Eloquence cântă, isi schimba pitch-ul, viteza sau volumul

Accesibilitatea vietii de zi cu zi in cazul nevazatorilor

Moderator: Manu

Scrie răspuns
IonPop
Colonel

Eloquence cântă, isi schimba pitch-ul, viteza sau volumul

Mesaj de IonPop »

Nu stiam, dar de curand am aflat ca si Eloquence poate canta.
De exemplu, daca cititi urmatoarele linii cu Eloquence:

‵vf₀ ‵vs60 ‵vb47 Would ‵vb56 you ‵vb63 like ‵vf₀ ‵vs60 ‵vb47 sing ‵vb56
ing ‵vb63 jaws ‵vf₀ ‵vs60 ‵vb59 here ‵vb56 you ‵vb51 go

Ar fi interesant de aflat codurile care pot fi utilizate pentru a manevra astfel sinteza Eloquence.
Manu
General de divizie

Mesaj de Manu »

Tare de tot!
Oare ce i-a apucat sa programeze vocea pentru asa ceva?
Probabil sunt ceva coduri de tonalitate astfel incat sa poata fi manevrata intern sinteza pentru comportamentul in functie de semnele de punctuatie...
O sa apara in curand un house music creator pentru Eloquence, daca s-ar stii codurile toate si toate posibilitatile, ar fi o treaba, vom si fredona pe messengere. :lol:
Errare humanum est, sed perseverare diabolicum...
In forum linguae Latinae venite! (via est: www.limbalatina.ro)
Vortex
Sublocotenent

Mesaj de Vortex »

Am eu codurile, daca e cineva interesat. E distractiv, dar dureaza mult sa faci o din asta de mana.... sau poate n-am eu ureche muzicala.... Cu un program poate ar fi mai usor.
Vortex Website
Maximum de confort, cu minimum de efort.
Manu
General de divizie

Mesaj de Manu »

Suntem interesati... cum sa nu...
IonPop
Colonel

Mesaj de IonPop »

Si eu sunt interesat, desi trebuie sa recunosc ca nici macar nu am cautat cu Google ca sa vad daca nu se gasesc pe vre-o pagina usor de gasit.
Ar fi super cool daca acele coduri ar permite si schimbarea vocii active, sau a limbii curente fiindca JAWS ar putea sa cante, sa inregistreze dialoguri intre doua persoane, etc.
Daca exista partituri vocale intr-un format standard probabil ca ele ar putea fi usor transformate cu un program in forma text cu marcaje pentru JAWS.
Vortex
Sublocotenent

Mesaj de Vortex »

Deoarece am de a face tot cu programatori, luati de aici link la api:
http://www.wizzardsoftware.com/docs/tts.pdf
Aveti aici tot api-ul eloquence, presupun ca de asta s-a folosit si tipul care a facut driver de eloquence la NVDA.
Partea care va intereseaza e eci adnotation si e pe la pagina 150.
@IonPop, api-ul are si fnctii pentru schimbarea vocii si a limbii, dar alea de schimbare a vocii nu prea merg cum trebuie in jaws, iar alea cu schimbarea limbii nu merg deloc, cel putin la mine.
Multe chestii are api-ul asta, se poate da pronuntia fonetica a unui cuvant, se poate schimba pe ce silaba cade accentul intr-un cuvant... S-ar putea face limba Romanian in eloquence cu el.:)
Problema e ca nu toate functiile din api merg in jaws...
Sa nu uit, daca nu va merg adnotarile, inlocuiti ` cu ‵. Eu aveam de mult documentul asta, si din cauza asta nnu-mi mergeau.
Vortex Website
Maximum de confort, cu minimum de efort.
IonPop
Colonel

Mesaj de IonPop »

Multumesc pentru API.
Am facut un test, nu cu API-ul, caci nu am apucat sa citesc inca nimic din el, dar cu aceste marcaje. Am testat cum le citeste dictionarul JAWS si am vazut ca pentru orice cuvant, JAWS citeste textul cu care il inlocuim, iar in acel text putem adauga si acele marcaje. De exemplu am pus sa imi cante cantecul de mai sus pentru textul #muzica#. Asta ar putea fi util pentru crearea unui dictionar pentru limba romana, fiindca am putea instrui JAWS sa citeasca anumite cuvinte pe romaneste... probabil.
Nu stiu insa daca JAWS mai are acea limitare de maxim 1000 de cuvinte care pot exista in dictionar, si oricum, probabil ca la un numar mai mare de cuvinte ar rula atat de lent incat nu ar merita efortul.

Daca nu ar fi vandut IBM drepturile pentru Eloquence si le-ar fi oferit open source, ar fi putut fi folosite pentru a crea o sinteza romaneasca potrivita pentru lucrul de zi cu zi...
Manu
General de divizie

Mesaj de Manu »

In manualul JAWS nu am vazut nimic in legatura cu vreo limitare la dictionar, dar... oricum nu cred ca ar fi asta o solutie.
Cu ocazia citirii sectiunii despre Dictionary Manager am vazut ca au si inlocuirea radacinii unui cuvant, dar, fapt de neinteles, ei considera doar derivarea cu sufixe. Astfel daca este inlocuit "ț*" cu "t" si "ș*" cu "s" vom avea asa-zisele diacritice noi pronuntate cu caracterul nediacritic corespunzator. Stiu ca Vortex spunea candva ca a reusit rezolvarea celor doua litere la inceput de cuvant. Din pacate nu ne lasa sa utilizam wildcard de ambele parti ale celor doua litere, si nici macar doar inaintea lor. Tot nu inteleg de ce este atat de limitat dictionarul la JAWS...

Trebuie sa vedem ce e si cu acel API pentru Eloquence...
Manu
General de divizie

Mesaj de Manu »

Pe langa faptul ca Eloquence canta, se poate schimba din mers si pitch-ul, viteza etc. Mesajul e valabil doar pentru cei care citesc acum cu eloquence, se va auzi din mers mai jos cum se schimba viteza, pitch-ul sau volumul..

‵vb90 Aici se schimba tonul ‵vb35 vocii Eloquence
‵vs100 iar aici se schimba ‵vs40 viteza vocii Eloquence
‵vv150 Ba mai mult, se poate schimba ‵vv80 volumul vocii Eloquence

Pentru toate acestea se foloseste caracterul ‵ (apostrof invers sau asa ceva), urmat de o pereche de caractere si un numar.
Modificarile nu sunt permanente.

Am luat mesajul acesta de pe forumul Blastbay unde cineva spunea ca ar fi util ca prin JAWSApi sa se poata cumva modifica aceste valori, nu doar vorbi.
Alexandru
Plutonier

Mesaj de Alexandru »

N-ar fi rau ca si la jocuri sa se inregistreze vocea Eloquence cu diferite timbruri. Am jucat astazi un joc super liam 2 beta mode care l-am loat de pe Klango si tipul care a programat jocul super liam 2, a folosit vocea Eloquence.
Dau mai jos un exemplu cum ar fi jocul Pontes duel, dar va recomand sa cititi textul apasand cate o sageata in jos, pentru ca nu este citit cu pauze.
‵vb59 ‵vs60 welcome to pontes duel!!!
‵vb50 ‵vs62 main menu !!!press up or down narow keys to choose an option, and then, press enter
‵vb50 ‵vs61 ,create a new host!
‵vb52 ‵vs61 connect a created host!
‵vb51 ‵vs61 speaker testt
‵vb50 ‵vs66 exit
‵vb53 ‵vs60 thanks for playng pontes duel !!!exiting program
Shady
Locotenent

Mesaj de Shady »

Vortex scrie:Am eu codurile, daca e cineva interesat. E distractiv, dar dureaza mult sa faci o din asta de mana.... sau poate n-am eu ureche muzicala.... Cu un program poate ar fi mai usor.
salut!imi dai te rog si mie acele coduri prin care-l pot determina pe Eloquence sa cante?Si te rog explica-mi unde sa le editez si sa le incarc si cum sa le folosesc pentru a-l determina pe Eloquence sa faca ce-i spun!Si ziceai ceva de niste programe care sa ne ajute sa facem smecheria asta.Ai aflat ceva de ele?S-au realizat?Sau inca nu.Multumesc.Am pastrat mesajul tau pentru a-ti da seama despre ce vorbesc.
Scrie răspuns