Oricum, probabil ca ne-am gandit la lucruri diferite cand ne-am referit la termenul de scoala.
Cursuri de recalificare de care spuneti dumneavoastra exista si acum. Stiu ca cel putin cu cativa ani in urma erau organizate de AJOFM, dar sunt organizate si de catre diferite firme si fundatii care au obtinut acreditare in acest sens. Daca cautati "cursuri recalificare" cu Google, veti gasi o multime de cursuri de initiere, specializare si calificare in domenii ca: utilizare computer, eliminarea inhibarii, retorica, dictie, masaj, atitudine si comportament socio-profesional, contabilitate, teatru si actorie, secretariat, bucatarie, dezvoltarea aptitudinilor de comunicare, cofetar-patiser, brutar, macelar, vanzator, florar-decorator, peisagist-floricultor, electronist - electrician auto, mecanic auto, tinichigiu vopsitor, electronist, electrician constructii, instalator, zugrav, faiantar, zidar, dulgher/tamplar/parchetar, fierar betonist, pavator, topograf, lucrator in chimie anorganica, tehnician veterinar, barman, stilist, croitorie, frizerie, coafura, peedichiura, fotograf, ospatar...
Problema este ca majoritatea nu sunt accesibile pentru orbi. Cea mai notabila exceptie este cursul de masaj, domeniu accesibil orbilor. Exista si orbi care au absolvit un astfel de curs de cateva luni si lucreaza ca masori, fara sa fi trebuit sa urmeze o scoala postliceala de cativa ani.
Si cursurile de operare computer sunt accesibile, insa nu prea vad ce ar putea invata cineva intr-o luna si jumatate incat sa ii fie suficient pentru a isi gasi de lucru fara sa mai cunoasca si alte lucruri. Si cu siguranta ca acele cursuri nu sunt destinate orbilor.
In Cluj am vazut un curs masor pentru care se spune ca este nevoie doar de o diploma de 12 clase, nu si ca liceul ar trebuit sa fi avut un profil sanitar. Probabil ca ceva asemanator trebuie sa existe si in Bucuresti.
http://www.cursuricalificare.ro/cursuri ... ian-maseur