Prin prisma celor spuse de tine mai sus, eu nu merit chiar atatea felicitari, fiindca eu am invatat multe, inclusiv matematica, cand eram vazator, si deci mi-a fost mult mai usor decat celor care au studiat ca nevazatori intampinand o multime de dificultati. Cu toate astea, sunt sigur ca exista orbi care au invatat mai multa matematica decat mine. Este drept ca eu am avut in scoala generala si in liceu parte de 3 profesoare extrem de incapabile, care mi-au mai fost si diriginte, asa ca am o scuza, dar de fapt nu am fost niciodata chiar indragostit de matematica. Integrale de exemplu nu am stiut niciodata sa rezolv ca lumea desi imi era clar ca voi avea de rezolvat asa ceva la examenul la facultate.
Intr-adevar, exista diferente intre interesele unor profesori si interesele elevilor. Cu siguranta ca profesorii de limba rusa nu mai au bietii de ei ce comenta, dar altfel, sigur ca ei plang dupa perioada comunista cand materia lor era favorizata.
Ei nu sunt de vina ca au fost nevoiti sa faca eforturi la batranete ca sa invete altceva de mantuiala si sa le predea altceva elevilor ca sa nu isi piarda locul de munca.
Cei care erau profesori de franceza erau de asemenea cat de cat avantajati, fiindca franceza era limba unui stat capitalist imperialist, dar totusi nu era limba vorbita de SUA, inamicul numarul unu al poporului rus, care "libertate ne-a adus".
Nici ei nu sunt de vina ca acum Romania mai este o tara francofona doar cu ocazia unor evenimente culturale speciale.
Despre informatica... ce sa mai spun. Asta este o limba mult mai noua, mult mai dificila din cauza faptului ca se modifica incontinuu si inca foarte rapid, iar pentru ca elevii orbi sa poata fi atrasi de acest domeniu ar trebui ca profesorii lor sa fie de foarte buna calitate. Profesorii iau salarii orare mai mari decat salariul mediu orar pe economie, insa in domeniul IT cei buni iau salarii si mai mari, incat este greu sa concureze sistemul de invatamant cu firmele private. Ar fi deci o utopie sa ne asteptam sa apara in curand multi profesori de informatica foarte talentati care sa ii faca pe elevi sa se indragosteasca de acest domeniu. Se duc si ei unde pot castiga mai bine. Si e normal.
Nu cred ca ar fi posibil nici sa se plateasca salarii diferentiate profesorilor in functie de cerere si oferta, in functie de importanta materiilor predate si de dificultatea lor, fiindca Europa este un imperiu mai socialist decat SUA, iar in cadrul sau, Romania este o tara si mai socialista, asa ca ceilalti profesori ar face revolutie. Acea revolutie ar fi revolutia invidiei, evident, ca doar ei nu ar trai mai rau fiindca unii dintre colegii lor ar lua salarii ceva mai mari, mai ales ca salariile mai mari ar fi justificate de eforturile permanente de studiu de care este nevoie in acest domeniu.
Dar asta e. Cu totii suntem oameni, si vorba aia, si invidia este un sentiment omenesc.
Daca si eu as fi profesor de geografie, probabil ca si eu as fi invidios.
Iar in ceea ce priveste diferenta intre interesele elevilor si ale profesorilor, in mod normal ar trebui sa aiba prioritate cele ale ale elevilor, dupa principiul clientul nostru, stapanul nostru. Doar ca la noi in Romania nu prea sunt multe lucruri "normale", si daca ne referim si la comunitatea orbilor, atunci totul este si mai anormal.
Ar fi mai bine pentru orbi sa urmeze o scoala de masa in care toate materiile sunt predate intr-un mod accesibil, si acest lucru este posibil.
Daca in final toti orbii ar studia in scoli de masa iar actualele licee speciale s-ar transforma in centre de resurse ca prin alte tari, unii profesori ar putea avea de pierdut.
Fie si-ar pierde jobul, fie ar trebui sa faca deplasari pe la diverse scoli, adica ar fi a cincea roata la caruta, fie ar trebui sa lucreze acolo unde lucreaza si in prezent dar sa faca altceva care s-ar putea sa nu le placa, sau sa fie mai slab platit etc. Ca de predat unor vazatori intr-o scoala de masa... probabil ca ar fi in unele cazuri si mai dificil.
Si atunci cred ca este cat se poate de justificata temerea lor si faptul ca promoveaza idea falsa ca asa cum este acum e mai bine, doar fiindca elevilor le este mai bine atat timp cat studiaza. Fiindca ce se intampla dupa ce elevii termina liceul... nu prea ii pasa cu adevarat nimanui.
Eu imi exprimam cu ceva vreme in urma temerea ca nu cumva sa se ajunga ca orbii care lucreaza ca profesori sa isi piarda locul de munca, sau ma rog, ca in viitor invatamantul sa nu mai fie un loc de munca accesibil si orbilor, elevii orbi sa studieze doar in scoli de masa, dar dupa ce absolvesc scoala orbii sa ajunga sa lucreze tot ceea ce lucreaza acum, adica in masaj si cartonaj.
In acel caz toata schimbarea ar avea un efect negativ, fiindca de fapt ar insemna ca orbii au si mai putine sanse de angajare decat in prezent, iar locurile de munca accesibile ar fi in primul rand cele care implica munca fizica.
Ca ar putea aparea doi trei nevazatori in plus care sa lucreze in domeniul IT, cred ca nu ar fi suficient pentru a justifica dezavantajele schimbarii.
Doar ca nu poate estima nimeni cum va fi, fiindca din motivele expuse mai sus nici nu prea se doreste discutarea in mod deschis a acestor probleme, asa ca... ramane cum am stabilit.