaj de CarmenT »

Nu a dat in judecata, ci doar a amenintat-o pe Andreea cand a mers cu dosarul pentru angajarea Cristinei. Dar poate ne spune ea cum a fost povestea...
Andreea Neagu
Colonel

Mesaj de Andreea Neagu »

OK, hai sa detaliem un pic povestea.
Un angajator care angajeaza persoane cu dizabilitati are dreptul la o subventie din partea statului, in marele cuantum de 490 RON lunar, timp de un an, daca persoana respectiva este angajata prin intermediul AJOFM si daca ii faci contract de munca pe perioada nedeterminata si o tii in serviciu minim 2 ani. Daca omul nu sta la tine 2 ani - fie il dai afara, fie pleaca el ca si-a gasit altceva - dai banii primiti pana in acel moment inapoi la stat. Subventia nu se acorda imediat de la angajare, ci dupa cum iti e norocul - eu am angajat si am depus actele de conventie in mai si mi s-a aprobat din octombrie, primind primii bani in noiembrie. Povestesc de chestia asta cu subventia fiindca e relevanta pentru conflictul meu cu tanti de la AJOFM.
Ca sa poti angaja pe cineva prin AJOFM trebuie sa se intample mai multe lucruri:
- angajatul sa fie inregistrat la AJOFM ca fiind in cautarea unui loc de munca, adica sa-si depuna un dosar acolo
- angajatorul trebuie sa deschida postul si sa aduca deschiderea la cunostinta AJOFM, adica sa depuna si el inca un dosar
- angajatul sa depuna o hartie prin care se inscrie la postul ala
- angajatorul sa-l intervieveze si sa-l accepte
- angajatul sa primeasca repartitie de la AJOFM pe postul pe care a fost acceptat
Ca sa castigam timp si fiindca de interviu nu mai era propriu-zis nevoie, m-am hotarat sa facem in aceeasi zi si luarea in evidenta, si deschiderea de post, si repartitia.
Mica problema a intervenit cand, desi aveam toate actele necesare, o doamna binevoitoare ne-a indrumat catre biroul de consiliere pentru persoane cu dizabilitati. Mi-am zis ca probabil pe cazul asta acolo s-o face luarea in evidenta si deschiderea de post, nu in alta parte, si hai la consiliere. Unde dam de onorabila doamna mentionata mai sus, vizibil deranjata de la micul dejun - era in jur de 11-11.30. Ne intreaba acru ce vrem, ii spune Cristina ce avem de facut, incepe sa ne insire actele pentru depus, cu pauze de genul "si fiindca n-aveti astea, o sa reveniti voi in alta zi", turbeaza cand ii spun ca avem toate actele si ma intreaba cine sunt eu si ce caut acolo - cine era Cristina se lamurise intre timp. Eu, foarte calm, zic ca sunt angajatorul si de aici incepe balul adevarat: "aha, va stiu eu, vreti numai sa exploatati persoana, te bag in puscarie, acolo o sa putrezesti, o sa te urmaresc, vezi tu pe naiba, ca voi astia numai de asta sunteti buni, sa luati bani pe spinarea persoanei, eu sunt aici sa apar persoana".
Intr-adevar, o conduita menita sa incurajeze angajatorii sa angajeze nevazatori - tuturor ne place sa se tipe la noi, tuturor ne place ideea de a sta la racoare c-asa vrea coana Mita.
Remarcati aici doua chestii:
- faptul ca daca vrei sa angajezi pe cineva, comiti o ilegalitate
- faptul ca viitoarea mea angajata nu a fost niciodata "dumneaei", "doamna", "domnisoara" sau alte forme de adresari folosite catre fiinte umane, ci doar "persoana", chit ca pana la atacul asupra mea ea discutase cu reprezentanta AJOFM
Pana la urma reusesc sa-i plasez respectivei doamne intrebarea: de fapt, dumneavoastra ce trebuie mai exact sa faceti in cazul nostru?
Si zice: nimic, dupa ce o angajezi sa-mi aduci cutare si cutare acte, si persoana are aici numarul meu de telefon, si sa ma sune persoana cand e exploatata. Si-i intinde "persoanei" foaia de hartie cu numarul de telefon scris.
De aici incolo, lamurindu-ma eu ca de fapt nici nu aveam de ce sa intru acolo, am luat la rand birourile prin care merge orice somer si orice angajator si in doua ore eram cu actele depuse, postul deschis, repartitia luata, concursul pe post inchis.
Morala: daca vreti sa angajati persoane cu dizabilitati, treceti direct la biroul angajatori ca sa deschideti postul si la biroul de inregistrarea persoane in cautarea unui loc de munca pentru a depune viitorul angajat toate actele, apoi la registratura ca sa luati repartitia si gata. Nu va incurcati cu biroul de consiliere, ca nu are rost, e pierdere de timp.
Claus
Capitan

Mesaj de Claus »

interesant,
ia sa luam un pic la bani marunti cazul asta.
in primul rand nu cred ca s-a mai adresat vreun angajator directiei respective pentru angajari.
apoi, solicitarile nevazatorilor sunt relativ putine, si multe numa cu caracter exploratoriu, "ma duc pe la ei sa vad poate or avea ceva de lucru, ca.."
nimeni nu i-a consiliat pe gardienii aia de fapt ce au de facut, nu cred sa se fi facut un training cu ei
si in fine, ultimul amanunt nerelevant in context, probabil ca doua apariti oarecum ecvestre nu au produs impresie, da asta nu e treaba agentiei respective.
in concluzie, cu cat se vor adresa mai multi angajatori agentiei, cu atat si modalitatea de abordare ar putea fi ameliorata.
conditiile de angajare insa stim ca nu sunt atragatoare. si de aia multi angajatori considera ca bataia de cap e mai mare decat subventia.
Scrie răspuns