Sari la conţinut

ENGLISH ENGLISH Language | ROMÂNĂ Limba ROMÂNĂ

+ Mărește textul - Micșorează textul

Caută Prima pagină  Contact

Instrucţiuni de folosire a bancomatelor


În această secţiune sunt prezentate instrucţiuni de folosire a bancomatelor diferitelor bănci. Urmărind paşii prezentaţi, un nevăzător ar trebui să reuşească efectuarea diferitelor tranzacţii, în special extragere numerar.
Nu garantăm 100% corectitudinea informaţiilor, s-ar putea să intervină omisiuni sau erori în momentul formulărilor sau se poate întâmpla ca unor bancomate să le fie modificat softul, astfel rezultând schimbarea ordinii apăsării tastelor faţă de ceea ce este scris mai jos.
Ceea ce este prezentat mai jos putem considera ca fiind o pseudo-accesibilizare a bancomatelor - o metodă care să ţină loc uneia poate normale, adică vocea sintetică instalată direct pe aparate.
Dacă sunteţi utilizator de Jaws, vă puteţi uşor deplasa printre instrucţiunile bancomatelor diferitelor bănci folosind tasta "h", fiecare paragraf având câte un heading de nivel patru. De asemenea, din lista următoare se poate ajunge direct la bancomatul căutat, dând enter sau click pe link-ul aferent.


BT - Banca Transilvania

Informaţii actualizate în 20 decembrie 2015.
Numerotarea butoanelor:
- pe partea dreaptă a ecranului, de sus în jos: 1, 2, 3, 4
- pe partea stângă a ecranului de sus în jos: 5, 6, 7, 8
Pe partea de jos, sub ecran este blocul numeric unde ne interesează doar cifrele deocamdată, acestea fiind dispuse într-un aranjament standard.

Extragere numerar
1. Se introduce cardul.
2. Se apasă tasta 1, prima de sus pe partea dreapta a ecranului; prin aceasta este aleasă limba română.
3. Se introduce codul pin de la blocul numeric.
4. Se apasă apoi iar tasta numerotată convenţional cu 1 pentru a alege extragere numerar.
5. Se apasă apoi tasta 8 pentru a alege altă sumă. Tasta opt este cea de jos în partea stângă a ecranului.
8. Se scrie suma de la blocul numeric.
9. Se apasă tasta 3 dacă suma introdusă este corectă sau tasta 4 dacă nu este corectă şi se doreşte introducerea unei alte valori. În caz că a fost apăsata tasta 4, se scrie din nou suma şi se apasă tasta 3.
10. Se apasă tasta 3 sau 4, dacă se doreşte chitanţă sau, respectiv, nu.
11. Se apasă tasta 3 sau 4 dacă este acceptat sau nu comisionul. În această situaţie trebuie apăsată tasta 3 pentru ca operaţiunea să fie finalizată.
12. Se iau banii şi cardul.

Instrucţiuni realizate de Emanuel Boboiu


BRD - Groupe Société Générale

Informaţiile sunt depăşite, paşi s-au schimbat de-a lungul timpului. Această notiţă va fi modificată în urma unei actualizări.

Numerotarea butoanelor:
- pe partea dreaptă a ecranului de sus în jos: 1, 2, 3, 4
- pe partea stângă a ecranului de sus în jos: 5, 6, 7, 8
Schema blocului numeric la un bancomat BRD:
Blocul numeric la ATM-urile BRD cuprinde în stânga un grup de 12 taste numerice dispuse câte 3 pe patru rânduri, iar în dreapta un grup de patru taste, să le zicem funcţionale dispuse una sub alta.
Partea stânga a blocului numeric, pe rânduri de la stânga la dreapta:
- rândul 1: taste pentru cifrele 1, 2 şi 3
- rândul 2: taste pentru cifrele 4, 5 şi 6
- rândul 3: taste pentru cifrele 7, 8 şi 9
- rândul 4: prima tastă de la stânga nu are nici o funcţie, a doua este pentru cifra 0 iar a treia este pentru a adăuga trei zerouri
Partea dreaptă a blocului numeric, de sus în jos: Anulează, Şterge, Confirmă, tastă fără funcţie asociată.

Paşi iniţiali, comuni pentru toate operaţiunile
După introducerea cardului se apasă butonul 1 pentru alegerea limbii române. Apoi trebuie din nou apăsat butonul 1 pentru a trece de o informaţie legată de siguranţa operaţiunilor cu cardul.
În următoarea fază este cerut codul pin care se scrie de la blocul numeric.

Retragere numerar
Dacă scoateţi bani, după ce aţi introdus PIN-ul şi aţi apăsat butonul 1 pentru "Retragere numerar", puteţi fie să apăsaţi butonul 4 şi să introduceţi suma de la blocul numeric, fie să scoateţi o sumă predefinită, şi anume:
- 20 RON: se apasă butonul 1
- 50 RON: se apasă butonul 2
- 100 RON: se apasă butonul 3
- 150 RON: se apasă butonul 5
- 200 RON: se apasă butonul 6
- 400 RON: se apasă butonul 7.
Butonul 8 corespunde comenzii "Anulare", care vă întoarce la meniul din care puteţi alege retragerea numerarului, plata facturilor, schimbarea PIN-ului etc..
Dacă aţi apăsat 1, 2, 3, 5, 6 sau 7 pentru a extrage una din sumele predefinite, veţi fi întrebat dacă doriţi chitanţă. Apăsaţi 3 pentru Da sau 4 pentru Nu. Apoi vă luaţi întâi cardul, apoi banii. Important: banii nu sunt eliberaţi până nu luaţi cardul.
     Paşii, cu virgulă între ei. Cu B notez un buton. Avem B1, B1, cod pin, B1, alegere sumă cu B1, 2, 3, 5, 6 sau 7 sau alegerea opţiunii Altă sumă cu B4, apoi B3 sau B4 pentru chitanţă (da sau nu).
Dacă nu vreţi să scoateţi o sumă din cele prededinite, după ce aţi introdus PIN-ul şi aţi apăsat butonul 1 pentru "Retragere numerar" se apasă butonul 4, corespunzător opţiunii "Altă sumă". Apoi introduceţi suma de la blocul numeric. În acest moment, butoanele 3 şi 4 înseamnă în ordine Corect sau Incorect; dacă este apăsat butonul 4 va trebui din nou tastată suma de bani cerută, dacă este apăsat butonul 3, veţi fi întrebat dacă doriţi chitanţă sau nu, pentru aceste două opţiuni fiind valabile, în ordine, butoanele 1 sau 2.
În urma acestor operaţii primiţi cardul, banii şi, în caz că ultima apăsare a fost pe butonul 1, chitanţa.
     Paşii cu virgulă între ei: B1, B1, cod pin, B1, B4, suma solicitată, B3 sau B4 (corect sau nu), B1 sau B2 (chitanţă sau nu).

Interogare sold
După introducerea PIN-ului butonul 2 corespunde opţiunii Interogare sold. Apoi cu butonul 4 se alege imprimarea soldului pe chitanţă. În acest moment puteţi ridica chitanţa. Apoi cu butoanele 1 şi 2 se răspunde la întrebarea "Doriţi să efectuaţi altă tranzacţie?" Dacă se alege "da" apăsând butonul 1, se revine la meniul de după introducerea PIN-ului, din care puteţi alege să scoateţi bani. Dacă apăsăm butonul 2, ne luăm cardul şi operaţiunea e finalizată.
     Paşii pe scurt: B1, B1, cod pin, B2, B4 pentru imprimare pe chitanţă, B1 sau B2 pentru altă tranzacţie sau ridicare card.

Plata facturilor

Telefonie:
Vodafone, Orange, Cosmote
După ce aţi introdus PIN-ul se apasă butonul 5 (primul din stânga sus faţă de ecran) pentru a accesa meniul Plăţi furnizori. Apoi se apasă butonul 1 pentru a alege "Telefonie". Apoi 1 pentru Vodafone sau 2 pentru Orange sau 4 pentru Cosmote. După aceea se scrie suma de plată de la blocul numeric şi se apasă pe butonul 3 pentru a confirma valoarea, sau pe butonul 4 pentru a o rescrie dacă aţi greşit. Apoi tastaţi de la blocul numeric codul de client şi apăsaţi 3 pentru a confirma sau 4 pentru a rescrie codul dacă aţi greşit. Ridicaţi chitanţa şi apăsaţi butonul 1 dacă doriţi să efectuaţi altă tranzacţie sau 2 dacă vreţi să scoateţi cardul.
     Paşii pe scurt: B1, B1, cod pin, B5, B1, alegere furnizor cu B1 (Vodafone) sau B2 (Orange) sau B4 (Cosmote), suma, B3 sau B4 (confirmare sau rescriere), cod client, B3 sau B4 (confirmare sau rescriere), B1 sau B2 (altă tranzacţie sau scoatere card).
Romtelecom
După ce aţi introdus PIN-ul se apasă butonul 5 (primul din stânga sus faţă de ecran) pentru a accesa meniul Plăţi furnizori. Apoi se apasă butonul 1 pentru a alege "Telefonie". Apoi 3 pentru Romtelecom. După aceea se scrie suma de plată de la blocul numeric şi se apasă pe butonul 3 pentru a confirma valoarea, sau pe butonul 4 pentru a o rescrie dacă aţi greşit. Pentru Romtelecom chitanţa se emite după acest pas, nu mai există etapa codului de abonat. Ridicaţi chitanţa şi apăsaţi butonul 1 dacă doriţi să efectuaţi altă tranzacţie sau 2 dacă vreţi să scoateţi cardul.
     Paşii pe scurt: B1, B1, cod pin, B5, B1, alegere furnizor cu B3, suma, B3 sau B4 (confirmare sau rescriere), B1 sau B2 (altă tranzacţie sau scoatere card).

Electricitate
Electrica
După ce aţi introdus PIN-ul se apasă butonul 5 (primul din stânga sus faţă de ecran) pentru a accesa meniul Plăţi furnizori. Apoi se apasă butonul 2 pentru a alege "Electricitate". Apoi 1 pentru Electrica. După aceea se scrie suma de plată de la blocul numeric şi se apasă pe butonul 3 pentru a confirma valoarea, sau pe butonul 4 pentru a o rescrie dacă aţi greşit. Chitanţa se emite după acest pas. Ridicaţi chitanţa şi apăsaţi butonul 1 dacă doriţi să efectuaţi altă tranzacţie sau 2 dacă vreţi să scoateţi cardul.
     Paşii pe scurt: B1, B1, cod pin, B5, B2, alegere furnizor cu B1, suma, B3 sau B4 (confirmare sau rescriere), B1 sau B2 (altă tranzacţie sau scoatere card).
E.ON Moldova, CEZ V\ânzare
După ce aţi introdus PIN-ul se apasă butonul 5 (primul din stânga sus faţă de ecran) pentru a accesa meniul Plăţi furnizori. Apoi se apasă butonul 2 pentru a alege "Electricitate". Apoi 2 pentru E.ON Moldova sau 3 pentru CEZ Vânzare. După aceea se scrie suma de plată de la blocul numeric şi se apasă pe butonul 3 pentru a confirma valoarea, sau pe butonul 4 pentru a o rescrie dacă aţi greşit. Apoi tastaţi de la blocul numeric codul de client şi apăsaţi 3 pentru a confirma sau 4 pentru a rescrie codul dacă aţi greşit. Ridicaţi chitanţa şi apăsaţi butonul 1 dacă doriţi să efectuaţi altă tranzacţie sau 2 dacă vreţi să scoateţi cardul.
     Paşii pe scurt: B1, B1, cod pin, B5, B2, alegere furnizor cu B2 (E.ON Moldova) sau B3 (CEZ Vânzare), suma, B3 sau B4 (confirmare sau rescriere), cod client, B3 sau B4 (confirmare sau rescriere), B1 sau B2 (altă tranzacţie sau scoatere card).

Cablu TV/Internet - Boom
După ce aţi introdus PIN-ul se apasă butonul 5 (primul din stânga sus faţă de ecran) pentru a accesa meniul Plăţi furnizori. Apoi se apasă butonul 3 pentru a alege "Cablu TV/Internet". Apoi 1 pentru Boom. După aceea se scrie suma de plată de la blocul numeric şi se apasă pe butonul 3 pentru a confirma valoarea, sau pe butonul 4 pentru a o rescrie dacă aţi greşit. Apoi tastaţi de la blocul numeric codul de client şi apăsaţi 3 pentru a confirma sau 4 pentru a rescrie codul dacă aţi greşit. Ridicaţi chitanţa şi apăsaţi butonul 1 dacă doriţi să efectuaţi altă tranzacţie sau 2 dacă vreţi să scoateţi cardul.
     Paşii pe scurt: B1, B1, cod pin, B5, B3, alegere furnizor cu B1, suma, B3 sau B4 (confirmare sau rescriere), cod client, B3 sau B4 (confirmare sau rescriere), B1 sau B2 (altă tranzacţie sau scoatere card).

Rate credit - BRD Finance
După ce aţi introdus PIN-ul se apasă butonul 5 (primul din stânga sus faţă de ecran) pentru a accesa meniul Plăţi furnizori. Apoi se apasă butonul 4 pentru a alege "Rate credit". Apoi 1 pentru BRD Finance. După aceea se scrie suma de plată de la blocul numeric şi se apasă pe butonul 3 pentru a confirma valoarea, sau pe butonul 4 pentru a o rescrie dacă aţi greşit. Apoi tastaţi de la blocul numeric codul de client şi apăsaţi 3 pentru a confirma sau 4 pentru a rescrie codul dacă aţi greşit. Ridicaţi chitanţa şi apăsaţi butonul 1 dacă doriţi să efectuaţi altă tranzacţie sau 2 dacă vreţi să scoateţi cardul.
     Paşii pe scurt: B1, B1, cod pin, B5, B4, alegere furnizor cu B1, suma, B3 sau B4 (confirmare sau rescriere), cod client, B3 sau B4 (confirmare sau rescriere), B1 sau B2 (altă tranzacţie sau scoatere card).

Gaz
Distrigaz Sud
După ce aţi introdus PIN-ul se apasă butonul 5 (primul din stânga sus faţă de ecran) pentru a accesa meniul Plăţi furnizori. Apoi se apasă butonul 5 pentru a alege "Gaz". Apoi 1 pentru Distrigaz Sud. După aceea se scrie suma de plată de la blocul numeric şi se apasă pe butonul 3 pentru a confirma valoarea, sau pe butonul 4 pentru a o rescrie dacă aţi greşit. Chitanţa se emite după acest pas. Ridicaţi chitanţa şi apăsaţi butonul 1 dacă doriţi să efectuaţi altă tranzacţie sau 2 dacă vreţi să scoateţi cardul.
     Paşii pe scurt: B1, B1, cod pin, B5, B5, alegere furnizor cu B1 , suma, B3 sau B4 (confirmare sau rescriere), B1 sau B2 (altă tranzacţie sau scoatere card).
EON Gaz România
După ce aţi introdus PIN-ul se apasă butonul 5 (primul din stânga sus faţă de ecran) pentru a accesa meniul Plăţi furnizori. Apoi se apasă butonul 5 pentru a alege "Gaz". Apoi 2 pentru EON Gaz România. După aceea se scrie suma de plată de la blocul numeric şi se apasă pe butonul 3 pentru a confirma valoarea, sau pe butonul 4 pentru a o rescrie dacă aţi greşit. Apoi tastaţi de la blocul numeric codul de client şi apăsati 3 pentru a confirma sau 4 pentru a rescrie codul dacă aţi greşit. Ridicaţi chitanţa şi apăsaţi butonul 1 dacă doriţi să efectuaţi altă tranzacţie şi 2 dacă vreţi să scoateţi cardul.
     Paşii pe scurt: B1, B1, cod pin, B5, B5, alegere furnizor cu B2, suma, B3 sau B4 (confirmare sau rescriere), cod client, B3 sau B4 (confirmare sau rescriere), B1 sau B2 (altă tranzacţie sau scoatere card).

Obţinerea listei cu ultimele 10 operaţiuni efectuate
După ce aţi introdus PIN-ul, apăsaţi butonul 6 pentru a vi se emite o chitanţă cu lista ultimelor 10 operaţiuni. După ce primiţi chitanţa, apăsati butonul 1 pentru a efectua altă tranzacţie şi a reveni în meniul din care puteţi alege să scoateţi bani, sau să plătiţi facturi, sau apăsati 2 pentru a vi se restitui cardul.
     Paşii pe scurt: B1, B1, cod pin, B6, B1 sau B2 (altă tranzacţie sau scoatere card).

Schimbare PIN
După ce aţi introdus PIN-ul, apăsati butonul 7 pentru a accesa funcţia Schimbare PIN. Introduceţi noul PIN de la blocul numeric. Apoi vi se va cere să reintroduceţi noul PIN, aşa că îl tastaţi din nou de la blocul numeric. Se va emite o chitanţă pe care e bine să o luaţi, apoi apăsati butonul 1 pentru a efectua altă tranzacţie şi a reveni în meniul din care puteţi alege să scoateţi bani sau să plătiţi facturi, sau apăsati 2 pentru a vi se restitui cardul.
     Paşii pe scurt: B1, B1, cod pin, B7, noul PIN, iar noul PIN, B1 sau B2 (altă tranzacţie sau scoatere card).

     Instrucţiuni realizate de Andreea-Elena Neagu


Raiffeisen Bank

Informaţiile sunt depăşite, paşi s-au schimbat de-a lungul timpului. Această notiţă va fi modificată în urma unei actualizări a instrucţiunilor.

Instrucţiuni audio de folosire a bancomatelor Raiffeisen Bank

Descrierea bancomatului
Luăm ca element central monitorul; în părţile laterale stânga/dreapta sunt dispuse câte 4 butoane; butoanele vor fi numerotate în felul următor: în partea dreaptă a monitorului butoane de la 1 la 4, iar în partea stângă, de la 5 la 8.
Sub monitor dispusă orizontal se află tabela numerică ce se continuă în partea dreaptă cu alte câteva taste dispuse vertical.
Tabela numerică este structurată în grupuri de câte 3 cifre.
pe primul rând: 1, 2, 3
pe al doilea: 4, 5, 6
pe al TREILEA: 7, 8, 9
Pe ultimul rând al tabelei identificăm de la stânga la dreapta: prima tastă care nu are nici o funcţie; tasta din mijloc este cifra 0; celelalte taste nu prezintă importanţă.
Dintre tastele amplasate în dreapta tabelei numerice, o discutăm doar pe prima, [aflată în dreapta cifrei 3] - o numim tasta Cancel, la ea recurgem atunci când renunţăm la orice operaţiune.

Utilizare

Pentru a retrage numerar o sumă de bani din bancomatele Raiffeisen se parcurg următorii paşi:
1. Se introduce cardul;
2. Se apasă butonul 1 pentru selectarea limbii române.
3. Se introduce codul pin utilizând tabela numerică. ATM-ul nu solicită confirmarea codului pin, aşa cum se întâmplă la alte bănci.
În urma acestui pas, singurele butoane care contează sunt: butonul 1 Retragere numerar şi butonul 2 Consultare sold.
4. Se apasă butonul 1 pentru selectarea operaţiunii "Retragere numerar". În acest moment butoanele primesc diverse sume predefinite.
Opţiunile sunt următoarele; notăm cu "B" butoanele, marcaj urmat de suma predefinită:
B1 =10 lei; B2 =50 lei; B3=100 lei; B4=alte sume; B5=200 lei; B6=250 lei; B7=500 lei; B8=1000 lei.
În cazul în care dorim să retragem o sumă predefinită, după ce am selectat suma dorită, apăsăm fie butonul 1 pentru eliberarea chitanţei, fie butonul 4 dacă nu dorim chitanţă.
Pe monitor va fi afişat mesajul "operaţiune în curs", iar la finalul ei vor fi restituite în ordine: cardul urmat de suma retrasă.

Dacă utilizăm opţiunea "Alte sume", corespunzătoare butonului 4 din meniul apărut în urma alegerii opţiunii "Retragere numerar", paşii sunt următorii:
1. Se introduce card-ul;
2. Se apasă butonul 1 pentru selectarea limbii române;
3. Se introduce codul pin, utilizând tabela numerică - ATM-ul nu solicită confirmarea codului pin, aşa cum se întâmplă la alte bănci.
4. Se apasă butonul 1 pentru selectarea operaţiunii "Retragere numerar".
5. Se apasă butonul 4 corespunzător opţiunii "Alte sume";
6. Se editează suma în lei noi cu ajutorul tabelei numerice;
7. Se apasă butonul 1 pentru confirmare sau butonul 4 pentru rescriere;
8. Cu ajutorul butoanelor 1 sau 4 decidem dacă dorim sau nu chitanţă.

     Foarte important!
Când utilizăm tastatura bancomatului, putem auzi un ton, [bip], la apăsarea fiecăreia; acesta are o anumită tonalitate dacă tasta este alocată vreunei opţiuni şi una diferită în cazul în care aceasta nu este alocată vreunei opţiuni.
Astfel, dacă în momentul în care vreţi să alegeţi tipărirea chitanţei şi din greşeală apăsaţi pe tasta 3 în loc de 1, se va auzi un sunet diferit de cele anterioare, ceea ce va semnala faptul că acea tastă nu este alocată - reamintim că B1 înseamnă Da, iar B4 înseamnă Nu.

     Instrucţiuni realizate de Alin Feurdean


Banca Comercială Română (BCR)

Informaţiile sunt depăşite, paşi s-au schimbat de-a lungul timpului. Această notiţă va fi modificată în urma unei actualizări a instrucţiunilor.

Numerotarea butoanelor:
- pe partea dreaptă a ecranului, de sus în jos: 1, 2, 3, 4
- pe partea stângă a ecranului de sus în jos: 5, 6, 7, 8

Schema blocului numeric la un bancomat BCR
Blocul numeric la ATM-urile BCR cuprinde în stânga un grup de 12 taste numerice dispuse câte 3 pe patru rânduri, iar în dreapta un grup de patru taste funcţionale, dispuse una sub alta.
     Partea stângă a blocului numeric, pe rânduri de la stânga la dreapta:
- rândul 1: taste pentru cifrele 1, 2 şi 3
- rândul 2: taste pentru cifrele 4, 5 şi 6
- rândul 3: taste pentru cifrele 7, 8 şi 9
- rândul 4: prima tastă de la stânga nu are nici o funcţie, a doua este pentru cifra 0 iar a treia este pentru a adăuga trei zerouri
     Partea dreaptă a blocului numeric, de sus în jos:
Anulează, Şterge, Confirmă, tastă fără funcţie asociată.

Paşi iniţiali, comuni pentru toate operaţiunile
După introducerea cardului se apasă butonul 1 pentru alegerea limbii române. Este cerut codul PIN care se scrie de la blocul numeric, apoi se apasă butonul 1 pentru a confirma introducerea PIN-ului.

Eliberare numerar
Dacă scoateţi bani, după ce aţi introdus PIN-ul şi aţi apăsat butonul 1 pentru "Eliberare numerar", apăsaţi din nou 1 pentru "cont card debit". Apoi puteţi fie să apăsaţi butonul 4 şi să introduceţi suma de la blocul numeric, fie să scoateţi o sumă predefinită, şi anume:
- 200 RON: se apasă butonul 1
- 250 RON: se apasă butonul 2
- 300 RON: se apasă butonul 3
- 10 RON: se apasă butonul 5
- 50 RON: se apasă butonul 6
- 100 RON: se apasă butonul 7.
- 150 RON: se apasă butonul 8
Dacă aţi apăsat 1, 2, 3, 5, 6, 7 sau 8, pentru a extrage una din sumele predefinite, veţi fi întrebat dacă doriţi chitanţă. Apăsaţi 2 pentru Da sau 3 pentru Nu. Veţi primi banii, chitanţa şi veţi fi întrebat dacă doriţi să efectuaţi altă tranzacţie. Apăsaţi 3 pentru Da sau 4 pentru Nu. În cazul în care aţi ales să efectuaţi altă tranzacţie, veţi reveni la meniul din care puteţi alege eliberarea de numerar. În cazul în care aţi apăsat butonul 4, corespunzător opţiunii Nu, veţi primi cardul şi tranzacţia se încheie.
     Dacă nu vreţi să scoateţi o sumă din cele predefinite, după ce aţi introdus PIN-ul şi aţi apăsat butonul 1 pentru "Eliberare numerar" şi din nou butonul 1 pentru "Cont card debit", se apasă butonul 4, corespunzător opţiunii "Altă sumă". Apoi introduceţi suma de la blocul numeric. În acest moment, butoanele 2 şi 3 înseamnă în ordine Corect sau Incorect; dacă este apăsat butonul 3 va trebui din nou tastată suma de bani cerută, dacă este apăsat butonul 2, veţi fi întrebat dacă doriţi chitanţă. Apăsaţi butonul 2 pentru Da sau 3 pentru Nu.
În urma acestor operaţii primiţi banii şi, în caz că ultima apăsare a fost pe butonul 2, chitanţa. Aşteptaţi puţin, apoi veţi fi întrebat dacă doriţi să efectuaţi altă tranzacţie. Apăsaţi butonul 3 pentru Da sau 4 pentru Nu. În cazul în care aţi ales să efectuaţi altă tranzacţie, veţi reveni la meniul din care puteţi alege eliberarea de numerar. În cazul în care aţi apăsat butonul 4, corespunzător opţiunii Nu, veţi primi cardul şi tranzacţia se încheie.
     Important: Pe chitanţa obţinută după o eliberare de numerar de la un bancomat BCR este precizat şi soldul contului, în caz că aţi folosit un card BCR.
Bancomatele BCR departajează sonor opţiunile existente de cele inexistente - apăsarea pe un buton corect e însoţită de un sunet, pe când apăsarea pe un buton nealocat (spre exemplu butonul 5 când ar trebui apăsat pe 2 sau pe 3) nu este însoţită de nici un sunet.

     Instrucţiuni realizate de Andreea-Elena Neagu


Casa de Economii şi Consemnaţiuni (CEC)

Informaţiile sunt depăşite, paşi s-au schimbat de-a lungul timpului. Această notiţă va fi modificată în urma unei actualizări a instrucţiunilor.

Numerotarea butoanelor:
- pe partea dreaptă a ecranului, de sus în jos: 1, 2, 3, 4
- pe partea stângă a ecranului de sus în jos: 5, 6, 7, 8

Schema blocului numeric la un bancomat CEC
Blocul numeric la ATM-urile CEC cuprinde în stânga un grup de 12 taste numerice dispuse câte 3 pe patru rânduri, iar în dreapta un grup de patru taste funcţionale, mai lungi, dispuse una sub alta.
     Partea stângă a blocului numeric, pe rânduri de la stânga la dreapta:
- rândul 1: taste pentru cifrele 1, 2 şi 3
- rândul 2: taste pentru cifrele 4, 5 şi 6
- rândul 3: taste pentru cifrele 7, 8 şi 9
- rândul 4: prima tastă de la stânga nu are nici o funcţie, a doua este pentru cifra 0 iar a treia este pentru a adăuga trei zerouri
     Partea dreaptă a blocului numeric, de sus în jos:
Anulează (cea situată lângă cifra 3), Corectează (cea situată lângă 6) şi încă două care nu prezintă importanţă.

Paşi iniţiali, comuni pentru toate operaţiunile
După introducerea cardului se apasă butonul 1 pentru alegerea limbii române. Este cerut codul PIN care se scrie de la blocul numeric, apoi se apasă butonul 3 pentru a confirma introducerea PIN-ului.

Extragere numerar
Dacă scoateţi bani, după ce aţi introdus PIN-ul şi aţi apăsat butonul 3 pentru confirmarea acestuia, apăsaţi 1 pentru "Extragere numerar". Apoi puteţi fie să apăsaţi butonul 8 şi să introduceţi suma de la blocul numeric, fie să scoateţi o sumă predefinită, şi anume:
- 50 RON: se apasă butonul 1
- 200 RON: se apasă butonul 2
- 500 RON: se apasă butonul 3
- 10 RON: se apasă butonul 5
- 100 RON: se apasă butonul 6
- 400 RON: se apasă butonul 7.
- butonul 4 corespunde opţiunii "Alte operaţii", opţiune la care nu ne referim deocamdată.
Dacă aţi apăsat 1, 2, 3, 5, 6 sau 7 pentru a extrage una din sumele predefinite, veţi fi întrebat dacă doriţi chitanţă. Apăsaţi 3 pentru Da sau 4 pentru Nu. Veţi primi banii şi chitanţa - chitanţă doar dacă ultima apăsare a fost pe butonul 3.
     Dacă nu vreţi să scoateţi o sumă din cele predefinite, după ce aţi introdus PIN-ul şi aţi apăsat butonul 1 pentru "Extragere numerar", se apasă butonul 8, corespunzător opţiunii "Altă sumă". Apoi introduceţi suma de la blocul numeric. În acest moment, butoanele 3 şi 4 înseamnă în ordine Corect sau Incorect; dacă este apăsat butonul 4 va trebui din nou tastată suma de bani cerută, dacă este apăsat butonul 3, veţi fi întrebat dacă doriţi chitanţă. Apăsaţi butonul 3 pentru Da sau 4 pentru Nu.
În urma acestor operaţii primiţi banii şi, în caz că ultima apăsare a fost pe butonul 3, chitanţa.

Miniraport
Pentru a vizualiza ultimele tranzacţii efectuate folosind cardul CEC, există opţiunea "Miniraport". Dacă, după ce aţi introdus PIN-ul şi l-aţi confirmat, apăsaţi butonul 2, veţi fi întrebat dacă doriţi chitanţă sau nu, pentru da se foloseşte butonul 3, pentru nu - butonul 4. Dacă aţi ales să primiţi chitanţă, un raport al ultimelor tranzacţii va fi tipărit pe aceasta. În urma tipăririi chitanţei, veţi fi întrebat dacă doriţi altă tranzacţie, butonul 3 însemnând Da, iar 4 însemnând Nu. Dacă aţi ales Da, veţi fi dus la opţiunile aflate după introducerea PIN-ului. Dacă alegeţi Nu, cardul va fi returnat.

Interogare sold
Pentru a interoga soldul disponibil pe cardul dumneavoastră CEC, după ce aţi introdus PIN-ul şi l-aţi confirmat cu butonul 3, opţiunea "Interogare sold" este asociată butonului 3. Apăsaţi pe acesta şi veţi fi întrebat dacă doriţi chitanţă sau nu - pentru Da se foloseşte butonul 3, pentru Nu se foloseşte butonul 4. Indiferent de alegere, veţi fi întrebat dacă doriţi altă tranzacţie, Da fiind asociat butonului 3, iar Nu fiind asociat butonului 4. În caz că alegeţi să efectuaţi şi altă tranzacţie, veţi fi dus la opţiunile existente după introducerea PIN-ului şi confirmarea acestuia.

     Instrucţiuni realizate de Emanuel Boboiu


Site creat din 2006 și dezvoltat până în 2024 de Departamentul IT Pontes