Pagina 1 din 3

Ştefan Moisei şi alţi karatişti nevăzători

Scris: 10 Sep 2015, 21:27
de Rodica
Ştefan Moisei e programator la REEA, dar nu-l supăraţi prea tare dacă ţineţi la pielea voastră! Argumentul îl găsiţi aici: http://observator.tv/social/nevazatorii ... 60874.html Este campion la baston!

Şi totuşi, nu vă speriaţi prea tare căci e un om vesel. Să-i urăm succes la conferinţa pe care o va avea sâmbătî alături în programul la care va participa şi Raed Arafat!

Ştefan, te aşteptăm să ne povesteşti experienţele tale. Chiar m-aş bucura să-ţi vedem discursul cât mai curând.

Scris: 30 Oct 2015, 20:14
de Vortex
Merci de promovare. A aparut si discursul:
https://www.youtube.com/watch?v=-gquoD8o3i0
si un articol despre el:
http://www.punctul.ro/povestea-tanarulu ... schimbare/

Scris: 30 Oct 2015, 21:35
de DonMarin
Multe felicitări şi mult succes în continuare :)

Scris: 31 Oct 2015, 15:13
de IonPop
Super! Felicitari si pentru modul de prezentare, dar mai ales pentru ce ai spus.
Cred ca ar fi in avantajul tuturor orbilor sa nu mai faca pe super extraordinarii si sa spuna ca noi am avea nu stiu ce abilitati si ca am fi nu stiu cat de profunzi in comparatie cu vazatorii, ci sa spuna ca tot ce facem este ceva cat se poate de normal si de obisnuit, pentru ca vazatorii sa ne considere si pe noi oameni obisnuiti.
Ai pregatit foarte bine ce aveai de spus si ai imbinat foarte frumos prezentarea ta cu sfaturile pentru cum ar trebui sa reactioneze vazatorii cand intalnesc orbi.
Bravo si pentru ca ai spus cate ceva despre minunatul sistem de stat care ii sprijina pe nevazatori, fiindca orbii rareori spun asa ceva. Cei care au anumite functii de reprezentare a orbilor nu o pot spune chiar daca o gandesc, fiindca au ceva mai multe avantaje din partea statului si se tem ca o schimbare radicala sa nu duca la pierderea avantajelor lor. In legatura cu actualul sistem de invatamant bazat pe enclavizarea orbilor in licee destinate doar lor ai spus de asemenea foarte bine si nici nu ai exagerat spunand ca nu ofera deloc avantaje. Profesorii orbi care lucreaza in liceele speciale nu pot sa spuna nici ei ceva impotriva actualului sistem, tot de teama ca o schimbare le-ar putea crea lor neajunsuri, asa ca rareori orbii au ocazia si interesul sa arate care este problema sistemului actual.

Cred ca orbii care au ascultat prezentarea si-au dat imediat seama ca intr-adevar nu ai vrut sa faci o gluma cand ai spus ca "o sa vad eu", tocmai fiindca si noi folosim aceleasi expresii la fel ca vazatorii, dar s-a potrivit foarte bine. Cu ocazia asta cei prezenti si-au putut da inca o data seama ca de fapt singurele diferente intre orbi si vazatori sunt cele legate de problemele de vedere, nu de alte tipuri.

Ca sa nu mai fi atat de putin multumit de facultatea pe care ai absolvit-o, pot sa iti spun ca nici alte facultati similare din Romania nu sunt cu mult mai bune. Cunosc si super programatori care abia au reusit sa treaca unele examene, de altfel destul de inutile, si cunosc, ba chiar am avut colegi, persoane care au absolvit o facultate de IT din Universitatea Babes-Bolyai cu nota foarte mare, dar care in final nici nu au mai lucrat in domeniul IT fiindca de fapt lor nici nu le placea si nici nu se pricepeau practic la programare.
In concluzie ar trebui sa fim nemultumiti ca sistemul educational romanesc nu este la nivelul celui din SUA in domeniul IT, iar asta ar fi o exagerare din partea noastra. :-)

Ai prezentat foarte bine afisajul Braille incepand cu povestea despre acel programator orb si surd care ziceai ca te-a socat.
Si pe mine m-a socat, dar unul care era si mai rau. Este vorba despre un programator care a creat lista de discutii blindprogramming, care acum cred ca si-a schimbat denumirea. El nu doar ca este orb si partial surd, dar are si ambele maini amputate in urma unei explozii in timp ce era militar. Deci el se foloseste doar de auzul care i-a mai ramas caci de alfabetul Braille nu mai poate fi vorba.
Spunea ca la un moment dat folosea un sistem special facut pentru el, cu niste taste mai mari pe care le putea apasa cu cioturile mainilor, si care apoi apasau mai departe tastele unei tastaturi, sau cam asa ceva. Acum am inteles ca se foloseste de un alt sistem si tasteaza folosind codul Morse. Asa ca pentru unii este intr-adevar mult mai rau decat pentru noi care avem doar problema lipsei vederii.

Acel articol ne spune din nou despre samanta plapanda de schimbare, insa eu cred ca din pacate este chiar mai rau decat atat.
Daca luam in considerare perioada de la momentul in care in Romania orbii au inceput sa castige bani din programare, putem vedea ca in medie apare un nou orb care lucreaza in acest domeniu doar o data la cativa ani, ceea ce mie imi pare totusi destul de ciudat, caci se stie foarte bine ca acest domeniu este unul foarte accesibil in comparatie cu altele, si foarte bine platit in comparatie cu altele.
Evident, nu toata lumea are aptitudini pentru asa ceva, dupa cum nici noi nu avem aptitudini pentru alte domenii accesibile in care am putea obtine venituri si mai bune, insa cred totusi ca interesul este mult prea redus pentru acest domeniu in randul orbilor.

Scris: 01 Noi 2015, 13:16
de Claus
wow, cred ca soiul asta de profiluri, aduce mai mare castig orbior, decat tot ce face anr-ul in plan social. Felicitari lui Stefan, inteleg ca la Targu-mures lucreaza.

Scris: 01 Noi 2015, 21:17
de Vortex
Merci tuturor.
@IonPop, asta trebuie sa fie cel mai elaborat review pe care l-am primit. :)
Nu m-am gandit ca ar fi oameni interesati ca unele dintre subiectele astea sa nu fie aduse in discutie, probabil ai dreptate. Sper ca mai multi ca mine sa o faca. Stiu ca nici alte universitati nu tin pasul cu IT-ul, e si foarte greu de facut asta, dar la mine, o mare parte din acele cursuri vechi nu erau, nici macar ele, predate bine. Nu-i prea important, intr-adevar. avem documentatie cata vrem, chef sa fie, si filtrul de calitate sa functioneze corect, ca multe prostii se gasesc pe net... :)
La problema cu numarul de programatori orbi cchiar m-am gandit, imi mentin parerea ca sunt doar prea putini oameni interesati. Din niste statistici care nu stiu cat de bune sunt, aflu ca in tara asta muncesc 6,5 mil de oameni, dintre care doar 64000 de programatori, deci cam 1%. Deci cam un programator pe scoala pe an, daca numerele nu s-au modificat mult de cand am iesit eu in sistem(eram cam 10 in clasa). Luand in considerare dificultatile cu matematica si imposibilitatea ocuparii posturilor legate de design, ma gandesc ca cifrele se apropie. Cine vrea sa invete, o poate face singur. daca n-are puterea sa o faca singur, eu zic ca n-o sa faca fata in meseria asta, nu-i una de genul in care ti se da mura in gura ce sa faci. Poate cu exceptia matematicii, unde materialele accesibile sunt mai rare. Pe asta cred ca ar merita insistat in scoli, pentru cine isi manifesta interesul...

Scris: 02 Noi 2015, 00:04
de IonPop
Nu cred nici eu ca sunt orbi interesati ca acele subiecte sa nu fie aduse in discutie, poate doar cei care ar putea avea ceva de pierdut in mod direct daca s-ar aplica unele schimbari, si aceia cred ca sunt destul de putini. Atat doar ca orbii prefera sa nu discute despre lucrurile mai sensibile, insa probabil ca unora le place cand altcineva are curaj sa spuna lucrurilor pe nume.
Si eu am remarcat interesul redus pentru IT in randul orbilor, cu toate ca programarea este un domeniu care poate fi foarte accesibil, dar totusi interesul este destul de mic. M-am gandit ca lipsa interesului se datoreaza nivelului slab la care se studiaza matematica in liceele speciale, insa cred ca nu asta este principala problema, ci poate mai degraba faptul ca liceele speciale nu ii invata pe orbi sa fie independenti, sa studieze pe cont propriu, sa tina cont mai mult de ce citesc prin carti si manuale luate de pe web decat din cartile de liceu.

Scris: 02 Noi 2015, 14:18
de Rodica
Din păcate, în foarte puţine cazuri interesele personale coincid cu cele ale unei comunităţi, chiar şi în cazul orbilor. Vă întrebaţi de ce sunt atât de puţini programatori nevăzători?... Păi să vedem cu cât simplific sau complic răspunsurile.

Îmi amintesc de vremea în care eram eu în liceu şi unii profi vroiau să introducă limba engleză ca primă limbă de studiu în locul limbii franceze. Evident că profii de franceză nu doreau acest lucru. Nu ştiu dacă acum e engleza sau franceza prima limbă de studiu în şcolile speciale. Dar de pe atunci era limpede că prima limbă de circulaţie mondială ar fi în avantajul elevilor orbi. Deci cine se împotrivea studierii limbii engleze n-o făceau pentru binele ulterior al orbilor.

Alt aspect este frecvent întâlnit şi în învăţământul de masă la unii profesori mai conservatori: "fără telefoane, fără tablete, fără calculatoare!" şi apoi se plâng că nu-s buni copiii dacă ei ca profesori nu se adaptează să le vorbească copiilor "pe limba lor" şi astfel, împreună, să facă orele atractive, interactive. Asimov spunea că din păcate tehnologia avansează mai repede decât acumulează societatea înţelepciune.

Apoi despre matematică aţi vorbit şi voi. Mie-mi era mai uşor să înţeleg geometria, unde puteam face figuri, decât algebra unde trebuia să scriem toate fracţiile, acoladele, etc liniar în braille. N-aveam răbdarea să le descurc. Mă întreb câţi văzători ar avea rezultatele pe care le au la matematică dacă ar trebui să scrie şi ei aşa de la un capăt la altul al rândului, nu spaţial cum o fac în mod firesc?...

De aceea merită felicitări cei care cu tenacitatea şi cu capul lor sparg zidurile limitărilor impuse de dizabilitate, dar şi de sistem:
Felicitări Ştefan Moisei! Felicitări Octavian Râşniţă! Felicitări Radu Vasile! Felicitări Manu! Felicitări tuturor celor care nu se lasă învinşi!

Scris: 02 Noi 2015, 17:20
de IonPop
Prin prisma celor spuse de tine mai sus, eu nu merit chiar atatea felicitari, fiindca eu am invatat multe, inclusiv matematica, cand eram vazator, si deci mi-a fost mult mai usor decat celor care au studiat ca nevazatori intampinand o multime de dificultati. Cu toate astea, sunt sigur ca exista orbi care au invatat mai multa matematica decat mine. Este drept ca eu am avut in scoala generala si in liceu parte de 3 profesoare extrem de incapabile, care mi-au mai fost si diriginte, asa ca am o scuza, dar de fapt nu am fost niciodata chiar indragostit de matematica. Integrale de exemplu nu am stiut niciodata sa rezolv ca lumea desi imi era clar ca voi avea de rezolvat asa ceva la examenul la facultate.

Intr-adevar, exista diferente intre interesele unor profesori si interesele elevilor. Cu siguranta ca profesorii de limba rusa nu mai au bietii de ei ce comenta, dar altfel, sigur ca ei plang dupa perioada comunista cand materia lor era favorizata.
Ei nu sunt de vina ca au fost nevoiti sa faca eforturi la batranete ca sa invete altceva de mantuiala si sa le predea altceva elevilor ca sa nu isi piarda locul de munca.
Cei care erau profesori de franceza erau de asemenea cat de cat avantajati, fiindca franceza era limba unui stat capitalist imperialist, dar totusi nu era limba vorbita de SUA, inamicul numarul unu al poporului rus, care "libertate ne-a adus".
Nici ei nu sunt de vina ca acum Romania mai este o tara francofona doar cu ocazia unor evenimente culturale speciale.

Despre informatica... ce sa mai spun. Asta este o limba mult mai noua, mult mai dificila din cauza faptului ca se modifica incontinuu si inca foarte rapid, iar pentru ca elevii orbi sa poata fi atrasi de acest domeniu ar trebui ca profesorii lor sa fie de foarte buna calitate. Profesorii iau salarii orare mai mari decat salariul mediu orar pe economie, insa in domeniul IT cei buni iau salarii si mai mari, incat este greu sa concureze sistemul de invatamant cu firmele private. Ar fi deci o utopie sa ne asteptam sa apara in curand multi profesori de informatica foarte talentati care sa ii faca pe elevi sa se indragosteasca de acest domeniu. Se duc si ei unde pot castiga mai bine. Si e normal.
Nu cred ca ar fi posibil nici sa se plateasca salarii diferentiate profesorilor in functie de cerere si oferta, in functie de importanta materiilor predate si de dificultatea lor, fiindca Europa este un imperiu mai socialist decat SUA, iar in cadrul sau, Romania este o tara si mai socialista, asa ca ceilalti profesori ar face revolutie. Acea revolutie ar fi revolutia invidiei, evident, ca doar ei nu ar trai mai rau fiindca unii dintre colegii lor ar lua salarii ceva mai mari, mai ales ca salariile mai mari ar fi justificate de eforturile permanente de studiu de care este nevoie in acest domeniu.

Dar asta e. Cu totii suntem oameni, si vorba aia, si invidia este un sentiment omenesc. :-)
Daca si eu as fi profesor de geografie, probabil ca si eu as fi invidios.

Iar in ceea ce priveste diferenta intre interesele elevilor si ale profesorilor, in mod normal ar trebui sa aiba prioritate cele ale ale elevilor, dupa principiul clientul nostru, stapanul nostru. Doar ca la noi in Romania nu prea sunt multe lucruri "normale", si daca ne referim si la comunitatea orbilor, atunci totul este si mai anormal.

Ar fi mai bine pentru orbi sa urmeze o scoala de masa in care toate materiile sunt predate intr-un mod accesibil, si acest lucru este posibil.
Daca in final toti orbii ar studia in scoli de masa iar actualele licee speciale s-ar transforma in centre de resurse ca prin alte tari, unii profesori ar putea avea de pierdut.
Fie si-ar pierde jobul, fie ar trebui sa faca deplasari pe la diverse scoli, adica ar fi a cincea roata la caruta, fie ar trebui sa lucreze acolo unde lucreaza si in prezent dar sa faca altceva care s-ar putea sa nu le placa, sau sa fie mai slab platit etc. Ca de predat unor vazatori intr-o scoala de masa... probabil ca ar fi in unele cazuri si mai dificil.
Si atunci cred ca este cat se poate de justificata temerea lor si faptul ca promoveaza idea falsa ca asa cum este acum e mai bine, doar fiindca elevilor le este mai bine atat timp cat studiaza. Fiindca ce se intampla dupa ce elevii termina liceul... nu prea ii pasa cu adevarat nimanui.

Eu imi exprimam cu ceva vreme in urma temerea ca nu cumva sa se ajunga ca orbii care lucreaza ca profesori sa isi piarda locul de munca, sau ma rog, ca in viitor invatamantul sa nu mai fie un loc de munca accesibil si orbilor, elevii orbi sa studieze doar in scoli de masa, dar dupa ce absolvesc scoala orbii sa ajunga sa lucreze tot ceea ce lucreaza acum, adica in masaj si cartonaj.
In acel caz toata schimbarea ar avea un efect negativ, fiindca de fapt ar insemna ca orbii au si mai putine sanse de angajare decat in prezent, iar locurile de munca accesibile ar fi in primul rand cele care implica munca fizica.
Ca ar putea aparea doi trei nevazatori in plus care sa lucreze in domeniul IT, cred ca nu ar fi suficient pentru a justifica dezavantajele schimbarii.

Doar ca nu poate estima nimeni cum va fi, fiindca din motivele expuse mai sus nici nu prea se doreste discutarea in mod deschis a acestor probleme, asa ca... ramane cum am stabilit. :-)

Scris: 03 Noi 2015, 22:55
de Vortex
Nu stiu ce sa zic. Din cate stiu eu, sistemul educational romanesc, in general, nu incurajeaza independenta si studiul individual, de aia iesim mereu pe ultimele locuri la testele internationale in medie. Lasam elitele, care reusesc in ciuda, si nu datorita sistemului.
Nici scolile de orbi nu cred ca vor disparea prea curand. N-au facut-o nici in tarile mai avansate, doar a aparut alternativa scolarizarii in sistemul de masa, daca elevul o doreste.
Dupa cum ati spus si voi, schimbarea sistemuului e dificila. Multi oameni, mult mai influenti, incearca asta cu sistemul de masa si nu reusesc. Sansele noastre sunt cam nule. :)
Cred ca trebuie mers pe autoeducatie. Parinti, prieteni, profesori )ca avem si asa ceva pe aici) sa ajute elevii, daca vad pasiune in directia asta. Documentatie exista...
Ca sa termin intr-un ton optimist, incurand se va adauga un nou nume pe lista Rodicai, iar tipul asta n-a avut nici unn mentor, ca mine, nici sansa lui IonPop de a vedea. Deci, de putut se poate :)

Scris: 04 Noi 2015, 09:47
de IonPop
Intr-adevar, autoeducatia este singura sansa a orbilor, iar domeniul IT este probabil cel mai potrivit domeniu pentru educatia fara profesor. Exista numeroase sub-domenii dupa preferintele fiecaruia, exista o multime de carti si tutoriale care se pot gasi gratis pe web, exista liste de discutii cu membri foarte competenti, exista site-uri ca stackoverflow pe care se pot pune intrebari si afla raspunsuri de calitate, exista o cerere foarte mare pe piata fortei de munca incat firmele accepta mai usor sa angajeze si orbi, ba in unele cazuri se poate munci si de acasa, cele mai multe firme nici nu cer diplome si adeverinte de studiu acordate de extraordinarul sistem de invatamant romanesc ci cer doar cunostinte profesionale, ba mai este si un domeniu mult mai accesibil pentru orbi decat altele. Si totusi, interesul este inca foarte redus in acest domeniu.
Nu stiu daca sti, dar in urma cu mai multi ani a existat chiar si o lista de discutii a programatorilor orbi din Romania, pe care cred ca la inceput erau inscrise doar vreo 3 - 4 persoane, care insa a murit fiindca in loc sa apara noi programatori care sa se inscrie pe ea, unii dintre programatorii existenti au inceput sa fie din ce in ce mai ocupati cu alte domenii. Asa ca chiar daca i-am aduna pe toti orbii din Romania care s-au ocupat cu programarea la nivel profesional tot ar putea fi numarati pe degete. Manu chiar a initiat cateva tutoriale si discutii care i-ar fi putut ajuta si pe alti orbi sa devina ceva mai interesati, dar dupa finalizarea lor nu prea am mai auzit ca si altii sa faca ceva in acest domeniu, poate cu putine exceptii temporare.
Din acest motiv eu cred ca nu prea am motive sa fiu optimist ca numarul celor interesati de IT va creste prea mult in urmatoarea perioada.
Eu m-as bucura sa fie cat mai multi orbi angajati in acest domeniu, ca si in alte domenii oarecum non-standard pentru comunitatea orbilor din Romania, cum ar fi ca traducatori sau operatori call-center, si alte domenii in care este nevoie de mai multa munca intelectuala decat fizica, fiindca atunci si alte firme ar afla asta si ar angaja si ele mult mai usor alti orbi.
ANR nu ne ajuta in acest domeniu, si dupa cate se pare nici nu are intentia sa o faca in viitor, caci ei au de rezolvat probleme mai importante cum ar fi re-modificarea statutului modificat de curand, trebuie sa rezolve probleme de ordin electoral care sunt foarte importante pentru cei care vor sa candideze pentru functia de frecator de menta, asa ca e clar ca singura solutie este efortul personal al fiecaruia.

Scris: 04 Noi 2015, 10:26
de Rodica
Octavian, eu consider că meriţi la fel de multe felicitări ca toţi ceilalţi deoarece, chiar dacă baza ţi-ai format-o când vedeai, ţi-ai găsit puterea de a te adapta într-o "lume nouă" şi de a învăţa lucruri noi. Din păcate, mulţi care ajung în situaţia ta se dau bătuţi, mai ales că sistemul mai degrabă încearcă să le arate că nu se poate, decât să-i îndrume spre integrare socială şi succes. Cred că ai destule să ne spui în acest sens.

Ştefan, da, în mod sigur sunt profesori dispuşi să-i ajute pe copiii talentaţi fie că vorbim de sistemul de masă, fie că vorbim de cel special. Dar cei talentaţi sunt tot elite. :) Problema este: ce se întâmplă cu cei de nivel mediu, ca să nu mai vorbim de ceilalţi?... Oricât ar vrea profesworii bine voitori să-i ajute, n-au timpul fizic pentru asta. Da, rolul familiei e foarte, foarte important. Sunt unele familii cu situaţie materială modestă care realizează imposibilul pentru binele copiilor lor. Dar, din păcate, foarte des întâlnim situaţţii în care copii foarte capabili sunt handicapizaţi de familii şi chiar de sistemul care se doreşte a fi de protecţie socială. Alt aspect este şi norocul pe care-l ai în viaţă, norocul de a întâlni angajatori dispuşi să exploreze "ineditul", etc.

Scris: 04 Noi 2015, 11:40
de GruiaVelicu
Salutare, sunt mai multe aspecte in legatura cu educatia orbilor in domeniul it. Pur si simplu la noi in scoala in momentul de fata exista un singur elev capabil sa inteleaga cu adevarat programare si asta are o gramada de lucruri mai usor de facut, cum ar fi goalball de ex. Manu ar fi fericit sa aiba cui ii arata, da nu are pur si simplu cui. Si asa cum zicea si Ion Pop, Manu a tinut curs de jaws scripting si acuma de programare, cati au facut ceva cu ce au invatat. Stiu de la Manu ca e greu sa ajungi la un produs finit si atunci multi se dau batuti. Cati sunt in stare sa citeasca cateva zeci de pagini pentru rezolvarea unui probleme marunte care apare in procesul de programare.
Si acum sa dau exemplu meu: am incercat sa inteleg si eu programul ala de facut scripturi pe mac, nu am priceput, da nici nu am facut eforturi foarte mari in sensul asta, cam asta este atitudinea orbilor cand dai de greu zici las-o ba ca merge si asa.

Scris: 04 Noi 2015, 11:42
de IonPop
Oamenii pot avea talente si calitati in multe domenii, si in mod absolut toate sunt importante, insa in functie de cultura si civilizatia curenta din zona in care traieste fiecare, unele talente si abilitati conteaza mai mult decat altele. Tine de noroc sa ai cat de cat niste abilitati in domeniile apreciate in perioada vietii. Cei care nu le au nu sunt de vina, insa trebuie sa faca un efort mai mare pentru a acumula cunostinte, iar daca mai sunt si orbi, trebuie sa faca eforturi si mai mari.
In afara de abilitati este nevoie si de dorinta de a munci, adica de a face efort pentru a munci si a invata. Cred ca romanii nu stau in general prea bine la acest capitol. :-)
Daca cineva nu este super talentat intr-un anumit domeniu cred ca poate fi ajutat si cred ca poate invata si singur, dar daca nu are o dorinta si o ambitie de a munci, nu cred ca il poate ajuta cineva sa devina mai harnic. Daca o persoana mai este si oarba, are sanse mai mici sa fie motivat sa munceasca, fiindca poate vedea ca sansele de reusita sunt mult mai reduse.

Scris: 04 Noi 2015, 11:56
de GruiaVelicu
Nici eu nu am crezut, da sunt putine persoane care sunt dispuse sa munceasca in orice conditii, oricum la cluj lucreaza foarte multi nevazatori chiar daca multi la masaj. Daca toti ne-am face programatori cui ar mai face nevasta-mea masaj? Ea face masaj la o firma de programatori. Si pentru multe persoane e suficienta si pensia de nevazator; sunt destui care vad si nu castiga atata, asta am auzit-o chiar de la elevi de-ai nostri, "da' ce domn profesor! nu e bine doar cu pensia? mama nu castiga atata.".