Sistemele de operare iOS si Mac - accesibilitate, programe
Moderator: Manu
Daca tot e subiect de iphone si android, va anunt ca iphone nu mai e singurul telefon cu voce romaneasca. A aparut si Ivona Carmen pentru android. Cat timp e beta e gratis, nu stiu cat va costa la final. Nici n-am testat-o sa vad ce timp de reactie are.
Vortex Website
Maximum de confort, cu minimum de efort.
Maximum de confort, cu minimum de efort.
-
- Locotenent - colonel
Banuiesc ca tot pe bajbaite va trebui sa pipaim ca sa gasim ce se afla pe ecran, ca la iPhone.
Dar probabil ca atat de mult se vor dezvolta aceste telefoane in comparatie cu cele cu butoane din punctul de vedere al aplicatiilor pe care le vor pune la dispozitie, incat nu peste multi ani acea bajbaiala pe ecran ni se va parea ceva natural si vom uita ca alta data am putut folosi si telefoane mai accesibile orbilor...
Oricum, si Google este tot un dinozaur ca Microsoft, insa parca tot nu e atat de rau si obtuz ca Apple, asa ca ar putea fi de preferat utilizarea unui Droid daca si acele telefoane isi vor mai imbunatati accesibilitatea.
Dar probabil ca atat de mult se vor dezvolta aceste telefoane in comparatie cu cele cu butoane din punctul de vedere al aplicatiilor pe care le vor pune la dispozitie, incat nu peste multi ani acea bajbaiala pe ecran ni se va parea ceva natural si vom uita ca alta data am putut folosi si telefoane mai accesibile orbilor...
Oricum, si Google este tot un dinozaur ca Microsoft, insa parca tot nu e atat de rau si obtuz ca Apple, asa ca ar putea fi de preferat utilizarea unui Droid daca si acele telefoane isi vor mai imbunatati accesibilitatea.
-
- Locotenent - colonel
Din acele descrieri ale telefonului iPhone am inteles ca trebuie sa tot plimbi degetul pe ecran pana sa gasesti elementul activ pe care sa il accesezi, adica mai pe romaneste sa bajbai. Dar poate ca nu am inteles eu bine.
Oricum, nu aceasta este principala problema a telefoanelor iPhone, fiindca din nefericire pentru orbi, in viitor din ce in ce mai multe dispozitive vor incepe sa foloseasca ecrane tactile, iar din cate dispozitive care au ecrane tactile exista in prezent, cele produse de Apple sunt cele mai accesibile.
Problema tuturor produselor Apple este dependenta stricta de o singura firma si lipsa libertatii instalarii si utilizarii oricaror programe facute de oricine, fara sa fie nevoit sa le plateasca celor de la Apple un procent imens din castigur.
Oricum, nu aceasta este principala problema a telefoanelor iPhone, fiindca din nefericire pentru orbi, in viitor din ce in ce mai multe dispozitive vor incepe sa foloseasca ecrane tactile, iar din cate dispozitive care au ecrane tactile exista in prezent, cele produse de Apple sunt cele mai accesibile.
Problema tuturor produselor Apple este dependenta stricta de o singura firma si lipsa libertatii instalarii si utilizarii oricaror programe facute de oricine, fara sa fie nevoit sa le plateasca celor de la Apple un procent imens din castigur.
-
- Locotenent - colonel
In ceea ce priveste subiectul "IPhone sau Android", nu vreau sa spun ca sunt cel mai in masura sa afirm ca ar trebui sa alegeti una sau alta, totusi, personal, inclin spre Android, nu pentru ca, neaparat, in momentul de fata ar fi mai accesibil decat IPhone-ul, dar, dupa cum stim cu totii, e in continua dezvoltare, atat sistemul in sine cat si partea de accesibilitate...
Desigur, pentru a nu risca foarte mult, as recomanda dispozitivele care, pe langa touch screen, sa aiba si tastatura fizica... si, in acest sens, pot spune ca se gasesc destule telefoane cu Android 2.3 la preturi rezonabile, de la 500 lei pana la... cat doriti...
Despre accesibilitate... exista o aplicatie, in Android market, "Ideal accessibility installer" care aduce principalele aplicatii de accesibilitate:
TalkBack, KickBack, SoundBack, Eyes-free Shell, Talking dialler, Intersection Explorer si... altele...
Exista, desigur, si aplicatii oferite de producatori independenti, cum ar fi: Spiel [un screen reader] care se comporta usor diferit de TalkBack si, deci, poate fi o alternativa...
Un alt screen reader, nu stiu cat de bun, dar exista, este Jads screen reader...
si toate ofera update-uri suficient de frecvente ca sa ne convinga de faptul ca se imbunatateste accesibilitatea...
...dar sper ca, incurand, vor fi utilizatori nevazatori de Android si in Romania si ne vor impartasi din experienta lor si, atunci, vom avea posibilitatea sa alegem intre IPhone si dispozitivele cu Android... in mai mare cunostiinta de cauza...
Pe curand!!!
Desigur, pentru a nu risca foarte mult, as recomanda dispozitivele care, pe langa touch screen, sa aiba si tastatura fizica... si, in acest sens, pot spune ca se gasesc destule telefoane cu Android 2.3 la preturi rezonabile, de la 500 lei pana la... cat doriti...
Despre accesibilitate... exista o aplicatie, in Android market, "Ideal accessibility installer" care aduce principalele aplicatii de accesibilitate:
TalkBack, KickBack, SoundBack, Eyes-free Shell, Talking dialler, Intersection Explorer si... altele...
Exista, desigur, si aplicatii oferite de producatori independenti, cum ar fi: Spiel [un screen reader] care se comporta usor diferit de TalkBack si, deci, poate fi o alternativa...
Un alt screen reader, nu stiu cat de bun, dar exista, este Jads screen reader...
si toate ofera update-uri suficient de frecvente ca sa ne convinga de faptul ca se imbunatateste accesibilitatea...
...dar sper ca, incurand, vor fi utilizatori nevazatori de Android si in Romania si ne vor impartasi din experienta lor si, atunci, vom avea posibilitatea sa alegem intre IPhone si dispozitivele cu Android... in mai mare cunostiinta de cauza...
Pe curand!!!
Grigore Frisan
-
- Colonel
Nu-i chiar asa. Se poate face jailbreak si scapi de limitare. In SUA, a fost declarat legal in urma unor procese si cred ca si in UE e la fel.IonPop scrie: Problema tuturor produselor Apple este dependenta stricta de o singura firma si lipsa libertatii instalarii si utilizarii oricaror programe facute de oricine, fara sa fie nevoit sa le plateasca celor de la Apple un procent imens din castigur.
Numai bine,
Andreea
Andreea - Elena Neagu
Designer www.pontes.ro
Anjo.ro - Magazin virtual de produse pentru nevăzători
Şcoala pentru toţi - site dedicat elevilor nevăzători
Designer www.pontes.ro
-
- Locotenent - colonel
-
- Colonel
Asa ca aici intervine deja disponibilitatea fiecaruia de a-si asuma riscul.Apple has announced that the practice "can void the warranty"
Andreea - Elena Neagu
Designer www.pontes.ro
Designer www.pontes.ro
-
- Locotenent - colonel
In afar de faptul ca poti pune aplicaţii fără sa platesti ce avantaje mai sunt? Exista aplicaţii care nu sunt in apstore? Pretul pentru majoritatea lor e sub 5 euro. In privinta accesibilitatii, eu cred ca e mai bine ca vocea sa vina deodată cu telul. In momentul actualizarii softului se actualizeaza si vocea. Astfel nu exista riscul sa ramana in urma fata de sistemul de operare.
Gruia
-
- Colonel
Da, exista aplicatii care nu sunt in appstore si care se pot instala. Unele sunt gratuite, altele pe bani.
Totusi, depinde de nevoile reale ale fiecaruia daca merita sau nu facut jailbreak.
De exemplu, eu am HTC Desire Z (Android), pentru care omologul Jailbreak e Root-ul. Nu l-am root-at, nu i-am schimbat ROM-ul standard HTC cu care a venit, il folosesc intens pentru email, creare si editare de documente, filme, muzica si jocuri. Inca n-am gasit niciun motiv real pentru al root-a sau a-i pune un ROM custom, imi fac treaba foarte bine cu el asa cum e. Poate un motiv ar fi ca nu pot face screenshot direct de pe mobil (am nevoie de capturi de ecran cu temele mobile ale unor siteuri realizate de mine, fiindca sunt livrabile in proiecte), insa doar pentru asta prefer sa-l conectez la calculator si sa fac screenshot cu Droid Explorer.
Asadar, din punctul meu de vedere e OK sa te gandesti intai ce ai cu adevarat nevoie sa faci cu telefonul respectiv. Daca iti ajunge ce ai sau ce gasesti in AppStore, il poti lasa linistit asa.
Totusi, depinde de nevoile reale ale fiecaruia daca merita sau nu facut jailbreak.
De exemplu, eu am HTC Desire Z (Android), pentru care omologul Jailbreak e Root-ul. Nu l-am root-at, nu i-am schimbat ROM-ul standard HTC cu care a venit, il folosesc intens pentru email, creare si editare de documente, filme, muzica si jocuri. Inca n-am gasit niciun motiv real pentru al root-a sau a-i pune un ROM custom, imi fac treaba foarte bine cu el asa cum e. Poate un motiv ar fi ca nu pot face screenshot direct de pe mobil (am nevoie de capturi de ecran cu temele mobile ale unor siteuri realizate de mine, fiindca sunt livrabile in proiecte), insa doar pentru asta prefer sa-l conectez la calculator si sa fac screenshot cu Droid Explorer.
Asadar, din punctul meu de vedere e OK sa te gandesti intai ce ai cu adevarat nevoie sa faci cu telefonul respectiv. Daca iti ajunge ce ai sau ce gasesti in AppStore, il poti lasa linistit asa.
Andreea - Elena Neagu
Designer www.pontes.ro
Designer www.pontes.ro
-
- Locotenent - colonel
-
- Locotenent - colonel
-
- Locotenent - colonel
De curand mi-am cumparat o tastatura bluetooth pentru a insera ttext mai usor. Dar nu de aia scriu aici, ci pentru a spune ca pe langa posibilitatea de a scrie repede ea ofera si o navigare facila pe net dupa modelul jaws, adica putem folosi toate scurtaturile bine stiute. ma refer la literele care ne ajuta. pe langa asta putem controla in totalitate si iphoneul. Totusi mie acest lucru mi se pare mai dificil decat cu ajutorul degetelor pe ecran.
Gruia