Ce tehnologie IT există în România pentru nevăzători?

Despre computere, telefoane, tehnologie

Moderator: Manu

Scrie răspuns
Paula
Soldat
Mesaje: 2
Membru din: 15 Apr 2009, 10:13
Localitate: Galati

Ce tehnologie IT există în România pentru nevăzători?

Mesaj de Paula »

Bună! Aş dori să ştiu ce materiale informaţionale există în România pentru nevăzători. Lucrez la Biblioteca "V.A. Urechia", din Galaţi, şi avem în lucru deschiderea unei Secţii pentru persoane cu deficiente de vedere. Informaţiile sunt fff.limitate legate de ce implică un astfel de serviciu. Vom primi doua cititoare de cărţi Daisy. Avem în derulare şi un proiect pe pragramul TIA, pe 4.3 Job Shadowing. Partenerul din Manchester doreşte informaţii despre aparatura, materiale şi servicii pentru nevăzători existente în România. Ne-ar scurta foarte mult căutarea pe net, dacă ne daţi câteva informaţii de ordin general, voi fiind o asociaţie activă şi implicată ce cunoaşte toate aceste detalii. Chiar dorim să deschidem un serviciu care să fie util nevăzătorilor din Galaţi, şi nu doar să-l deschidem formal. Mulţumesc anticipat şi sper într-o colaborare în viitor, pentru a fi de folos şi nevăzătorilor din Galaţi, care sincer sunt marginalizaţi şi invizibili pentru societate. O zi bună!
Paula Balhui, Secţia Marketing, Biblioteca "V.A. Urechia"
CarmenT
Maior
Mesaje: 970
Membru din: 10 Ian 2007, 00:44
Localitate: Cluj-Napoca
Contact:

Mesaj de CarmenT »

Buna ziua,
Bibliotecile din Cluj au fost dotate cu computere pe care s-a instalat un soft (screen reader), care citeste practic tot ce apare pe monitorul computerului. La computer se ataseaza un scaner si astfel nevazatorii pot merge la sala de lectura sa-si scaneze singuri cartile, iar apoi sa le asculte citite de vocea sintetica de pe computer.
Aceasta e versiunea cea mai putin costisitoare. Exista insa si cititoarele Daisi despre care spuneati dumneavoastra. Pentru acestea trebuie carti citite anterior de cineva si inregistrate si prelucrate pentru a putea fi apoi ascultate pe respectivele aparate. Mai multe detalii despre acestea veti primi contactandu-l pe domnul Mircea Bucur din Focsani. Datele sale de contact le gasiti pe siteul Fundatiei Cartea Calatoare: http://fcc.ro/contact.htm
Exista acum acele audio book-uri care au inceput sa fie din ce in ce mai raspandite, adica autorii ce publica o carte noua scot si versiunea citita pe un cd sau dvd. Acestea sunt foarte usor de ascultat pe un mp3 player sau pe un computer.
O noutate ar fi aparatul Poet compact, care nu e inca foarte cunoscut. Acesta e practic un aparat de tipul unui xerox in care se introduce textul tiparit si apasand pe un buton poate fi ascultat. Mai multe detalii gasiti la link-ul: http://tiflo.ro/articles.php?article_id=23
Probabil ca mai sunt si alte metode de a accesa cartile, dar acestea sunt cele mai populare.
Avatar utilizator
Manu
General de divizie
Mesaje: 4120
Membru din: 02 Feb 2007, 01:15
Localitate: Cluj-Napoca
Contact:

Mesaj de Manu »

Oricum, pe langa aparatele Daisy, despre care am inteles ca vor fi cam la orice biblioteca si care sunt destinate nevazatorilor de mijloc ca dezvoltare, adaptare, pseudointegrare, cea mai buna metoda ramane scanerul si calculatorul dotat cu cititor de ecran care ofera posibilitati aproape nelimitate. Astfel nevazatorul nu va avea acces doar la romanele citite in format Daisy, care oricate ar fi... numarul limita este infinit mai mic decat cel al cartilor care pot fi scanate. Practic un sistem scaner si calculator cu voce sintetica inseamna orice carte pe care o doreste nevazatorul, cu conditia sa existe in biblioteca.
Asadar, pe scurt, treaba cu calculatorul si scanerul sta cam in felul urmator ca pret:
Un calculator la 1500 lei este suficient, un scaner la 150 de lei iar e suficient, iar vocea... e cam scumpa... un Jaws for Windows, cea pe care o folosim cu totii, costa $1095 versiunea profesionala si $895 versiunea standard. Versiunea profesionala poate fi folosita pe orice Windows, cea standard doar pe cele de tip Home Edition.
Jaws-ul acesta, care se gaseste la Freedom Scientific, are implicit, la instalare, doar limbile engleza, spaniola, portugheza, franceza, germana, italiana si finlandeza.. Foarte multi nevazatori folosesc italiana care fonetic seamana cu romana, dar exista si sintetizatoare in limba romana care merg in Jaws, unul gratuit Wintalker Voice care se pare ca nu prea mai vrea sa functioneze de pe la Windows Vista, si unul mai bun, Carmen, care suna destul de ok si costa 199 EUR. Pentru acesta din urma Pontes este si distribuitor in Romania.

In rezumat:
Exista cam trei tipuri de nevazatori:

1. Cei care nu citesc deloc;

2. Cei care citesc ceea ce exista in format audio, carti care inainte erau varianta inregistrata pe casete si benzi la Asociatia Nevazatorilor, mai nou si pe CD-uri in MP3, chiar pe server de unde se pot descarca daca esti membru cu cotizatia platita la zi.
Cam pe aici se incadreaza si DAISY, aceeasi treaba, dar mai apropiata de cea de-a treia categorie, aici fiind posibila si aflarea paginii, si navigarea prin text intr-un mod mai dinamic etc., dar fiind aceeasi limita impusa, aceleasi carente acumulate in timp in ceea ce priveste scrierea substantivelor proprii.

3. Cea de-a treia categorie, unde deja se incadreaza tot mai multi nevazatori, este cea a celor care citesc carti scanate. Pontes a realizat in sensul acesta si o biblioteca unde au acces doar persoanele cu dizabilitati pe baza de certificat de handicap. Aici pot fi practic oricate carti, oricine scaneaza ceva, deja multi au si acasa un scaner, poate contribui la imbogatirea bazei de date. In format text... beneficiem de avantajele citirii intr-un editor de text, ca Microsoft Word, aici putem merge pe litere pe un cuvant, putem gasi oricand un citat cu Find, putem practic avea cartea in fata intr-un mod real, cel mai apropiat de cel normal, de masa, uneori chiar depasindu-l prin functiile editoarelor. De exemplu la un seminar de literatura, la facultate, s-a pus problema gasirii unui pasaj dintr-un roman unde ar fi vorba despre un personaj care era mentionat doar o data sau de doua ori... Ei... lumea cu cartile in fata... cum ar putea gasi asa ceva decat citind toata cartea din nou?... Ei bine, avand laptopul in brate si romanul in el, cu un simplu Find in Word am gasit si pagina unde aparea personajul si prin cautarea apoi a aceluiasi nume, dar scris fara ultima litera, am descoperit ca mai apare intr-un loc la genitiv. :)

Parerea mea... prea multe aparaturi din ce in ce mai sofisticate... nu fac decat sa indeparteze nevazatorul, si asa foarte indepartat, de integrare.
Errare humanum est, sed perseverare diabolicum...
In forum linguae Latinae venite! (via est: www.limbalatina.ro)
Andreea Neagu
Colonel
Mesaje: 1511
Membru din: 16 Ian 2007, 23:15
Localitate: Bucuresti
Contact:

Mesaj de Andreea Neagu »

Intre scanare si citire mai intervine un pas, cel de OCR (optical character recognition) adica transformarea imaginii scanate in text care poate fi exportat pentru Microsoft Word. Pentru OCR recomand Abbyy FineReader, care costa 159 $ versiunea downloadabila de pe net si 169$ plus taxe de livrare daca vreti sa primiti un cd cu programul. Il puteti comanda de pe siteul Abbyy.
Dat fiind faptul ca vorbim de dotarea unei biblioteci, trebuie sa luam in calcul costul tuturor licentelor. O licenta de Office 2003, din ce-am gasit pe shopmania.ro, e in jur de 760 RON. Microsoft a retras suportul pentru 2003, acum vanzand Office 2007, asa ca la distribuitorii Microsoft n-am mai dat de 2003.
Sintetizez mai jos costurile:
Computer: 1500 RON, cu sistem de operare inclus.
Scanner: 150 RON
JAWS: 1095$ sau 895$ daca sistemul de operare e de tip Home
Wintalker: gratis sau Carmen: 199 euro
Abbyy FineReader: 159$
Microsoft Office 2003: 760 RON

Numai bine,
Andreea
Avatar utilizator
Manu
General de divizie
Mesaje: 4120
Membru din: 02 Feb 2007, 01:15
Localitate: Cluj-Napoca
Contact:

Mesaj de Manu »

Bine ai facut Andreea ca ai completat cu licentele si preturile... Am omis intr-adevar alte softuri, amintindu-mi doar de cele speciale pentru nevazatori.
Deci... un cost total... e cam mare, totusi.
Errare humanum est, sed perseverare diabolicum...
In forum linguae Latinae venite! (via est: www.limbalatina.ro)
Paula
Soldat
Mesaje: 2
Membru din: 15 Apr 2009, 10:13
Localitate: Galati

Mesaj de Paula »

Va multumesc tuturor pentru sfaturi, acestea imi sunt foarte utile si sper sa imi dati si alte sfaturi utile pe viitor si daca reusim sa deschidem o sectie pentru nevazatori, va invitam la Biblioteca "V.A. Urechia" sau va trimit poze.
Toate cele bune va urez.
Andreea Neagu
Colonel
Mesaje: 1511
Membru din: 16 Ian 2007, 23:15
Localitate: Bucuresti
Contact:

Mesaj de Andreea Neagu »

Va multumim si noi pentru efortul de a organiza o sectie pentru nevazatori in cadrul bibliotecii.
Fac un update la preturile de mai sus. Intre timp, vocea Carmen a scazut mult ca pret, si acum o puteti achizitiona de aici (sectiunea Software pentru nevazatori) cu 96 RON.

Numai bine,
Andreea
Scrie răspuns