Caini insotitori pentru nevazatori

Accesibilitatea vietii de zi cu zi in cazul nevazatorilor

Moderator: Manu

GeorgeT
Caporal
Mesaje: 13
Membru din: 21 Iul 2009, 13:00
Localitate: Timisoara

Caini insotitori pentru nevazatori

Mesaj de GeorgeT »

M-ar interesa daca stie cineva sa existe in Romania vreo organizatie sau firma care sa dreseze caini de insotire pentru nevazatori?
Sau ce altceva stiti despre statutul acestor caini in Romania?
Exista persoane in Romania care folosesc deja astfel de caini? Cum se descurca?
Multumesc
Andreea Neagu
Colonel
Mesaje: 1511
Membru din: 16 Ian 2007, 23:15
Localitate: Bucuresti
Contact:

Mesaj de Andreea Neagu »

Din ce stiu eu, nu exista in Romania scoala de dresaj pentru caine insotitor. Tot ce se face ca dresaj in tara este fie dresaj de companie, fie paza si aparare, fie dresajul, sa zicem, tehnic pentru cainii de interventie (ex: cei de la antidrog).
Numai bine,
Andreea
Avatar utilizator
Manu
General de divizie
Mesaje: 4120
Membru din: 02 Feb 2007, 01:15
Localitate: Cluj-Napoca
Contact:

Mesaj de Manu »

Eu nici nu cunosc persoane nevazatoare care sa aiba in Romania caine ghid, dar... din cate am auzit vag, cineva in Targoviste parca folosea.
Ar trebui sa ne interesam daca totusi se poate cumpara sub vreo forma de pe undeva.
Errare humanum est, sed perseverare diabolicum...
In forum linguae Latinae venite! (via est: www.limbalatina.ro)
Claus
Capitan
Mesaje: 532
Membru din: 17 Ian 2007, 21:13
Localitate: Cluj-Napoca

Mesaj de Claus »

salut,
in cadrul proeictului initiat de Carmen am intilnit o participanta din Slovenia care detine un caine ghid...
am discutat cu ea, am cerut sa ma lase sa fac teste cu el, nu a fost de acord.
Cum se descurca cu el?
m-am intersectat odata cu ea; era cu catelul, cu bastonu si si cu asistent...
mi se pare absolut colosal...
Cred totusi ca, esti scutit de explorari la metrii buni sub pamant,la lovituri de cap in stilpi, care culmea nici nu reactioneaza, si poate ocolit de mistocariile cotidiene, cel putin datorita prudentei pe care o degaja prezenta unui caine.
In rest, este exrem de docil, l-am calcat la un momentdat semnificativ pe una dintre labe...
nici o reactie afara de o tentativa de scancet, care sa iti arate ca ai pus piciorul in zone sensibile sau analfabete...
Andreea Neagu
Colonel
Mesaje: 1511
Membru din: 16 Ian 2007, 23:15
Localitate: Bucuresti
Contact:

Mesaj de Andreea Neagu »

Nu prea merge sa faci teste cu cainele altuia, fiindca el e antrenat sa-si asculte numai si numai stapanul si pe nimeni altcineva. Daca il iei la testat, la inceput n-o sa-si faca treaba fiindca el stie, in mintea lui de caine, ca stapanul e X si nu tu, prin urmare trebuie sa ignore comenzile tale. Daca incerci sa-l faci sa te asculte pe tine si incepi sa reusesti, deja "il strici" :D
CarmenT
Maior
Mesaje: 970
Membru din: 10 Ian 2007, 00:44
Localitate: Cluj-Napoca
Contact:

Mesaj de CarmenT »

Am vorbit cu Aleksandra, participanta din Slovenia despre care spunea Alin, iar ea mi-a promis sa ma puna in legatura cu o organizatie din Slovenia care dreseaza caini pentru nevazatori. Acolo cainii sunt primiti gratuit, deoarece dresarea lor este subventionata de catre guvern, dar pana sa se intample asa ceva si in Romania, sper sa reusim sa obtinem un pret bun de la sloveni si, de ce nu, sa trimitem vreo 2-3 oameni sa invete la ei.
Si, fiind ca tot veni vorba despre Romania, as vrea sa spun ca Aleksandra a iesit intr-o seara cu un grup si cu cainele ei la un local din Cluj, iar patronul respectivului local a scos-o afara din restaurant, ignorand faptul ca i s-a explicat ca legea permite accesul cainelui ghid in orice loc public. Mi s-a parut o chestie foarte urata, ca practic pentru cineva care e relativ dependent de un caine ghid e o adevarata crima sa-l obligi sa-si lase cainele afara la usa. Ca sa nu mai punem la socoteala ca pretul unui astfel de caine e extrem de ridicat, iar pierderea lui ar putea starni o adevarata furtuna....
GeorgeT
Caporal
Mesaje: 13
Membru din: 21 Iul 2009, 13:00
Localitate: Timisoara

Mesaj de GeorgeT »

carment scrie:... iar patronul respectivului local a scos-o afara din restaurant, ignorand faptul ca i s-a explicat ca legea permite accesul cainelui ghid in orice loc public. ....
Si asta nu e o tragedie prea mare fata de cate patesc persoanele nevazatoare din partea semenolor lor. Dar asta e alt subiect.
Oricum, vreau sa spun ca mentalitatea romanilor fata de persoanele cu handicap s-a schimbat in bine FOARTE MULT in ultimii ani, asa ca cred ca acest lucru trebuie incurajat, si nu sa punem accent pe partea negativa :)

Deci, revenind la caini, din pacate imi confirmati ipoteza ca in Romania nu exista nici un dresor care sa dreseze caini ghid pentru nevazatori. De ce? OK, e .... greu.....implica costruri mari si riscuri mari, dar.... si pretul unui caine ghid este pe masura. Sunt ferm convins ca slovacii, ungurii saul altii nu au dresori mai grozavi ca ai nostri! Oare au ei mai mult curaj?

Si nu cred ca trebuie musai asteptat dupa stat, dupa subventii. Exista multe gradinite de stat, dar uite ca si gradinitele particulare o duc TARE bine. Si exemplele ar putea continua.

ce ziceti? exista sansa sa incepem asa ceva in Romania?!?
Andreea Neagu
Colonel
Mesaje: 1511
Membru din: 16 Ian 2007, 23:15
Localitate: Bucuresti
Contact:

Mesaj de Andreea Neagu »

Ti-ai raspuns singur la intrebarea "de ce nu avem dresori": pretul cainelui e pe masura. mare adica. Oare cati dintre nevazatori si-ar permite financiar acest caine? si din cei care-si permit, cati ar accepta responsabilitatea care vine la pachet cu cainele: vaccinari, controale veterinare, cheltuieli lunare cu mancarea speciala, strans parul si mizeria din casa si mai ales trezit la 5 dimineata, iarna - vara, fie ploaie ori ninsoare, fiindca un caine ghid e tot caine si trebuie scos afara?
In plus, un caine ghid nu e pechinez sau bichon, e labrador, lup sau alte rase mari. Intr-un apartament de bloc de 2 camere sau intr-o garsoniera, ar cam avea viata grea catelul.
Cred ca, pentru a fi rentabila investitia in pornirea unei astfel de afaceri, trebuie sa ai o plaja larga de clienti. altfel, daca din 80000 de nevazatori ai 50 de cumparatori, te paste falimentul. iar cei 50 care cumpara caine e de presupus ca nu mai au nevoie de altul vreo 7-10 ani, deci iti sunt clienti doar o data.
Apoi, chiar daca scrii un proiect pentru a obtine banii de pornire a afacerii, stii si tu ca banii "starter", pentru demararea activitatii unei firme (sau ale unui centru de dresaj) se duc repede de tot. Iar cand s-au dus banii aia, firma trebuie in continuare sa plateasca salariile, chiria spatiilor, taxele la stat pentru salarii si alte minuni, cheltuielile curente, impozitul forfetar (din al doilea an de functionare, daca nu l-or desfiinta astia).
In conditiile astea, mi se pare sinucigas sa incepi o astfel de afacere. Ar trebui facut intai un calcul al costurilor, atat de pornire cat si de continuare a activitatii. Apoi facut un studiu de fezabilitate, vazut cati dintre nevazatorii romani ar investi X sute de euro in cainele ghid. Altfel, ai deschide o scoala de dresaj doar ca sa ai ce inchide.
Numai bine,
Andreea
PS: Inainte sa se simta cineva lezat de faptul ca am pus problema daca oamenii si-ar asuma responsabilitatea de a se trezi zilnic la 5 dimineata ca sa scoata cainele afara, trebuie sa spun ca si pentru mine si familia mea tot asta e motivul pentru care nu ne luam caine: n-ar fi nimeni capabil sa faca asta zilnic.
Avatar utilizator
Manu
General de divizie
Mesaje: 4120
Membru din: 02 Feb 2007, 01:15
Localitate: Cluj-Napoca
Contact:

Mesaj de Manu »

Chestia e ca nici nevazatorii straini nu investesc in caini ghizi, nimei nu este dispus sa dea cei 10000 de euro, dupa ce nevazatorul implineste 18 ani statul plateste in urma completarii unui formular acesti bani.
Cunosc acum foarte bine situatia din Italia. Acolo sunt trei scoli de caini ghizi, Milano, Florenta si Padova. Am cunoscut un caine educat la scoala din Milano, scoala care face educatia acestora in limba germana.
Nu este chiar atat de greu de intretinut, dimineata cand se trezea stapanul, cainele era dus afara pentru nevoi. Mananca de doua ori pe zi cate 200 de grame de mancare din acea speciala.
In rest: cand i se pune harnasamentul acela special stie ca este in timpul "serviciului", stia comenzi de genul: fuß pentru a intra in alerta ca se pleaca, sa se concentreze, rechts, links, Treppe pentru a gasi treptele etc., chiar si nevoile si le face doar la comanda.

Este o responsabilitate mare, de aceea statul nu plateste pentru un caine pana la 18 ani, stapanul plateste si asigurare, e practic ca o masina care trebuie intretinuta.

In Italia se pare ca au caine ghid cam 50% dintre nevazatori. Au pana si o lista de discutii special pentru cainii ghizi, acolo discuta toate detaliile, se sfatuiesc in diferite situatii gen: "Ce fac ca a vomitat"?, "Care mancare e mai buna?" etc..
Ca tot mi-am amintit... pe lista lor de discutii generale despre nevazatori, este unt rafic de aproximativ 500 de mesaje pe zi. :) Ma gandeam la faptul ca se plangeau unii de numarul de mesaje "prea mare" de pe lista noastra, cea a membrilor Pontes.
Errare humanum est, sed perseverare diabolicum...
In forum linguae Latinae venite! (via est: www.limbalatina.ro)
Andreea Neagu
Colonel
Mesaje: 1511
Membru din: 16 Ian 2007, 23:15
Localitate: Bucuresti
Contact:

Mesaj de Andreea Neagu »

Exact aici incercam si eu sa ajung: inainte de a investi intr-o scoala de dresaj, trebuie sa te asiguri ca achizitia cainelui va fi subventionata de stat. Ori cata vreme statul nu investeste in asta, nu poti sa te gandesti la o afacere in domeniu fiindca nu vei avea musterii.
Andreea
Avatar utilizator
Manu
General de divizie
Mesaje: 4120
Membru din: 02 Feb 2007, 01:15
Localitate: Cluj-Napoca
Contact:

Mesaj de Manu »

Cand se va ajunge sa se plateasca de stat... cine va pune mana pe afacerea cu scoala de dresaj... se scoate, cum s-ar zice.
Din tarile de la centru Europei incoace, doar Slovenia plateste din cate stiu eu.
In italia se plateste si pentru alte lucruri pentru accesibilizare, ai dreptul sa ceri o unealta mai scumpa, precum un display braille, cainele nu intra la categoria aceasta de produse care pot fi cerute o data la 5 ani. Sunt tari dezvoltate... nu ne putem compara, nici Spania nu e la acelasi nivel.
Errare humanum est, sed perseverare diabolicum...
In forum linguae Latinae venite! (via est: www.limbalatina.ro)
Andreea Neagu
Colonel
Mesaje: 1511
Membru din: 16 Ian 2007, 23:15
Localitate: Bucuresti
Contact:

Mesaj de Andreea Neagu »

Absolut ca se scoate. Insa nu merita investit si pornit cand n-ai pontul ca in 3 luni statul incepe subventionarea. Pierzi mult prea mult, financiar vorbind. Mai ales ca asta-i o afacere de anvergura, nu merge facuta ca firma de apartament. Iti trebuie sediu, teren, dresori scoliti, ingrijitori...
Si mai e ceva: statul inca n-a rezolvat problema medicamentelelor compensate, plafoanele-s destul de joase, asa ca e putin probabil sa subventioneze cainii ghizi in urmatorii 5-10 ani. Vor pretexta, probabil, faptul ca exista alternative mai ieftine (bastonul) si le vor subventiona mai degraba pe acelea, daca vor ajunge stransi cu usa sa subventioneze totusi ceva. Si tot ar fi o treaba.
Ovidiu_T
Plutonier
Mesaje: 170
Membru din: 23 Sep 2007, 13:14
Localitate: Suceava

Mesaj de Ovidiu_T »

Prieteni, personal nu as incuraja statul sa faca demersuri pentru a ne finanta acesti catei ghizi din cauza faptului ca la noi problemele fundamentale sunt de natura civica sau a infrastructurii.
Hai sa ne imaginam ca in Bucuresti unde soferii nici macar nu stau la stop, ce utilitate ar mai avea un asemenea catel? Trotoarele sunt pline de gropi, iar cainii aceia sunt dresati sa te aseze langa obstacol si nu sa te fereasca de acesta. ce s-ar intampla daca sar opri la fiecare groapa?
In mod categoric ar trebui sa ai la tine si bastonul alb, iar in cazul asta de ce ar mai fi util un catel?
Cat de intelegatoare ar fi lumea sa iti faca loc intr-un spatiu gen statia de metrou de la Unirii? La noi inca nu se stie ca nevazatorii mai stau si prin alte locuri decit acasa, asadar cine ar mai intelege ca un catel langa tine are rol de ghid?
Pana aceste probleme vor fi rezolvate, statul cu siguranta poate sta in stand-by din punctul asta de vedere ca vor fi atitea domenii unde banii sunt mai immportanti sau fundamentali pentru a rezolva o problema de interes general.
Cu stima,
Ovidiu Tuduruta
Avatar utilizator
Manu
General de divizie
Mesaje: 4120
Membru din: 02 Feb 2007, 01:15
Localitate: Cluj-Napoca
Contact:

Mesaj de Manu »

Da, ai dreptate, inca nu ar merge nici chiar in Cluj. Ma intreb ce ar fi intr-o aglomeratie de la ora 19 de pe troleibuzul 25...
Poate mai incolo va fi posibil, dupa ce vor fi rezolvate alte probleme.

De util este util chiar folosit cu baston simultan pentru cine are chef sa il tina, practic te duce fara sa iti bati capul prea mult in ceea ce priveste gropile adanci de pe trotoare.
Oricum, acum vorbim de ce e la altii, pur si simlu just for fun, nu incape vorba de a fi in Romania asa ceva, nici macar nu isi doreste cineva un caine ghid, lumea inca nazuieste sa vina pensia aia la timp, pensie care in Italia, daca tot facem comparatii, e de 1000 de euro.
Errare humanum est, sed perseverare diabolicum...
In forum linguae Latinae venite! (via est: www.limbalatina.ro)
GeorgeT
Caporal
Mesaje: 13
Membru din: 21 Iul 2009, 13:00
Localitate: Timisoara

Mesaj de GeorgeT »

manu scrie: nici macar nu isi doreste cineva un caine ghid
depinde.... eu unul vreau sa ii iau fetei mele nevazatoare un caine ghid, doar ca ea este mult prea mica acum. Orice ar implica asta, chiar si sa-l iau din import. Si mai stiu inca cel putin 3 persoane in Timisoara care vor caine ghid, si isi si pot permite financiar.

Dar hai sa le luam pe rand:
- exista cineva care sa fie in stare sa dreseze un caine ghid pentru nevazatori? Pentru ca asta nu e ceva ce o inveti in 2 luni
- dupa asta, daca acel dresor ar avea doi sau trei caini dresati corespunzator, care sa-i vinda in Romania, deja e ceva. Nu cred ca pentru un proprierat de canisa (care are mai multi caini) sa investeasca in dresura aceata speciala pentru 2-3 caini l-ar duce la sapa de lemn.

Deci, e pacat cain Romania nu xista nici un dresor care sa fie pasionat de dresura cainilor ghizi.... macar asa de hoby.
Scrie răspuns