Curs de Jaws Scripting - discutii generale

Anunturi despre activitatile Pontes

Moderator: Manu

CarmenT
Maior

Mesaj de CarmenT »

Eu zic sa incercam sa luam in calcul si site-ul lui Aurel. In definitiv e site-ul unui utilizator de JAWS, iar daca generam trafic, pana la urma generam trafic pe site-ul unui membru Pontes. :) Acuma glumeam, dar s-ar putea ca platforma instalata pe site-ul lui sa fie mai accesibila decat altele, asa ca daca ati putea sa aruncati o privire, Manu sau Andreea, sa vedeti despre ce-i vorba... Poate iese ceva. Ar fi intradevar fain sa avem o platforma de e-learning instalata la noi pe site. Sper sa se poata face asa ceva!
Andreea Neagu
Colonel

Mesaj de Andreea Neagu »

Se poate face la noi pe site. Voi incepe totusi cu moodle, este una dintre cele mai accesibile si puternice platforme de elearning, a dat chiar si standarde in domeniu si are specificatii de accesibilitate foarte bine definite, ceea ce Docebo nu are.
Sa faci linkuri e OK, sa pui bannere e OK, sa-ti muti jucaria pe serverul altuia chiar e pagubos. Vom avea platforma pe serverul Pontes.
Andreea
Manu
General de divizie

Mesaj de Manu »

Intre timp m-am pus la punct cu tot ce tine de scripting, cel putin la nivelul pe care il vom avea in vedere.

Pentru primul modul, nivel incepator - intermediar, ma gandesc sa facem patru cursuri de cate 2-4 ore.

In primul curs ne vom familiariza cu diferite concepte pentru unii poate noi (programare, compilare etc.), cu tipul de fisiere care intra in joc pentru Jaws Scripting, denumirea lor, extensiile specifice. Diferenta dintre scripturi si functii, tipuri de functii specifice Jaws Scripting-ului. Toate acestea le vom face avand in fata aplicatia Script Manager, ceea pe care o vom explora pentru prima data si cu care vom lucra tot timpul cand va fi vorba de Jaws Scripting.

In al doilea curs invatam sa cream scripturi si functii noi, pentru inceput cele mai simple posibile, important fiind familiarizarea cu structura unui script sau a unei functii. Vom crea scripturi cu cele mai simple si cele mai folosite functii din biblioteca de functii pe care o avem la dispozitie si scripturi cu functii pe care le cream noi pe baza functiilor builtin (existente prefabricate in acea biblioteca). Vom intelege ce sunt parametrii.
Cu ocazia aceasta vedem cum stau lucrurile cu compilarea, crearea automata sau manuala a fisierelor despre care a fost vorba in primul curs, fisiere care intra in componenta Jaws Scripting-ului per ansamblu. Vedem cum apar erorile la compilare, cum facem debuging-ul (repararea, corectarea) etc..

In al treilea curs dezvoltam ceea ce s-a facut in al doilea, dar folosind si functii cu parametri multipli, invatand ce sunt variabilele si constantele, invatam sa le cream si sa le utilizam.
Vom trata problema mesajelor. Cum putem cel mai bine formata un mesaj, crearea fisierului extern care poate stoca toate mesajele dintr-un script, astfel fiind posibila traducerea lui ulterioara fara a umbla prin fisierul sursa de cod.

In al patrulea curs ne vom ocupa putin de conditionarea IF si vom face aplicatii practice in asa fel incat sa fie cuprinse cele invatate in cursurile anterioare.

Am vrut sa surprind mai sus cam despre ce va fi vorba in intreg cursul, va fi mult mai structurat cand voi scrie suportul. Poate ca sunt prea putine doar 4 sedinte, le inmultim cu 2, cate doua pentru fiecare din cele patru enumerate mai sus.
Problema e ca sunt foarte multi si asta s-ar putea sa ingreuneze treaba, inca nu stiu exact cat de repede se poate merge. Totul e ca oamenii inscrisi sa stie bine utilizarea Jaws pentru a nu intarzia prin explicarea altor lucruri care ar tine de un alt curs.

Ai reusit ceva Andreea cu platforma?
Sunt curios de modul de functionare.
Errare humanum est, sed perseverare diabolicum...
In forum linguae Latinae venite! (via est: www.limbalatina.ro)
Andreea Neagu
Colonel

Mesaj de Andreea Neagu »

Copiata partial pe server, instalarea o voi finaliza marti, pana atunci n-am timp nici sa mor. Va merge.
IVictor80
Plutonier major

Mesaj de IVictor80 »

Va salut,

Poate ca este prea tarziu, dar... in fine, eu incerc. As dori sa ma inscriu in cursul de JAWS Scripting. Daca acest lucru mai este posibil, va rog sa-mi spuneti ce trebuie sa fac.

Multumesc.

Toate cele bune.
Victor Ion
Manu
General de divizie

Mesaj de Manu »

Pai te trec pe lista, acum incep si eu sa clarific ce si cum facem, am fost plecat si nu m-am mai ocupat de problema.
Intre timp a fost instalata si platforma de e-learning, urmeaza sa o studiez si eu un pic ca mod de functionare, apoi vom incepe treaba.
Andreea Neagu
Colonel

Mesaj de Andreea Neagu »

Pentru cei care vor sa vada cam cum arata platforma, am instalat-o pe http://scoala.pontes.ro
Andreea
IVictor80
Plutonier major

Mesaj de IVictor80 »

Andreea Neagu scrie:Pentru cei care vor sa vada cam cum arata platforma, am instalat-o pe http://scoala.pontes.ro
Andreea
Am intrat si mi-am creat cont, dar inca n-am primit mesajul de confirmare pe mail. Dureaza mai mult sau inca nu e treaba bine pusa la punct?

Toate cele bune.
Victor Ion
Andreea Neagu
Colonel

Mesaj de Andreea Neagu »

Treaba e bine pusa la punct, insa problema e ca yahoo a fost trecut pe lista neagra a domeniilor de la care se trimite spam, iar contul meu de admin e facut cu adresa de yahoo. L-am schimbat intre timp cu cea de anjo, pentru a nu mai fi probleme. V-am trimis eu mail-ul cu linkul de confirmare.
Andreea
IVictor80
Plutonier major

Mesaj de IVictor80 »

Andreea Neagu scrie:V-am trimis eu mail-ul cu linkul de confirmare.
Andreea
Am primit mesajul, dar cand am dat click pe link-ul de confirmare am primit mesajul "Invalid confirmation data". Daca se poate, te rog sa-l mai trimiti o data
sau sa-mi confirmi tu contul. Multumesc.

Toate cele bune.
Victor Ion
Andreea Neagu
Colonel

Mesaj de Andreea Neagu »

Confirmat si admis la curs.
IVictor80
Plutonier major

Mesaj de IVictor80 »

Andreea Neagu scrie:Confirmat si admis la curs.
Multumesc inca o data. Am sa incerc sa fiu un elev silitor. :)

Toate cele bune.
Victor Ion
Manu
General de divizie

Mesaj de Manu »

Dar cum? Adresa de mail de unde vine mesajul pentru confirmare este o adresa personala? Nu prea am inteles exact, va trebui sa ma mobilizez si sa vad si eu cum e sistemul...
Adevarul e ca dintr-o dorinta de a invata pe cativa despre scripturi, am fost tarat intr-o chestie care se vrea a fi prea serioasa. Ma rog, o sa incerc sa ma tin de ea pe cat posibil, cine va vrea va invata.
In proiectul de la Calimanesti, am reusit sa il invat pe un belgian sa faca ceva scriptulete simple in doua ore stand la bar cu o bere in fata. Acolo in Belgia i se cereau 150 de euro pentru un scriptulet care sa ii dea cu mouse-ul pe un buton in softul pe care il utilizeaza la el la serviciu, deci unul dintre cele mai simple posibile.
Andreea Neagu
Colonel

Mesaj de Andreea Neagu »

Adresa de pe care vin mailurile e cea cu care s-a inregistrat administratorul.
Avand in vedere ca eu administrez platforma, mi s-a parut normal sa folosesc o adresa pe care am acces 24h din 24, inclusiv de pe telefon. andreea.neagu@anjo.ro indeplineste toate aceste conditii.
Manu
General de divizie

Mesaj de Manu »

Am tot amanat cursul despre Jaws Scripting, este putin datorat si motivelor tehnice.
Inca nu stim cum am putea tine un curs cu atat de multe persoane, peste 20, probabil sunt prea multe si ar trebui maxim 10, va fi imposibil din punct de vedere tehnic o conexiune pe skype cu asa de multi, iar apoi, cum toti poate vor avea intrebari, nu stiu cand am apuca sa ne facem treaba cu adevarat.

Poate o solutie ar fi un test in prealabil, sa intre in prima tura de cursanti cei care cunosc bine utilizarea Jaws-ului si care cred ca isi doresc cu adevarat sa faca ceva scripturi, adica au si vointa de a progresa singuri apoi, de fapt principala perioada in care se va invata cate ceva cu adevarat.
Astfel, m-am gandit ca primul curs sa fie invatat de toata lumea de unul singur, iar apoi sa intre in cursul cu mine doar cei care trec de el, adica cei care au fost interesati, au inteles totul fara explicatii. Practic testul pentru a intra in continuare va fi din primul curs, realizarea unor scripturi simple bazate pe cursoarele PC si Jaws.
Daca are cineva o alta idee, asteptam aici...
Scrie răspuns