Vreau sa fiu mare vedeta
Moderator: Manu
- Manu
- General de divizie
Uite cat se vorbea pe aici si nici nu am observat.
In legatura cu discutia despre baietelul cu locul intai... Doar atunci va fi fara discriminare o treaba din asta, cand se va ascunde faptul ca e nevazator juriului. In acest moment a fost in primul rand el discriminat. E mult mai onorabil sa spuna ca a luat locul 3 sau o mentiune in viitor daca va fi intrebat, decat sa spuna locul intai din prima, iar toti vor da discret din umeri, spunandu-si: "A, normal, saracu, i-au dat si lui ca nu vede, sa se mai bucure si el de cate ceva pe lumea asta".
Dar acum, bine e ca l-au primit acolo si l-au afisat fara probleme. In rest, toti ceilalti participanti vor vedea probabil de acum pe nevazatori ca fiind poate si mai si decat ii stiau, toti vor spune ca nu au fost cu un loc mai in fata pentru ca a fost un nevazatori caruia i s-a dat pentru ca era nevazator - asa vor spune chiar si cei care cu adevarat au cantat mai slab.
Parerea mea, in concluzie, e ca discriminarea pozitiva e mult, mult mai daunatoare decat cea normala, cea pe care o cunoastem cu toti si ne-am obisnuit cu ea.
In legatura cu discutia despre baietelul cu locul intai... Doar atunci va fi fara discriminare o treaba din asta, cand se va ascunde faptul ca e nevazator juriului. In acest moment a fost in primul rand el discriminat. E mult mai onorabil sa spuna ca a luat locul 3 sau o mentiune in viitor daca va fi intrebat, decat sa spuna locul intai din prima, iar toti vor da discret din umeri, spunandu-si: "A, normal, saracu, i-au dat si lui ca nu vede, sa se mai bucure si el de cate ceva pe lumea asta".
Dar acum, bine e ca l-au primit acolo si l-au afisat fara probleme. In rest, toti ceilalti participanti vor vedea probabil de acum pe nevazatori ca fiind poate si mai si decat ii stiau, toti vor spune ca nu au fost cu un loc mai in fata pentru ca a fost un nevazatori caruia i s-a dat pentru ca era nevazator - asa vor spune chiar si cei care cu adevarat au cantat mai slab.
Parerea mea, in concluzie, e ca discriminarea pozitiva e mult, mult mai daunatoare decat cea normala, cea pe care o cunoastem cu toti si ne-am obisnuit cu ea.
Errare humanum est, sed perseverare diabolicum...
In forum linguae Latinae venite! (via est: www.limbalatina.ro)
-
- Maior
Ma bucur mult sa aud acest lucru, ca toate decurg normal in ce il priveste pe Eduard. Problema, chiar mare insa, este aceea ca, in cazul lui, nu s-a stiut sa se faca un echilibru intre viata de vedeta, si cea in care, inveti, integrandu-te in cursurile unei scoli de specialitate, pentru a-ti putea crea un viitor, mediu cel putin. Stau si ma gandesc, fara sa acuz pe nimeni. Ce se va alege de Eduard, dupa ce va implini varsta de 18 ani? Nu stiu daca s-ar merita, un succes de moment, dupa care sa urmeze alte si alte perioade de stagnare. Ce posibilitate de a-si castiga un trai decent are el? Imi veti spune poate ca, din muzica poti face multe. Dar, va reamintesc faptul ca, atunci cand o persoana deficienta vizual, a dorit sa se afirme in Muzica, totul a fost, pe o perioada foarte scurta si, faptul ca foarte greu, s-a reusit a se obtine o colaborare cu o casa de discuri, lucru foarte important, si de baza pentru un artist, inloc sa incurajeze, a descurajat. Nu ca, poate, persoana respectiva nu a avut vointa, ori a fost un om slab. Ci, pur si simplu pentru ca a avut nevoie de promovare, si nu a gasit unde sa isi realizeze scopurile. Ganditi-va doar la doua nume, ce au avut un foarte mare succes, nu doar in tara de provenienta: Domnul Profesor si interpret, George Nicolescu si, Andreea Bocelli. Trebuie sa avem vointa, sa strabatem oriunde ne dorim, insa trebuie sa tinem cont de niste limite, puse de societatea in care traim, si sa cautam si alte domenii, unde ne putem face poate chiar si o cariera de renume. Niciodata, nu vom putea spune, ca, nu putem face nimic. Ca orice usa, este inchisa. Acest lucru nu este decat dovada unei persoane ce a dorit mai mult ajutor din partea celor din jur, decat s-a ajutat pe ea insasi.
- Manu
- General de divizie
La multi apare o astfel de problema in scoala... Se creeaza o falsa impresie de foarte bine, dar fara sustinere in viitor. Te lasa toti balta dupa ce termini, nemaiavand posibilitatea sa creezi renume scolii, sa atragi atentia pentru aceasta... Uneori se mai poate insa... cel putin pentru catva timp merge inainte, dar... in primul rand conteaza sustinerea din jur, nu in cazul celui care nu vede, ci in toate cazurile.
Errare humanum est, sed perseverare diabolicum...
-
- Maior
Da Manu, ai perfecta dreptate. Insa, cred totusi ca datoria scolii, este aceea de a te ajuta, sa iti doresti sa iti creezi un viitor, si, iar datoria scolii, sa iti ofere ajutorul necesar, pentru a putea sa iti doresti sa inveti, sa iti dezvolti, si sa iti descoperi diferite atu-uri ale tale, care sa iti ofere o posibilitate de a te deosebi de cei din jur, nu pentru a fi tu, mai bun decat ei. Ci doar pentru a fi unic, in felul tau. Consider, cum am mai spus, ca datoria scolii, este, sa ajute copilul sa inteleaga ca faptul de a invata lucruri practice, sau lucruri de care se loveste in viata, este mult mai important, ba chiar un lucru primordial. Apoi, desigur, includem si lucrurile ce pot face, fara orgolii, din el, o vedeta. Intai lucrurile necesare, apoi cele pentru relaxare, ca sa spun mai exact. Nu vreau sa fiu inteles, gresit. Nu traim, inainte de anii 1989, insa, trebuie facut un echilibru in toate. Stabilite prioritati, dupa care, atat cat poti, sa iti organizezi viata.
Nu cred ca e vorba de mare vedeta in cazul lui, cel putin nu pentru momentul de fata. In ceea ce priveste scoala speciala , nu trebuie sa ne asteptam la sustineri sau discriminari pozitive, ci la o atitudine binevoitoare, obiectiva inca din primele etape de scolarizare.
Asteptarile de genul asta se datoreaza tocmai modului in care au fost abordate persoanele cu dizabilitati, supraapreciate si ultraprotejate intr-un mediu restrans si ferit de comparari sociale realiste; astfel incat ajunse in lumea larga s-au confruntat cu sine, nu cu imaginea distorsionata pe care si-au format-o.
Uneori e greu pentru unii sa se integreze tocmai din cauza asta.
Asteptarile de genul asta se datoreaza tocmai modului in care au fost abordate persoanele cu dizabilitati, supraapreciate si ultraprotejate intr-un mediu restrans si ferit de comparari sociale realiste; astfel incat ajunse in lumea larga s-au confruntat cu sine, nu cu imaginea distorsionata pe care si-au format-o.
Uneori e greu pentru unii sa se integreze tocmai din cauza asta.
Don't fear, just wonder. You are more than life. Mind is power and desire.