la tirg

Literatura, idei, ganduri

Moderator: Manu

Scrie răspuns
Ghita Potra
General de corp de armata

la tirg

Mesaj de Ghita Potra »

Am sa incerc sa expun o problema pe care am aflato cu ani in urma. Nu mai stiu exact enuntul dar am sa incerc eu un enunt.
Un taran a plecat la tirg cu cinci sute de lei pentru a cumpara o suta de animale, oi. Vaci si cai. Cite animale a cumparat din fiecare categorie daca o oaie costa un leu, o vaca costa zece lei si un cal cinci zeci de lei.
Sperind ca enuntul sa fie destul de clar va urez mult succes.
cristina.vuscan

Mesaj de cristina.vuscan »

Problema e dificila doar prin aceea ca trebuiesc analizate foarte multe cazuri. Deoarece un cal costa 50 lei si trebuiesc cumparate si oi si vaci, rezulta ca nu pot fi cumparati decat cel mult 8 cai. Se analizeaza primul caz, acela in care ar fi cumparati 8 cai. Deoarece acestia costa 400 lei, rezulta ca ar mai trebui cumparate 92 de oi si vaci cu 100 lei. Vaci nu pot fi cumparate decat cel mult 9 cu 100 lei si astfel incat sa mai ramana bani si pentru oi. Daca ar fi cumparate 9 vaci,ar mai ramane bani pentru 10 oi, dar atunci ar mai lipsi 73 oi si vaci pana la 92 de animale s.a.m.d. La fel se analizeaza cazurile cand s-ar cumpara 8, 7, 6,...,1 vaci. Apoi se trece la cazul al doilea , acela in care ar fi cumparati 7 cai si tot asa. Prin eliminarea, rand pe rand a cazurilor inacceptabile, se ajunge la un numar de 60 oi, 39 vaci si un cal care pot fi cumparati cu 500 lei. Cristina
Ghita Potra
General de corp de armata

Mesaj de Ghita Potra »

va multumesc pentru explicatii eu nu imi aminteam decit rezolvarea.;
Scrie răspuns