Prima pagină > Utile > Accesibilizarea formulelor de matematică
Matematică accesibilizată
Formulele matematice complexe pot fi citite de un screen reader dacă, în loc de un fişier .doc, documentul ce conţine acele formule are formatul XML iar ecuaţiile sunt reprezentate în limbaj MathML. Citirea se va realiza cu ajutorul unui program numit MathPlayer, distribuit gratuit de DesignScience. Acesta va functiona ca un plugin pentru JAWS. Esenţial la aceste documente este că nu se modifică în nici un fel aspectul vizual al formulelor matematice.
Cum citim un document xml ce conţine formule matematice
Programe necesare
Instalarea MathPlayer:
După ce aţi descărcat fişierul MathPlayerSetup.exe de la adresa prezentată mai sus, se porneşte instalarea cu enter pe acest fişier. Va apărea o fereastră numită Open File - Security Dialog în care se trece cu Tab pe butonul Run şi se apasă Enter sau Space. Porneşte instalarea MathPlayer şi în prima fereastră este selectat butonul Next, care se apasă cu Enter sau Space. A doua fereastră prezintă acordul de licenţiere. Se apasă săgeata în sus pentru a activa butonul radio care precizează că sunteţi de acord cu termenii acordului de înregistrare. Apoi se ajunge cu tab pe butonul Next care trebuie apăsat. Se face instalarea şi apare o fereastră în care se anunţă finalizarea. Este activat butonul OK care trebuie apăsat. Pentru ca MathPlayer să funcţioneze corect, este necesară repornirea browserului după instalare: se închide Internet Explorer şi se deschide din nou.
Citirea documentelor:
Descărcaţi fişierul pmathml.zip de la adresa următoare: http://www.pontes.ro/ro/utile/matematica/pmathml.zip Această arhivă trebuie dezarhivată şi fişierul pmathml.xsl conţinut în ea trebuie copiat în acelaşi folder cu documentul pe care urmează să-l citiţi.
Apoi fişierul care conţine ecuaţiile se deschide cu Internet Explorer şi poate fi citit.
Indiferent de limba în care este scris textul din fişier, MathPlayer va citi ecuaţiile în engleză. Traducerea termenilor folosiţi de MathPlayer pentru diverse simboluri o găsiţi în fişierul dictionar_matematica.doc care poate fi descarcat de la adresa: http://www.pontes.ro/ro/utile/matematica/dictionar_matematica.doc
Exemple de documente accesibilizate
Exemplele de mai jos sunt arhive zip care conţin şi fişierul pmathml.xsl. Tot ce trebuie să faceţi este să le descărcaţi, să le dezarhivaţi şi să deschideţi fişierele xml cu Internet Explorer.
Cereţi accesibilizarea unui document Word 2007 (.docx) cu ecuaţii
Metoda prin care se obţin aceste fişiere, care va fi prezentată mai jos, se aplică doar documentelor cu ecuaţii scrise în Microsoft Word 2007. Pentru a beneficia de conversie fără a trebui să urmaţi paşii de mai jos, trimiteti fişierele in format .docx (format word 2007) la designer@pontes.ro şi veţi primi în cel mai scurt timp formatul accesibilizat. Atenţie: pentru a converti un fişier scris in Word 2003 sau mai vechi la Word 2007 nu este suficientă deschiderea şi salvarea cu Word 2007 ci trebuie rescrise ecuaţiile.
Cum realizăm un document cu formule matematice accesibilizate
Programe şi fişiere necesare
Generalităţi
Spre deosebire de versiunile mai vechi de Word care reţineau ecuaţiile ca imagini, Microsoft Word 2007 introduce standardul OMML (Office MathML) care poate fi convertit la MathML (Mathematical Markup Language). Acesta din urmă poate fi afişat în browser şi citit cu JAWS şi MathPlayer. Deoarece standardul OMML a fost introdus doar în Word 2007, metoda de accesibilizare propusă mai jos se referă doar la documentele ce conţin ecuaţii scrise cu acest program. O ecuaţie de Word 2003 deschisă în 2007 nu va fi convertită automat la OMML. Trebuie rescrisă în Word 2007 pentru a putea fi accesibilizată.
Instalarea programelor
Primul program care trebuie instalat este Java SDK. Instalarea este de tip Next -> Next -> Next -> Finish.
Apoi trebuie instalat Saxon-B 9.0. Acesta se dezarhivează, de exemplu în folderul E:\saxon. Trebuie inregistrat în classpath. Înregistrarea se face în felul următor: Start -> Run -> cmd si in promptul aparut scriem:
set CLASSPATH=%CLASSPATH%;E:\saxon\saxon9.jar
Tagsoup se salvează, pentru simplificare, în acelaşi folder în care se află fişierul saxon9.jar.
Textpad se instalează simplu, tot pe schema Next -> Next -> Next -> Finish.
Macro-ul matematica.tpm trebuie salvat în folderul C:\Documents and Settings\%nume utilizator%\Application Data\TextPad\
Pentru a putea accesa acest folder, trebuie sa bifati vizualizarea folderelor si fisierelor ascunse din Tools -> Folder Options -> View -> Show Hidden Files and Folders.
Cele două fişiere xsl se dezarhivează în folderul în care vom face conversia din Word in XML. Pentru exemplificare vom considera folderul E:\saxon\matematica\ ca fiind cel în care se vor face transformările.
Pasul 1 - Salvare ca htm
Fişierul scris în Microsoft Word 2007 care conţine formulele matematice se salvează ca pagină web cu extensia .htm. Salvarea se face cu combinaţia de taste alt+F şi apoi A. La tipul fişierului (Save as type) se alege Web page (*.htm,*.html). Se dă un nume fişierului şi se apasă butonul Save.
Pasul 2 - Crearea unui xml cu OMML folosind Tagsoup
Presupunem că htm-ul pe care îl vom prelucra se numeşte ecuatii.htm şi se află în folderul E:\saxon\matematica\
Se deschide Command Prompt cu Start -> Run -> cmd, apoi din linie de comandă se navighează până în folderul Saxon (E: şi enter, apoi cd saxon şi enter)
În Command prompt se scrie următoarea comandă care va converti htm-ul la o primă variantă de xml:
java -jar tagsoup-1.1.3.jar --lexical --output-encoding=iso-8859-1 matematica\ecuatii_initial.htm > matematica\ecuatii_temp.xml
Pasul 3 - Crearea unui xml cu MathML folosind Saxon
Xml-ul de la pasul 2 nu are ecuatiile convertite la MathML. Pentru a realiza conversia, in Command prompt se scrie următoarea comandă:
java -jar saxon9.jar -o matematica\ecuatii_final.xml matematica\ecuatii_temp.xml matematica\xhtml-mathml.xsl
Pasul 4 - Procesarea xml-ului cu TextPad pentru citirea corectă cu JAWS
Se deschide cu TextPad fişierul xml obţinut după utilizarea Saxon. În TextPad se deschide meniul Macros (alt+M), din el se alege macro-ul Matematica şi se apasă Enter.
Din acest moment, xml-ul este funcţional. Închideţi TextPad şi deschideţi fisierul xml cu Internet Explorer pentru a-l citi.
Notă: Paşii 1 - 3 din procedura de conversie au fost preluaţi din articolul lui David Carlisle, XHTML and MathML from Office 2007. Meritul de a fi creat procedura de transformare a fişierelor htm în xml cu mathml îi aparţine în exclusivitate domnului Carlisle.
Metodă dezvoltată de Andreea Neagu pe baza articolului XHTML and MathML from Office 2007 de David Carlisle
|