Pagina 1 din 5
Fonoteca Pontes - utilizare, continut, sugestii, comentarii
Scris: 12 Mai 2009, 23:37
de Manu
Sa deschidem si un topic despre Fonoteca Pontes.
Unii utilizatori de Jaws au spus ca e putin cam dificil de navigat prin ea. As fi curios sau am fi curiosi sa vedem cum navigheaza unul sau altul pe acolo, care ar fi cea mai simpla metoda de lucru prin interfata Gina sau care ar fi o alta interfata mai accesibila decat cea implicita.
Scris: 15 Mai 2009, 18:41
de CarmenT
La prima vedere intradevar e cam greu de utilizat interfata implicita, dar daca ai putina rabdare sau pe cineva sa-ti explice cum se fac primii pasi se poate invata. Eu n-am avut niciodata rabdare sa stau sa o studiez de la cap la coada, dar am reusit totusi, desi dupa cateva incercari nereusite.
Scris: 30 Ian 2010, 17:08
de Stefan_Ilioaica
imi poate spune cineva cum sa fac rost de user si parola?
Scris: 30 Ian 2010, 23:05
de CarmenT
Trimite un certificat de grad si daca ai buletin si o copie de buletin pe adresa
secretariat@pontes.ro. Spune in mailul respectiv si ce date de logare doresti.
Scris: 31 Ian 2010, 19:34
de Manu
Ca in cazul Bibliotecii, cand ajungi pe pagina principala a fonotecii, apar toate instructiunile.
Pentru cele doua locatii exista subdomeniile:
www.fonoteca.pontes.ro si
www.biblioteca.pontes.ro
Trebuie sa trimiti o copie scanata dupa buletin si una dupa certificatul de incadrare in grad la secretariat (a rond) pontes.ro, specificand in mail si userul si parola dorite pentru cele doua servicii.
Sugestii, comentarii, referinte
Scris: 17 Sep 2010, 01:00
de CostiC
Bun gasit si aici pe forum celor care sunt indragostiti de teatru, povesti sau momente vesele
Intrucat pe acest forum a fost creat un topic pentru discutii in privinta pieselor de teatru existente in aceasta fonoteca, m-am gandit si am tinut cont si de sugestia lui Velicu Gruia sa semnalez, din cand in cand, aparitiile spectaculoase sau premiere foarte bune si bine realizate. Ca o mica paranteza, din punctul meu de vedere este chiar necesar acest lucru, mai ales ca in statistica fonotecii sunt prezente, in primele 50 de piese cele mai ascultate, titluri foarte cunoscute.
Asadar, o prima piesa pe care o propun spre ascultare este foarte rar difuzata piesa Roadele instructiunii de Lev Nicolaevici Tolstoi. Este, in fapt, putin cam departe de o comedie in genul ei, s-ar putea vorbi de o inlantuire de bufonerii si de personaje caraghioase din lumea oamenilor bogati care nu au ce face cu timpul si banii, observata in toate amanuntele ei de servitorii si de trei mujici picati din intamplare in casa boierului Leonid Feodorovici Sbetdintev pentru a cumpara pamant pentru ei si obstea sateasca din care fac parte. Remarcabil este faptul ca, desi par niste oameni fara insemnatate, necajiti, amarati, mujicii ajung in cele din urma personaje principale; si mai remarcabil este faptul ca actorii costache Antoniu, Stefan Ciubotarasu si G. Timica interpreteaza foarte natural aceste personaje, as zice, chiar inegalabil. Imprimarea este realizata in anul 1953 si o mai are in distributie si pe marea actrita Lucia Sturdza Bulandra.
Mai recomand, Tot de la Tolstoi, Piesa Parintele Serghei, in care rolul principal il detine regretatul actor Ovidiu Iuliu Moldovan.
De asemenea, nu uitati de Liviu Rebreanu, care, Insfarsit a ajuns si aici in aceasta fonoteca, dupa mult, mult timp de asteptare cu Padurea spanzuratilor si Rascoala. Amandoua dramatizarile sunt realizate foarte bine si respecta momentele-cheie ale romanelor.
Si in incheiere, pentru cei care asculta programul de pe eteatru.ro, ii anunt ca respectatul redactor Costin Tuchila nu mai face parte din stafful coordonator al proiectului, si, deci, si programul pe urmatoarele luni s-a cam dus de rapa. se pare ca a revenit la Radio romania Cultural, ceea ce se si vede in actuala configuratie a Fonotecii.
Cele bune si foarte bune,
Costi
Scris: 17 Sep 2010, 07:35
de GruiaVelicu
desi eu nu sunt un mare ascultator de teatru radiofonic, ma bucur ca a aparut aceasta discutie pe forum, discutie pe care eu o consider mai mult decat necesara. asa ies mai bine in evidenta anumite piese de teatru si indelunga lor asteptare.
Ascultare placuta tuturor fanilor de teatru!
Scris: 17 Sep 2010, 10:50
de Manu
Eu sunt un ascultator fidel al Fonotecii, dar in ultimul timp nu prea mai am idei ce sa ascult, astfel incat, piesa de ieri, de exemplu, a fost Hamlet, imprimarea veche cu Constantin Codrescu.
Azi voi asculta si eu Roadele instructiunii, nici nu am stiut ca exista asa ceva de Tolstoi in Fonoteca, probabil am vazut-o la noutati si am crezut ca e ceva schita sau gluma, suna foarte a la Caragiale titlul.
Alte recomandari
Scris: 18 Sep 2010, 22:44
de CostiC
Da, ai dreptate, cam asa si este, intrucatva un fel de caragialism rusesc. Si era sa uit, n-ar fi rau daca ascultati si Cadavrul viu, mai mult si pentru faptul ca este o piesa de teatru, nu o dramatizare, iar Alexandru Critico interpreteaza rolul principal in cel mai pur spirit rusesc.
Si pentru ca suntem se pare, intr-o saptamana ruseasca, vorbesc de saptamana trecuta, Ascultati Cartoforii de Gogol, o imprimare din 1963, Reluata prin 2003 cu titlul de Jucatorii de carti; o farsa foarte bine gandita de autorul ei, asemanatoare intrucatva cu schita Caleasca.
Pentru saptamana viitoare, se pregateste o noutate, si anume Raposatul de Branislav Nusici, o imprimare din 1970. De fapt, Piesa a mai fost imprimata in 1965, cu titlul Mostenitorii. Spre deosebire de aceasta, imprimarea din 1970 Are o tenta mai comica. Piesa il are ca protagonist, printre altii, pe Toma Caragiu si poate tocmai de aceea piesa prezinta un plus de savurozitate.
Sa aveti o duminica frumoasa, cele bune si foarte bune,
Costi
Scris: 19 Sep 2010, 17:12
de CarmenT
Cand eram micuta, pana la liceu, eram o mare ascultatoare de teatru. Apoi trebuie sa recunosc ca am neglijat destul de mult acest domeniu. Noroc cu Mira, care, din cand in cand, ma bate la cap sa ascult cate o piesa care i se pare ei deosebita. Citind mesajul tau, Costi, am zis ca n-ar fi rau sa ascult si eu piesa prezentata, mai ales ca era vorba despre Tolstoi. Sincera sa fiu, daca nu ai fi facut o prezentare atat de frumoasa, as fi inchis fonoteca duupa primele doua minute. Dar stiam ca trebuie sa fie interesanta, asa ca pana la urma m-a furat cu totul!
Ar fi minunat daca ne-ai mai face astfel de prezentari!
Scris: 19 Sep 2010, 20:34
de Claus
Felicitari inca o data lui Costi, dovedeste inca o data ca stie sa munceasca exemplar si serios.
Voi asculta impreuna cu ai mei piesa, poate asa le mai desprind de ProTV si Antena1.
In asteptarea noutatilor
Scris: 21 Sep 2010, 10:42
de CostiC
dragilor si dragelor, M-am gandit ca pana veti face cunostinta si cu noutatile de saptamana aceasta despre care vom vorbi la timpul potrivit, va recomand sa ascultati Sotul ideal de Oscar Wilde. O imprimare din 1958 in care ii veti intalni pe Tanti Cocea, Alexandru Critico, Clody Berthola sau Constantin Brezeanu, piesa trateaza cu subtilitate aparent neobservabila doua aspecte cruciale pentru societatea engleza a secolului al XIX-lea: diferenta dintre moralitate, imoralitate si chiar amoralitate si mijloacele prin care personajele balanseaza intre acestea si conceptia societatii britanice despre casatorie. Veti face cunostinta si cu inconfundabilul umor englezesc, care destinde in mod fericit momentele dramatice ale piesei. Dar tocmai happy-endul piesei cam romantios si neverosimil ridica multe probleme, mai ales daca ne gandim la Portretul lui Dorian grey, romanul de capatai al lui Oscar Wilde.
Pentru cei mici, recomand Tom si Huck detectivi de Mark Twain.
Cu bine si auditie placuta.
Costi
Scris: 21 Sep 2010, 14:28
de Stefan_Ilioaica
Salut la toti!
Am ascultat si eu piesa Tom si Huck detectivi, dar mai demult.
Piesa e foarte frumoasa si merita ascultata.
Din cate am vazut eu, in ea se pune mare accent pe logica si mai putin pe actiune.
Ultimele noutati
Scris: 22 Sep 2010, 23:27
de CostiC
Dragilor si dragelor,
Am pus in fonoteca (In sfarsit) ultimele piese. Despre piesa Raposatul v-am vorbit deja. Ar mai fi Spaniolii in Danemarca de Prosper Merimee, o imprimare din 1969, care este, in fapt, un pamflet la adresa laudaroseniei si vitejiei francezilor, dar si o fina ironie a spionajului de tip feminin la moda, se pare, in secolul al XIX-lea. In paranteza fie spus, moda asta mai persista si azi pe la unele popoare si are chiar succes. Piesa contine pasaje muzicale din opere cunoscute cu versuri in limba romana, as zice, destul de reusite. Piesa mai contine numeroase efecte tehnice care completeaza fericit continutul si actiunea. Cred ca tie, Manu, ti-ar placea.
Pentru iubitorii de biografii jurnale si memorii, am o veste buna, in sensul ca aveti o oferta chiar generoasa in aceasta luna, dupa cum veti si vedea.
Pentru cei mici, de asemenea, se pregatesc in jur de 70 de povesti noi cunoscute si mai putin cunoscute.
Era sa uit, aveti o noua schita a lui Caragiale, O soacra, despre care n-am sa spun decat ca aceasta a fost difuzata cu lipsuri, asa ca am fost nevoit sa o completez cu pasaje dintr-o sursa nu prea buna; am decis, totusi, sa o postez deoarece, desi nu e cine stie ce de capul ei, se difuzeaza foarte rar.
Cu bine si auditie placuta,
Costi
Scris: 23 Sep 2010, 03:44
de Manu
Chiar ca e bine ca scrii pe aici ce si cum, ce e nou, la ce s-a lucrat mai mult si in mod special etc.
Putem afla niste lucruri de care altfel.. chiar nu ne-am da seama.
Maine voi asculta Prosper Merimee, parca mai exista dupa el inca o piesa in fonoteca, Caleasca. Oare dupa nuvela Carmen nu exista nimic in Fonoteca Radio? Ori or fi zis ca e prea cunoscuta sub forma operei lui Bizet si nu are rost sa o mai dramatizeze?...