Pagina 1 din 1
Limbajul de programare Swift a devenit open source
Scris: 08 Dec 2015, 15:23
de IonPop
Limbajul de programare Swift a devenit open source, asa ca putem spera ca va fi portat pentru a crea programe si pentru Windows si Linux:
https://swift.org/
Scris: 09 Dec 2015, 12:29
de Manu
Ar fi ceva de retinut in legatura cu acest limbaj? Ar fi un avantaj fata de alte limbaje pe care le putem utiliza?
M-ar interesa mai mult ca Apple sa ofere un IDE si pentru Windows sa vedem cum e cu dezvoltarea pentru iOS. Poate niste zaruri as incerca si in Swift...
Am deschis un pic pagina swift.org si am vazut in graba la About ca nu are nevoie de semnul punct si virgula...
Sper ca totusi il pot pune, ca in JAWS Scripting daca vreau... prea sunt obisnuit cu el, il bagam si in JavaScript.
Scris: 09 Dec 2015, 16:28
de IonPop
Nu stiu prea multe despre Swift, insa din cateva priviri aruncate superficial mi-a parut un limbaj mai placut de utilizat decat limbajele de genul Java/C#. Nu stiu insa care ii sunt limitarile si partile negative.
Da, probabil ca accepta si semnul punct si virgula chiar daca nu este absolut necesar, la fel ca Python. Si mie imi place sa pun acel semn, fiindca este mai clar unde se termina o expresie.
Din punctul meu de vedere un IDE nu este neaparat necesar, ci mai degraba ar fi bine in primul rand sa fie portat sub Windows si Linux si apoi ar fi excelent daca ar avea si o clasa grafica accesibila pentru JAWS sub Windows.
Apropos de programarea pentru mobile, am citit ca exista cateva solutii cu care se pot crea programe care pot rula si sub iOS si sub Android. Nu prea am fost interesat de mobile asa ca nu am studiat prea mult, insa presupun ca acele programe nu folosesc o interfata nativa, ci una bazata pe HTML si Javascript. Sti cumva daca exista vreo diferenta intre programele cu interfata nativa si cele cu interfata web pentru telefoanele modile? Ma refer in primul rand la accesibilitate si la viteza de reactie.
Scris: 10 Dec 2015, 23:51
de Manu
Nu prea am vazut aplicatii HTML despre care sa stiu ca sunt dintre cele si pentru iOS si pentru Android...
La capitolul asta s-ar putea ca Android sa stea mai prost ca iOS, daca ne referim la accesibilitate. Aplicatiile de internet banking, cel putin BRD si BT nu prea merg pe Android, decat sa vezi soldul, sa alegi categorii, mai departe, daca e vorba de transferuri, treburile se complica. S-ar putea ca si cei care au facut programele sa fi fost neglijenti, nu am incercat inca sa vad cum se programeaza o astfel de aplicatie.
Aceste aplicatii par sa fie cu interfata HTML si sunt la fel cu variantele lor pe iOS.
Daca nu se are in vedere ca public tinta utilizatori de Talkback sau Shine Plus, probabil ca e una dintre cele mai bune solutii cu aceste interfete. Acuma cus iguranta sunt mai lente, dar poate nu intr-atat incat sa nu poate fi utilizate convenabil.
Scris: 15 Dec 2015, 20:20
de IonPop
Hmm, ciudat. Abia acum am vazut raspunsul, din intamplare.
Cred ca acesta ar fi idealul, sa existe solutii de a crea un singur program si sa se genereze aplicatii compatibile cu iOS si cu Android. Din pacate interesul pentru accesibilitate pentru orbi apare cu mare intarziere.
Scris: 16 Dec 2015, 09:27
de Manu
Poate va fi tot mai frecventa programarea de acest tip - HTML + CSS + JavaScript.
Acum doua zile am facut o tema pentru cineva de la Poli, li se cerea sa faca o aplicatie pentru Smart TV cu Samsung Tizen SDK. Noroc ca era ca IDE Eclipse care venea impreuna cu SDK-ul Samsung Tizen TV.
Se fac usor astfel de programe, cu JS poti intercepta apasarea butoanelor unei telecomenzi, in rest, de acolo inainte e doar o aplicatie WEB locala. Se cerea de exemplu ca la apasarea butoanelor 1, 2 si 3 de pe blocul numeric al telecomenzii sa se schimbe filmuletul, e usor de facut asa ceva cu tagul video din HTML, practic doar schimbam atributul SRC, dupa care apelam functia play() pentru un obiect instantiat prin preluarea videoului din DOM.
Practic asa poti face si pentru telefoane, de vazut doar cum s-ar impacheta acele aplicatii astfel incat sa mearga ca aplicatie standalone pe sistemele de operare mobile.
Scris: 16 Dec 2015, 11:40
de IonPop
Cu siguranta. Spre nenorocul orbilor, chiar si site-urile web obisnuite "moderne" folosesc din ce in ce mai mult Javascript pentru a le face sa arate si sa functioneze cam ca programele native cu interfata "desktop", ceea ce ne creaza noua probleme de accesibilitate.
Exista numeroase site-uri pe care se prezinta topuri cu cele mai utilizate limbaje de programare, cu diferente foarte mari intre ele, asa ca probabil ca adevarul este undeva pe la mijloc, dar ce este sigur este ca singurul limbaj de programare care poate fi utilizat in browsere este Javascript. Asa ca eu cred ca Javascript va fi din ce in ce mai mult utilizat, mai ales daca browserele se vor imbunatati si vor suporta din ce in ce mai bine HTML 5. Crearea unei interfete web este evident mult mai simpla decat a unei interfete native, plus ca interfetele web sunt mult mai flexibile.
Este bine daca la facultate se studiaza si programarea pentru alte dispozitive decat computerul standard, fiindca in viitor din ce in ce mai multe dispozitive vor folosi sisteme de operare deschise pentru care se vor putea face aplicatii.
Scris: 21 Dec 2015, 01:12
de Vortex
La noi la lucru se fac aplicatii de tipul asta. Sunt mai multe pachete de dezvoltare, noi folosim PhoneGap sau Ionic, care e PhoneGap plus Angular, un framework popular de javascript.
Eu nu-s mare fan aplicatii hibrid. Deoarece ruleaza in browser, n-au performanta aplicatiilor native, oricat de optimizat ar fi motorul de javascript. Pentru chestii simple merge totusi. Alta problema e ca, pe android, merg mai greu web view-urile. Aici e vina sistemului totusi, nu a aplicatiilor.
Pentru compilare pentru iphone este nevoie de mac si cont de app store, care costa bani, evident.
Scris: 21 Dec 2015, 11:58
de IonPop
Cred ca Apple are interesul sa impuna nevoia de Mac pentru crearea de aplicatii pentru iPhone tocmai ca sa promoveze cumpararea de Mac-uri. Este o politica destul de nesimtita care ar fi trebuit in mod normal sa fie sanctionata de legea americana antitrust, fiindca firma isi foloseste puterea pe o piata pentru a se impune pe o alta piata, doar ca la ce profituri aduce Apple Americii din restul lumii, adica si Apple si alte firme monopoliste, legea este mai blanda.
Cred ca acele programe cu care se pot crea aplicatii pentru diverse sisteme de operare de mobil sunt destinate tocmai crearii de aplicatii simple, nu de cine stie ce super complicatenii sau de aplicatii care au nevoie de o performanta cat mai mare. Ma gandesc ca practic si pe PC-uri exista aceeasi problema a compatibilitatii intre sistemele de operare, problema sustinuta si in mod intentionat din aceleasi motive comerciale. Cum aceasta problema nu a fost pe deplin solutionata in atat de mult timp de cand exista computere cu sisteme de operare diferite, nici macar prin utilizarea de masini virtuale sau limbaje interpretate portate pe diverse sisteme de operare, probabil ca asa se va intampla si in cazul mobilelor, iar solutiile portabile nu vor putea fi folosite pentru toate aplicatiile.
Era de asteptat ca solutiile bazate pe interfata web sa reactioneze mai lent, dar daca tu spui ca nu prea iti plac tocmai din motive legate de performanta, inseamna ca s-ar putea ca pentru orbi in general situatia sa fie ceva mai proasta decat pentru vazatori, cam ca in cazul aplicatiilor care ruleaza pe PC. Un vazator poate astepta o secunda fara probleme prea mari, fiindca intre timp vede un mesaj care ii spune sa astepte sau poate vedea ceva animatie care ii arata ca se intampla ceva si ca programul nu s-a blocat, dar noi dupa ce apasam un buton avem nevoie de un feedback sonor imediat.