Accesibilitatea unui site web,
Moderator: Manu
n-am testat pentru diferite tipuri de afisare a textelor pe web, dar se pare ca daca apesi ins+f pe un text din jaws, iti spune „no font”, iar pentru un text normal, iti spune fontul si dimensiunea textului. s-ar putea sa fie si texte afisate pentru care sa faca chestia asta, n-am de unde sa stiu.
Vortex Website
Maximum de confort, cu minimum de efort.
Maximum de confort, cu minimum de efort.
Salut,
Revin cu o intrebare legata de accesibilitatea siteului web pe care-l testez.
Exista niste liste si tabele, iar elementele din acestea sunt prezentate cate 10 pe fiecare pagina. In josul tabelului si a listei, exista linkuri catre paginile urmatoare. Problema mea consta in faptul ca daca sunt pe pagina 1, in josul tabelului am link previous, link1, link2, linknext. Practic, chiar daca pentru vazatori linkurile pentru previous si pentru pagina 1 sunt mai inchise la culoare pentru a le arata ca nu sunt active, mie JAWS imi citeste la fel si la pagina 1 si la pagina 2, adica vede link activ pe ele. As vrea sa stiu ce modificare ar trebui facuta in cod, ca JAWS sa vada ca acele linkuri sunt inactive? Am vazut ca in general in astfel de cazuri, la pagina in curs, JAWS citeste doar numarul paginii, fara sa citeasca link pe acea pagina.
Merci anticipat pentru raspuns.
Carmen
Revin cu o intrebare legata de accesibilitatea siteului web pe care-l testez.
Exista niste liste si tabele, iar elementele din acestea sunt prezentate cate 10 pe fiecare pagina. In josul tabelului si a listei, exista linkuri catre paginile urmatoare. Problema mea consta in faptul ca daca sunt pe pagina 1, in josul tabelului am link previous, link1, link2, linknext. Practic, chiar daca pentru vazatori linkurile pentru previous si pentru pagina 1 sunt mai inchise la culoare pentru a le arata ca nu sunt active, mie JAWS imi citeste la fel si la pagina 1 si la pagina 2, adica vede link activ pe ele. As vrea sa stiu ce modificare ar trebui facuta in cod, ca JAWS sa vada ca acele linkuri sunt inactive? Am vazut ca in general in astfel de cazuri, la pagina in curs, JAWS citeste doar numarul paginii, fara sa citeasca link pe acea pagina.
Merci anticipat pentru raspuns.
Carmen
Din punctul meu de vedere, cel mai accesibil mod de prezentare ar fi cel descris de tine, adica pentru pagina curenta sa se afiseze doar numarul paginii, fara ca el sa fie link.
Cei care fac site-ul chiar asta trebuie sa faca, sa afiseze linkuri doar pentru celelalte pagini, nu si pentru pagina curenta.
Cei care fac site-ul chiar asta trebuie sa faca, sa afiseze linkuri doar pentru celelalte pagini, nu si pentru pagina curenta.
faza e ca persoana care se ocupa de aceasta problema zice ca lui ii apare dezactivat atat linkul de pe pagina curenta, cat si link-ul de pe pagina precedenta, in cazul in care este afisata pagina 1, sau linkul de pe pagina urmatoare, daca se afiseaza ultima pagina. nu stiu cum ar trebui sa faca insa, ca si pentru JAWS sa dispara linkul de acolo.
Dupa cum am spus, ar trebui sa nu afiseze un link catre numarul paginii curente, ci doar numarul, fara ca el sa apara intr-un link.
Adica, sa spunem ca pagina curenta este pagina 3. Iata cum vor fi afisate numerele catre paginile 2, 3 si 4. Am pus cate unul pe rand separat ca sa se vada mai bine:
<a href="...">2</a>
3
<a href="...">4</a>
Bineinteles, poate include numerele catre pagini si intr-un element <span> si sa ii defineasca ce atribute se doreste, adica poate face ca simplul numar "3" sa apara cu ce marime de font, tip de font si culoare apare si acum, fara ca acel numar sa fie o eticheta pentru un link. Deci pentru cei care vad nu va fi nicio diferenta. Pentru orbi va fi mai clar ca pagina 3 este pagina curenta.
Oricum, este ciudat ca JAWS vede acel link ca activ daca el este dezactivat.
Daca se foloseste atributul "disabled" ca in exemplul de mai jos, JAWS ar trebui sa spuna "unavailable" pentru acel link, iar daca se face click pe el sa nu aiba niciun efect:
<a href="..." disabled="disabled">test</a>
Adica, sa spunem ca pagina curenta este pagina 3. Iata cum vor fi afisate numerele catre paginile 2, 3 si 4. Am pus cate unul pe rand separat ca sa se vada mai bine:
<a href="...">2</a>
3
<a href="...">4</a>
Bineinteles, poate include numerele catre pagini si intr-un element <span> si sa ii defineasca ce atribute se doreste, adica poate face ca simplul numar "3" sa apara cu ce marime de font, tip de font si culoare apare si acum, fara ca acel numar sa fie o eticheta pentru un link. Deci pentru cei care vad nu va fi nicio diferenta. Pentru orbi va fi mai clar ca pagina 3 este pagina curenta.
Oricum, este ciudat ca JAWS vede acel link ca activ daca el este dezactivat.
Daca se foloseste atributul "disabled" ca in exemplul de mai jos, JAWS ar trebui sa spuna "unavailable" pentru acel link, iar daca se face click pe el sa nu aiba niciun efect:
<a href="..." disabled="disabled">test</a>