Pagina 1 din 1

Pontes Braille Keyboard

Scris: 09 Feb 2013, 01:32
de Campus
Salutare
In paralel cu Manu am programat si eu in autoit un utilitar care transforma tastatura intr-un asa zis picht. Scopul e de a scrie cu 6 taste plus spatiu prin orice program care accepta text (internet, editoare, etc) Progranul e inspirat de Pontes Braille Typewritter
Odata activat modul de scriere braille, celelalte litere sunt dezactivate.
Programul functioneaza in sistem tray si toate setarile se fac de acolo deocamdata.
Versiunea 0.9 (beta) a Pontes braille keyboard ofera:
  • 3 scurtaturi de taste predefinite care pot fi schimbate:in meniu
    Windows+Alt+A = activare/dezactivare mod scriere braille
    Windows+Alt+Spatiu = comutare intre limbile de scriere braille
    Windows+Alt+Q = iesire program
    Posibilitatea de a redefini scurtaturile de taste
    Posibilitatea de a porni automat cu windows
    Limba romana (implicita) si limba engleza in conversia braille la negru
    Indicarea vizuala a semnului braille tastat in coltul din dreapta sus al ecranului.
    Jaws ar trebui sa citeasca semnele tastate (inca nu am testat complet)
    Sapi poate fi activat pt feed-back cu vocea implicita din sistem.
    In cazul in care un semn braille poate imbraca mai multe forme (ex 2356 poate fi = sau ( ) o mica fereastra apare pe ecran din care sa alegeti semnul dorit cu sagetile si sa il confirmati cu spatiu.
Iarasi, nu stiu cat de bine se impaca cu jaws.....
La acest calculator, chiar cu tastatura braille activata pot face combinatii de taste cu control, alt, etc...
Din cate am inteles unele tastaturi au niste limitari fizice care nu permit apasarea simultana a 6 taste. La mine la laptop e o astfel de problema si o pot surmonta daca apas tastele cu o foarte mica intarziere una fata de cealalta.
Foarte important: Acest program nu este inca complet si este in faza de test!
In functie de parerile si necesitatile voastre il vom dezvolta in continuare in limitele limbajului autoit.
Ca de obicei, lui Manu ii apartin mare parte din ideile ce au dus la crearea acestui program :)
Codurile braille nu sunt inca complete dar contin majoritatea semnelor foarte des utilizate. Codul pentru engleza contine si unele abrevieri.
Descarcati si testati Pontes Braille Keyboard - versiunea 0.9 (beta)
Testare placuta!
Campus

Scris: 09 Feb 2013, 04:06
de Manu
Chiar ca in paralel, acum am terminat si eu pichtul ala. :)
O sa incerc si eu azi Pontes Braille Keyboard.
Nu am o tabela clara a limbii engleze, tu cum ai ales semnul de litera mare: 6 sau 46?
Am folosit la semn de cifra 3456 si pentru all capitals 56.

Revin mai tarziu cu comentarii despre Pontes Braille Keyboard.

Scris: 09 Feb 2013, 15:27
de Manu
Acum am incercat si eu Braille Keyboard, si chiar merge.
Vad ca nu da conflict cu JAWS, activez si dezactivez usor scrierea braille.
Se pare ca va fi o solutie pentru cei care nu reusesc sa scrie prea bine la o tastatura normala.

Scris: 09 Feb 2013, 20:09
de Campus
Eu am luat de pe wikipedia codul braille englez.
Acolo litera mare era 6 iar 56 era semn de litera. Semnul de cifra era la fel ca in romana. Mai existau o serie de abrevieri dar nu am inteles exact daca era Grade 1 sau Grade 2.
Poate pe viitor ar fi o idee buna sa unim cele 2 programe in unu singur ca sa foloseasca aceleasi coduri braille si aceleasi sunete. La typewriter am putea sa mai adaugand un set de sunete de Perkins :)

Scris: 09 Feb 2013, 21:59
de Manu
Da, cred ca asta ar fi cea mai buna treaba, sa fie un singur pachet. Practic din meniu sa fie ca joaca simulatorul si ca unealta sa fie tastatura globala.
Da, si un set de sunete perkins am putea face, pana la urma si el e tot typewriter.

Braille Grade 2 cred ca e cu abrevieri, un semn inseamna mai multe litere, pe Audiogames prima replica era chiar despre faptul ca unul nu a gasit suport pentru grade 2.

braille

Scris: 09 Feb 2013, 23:12
de Cornel
ffunctioneaza bine si cel al lui Manu, si al lui Campus; tot testand programele ma pomenesc tastand uneori in stil picht tocmai cand de fapt iesisem din modul 6 keys. E chiar fain ca se poate tasta direct intr-un editor de text; foarte buna ideea cu alegerea semnului dorit in cazul tastarii punctelor 2 3 5 6, de exemplu.

Scris: 10 Feb 2013, 00:29
de Campus
Ok, am gasit ceva referinte despre braille-ul abreviat englez.O varianta americana este postata aici. E foarte tare sistemul si cred ca se poate implementa destul de usor.
Foarte faine sunetele de la typewritter. Sper ca cu Iphone 5, Gruia o sa inregistreze cel putin la fel de bine si sunete de Perkins. :)
Cornel tu mai stii ceva de braille abreviat romanesc? oare pe unde as putea gasi o lista de abrevieri? Poate il reinvatam prin intermediul calculatorului:)

Scris: 10 Feb 2013, 02:08
de Manu
Totusi, nu prea vad cum ar trebui gandit sistemul pentru Braille 2. Adica programul sa tot verifice daca nu intalneste o anume combinatie de litere si atunci pac sa o inlocuiasca cu cuvantul corespunzator?

Vad ca turcii au fost primii, au si tradus typewriter-ul in limba lor si au facut si tabela de braille pentru turca, vad ca la ei 34 e c cu sedila. :)
Ma gandeam acum ca poate aia de la Freedom pentru turci mai degraba au facut ca s cu sedila sa fie considerat s simplu. Chiar si Talks la scrierea literei ş spune cu italiana "s con cediglia".

Daca ne gandim sa unim cele doua programele, va trebui facuta o analiza clara a ceea ce vrem, sa cuprinda si abrevieri, sa cuprinda si braille grade 2 etc.

Pe audiogames am si spus in topicul despre typewriter de programul lui Campus ca de ceva care urmeaza sa fie.
Un englez care tot programa jocuri in Java cu interfata grafica cat de cat, dar care a trecut pentru jocuri pe BGT a spus ca ne da ceva coduri pentru braille, se apucase cica si el candva de facut o astfel de unealta, dar a abandonat proiectul.

Scris: 10 Feb 2013, 02:35
de Manu
Pana la urma a pus CAE Jones codul lui sursa in topicul de pe AudioGames.net, cod care cica transforma tastele in punctele braille si apoi totul in braille 2. Proiectul lui se numea BraillePad.
Inca nu am verificat amanuntit treburile, dar poate fi o sursa buna de la cineva care a si scris astfel.

Codul este in BGT, nu functioneaza propriu-zis fiindca lipsesc cateva include-uri de-ale lui.
Eu l-am pus aici in text simplu ca sa fie citibil direct:
Cod BGT pentru transformare computer braille in Braille Grade 2

aspecte

Scris: 10 Feb 2013, 08:43
de Cornel
Nici vorba ca ar fi profitabila scrierea unui singur program din cele doua; in legatura cu abrevierea romaneasca, din pacate, nu cred sa fie un demers valabil si asta pentru ca romanii au facut un sistem extrem de stufos si cam prea inzorzonat, cu tot felul de conditii la conditii; asta a facut sa fie putine persoane care sa-l foloseasca (cei mai multi si-au creat propria varianta de abreviere bazata, sigur pe cea oficiala, dar improvizata); in schimb, abreviatia engleza am invatat-o in cateva ore; oricum, ne putem interesa, in mod sigur ANR o fi avand ceva. Pe display, apropo de abreviatie, daca comut pe acest tip de braille, pe masura ce scriu in word, de exemplu, apar semnele abrevierii mi se pare ca dupa tastarea spatiului se activeaza la cuvantul tocmai scris.

Scris: 12 Feb 2013, 00:45
de Manu
In cele din urma m-am mai lamurit si eu cum stau lucrurile cu English Uncontracted (English Grade 1) si English Contracted (English Grade 2).

Lucrurile sunt de fapt logice, reprezentarea alfabetului braille fiind pe 6 biti, de unde rezulta 64 de combinatii, 2 la puterea 6. Putem spune ca sunt biti pentru ca pe una din cele 6 pozitii posibile este sau nu este punct
Alfabetul braille cu 8 puncte coincide cumva cu reprezentarea unui caracter ASCII pe un byte, 8 biti, 2 la puterea 8 fiind 256.

Americanii au pus la punct North American Braille ASCII Code in 1969, tabel care sta la baza reprezentarii scrisului braille pentru imprimanta sau display braille.
Braille ASCII contine asadar 64 caractere inclusiv spatiul, cele de la 32 la 96 in ASCII standard. Aici sunt si toate literele de la A la Z majuscule in ASCII standard, minuscule pentru braille. In Standard ASCII deja la 97 este "a" (a mic).
Numerele sunt ca puncte scrise jos: punctul 2 pentru 1, 23 pentru 2, .... 356 pentru 0.

Un text scris astfel in braille, in reprezentare intr-un string cu caractere normale va avea si semne precum #, %, $ etc., iar la interpretare se va tine cont de ele, acestea insemnand mai multe litere dupa caz.
Din cate am inteles, nu am avut inca timp sa studiez problema, codul lui CAE Jones interpreteaza un astfel de string rezultat in urma scrierii cu 6 taste pe baza Braille ASCII si il transforma in Braille Grade 2 / Contracted Braille.

Ca exemplu pentru clarificare:
Semnul de cifra clasic, 3456, este in Braille ASCII caracterul # (diez). In Contracted Braille 3456 / # inseamna "ble". Pentru a scrie cuvantul "available" se vor scrie primele 6 litere normal, apoi se va pune semnul alcatuit din punctele 3456 si va rezulta in scris normal "availa#", asadar 7 caractere in loc de 9.

Pun mai jos un tabel facut de Jaybird pe forumul Blastbay cu tot Braille ASCII:
Braille_ASCII.txt

Am inceput sa folosesc in programul meu ca delimitator intre codul numeric si caracterul reprezentat "=#" (egal diez), asta pentru a fi lucrurile mai clare la splituire, diez-ul sau egalul fiind ele insele cuprinse in Standard ASCII de la 32 la 96, deci inclusiv in Braille ASCII / North American Braille ASCII Code.

In concluzie, tabelul de mai sus este singurul valabil pentru a scrie English Braille Grade 2.
Punctul 6 este in Braille ASCII virgula, asadar pentru a-l folosi pentru majuscula va trebui creata o exceptie. Daca apare de doua ori punctul 6 in celule alaturate, inseamna ca urmatorul cuvant este scris in intregime cu majuscule.

Putem oricand sa ii intrebam pe americani alte amanunte, vad ca sunt disponibili si un astfel de program prinde, cel putin ca jucarie sau curiozitate.

Scris: 24 Feb 2013, 12:31
de Alexandru
Am descoperit ca litera w lipseste. Nu e alcatuita din combinatia de puncte 2456?