Cum accesibilizam formulele de matematica dintr-un document

Accesibilitatea vietii de zi cu zi in cazul nevazatorilor

Moderator: Manu

Andreea Neagu
Colonel

Cum accesibilizam formulele de matematica dintr-un document

Mesaj de Andreea Neagu »

Salut! Poate intereseaza pe cineva cum convingem jawsul sa citeasca un document care contine integrale, radicali, fractii si alte minuni scrise cu editorul de ecuatii din Microsoft Word.
Pentru prima oara descopar ca Office 2007 poate fi si bun la ceva, nu doar neclar, ciudat, stupid, greu de utilizat, cu accesibilitatea la pamant, fara meniuri, cu toate chestiile utile bagate unde nici nu te astepti. Ce a facut nenea Billy bun in versiunea asta: in structura interna a documentului ecuatiile nu mai sunt retinute ca imagini ci ca obiecte OMML adica Office MathML. Dintr-un Office MathML poti sa scoti un MathML iar un MathML se poate citi in browser daca instalati un plugin numit MathPlayer pe care il puteti lua de pe http://www.dessci.com/en/products/mathp ... src=mplogo mergand pe linkul Download MathPlayer Setup.
Pentru cei fara curiozitati tehnice, trebuie stiut ca atunci cand aveti nevoie de un document cu ecuatii accesibilizat, mi-l trimiteti pe mail si veti primi inapoi un xml pe care il deschideti cu internet explorer si il cititi normal cu JAWS-ul. Daca nu simtiti nevoia sa cititi o pagina de chestiuni tehnice, va sfatuiesc sa va opriti aici. Aveti nevoie doar de MathPlayer, restul fiind trucul meu cu jobenul si cu iepurele alb. Magie.
Pentru curiosii care vor sa vada cum am facut, se poate continua citirea dar va anunt dinainte ca nu imi asum raspunderea pentru nici un fel de dureri de cap aparute in decursul intelegerii caii de procesare.
Asadar pentru procesare pe langa MathPlayer mai avem nevoie de urmatoarele instalari: Java SDK de la http://java.sun.com/javase/downloads/index.jsp , tagsoup de la http://ccil.org/~cowan/XML/tagsoup/tagsoup-1.1.3.jar si saxon de la http://prdownloads.sourceforge.net/saxo ... 0-0-1j.zip
Pe langa asta ne mai trebuie 2 fisiere xsl (extensible stylesheet language) pe care le voi posta pe serverul pontes.
Saxon se dezarhiveaza undeva, apoi trebuie trecut in classpath. Sa zicem ca l-am pus pe E:\saxon
Pentru a-l inregistra in classpath facem asa: Start -> Run -> cmd si in promptul aparut scriem

Cod: Selectaţi tot

set CLASSPATH=%CLASSPATH%;E:\saxon\saxon9.jar
Pentru a fi mai simplu, sa zicem ca avem fisierul ecuatii.docx pe care vrem sa-l accesibilizam in folderul E:\saxon\matematica\ Il deschidem si il salvam ca webpage htm, sa zicem ecuatii_initial.htm
Apoi tot din command propt in care ajungem cu start -> run -> cmd incepem sa operam asupra htm-ului. Pentru a obtine din el un xml initial pe care il vom prelucra facem asa:

java -jar tagsoup-1.1.3.jar --lexical --output-encoding=iso-8859-1 matematica\ecuatii_initial.htm > matematica\ecuatii_temp.xml
Ne-am ales cu un XML care nu are matematica vizibila corect si atunci trebuie sa-i aplicam niste stylesheets de word. Copiem fisierele xhtml-mathml.xsl si pmathml.xsl disponibile de la mine la cerere in folderul matematica si apoi din command prompt generam xml-ul cu ecuatii:

java -jar saxon9.jar -o matematica\ecuatii_final.xml matematica\ecuatii_temp.xml matematica\xhtml-mathml.xsl
Dupa care deschidem fisierul ecuatii_final.xml cu un editor de texte si facem urmatoarele modificari:
- pe prima linie

<?xml-stylesheet type="text/xsl" href="pmathml.xsl">
se schimba in

<?xml-stylesheet type="text/xsl" href="pmathml.xsl"?>
- dam un replace all   cu spatiu
- salvam si deschidem in browser. Gata, document cu ecuatii pe care le citeste JAWS-ul in combinatie cu MathPlayer.
Avand fluxul de dezvoltare pus la punct, mie imi trebuie doar 2 minute pentru a putea accesibiliza un text care contine ecuatii.
Nu stiu in ce masura are nevoie multa lume de asta, dar m-am gandit ca ar fi interesant sa spun ca se poate.
S-auzim de bine,
Andy
Ultima oară modificat 09 Dec 2007, 13:13 de către Andreea Neagu, modificat 1 dată în total.
Sorin
Capitan

Mesaj de Sorin »

Uhuu, suna binee :)
Blogul lui Sorin
Magazin online cu produse pentru nevăzători şi slab văzători
Victoria nu este cel mai important lucru, ci este singurul lucru important!
cristina.vuscan

Mesaj de cristina.vuscan »

Salut! Da, Andy, suna foarte interesant, insa acum nu sunt in stare sa ma gandesc la nimic. Am capul complet gol, dar vom discuta cu siguranta... Singura problema ar fi cum se va citi un text in limba romana, daca programul respectiv citeste simbolurile matematice in limba engleza? Cristina
Sorin
Capitan

Mesaj de Sorin »

Cristina, asta se face relativ simplu. Ori folosesti Wintalk-ul, ori... se baga in dictionarul Jaws-ului cuvintele pe care vrei sa le citeasca altfel
Blogul lui Sorin
Andreea Neagu
Colonel

Mesaj de Andreea Neagu »

Tot textul se citeste in limba in care vrei tu, minus ecuatiile care vor fi in engleza. O sa am ceva de genul:
Acesta este un radical de ordin 2: square root of 3
De fapt ai sa vezi ca in fisierul pe care ti l-am trimis alterneaza textele in romana cu ecuatiile citite in engleza. De citit citeste tot JAWS-ul, doar ca la ecuatii intervine pluginul. MathPlayer functioneaza in acest caz ca un plugin pentru JAWS. Am testat si cu JAWS-ul pe italiana si continua sa citeasca inteligibil. Formulele tot in engleza le va citi, doar ca va fi o engleza cu accent italian sau romanesc sau ce mai vrei tu. Cam ca la meniurile de windows. Deci nu ne facem probleme. Eu am testat cu JAWS 8, dar astept feedback pentru jaws 7.
Desigur, exista si varianta de a crea manual ceva accesibilizat cu formule in romana: se salveaza fisierul word ca html apoi se editeaza in cod adaugand descriere la fiecare imagine ce reprezinta o formula. Va suna ceva mai bine, dar e mai mult de bricolat. Insa putem face si asa, important e sa te ajute si sa-ti sune tie bine.
Andy
Ultima oară modificat 23 Noi 2007, 17:16 de către Andreea Neagu, modificat de 2 ori în total.
Sorin
Capitan

Mesaj de Sorin »

Imi poti da si mie un exemplu de formula? (copy/paste dintr-o ecuatie) Sa vad ce iese
Blogul lui Sorin
Andreea Neagu
Colonel

Mesaj de Andreea Neagu »

Nu am cum sa-ti fac copy/paste, nu se vor copia in vecii vecilor aici semnele de integrala, radical si altele asemenea. Ce pot sa fac e sa te rog sa instalezi MathPlayer pe care il descarci de aici si sa descarci zipul care contine fisierele de test pentru ecuatii de aici
Dupa care dezarhivezi si deschizi cu internet explorer fisierul ecuatii.xml. Astept comentarii privitor la cum ti se pare.
Andy
Sorin
Capitan

Mesaj de Sorin »

Bai, nu prea merge smecheria... adica, nu citeste nici un semn ciudat in afara de "-" "=" "+"...
Blogul lui Sorin
Andreea Neagu
Colonel

Mesaj de Andreea Neagu »

Ti-ai instalat MathPlayer? ca fara ala nu va citi in vecii vecilor amin. Eu am testat si azi-noapte si acum cu Jaws 8 pe engleza, italiana si franceza si citeste tot.
Sorin
Capitan

Mesaj de Sorin »

Sorry, trebuia sa ii dau drumul din Internet Explorer... da, merge dar e teribil

open n over k close. x super k. ay super n minus k, end superscript
[/quote]
Ultima oară modificat 23 Noi 2007, 17:23 de către Sorin, modificat 1 dată în total.
Blogul lui Sorin
Andreea Neagu
Colonel

Mesaj de Andreea Neagu »

Nu mi s-a parut asa teribil faptul ca indica deschiderea si inchiderea parantezelor, as zice chiar ca e bine.
Si poate ar fi OK sa zici si la ce te referi prin "i-am dat drumul din internet explorer". Ti-a interferat cu ceva setari de securitate?
Andy
Ultima oară modificat 08 Dec 2007, 16:31 de către Andreea Neagu, modificat de 2 ori în total.
Sorin
Capitan

Mesaj de Sorin »

Nici mie nu mi le citeste, au fost puse de mine merde
Blogul lui Sorin
Andreea Neagu
Colonel

Mesaj de Andreea Neagu »

Open si close corespund la paranteza inchisa, respectiv deschisa. Eu pot sa-ti scriu formula pe baza a ce citeste ala. E dezvoltarea binomului lui Newton.
Nu te enerva si ai grija la limbajul academic. Sa zicem ca in franceza ca merde mai accept, dar in romana nu.
Andy
Ultima oară modificat 23 Noi 2007, 17:26 de către Andreea Neagu, modificat 1 dată în total.
Sorin
Capitan

Mesaj de Sorin »

Ce dracu inseamna "super n"?

... clar, nu e de mine. Eu zic k este ok, daca stii matematica si engleza, poate ar trebui sa punem o lista cu ce inseamna in romana fiecare kkt dintr-ala
Ultima oară modificat 23 Noi 2007, 17:26 de către Sorin, modificat 1 dată în total.
Blogul lui Sorin
Andreea Neagu
Colonel

Mesaj de Andreea Neagu »

Superscript. Exponent. Adica la puterea. Voi face lista maine, cand o sa testez pe toate formulele de matematica pe care le stiu. Posibil sa fiu nevoita sa abuzez de ajutorul Cristinei pentru asta.
Scrie răspuns