Informaţii despre mijloacele de transport
Moderator: Manu
Informaţii despre mijloacele de transport
Salutare!
Nu am mai scris de ani de zile pe aici....
Voiam sa va cer parerea in legatura cu oportunitatea publicarii pe http://www.pontes.ro a unui orar al mijloacelor de transport, deocamdata din Cluj, dar, oe viitor, si din alte orase in masura in care putem obtine informatii referitoare la orare de circulatie de la regiile locale.
Am observat ca, la Bucuresti, RATB are un sistem mult mai bine pus la punct in privinta asta insa regia din Cluj are niste orare greu de citit chiar si de catre un vazator.
Si daca tot ne apucam de asta, cred ca ar fi bine sa includem si informatii legate de cât de des circula un autobuz, de traseul acestuia, de statii, ce alte autobuze poti lua din statia respectiva, etc. Pana la urma ar fi un fel de harta de circulatie accesibilizata pentru a fi citita si inteleasa cu Jaws.
Pe viitor am putea include, deasemenea informatii legate de orientarea in fiecare statie, un fel de descriere a fiecarei statii, informatii legate de orientarea in mijloacele de transport si orice altceva considerati voi ca e relevant pentru circulatia cu mijloacele de transport.
Sistemul ar trebui sa fie suficient de flexibil pentru a schimba orarele, descrierile, etc odata ce se modifica si pentru a introduce orase din toata tara la solicitarea voastra si odata ce putem obtine informatii despre acestea.
Astept, deasemenea, sugestiile voastre.
Campus
Nu am mai scris de ani de zile pe aici....
Voiam sa va cer parerea in legatura cu oportunitatea publicarii pe http://www.pontes.ro a unui orar al mijloacelor de transport, deocamdata din Cluj, dar, oe viitor, si din alte orase in masura in care putem obtine informatii referitoare la orare de circulatie de la regiile locale.
Am observat ca, la Bucuresti, RATB are un sistem mult mai bine pus la punct in privinta asta insa regia din Cluj are niste orare greu de citit chiar si de catre un vazator.
Si daca tot ne apucam de asta, cred ca ar fi bine sa includem si informatii legate de cât de des circula un autobuz, de traseul acestuia, de statii, ce alte autobuze poti lua din statia respectiva, etc. Pana la urma ar fi un fel de harta de circulatie accesibilizata pentru a fi citita si inteleasa cu Jaws.
Pe viitor am putea include, deasemenea informatii legate de orientarea in fiecare statie, un fel de descriere a fiecarei statii, informatii legate de orientarea in mijloacele de transport si orice altceva considerati voi ca e relevant pentru circulatia cu mijloacele de transport.
Sistemul ar trebui sa fie suficient de flexibil pentru a schimba orarele, descrierile, etc odata ce se modifica si pentru a introduce orase din toata tara la solicitarea voastra si odata ce putem obtine informatii despre acestea.
Astept, deasemenea, sugestiile voastre.
Campus
-
- Colonel
Foarte frumoasa idee. Daca ai nevoie de inca un programator PHP care sa te ajute la implementarea ei, ma ofer.
Andy
Andy
Andreea - Elena Neagu
Designer www.pontes.ro
Anjo.ro - Magazin virtual de produse pentru nevăzători
Şcoala pentru toţi - site dedicat elevilor nevăzători
Designer www.pontes.ro
Anjo.ro - Magazin virtual de produse pentru nevăzători
Şcoala pentru toţi - site dedicat elevilor nevăzători
- Manu
- General de divizie
Normal ca e util un astfel de script cu informatii, chiar si pentru un vazator. Am intrat si eu candva sa vad la RATUC ultima plecare pe o linie, dar... m-am plitisit incercand sa ma orientez acolo, pana rezolvam problema deja sigur pleca ultimul autobuz de la capat; era in Word tabelul pe vremea aceea.
Excelent daca asta va fi usor de actualizat dintr-un CSV, cum spuneai ca l-ai face.
Ce e bine, ca, spre deosebire de harta accesibilizata cu locatiile de pe strazi, asta poate fi facuta direct pana la capat fiind deja orarul undeva.
Dar sa vedem ce zic si altii. oricum, de util nu are cum sa nu fie util.
Excelent daca asta va fi usor de actualizat dintr-un CSV, cum spuneai ca l-ai face.
Ce e bine, ca, spre deosebire de harta accesibilizata cu locatiile de pe strazi, asta poate fi facuta direct pana la capat fiind deja orarul undeva.
Dar sa vedem ce zic si altii. oricum, de util nu are cum sa nu fie util.
Errare humanum est, sed perseverare diabolicum...
In forum linguae Latinae venite! (via est: www.limbalatina.ro)
:)
Da, foarte buna ideea. Abia astept sa incep sa descriu statiile autobuzului 30 si tot ce poate fi interesant.
Chiar ma intrebam cum am putea incuraja nevazatorii sa circule mai mult cu autobuzul, ca eu stiu o gramada care cheltuie o groaza de bani pe taxiuri. Sper ca taximetristii sa nu ne poarte pica pentru asta .
Chiar ma intrebam cum am putea incuraja nevazatorii sa circule mai mult cu autobuzul, ca eu stiu o gramada care cheltuie o groaza de bani pe taxiuri. Sper ca taximetristii sa nu ne poarte pica pentru asta .
Mersi, Andreea, chiar o sa fie nevoie de ajutor, mai ales ca as vrea sa facem cumva sa aflam automat cand se modifica orarele pe pagina regiei de transport. In plus tocmai am aflat astazi ca ei nici macar nu au un standard de publicare a acestora, unele sunt in word, altele in excel (toate impregnate cu un puternic parfum de windows 95 si office 97) si trebuie prelucrate manual dar asta nu e o prroblema foarte mare deoarece din excel se salveaza usor in csv.
In plus Manu, pe buna dreptate spune ca trebuie sa urmarim de la inceput sa putem include cat mai multe orase in scriptul respectiv, lucru cu care sunt de acord si astept propuneri de orase de kla doritori. Bucurestiul ar fi provocarea suprema dar mai e mult pana departe!
Legat de taxiuri si de descrierea statiilor cred ca voi stiti mai bine care sunt lucrurile dupa care va orientati cand ajungeti intr-o statie si ca ar fi bine sa stabilim de la inceput ce sa se includa in descrierea acestora. De exemplu daca exista un loc anume unde sa va pozitionati optim in statia respectiva sau daca exista un lucru dupa care stiti ca autobuzul se apropie de statia respectiva , etc.
In plus Manu, pe buna dreptate spune ca trebuie sa urmarim de la inceput sa putem include cat mai multe orase in scriptul respectiv, lucru cu care sunt de acord si astept propuneri de orase de kla doritori. Bucurestiul ar fi provocarea suprema dar mai e mult pana departe!
Legat de taxiuri si de descrierea statiilor cred ca voi stiti mai bine care sunt lucrurile dupa care va orientati cand ajungeti intr-o statie si ca ar fi bine sa stabilim de la inceput ce sa se includa in descrierea acestora. De exemplu daca exista un loc anume unde sa va pozitionati optim in statia respectiva sau daca exista un lucru dupa care stiti ca autobuzul se apropie de statia respectiva , etc.
Salut! Da, e foarte buna ideea ta, Campus. Ar mai fi de remarcat aici problema identificarii numerelor de autobuz. Dupa ce ma pozitionez corect in statie, urmeaza sa identific cumva si numarul masinii in care ma urc, altfel pozitionarea mea excelenta nu e de nici un folos. Apoi, sinteza vocala in mijloacele de transport este cvasi-inexistenta. Aceasta sinteza ar putea fi suplinita oarecum prin cunoasterea exacta a statiilor de pe traseu si a numarului acestora. Deocamdata atat imi vine in minte legat de acest subiect, dar pe masura ce imi vor mai veni idei, voi mai scrie, cu speranta ca nu voi deveni prea plitisitoare. Cristina
- Manu
- General de divizie
Cu aflarea numarului, nu exista nici o solutie, asta este, trebuie sa intrebam si in continuare. Un sistem in PHP care sa faca sa spuna si numarul nu exista. Am inteles ca si in alte tari e la fel, niciunde nu striga autobuzul cand intra in statie, desi ar fi destul de simplu sa anunte intr-un difuzoras mic, de fiecare data cand se deschid usile.
Sistemul la care se lucreaza acum e bun pentru orar, pentru descrierea statiilor, deci un fel de harta accesibilizata a transportului in comun, lucruri care altfel nu avem de unde sa le aflam.
Sistemul la care se lucreaza acum e bun pentru orar, pentru descrierea statiilor, deci un fel de harta accesibilizata a transportului in comun, lucruri care altfel nu avem de unde sa le aflam.
Da, dar putem include de exemplu informatii de genul cat de aglomerata e statia respectiva, unde opreste de obicei autobuzul (mai in fata, mai in spate, etc) bineinteles daca stim lucrurile astea sau orice alte informatii credeti voi ca va sunt utile legat de orientarea in statii.
Tocmai de aceea ma bazez pe experienta voastra si vreau sa stiu dupa ce va ghidati.
Poate ca nu vor fi descrise foarte multe statii, insa iimportant e sa fie descrieri pentru statiile principale, cele din centru unde se intersecteaza multe linii de autobuz si unde avem sanse foarte mari sa ajungem.
Tocmai de aceea ma bazez pe experienta voastra si vreau sa stiu dupa ce va ghidati.
Poate ca nu vor fi descrise foarte multe statii, insa iimportant e sa fie descrieri pentru statiile principale, cele din centru unde se intersecteaza multe linii de autobuz si unde avem sanse foarte mari sa ajungem.
- Manu
- General de divizie
Deja este pe site, in teste si inca in completare harta RATUC - Cluj-Napoca. Eu sunt de-a dreptul fascinat de cum iese, a facut aici Campus ceva ce cred ca orice companie de transport in comun si-at dori. Ia vedeti si voi cam cum se prezinta:
http://www.pontes.ro/ro/servicii/transp ... /arata.php
Pentru descrierea liniilor, spune Campus, va aparea la numele statiilor link, iar astfel, apasandu-l, vor aparea numerele care merg pe acolo, ceea ce vedem si acum prin mentionarea legaturilor gasite acolo, dar acolo va aparea si descrierea facuta de noi pentru orientare.
http://www.pontes.ro/ro/servicii/transp ... /arata.php
Pentru descrierea liniilor, spune Campus, va aparea la numele statiilor link, iar astfel, apasandu-l, vor aparea numerele care merg pe acolo, ceea ce vedem si acum prin mentionarea legaturilor gasite acolo, dar acolo va aparea si descrierea facuta de noi pentru orientare.
Da, pana la urma am reusit sa completez majoritatea liniilor principale din tabelul de pe site-ul Ratuc.
Am introdus, deasemenea cateva orare asa, pentru testare, dar si acestea mai trebuie corectate. Sper ca in saptamanile urmatoare sa introduc toate orarele disponibile pentru liniile disponibile.
Mai exista cateva linii (in special cele de transport interurban catre localitatile din jurul Clujului) pe care nu le-am gasit pe site-ul Ratuc si pentru care speram sa obtinem date direct de la regie.
In curand se vor putea introduce si descrieri ale statiilor.
In rest, asteptam sugestii pentru alte orase care sa fie incluse in acest sistem (macar partea cu traseele daca nu exista si orare), bineinteles daca avem de unde sa luam datele.
Am introdus, deasemenea cateva orare asa, pentru testare, dar si acestea mai trebuie corectate. Sper ca in saptamanile urmatoare sa introduc toate orarele disponibile pentru liniile disponibile.
Mai exista cateva linii (in special cele de transport interurban catre localitatile din jurul Clujului) pe care nu le-am gasit pe site-ul Ratuc si pentru care speram sa obtinem date direct de la regie.
In curand se vor putea introduce si descrieri ale statiilor.
In rest, asteptam sugestii pentru alte orase care sa fie incluse in acest sistem (macar partea cu traseele daca nu exista si orare), bineinteles daca avem de unde sa luam datele.
- Manu
- General de divizie
In legatura cu alte orase, la Alba iulia nu exista site, dar fiind doar doua sau trei numere importante, care merg doar prin oras, va fi foarte usor de obtinut. Deja am si vorbit sa mearga cineva sa obtina de la ei orarul si numele statiilor. Acolo sunt multi nevazatori si unii umbla singuri.
In ceea ce priveste Aradul, au un sistem destul de bun, atat cat am apucat sa vad. Cred ca se genereaza orele de plecare insiruite, poate usor apoi de completat in CSV. Pentru Arad, site-ul este: http://www.ctparad.ro
In ceea ce priveste Aradul, au un sistem destul de bun, atat cat am apucat sa vad. Cred ca se genereaza orele de plecare insiruite, poate usor apoi de completat in CSV. Pentru Arad, site-ul este: http://www.ctparad.ro
Super. Sunt foarte incantata de ce a iesit. Pot sa va spun ca am testat pe cont propriu utilitatea unui asemenea proiect. La Milano exista un site foarte fain al ATM-ului, compania de transport local. Poate vreti sa vedeti site-ul sa va inspirati si de aici: http://www.atm-mi.it/atm/
Ce mi s-a parut foarte fain e faptul ca poti alege dintr-un combo box mijlocul de transport cu care vrei sa calatoresti si numarul din alt combo box si iti arata de unde pana unde merge. Pe mine m-a ajutat enorm pana acum, iar daca mi-ar fi aratat toate statiile pe care le parcurge ar fi fost minunat.
Asadar felicitari inca odata!!!
Ce mi s-a parut foarte fain e faptul ca poti alege dintr-un combo box mijlocul de transport cu care vrei sa calatoresti si numarul din alt combo box si iti arata de unde pana unde merge. Pe mine m-a ajutat enorm pana acum, iar daca mi-ar fi aratat toate statiile pe care le parcurge ar fi fost minunat.
Asadar felicitari inca odata!!!
- Manu
- General de divizie
Pentru cei interesati sa navigheze cu Jaws printre statiile unui traseu, o pot face foarte simplu cu tasta "i". Aceasta tasta muta Jaws-ul din item in item, iar aici, traseul fiind aranjat sub forma de lista, fiecare statie este cate un item al listei. Astfel, cand nu intereseaza, nu mai este nevoie ca sa fie parcurse toate link-urile dintr-o statie, reprezentand numerele care mai opresc acolo., vocea citeste doar numele statiei.
Da, intr-adevar un site foarte util si cred ca mai furam si de acolo niste idei.carment scrie:La Milano exista un site foarte fain al ATM-ului, compania de transport local. Poate vreti sa vedeti site-ul sa va inspirati si de aici: http://www.atm-mi.it/atm/
Cred ca in viitor vom reusi sa cream automat si trasee de la o statie la alta . Asta ar insemna ca tu alegi de unde sa pleci si unde sa ajungi iar scriptul iti va spune ce numar sa iei, unde sa cobori ca sa schimbi, ce sa iei de acolo,, cate statii ai de mergi, etc. Asta e un fel de deziderat de viitor.
Apoi cred ca o sa facem cumva sa legam scriptul asta de cel cu descrierile strazilor.
In rest... mai asteptam sugestii.