Refaceti calculul

Concursuri pentru utilizatorii forumului

Moderator: Manu

Scrie răspuns
cristina.vuscan

Refaceti calculul

Mesaj de cristina.vuscan »

Refaceţi următoarele operaţii, înlocuind literele cu cifre şi ţinînd cont de faptul că aici, în ambele cazuri, aceeaşi literă corespunde aceleiaşi cifre :

X y z +
A b
Linieorizontală
c d e f
şi
x y z –
a b
linieorizontală
b g a
Carmen
Capitan

Mesaj de Carmen »

Cris, la prima operaţie sunt X şi A (cu majuscule) sau x şi a ? Mulţumesc.
cristina.vuscan

Sunt x, y, z, a, b, c, d, e, f si g cu majuscule toate sau fara majuscule toate. Sunt 10 litere de toate care inlocuiesc tot atatea cifre. Ca indicatie, rezultatul primei operatii e un numar de 4 cifre si prin urmare a existat un report iar pentru simplitate cea de-a doua operatie poate fi privita ca o adunare. Cris
Carmen
Capitan

Mesaj de Carmen »

Draga Cris, eu m-am chinuit sa rezolv problema cu A şi X cu majuscule la prima operaţie, toate celelalte fără majuscule. Am analizat toate cazurile şi nu am gasit nici o soluţie, aşa că m-am gândit că o fi fost o greşeală de tastare şi de aceea te-am întrebat. Nu era nevoie să dai indicaţii.
Oare de ce nu te-am intrebat de la inceput? Ca să mă chinui să rezolv o problemă imposibilă!
cristina.vuscan

Scuze pentru redactarea dezastruoasa... Nu am nici o scuza pentru asta, poate numai faptul ca Wintalkerul nu-mi spune cand in text sunt majuscule... Inca o data, scuze... Sunt sigura ca poti da gata problema si fara indicatii... Sari peste ele si spor la treaba! Cris
Andreea Neagu
Colonel

Mesaj de Andreea Neagu »

cristina.vuscan scrie:Wintalkerul nu-mi spune cand in text sunt majuscule
JAWS-ul poate sa spuna cand sunt majuscule in text, si de fapt o si face daca citesti litera cu litera: tonul cu care sunt pronuntate majusculele e un pic mai sus decat pentru celelalte litere. Insa pe setarea default se poate sa nu simti foarte usor diferenta, asa ca poti sa schimbi cat de sus sa fie vocea pentru majuscule. Asta se face in felul urmator: in fereastra JAWS-ului te duci in meniul Options (shortcut este Alt+O). In acel meniu mergi cu sageata in jos pe Voices, dai sageata la dreapta ca sa-ti extinda submeniul, iar in submeniu dai enter pe Global Adjustment. Se deschide o fereastra in care navighezi cu tab pana pe uppercase pitch percent edit unde, fara a da enter, scrii valoarea dorita. Default e 20, poti incerca sa-l pui la un 40 sau 50 si vei simti diferenta, vocea va fi mai subtire cand pronunta majuscule daca citesti litera cu litera. Dupa ce ai scris valoarea, dai enter si gata, cand citesti pe litere iti vei da seama usor care e majuscula.
Daca vrei sa te distrezi, incearca pitch percent 80. E ceva... :lol:
Andy
Carmen
Capitan

Mesaj de Carmen »

Răspunsul este:
945+78=1023
945-78=867

Sunt 10 litere diferite, fiecăreia i se atribuie câte o cifră de la 0 la 9.
Din prima adunare rezultă că x este 9, pentru a putea obţine un număr de 4 cifre. c nu poate fi decât 1( reportul nu poate fi 2), iar d nu poate fi decât 0.
A doua operaţie o putem scrie
b g a+ a b = x y z.
Din a doua adunare rezultă că x este diferit de b, înseamnă că există report şi deci b+1=x=9, de unde b=8.
Cum z este ultima cifră a sumei a+b=a+8 şi a şi z nu pot fi 0, 1, 8, 9, înseamnă că a nu poate lua valorile 2, 3. Rămân pentru a valorile 4, 5, 6, 7, la care dacă adunăm 8, obţinem pentru z valorile 2, respectiv 3, 4, 5. Din prima operaţie rezultă că f este ultima cifră a sumei z+b=z+8. Adunând 8 la valorile lui z se obţin pentru f valorile 0, respectiv 1, 2, 3. Trebuie ca şi f să fie diferit de 0,1,8,9. Înseamnă că z poate fi 4 sau 5. Pentru a obţine pentru z doar valorile 4, 5, pentru a rămân valorile 6 şi 7.
Cazul I:
a=6
9yz +68=10ef
8g6+68=9yz, rezultă că z = 4, iar f este 2, pentru g rămân valorile 3, 5, 7.
Dacă g =3, (836+68=904 ) se obţine y =0, imposibil.
Dacă g = 5, (856+68=924 şi 924 +68=1092), y = 2, în acest caz f =2=y, imposibil.
Dacă g = 7, (876+68=944 ) se obţine y = z = 4, imposibil.
Cazul II:
a=7
9yz +78=10ef
8g7+78=9yz, rezultă că z = 5, iar f=3, pentru g rămân valorile 2, 4, 6.
Dacă g=2, (827+78=905), y = 0, imposibil.
Dacă g = 4, ( 847+78=925 şi 925 +78=1003), y = 2, se obţine e = 0, imposibil.
Dacă g =6,( 867+78=945 şi 945+78=1023 ). Aceasta este soluţia problemei.
a=7, b=8, c=1, d=0, e = 2, f = 3, g =6, x = 9, y = 4, z = 5.
cristina.vuscan

Felicitari! Nu stiu cine ar fi putut rezolva mai maiastru aceasta problema... Cris
Carmen
Capitan

Mesaj de Carmen »

Cum cine? Tu şi Andreea! :) :) :)
cristina.vuscan

Eheee... Asta voiam sa mai completez : ca poate numai eu, dar m-a oprit o sincera si reala modestie...
8)
Cris
Scrie răspuns