Guvernul reglementează ucenicia la locul de muncă

Formare profesionala si locuri de munca

Moderator: Manu

Scrie răspuns
IonPop
Colonel
Mesaje: 2166
Membru din: 02 Oct 2010, 17:55

Guvernul reglementează ucenicia la locul de muncă

Mesaj de IonPop »

Din articolul de mai jos reiese ca cheltuielile cu salariile ucenicilor sunt suportate integral din impozit, deci firmele care angajeaza ucenici nu trebuie sa plateasca nimic in plus.

Se pare ca pregatirea ucenicilor se face doar de catre furnizori de pregatire profesionala, ceea ce este o stupiditate, de parca ar exista altii care stiu mai bine ce trebuie sa faca un angajat intr-o anumita firma, decat alti angajati ai acelei firme.
Dar ma rog, inteleg, este neaparat sa fie asa fiindca suntem romani, deci hoti, iar daca nu ar fi asa, firmele ar pretinde ca angajeaza o multime de ucenici pentru a nu mai plati impozite statului.

Este insa interesant ca si handicapatii pot fi angajati ca ucenici, insa aici este si mai ciudat, fiindca legea spune ca programele de pregatire ale ucenicilor cu nevoi speciale (adica handicapati pe romaneste) sunt adaptate la nevoile lor. Ma intreb oare cine sunt acei furnizori de pregatire profesionala care chiar cunosc atat mediul economic si nevoile de forta de munca ale firmelor cat si nevoile speciale ale handicapatilor pentru a fi in mod real in stare sa pregateasca ucenici.

Ma gandesc doar ca una dintre meseriile de viitor pentru orbi cel putin, dar in care aproape nici un orb din Romania nu are experienta este cea de operator telefonic. In acest domeniu exista multa cerere pe piata fortei de munca si cred ca ar fi unul foarte potrivit pentru multi orbi.
Ar fi doar nevoie de un "furnizor de servicii de pregatire" care sa le spuna cursantilor orbi ce programe se folosesc de obicei in firmele care angajeaza operatori (call centers, banci, firme de telefonie, internet, cablu etc), sa ii invete sa foloseasca acele programe in masura in care sunt accesibile, sa gaseasca chiar solutii de accesibilizare daca este nevoie (ma gandesc de exemplu la scripturi Jaws), sa promoveze in randul orbilor ce cunostinte ar fi necesare pentru a ocupa un astfel de post, sa faciliteze cat de cat studierea unora dintre acele domenii chiar daca nu le tin ei cursuri (de exemplu sa faciliteze accesul la cursuri de limbi straine).
Cred ca firmele ar fi incantate sa colaboreze si cu ucenici orbi daca nu trebuie sa le plateasca nimic caci salariile se deduc din impozit.
Aceasta lege daca este intr-adevar cum scrie in articolul de mai jos, ar trebui sa favorizeze angajarea mai multor handicapati decat Legea 448/2006, caci pe langa avantajul fiscal mai apare inca unul care este foarte important pentru handicapati, si anume ca pregatirea se face in mod oficial la locul de munca.

Iata articolul:

Guvernul a aprobat miercuri Normele metodologice de aplicare a prevederilor Legii nr.279/2005 privind ucenicia la locul de muncă. Potrivit actului normativ, cheltuielile pentru formarea profesională a salariaţilor care au statut de ucenic se deduc, după caz, din impozitul pe profit sau din impozitul pe venit, în condiţiile art.35 al OG nr.129/2000.

„Hotărârea adoptată de Guvern stabileşte o serie de măsuri prin care formarea profesională la locul de muncă se modernizează şi se aliniază la legislaţia europeană”- se arată în comunicatul Guvernului. Iată principalele schimbări pe care le introduce actul normativ:

Formarea profesională realizată la locul de muncă se organizează de către furnizori de formare profesională, autorizaţi în condiţiile OG nr.129/2000
Programele de formare profesională prin ucenicie, la care participă ucenici cu nevoi speciale, sunt adaptate la particularităţile specifice fiecărei categorii de persoane
Angajatorii au obligaţia să comunice agenţiilor judeţene pentru ocuparea forţei de muncă în a căror rază îşi au sediul, locurile de muncă vacante care pot fi ocupate prin încheierea de contracte de ucenicie
Agenţiile pentru ocuparea forţei de muncă au obligaţia de a comunica locurile de muncă vacante pentru a fi ocupate prin ucenicie
Pentru coordonarea activităţii ucenicului, angajatorul desemnează un coordonator de ucenicie care este salariat al angajatorului
Încheierea contractului de ucenicie se face pe baza dispoziţiilor de repartizare eliberate de agenţiile locale pentru ocuparea forţei de muncă

Documentele necesare pentru încheierea contractului de ucenicie sunt numai cele prin care se poate dovedi îndeplinirea condiţiilor de acces la un contract de muncă coroborat cu un contract de formare profesională de un anumit nivel de calificare
Cheltuielile pentru formarea profesională a salariaţilor care au statut de ucenic se deduc, după caz, din impozitul pe profit sau din impozitul pe venit în condiţiile art.35 al OG nr.129/2000
Andreea Neagu
Colonel
Mesaje: 1511
Membru din: 16 Ian 2007, 23:15
Localitate: Bucuresti
Contact:

Mesaj de Andreea Neagu »

Salut,
Ai interpretat putin gresit articolul. Din text reiese ca se deduc doar cheltuielile cu formarea profesionala, nu salariul propriu-zis si nici impozitele pe acesta. Daca ucenicul are facultate, salariul minim brut ar trebui sa fie 1200 lei (coeficient de 1,72 fata de minimul pe economie). In pregatirea lui firma mai investeste, sa zicem, 200 de lei. Pe cei 200 ii deduce statul, nu pe cei 1200. Doar formarea lui profesionala o deduce statul (trimestrial), nu toate cheltuielile salariale, care sunt mult mai mari decat cele cu formarea profesionala. Salariul nu este deductibil, si evident nici impozitele aferente (CAS, CASS etc).

Stii ce as vrea eu sa stiu, ca angajator? Cat timp poate fi angajatul considerat ucenic? Banuiesc ca este o perioada destul de limitata, altfel toti am fi ucenici pana la adanci batraneti.

Numai bine,
Andreea
IonPop
Colonel
Mesaje: 2166
Membru din: 02 Oct 2010, 17:55

Mesaj de IonPop »

Da, ca bine spui. M-am bucurat degeaba. :-)

Nu stiu nici eu mai multe decat scrie in acel articol, insa cu siguranta ca ori sunt deja prevazute anumite limitari, ori in lege, ori vor aparea in normele de aplicare a ei, ori in amendamentele ulterioare dupa ce statul va vedea ca se abuzeaza de ea.

Eu cred ca indiferent de intelesul istoric al termenului de ucenic, ar fi bine si normal si de ajutor pentru economie ca aceasta lege sa se aplice tuturor, indiferent ca ucenicul face ucenicie pentru meseria de director sau pentru cea de tamplar, fiindca aceasta forma de pregatire este una practica (sau cel putin asa ar trebui sa fie), care lipseste in general din sistemul de invatamant romanesc, indiferent de nivel sau specializare.
Adica sper ca legea sa nu se aplice doar pentru cei cu un anumit nivel de studii si sa se considere de exemplu ca absolventii de facultate sunt deja persoane calificate, nu necalificati cum este cazul ucenicilor care vor deveni calificati la locul de munca dupa acea perioada de ucenicie (si vor deveni calfe) :)

Dat fiind faptul ca nu firmele vor plati pregatirea ucenicilor, ci statul, se prea poate ca perioada de ucenicie sa fie limitata, ori prin acea lege, ori firmele care vor obtine dreptul de a pregati ucenici vor avea si ele niste norme si vor trebui sa tina doar un "curs" de o anumita perioada si cu o anumita structura unei persoane... vom vedea.
Altfel, intr-adevar, toate firmele ar avea angajati doar ucenici si alte firme prietene ar incasa bani frumosi pentru "pregatirea" lor. :-)

Cred ca acum ar fi un moment prielnic pentru ca asociatiile, fundatiile si firmele care au legatura cu orbii sa se informeze care sunt conditiile impuse pentru a deveni furnizori de pregatire profesionala pentru ei, fiindca ar putea castiga niste bani, iar faptul ca ar exista astfel de formatori ar fi inca un mod de promovare a orbilor pe piata muncii.
Firmele care ar angaja orbi nu vor trebui sa angajeze asa la intamplare un orb despre care nu stiu ce poate face, ci stiu ca exista alte firme specializate in pregatirea lor, si ca deci acel orb sigur va avea anumite cunostinte practice obtinute de la o firma care a mai pregatit probabil si alti orbi, si ca deci el va sti sigur sa faca ceva util pentru o firma.

Nu stiu daca vor fi si limite legate de costuri, dar ma gandesc ca da... nu am idee cum se va proceda. Daca nu ar fi, anumiti furnizori de pregatire profesionala ar putea cere niste preturi extrem de mari pentru serviciile lor, iar statul nu ar putea sa spuna ca nu le da daca nu exista altii care sa ofere aceleasi servicii la preturi mai mici. Iar in ceea ce priveste pregatirea orbilor, nu stiu daca vor exista prea multi care sa o ofere...
Si ma gandesc ca pentru pregatirea orbilor de exemplu, chiar daca noi stim ca nu inseamna un efort suplimentar extraordinar, cel putin in anumite domenii, totusi costurile sunt ceva mai mari, iar preturile pentru serviciile de pregatire ar putea fi si mai mari, iar statul cred ca ar considera asta ceva normal.
Andreea Neagu
Colonel
Mesaje: 1511
Membru din: 16 Ian 2007, 23:15
Localitate: Bucuresti
Contact:

Mesaj de Andreea Neagu »

Nu statul plateste, ci firma. Statul iti face, o data la 3 luni, o reducere din impozit. Dar firma trebuie sa aiba banii respectivi disponibili pentru a-i investi la momentul pregatirii. Statul nu da nimic, doar nu mai ia asa de mult.
Daca firma mea ar trebui sa dea 600 de lei impozit trimestrial pe venit, si am platit 200 de lei pregatirea ucenicului, voi mai da 400 de lei impozit la stat in loc de 600. Dar nu da statul nimic firmelor.

Si uite si cine poate fi ucenic (luata de pe un site de AJOFM):
Conform Legii nr.279/2005 poate fi incadrata, ca ucenic in munca, orice persoana fizica ce a implinit varsta de 16 ani, dar nu mai mult de 25 de ani, si nu detine o calificare pentru ocupatia in care se organizeaza ucenicia la locul de munca.

Contractul de ucenicie la locul de munca se incheie obligatoriu in forma scrisa, in limba romana, si se inregistreaza in termen de 20 de zile la inspectoratul teritorial de munca judetean, respectiv al municipiului Bucuresti. Obligatia de incheiere a contractului de ucenicie la locul de munca, in forma scrisa, revine angajatorului.
Durata contractului de ucenicie la locul de munca, potrivit art.7 din normele metodologice mentionate, se stabileste in functie de ocupatia/calificarea pentru care urmeaza sa se pregateasca ucenicul si de competentele dobandite anterior de catre ucenic, fara a putea fi mai mica de:
6 luni, in cazul in care ucenicia la locul de munca se organizeaza pentru dobandirea unei calificari de nivel 1;
12 luni, in cazul in care ucenicia la locul de munca se organizeaza pentru dobandirea unei calificari de nivel 2 sau pentru dobandirea competentelor specifice ocupatiilor cuprinse in grupele majore 5, 6, 7 si 8 din Clasificarea ocupatiilor din Romania;
24 de luni, in cazul in care ucenicia la locul de munca se organizeaza pentru dobandirea unei calificari de nivel 3 sau pentru dobandirea competentelor specifice ocupatiilor cuprinse in grupele majore 3 si 4 din Clasificarea ocupatiilor din Romania.
Scrie răspuns